Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
RATVAN czyli szczurek na pierwszy rzut oka
Autor Wiadomość
smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2021-08-31, 13:20   

Wojadżer napisał/a:
Deszcz nie szczędzi wysiłków ale kratki szczelne
Dzięki za info - miałem dziś ciąć pod lodówkę ale leje wiec poczytuje i popisuje na forum - kratka ta sama Niewiadów - jak trochę przestanie to tnę i zakładam to tez plus tego uszczelnienia gumowego bez butylu :) też miałem trochę podobne obawy o uszczelnienie jak Ty - rozwiałeś je - dzięki
To mi się własnie podoba nawet jak problem ktoś sam bez podpowiedzi rozwiązał/sprawdził to opisuje a nie temat pozostaje nie rozwiązany :pifko

Natomiast pozwolę sobie wytknąć Wam tu pewne niedomówienie /nieścisłość - nie możemy rozpatrywać ilości wody i twierdzić że to mało lub dużo bez danych w postaci sposobu bytowania i ilości osób. Kolejna sprawa - czysta np. 150 czy 200L ok ale w ślad za tym musi iść też szara.
Zewnętrzny prysznic tez uważam za przydatny i jeżeli go stosujemy oczywiście w czystej możne a nawet powinna być większa niż w przypadku samej toalety nadwyżka pojemności baniaka w porównaniu do szarej
U mnie 103l czysta 80L szara - 2 osoby w założeniu z grubsza w cyklu 3 dni dzik-1 dzień cywilizacja :) ale myślę o lekkim zwiększeniu aby umożliwić dłuższego dzika. Wybór baniaków w sumie w zakładanej pojemności ale był dość przypadkowy bo "po piniądzach" - na czystą trafił się tanio 103L a na szarą nowy dedyk 80L do ducato 02-06 za pół ceny :)

Jesli chodzi o wylewanie kota i zrzuty szarej - tak na pewno w PL nie jest tu dobrze - z kotem częściowo można ratować się tu zielonym płynem
Gdzie np. dla Tornado Green producent podaje
Cytat:
BIODEGRADOWALNY Płyn o podwyższonym Ph - możliwe opróżnianie bezpośrednio do szamba lub kanalizacji
Thedford dla Campa Green też podaje biodegradowalny.

Postaw piwo autorowi tego posta

Monter 
stary wyga
www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Piwa: 31/26
Wysłany: 2021-08-31, 21:23   

Pytanie czy równie dobry co niebieskie saszetki? Mój poprzednik twierdził, że przetestował wiele środków i tylko to spełniało wymagania. Za poleceniem też ich używam i żadnych zapachów nie doświadczyłem, a nie mam SOG-a.

Co do wody, żadne obliczenia się nie sprawdzą, jak masz babę z długimi włosami :haha:
Przy takiej przydałaby się z tyłu na haku mała cysterna :-P

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
Piwa: 18/5
Wysłany: 2021-08-31, 22:46   

Cytat:
jak masz babę z długimi włosami
no cóż... mam :kwiatki:

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2022-04-20, 09:50   

Witam ponownie brać budowniczych. Po przerwie zimowej wróciłem do prac, zasadnicza izolacja budy skończona, szczegółowy podział wnętrza rozmierzony, główne ściany stoją. Pojawiły się dwa problemy.
1
Mam obrotowy kibelek kasetowy i o czym było już wcześniej, w projektowanej lokalizacji jest kolizja klapy serwisowej z pionowym profilem budy - zdecydowałem, że go nie wytnę. Pojawił się pomysł by kibelek obrócić i wyciągać kasetę przez wewnętrzną ścianę łazienki. Niby wszystko się mieści ale po zimowym namyśle doszedłem do wniosku, że posiadanie kasetowego wc a latanie z kasetą przez kuchnię to trochę bez sensu, tym bardziej, że nie mam suwanych drzwi bocznych o czym może pamiętacie a komunikacja odbywa się przez przednie drzwi pasażera - więc nieco mniej wygodnie. Po przymiarkach we wnętrzu doszedłem do rozwiązania w którym przesuwam kibelek bardziej na środek i rezygnuję z dużej umywalki-zlewu. Będzie tylko mała umywaleczka do opłukania rąk ulokowana za kibelkiem a zlew znajdzie się w kuchni. I to tyle po pomyśle uproszenia instalacji wodnej do jednego kranu, ale cóż... za to będzie kaseta wyciągana na zewnątrz, jak należy.

2
Zbiorniki wody. Wydawało się pierwotnie, nawet po wstępnych pomiarach, że iveco ma mnóstwo miejsca pod podwoziem. Wszystkie zbiorniki zaplanowałem pod podwoziem przed tylną osią ponieważ z tyłu mam "piwniczkę" - obniżoną podłogę bagażnika na schowanie roweru składaka ponieważ sam bagażnik będzie dość niski ok.30-40cm ponieważ będą dwa poziomy łóżek nad którymi nie chcę mieć mniej miejsca niż 65cm. Jechałem takim co miał 55cm i to było traumatyczne przeżycie. Nie chciałem mieć też roweru na zewnątrz. Zatem nie mam miejsca na zbiorniki w bagażniku ani pod nim. Jednak jak przyszło do operowania konkretnym zbiornikiem (beczką 70 litrów) i modelem innych zbiorników to tu ceowniki ramy, tam belki poprzeczne, skosy przy burtach, jeszcze wał napędowy, mocowania resorów, tłumik... tu się nie mieści, tam nie będzie jak podejść itp. Zmieści mi się tylko jeden 70 litrów, może wejdzie nawet 120, na dniach sprawdzę. To będzie na czystą wodę. Na szarą jednego dużego nie zmieszczę, muszę dać dwa i połączyć - po lewej i prawej stronie mam przestrzeń 40/40/40cm a połączenie rurą dn40 tuż pod wałem napędowym. Szukam więc intensywnie w internetach jakiegoś zbiornika, beczki o takich wymiarach kostki i pojemności 30-40 litrów - ciężko znaleźć.
Mógłbym jeszcze próbować dopasować beczki które mam - HDPE czy da się rozgrzać opalarką i uformować przetłoczenie :?:

I jeszcze jedno pytanie - czy w takich beczkowych zbiornikach o pojemności +- 100 litrów woda nie faluje za bardzo? Nie trzeba tego jakość dzielić w środku :?:

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2022-04-21, 16:47   

Zbiorniki do szarej... jak nie chcesz łączyć kilku 20 L to może tu coś dobierzesz :
https://waterflex.pl/pl/18-zbiorniki-na-wode-pitna
Beczka powinna dać się ukształtować opalarką, tylko musisz podgrzać większy obszar i ostrożnie, bo Ci klocek/stępel do kształtowania przejdzie na wylot. Bywają również wąskie i długie zbiorniki paliwa od samochodów. Pełno tego na złomach gdzie rozbierają samochody i one też powinny się dać przetłoczyć.
Mam zbiornik 150L, bez przegród ( nie wiem dlaczego producent ich nie robi) i woda się tłucze bez przerwy.

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2022-04-21, 20:37   

Dzięki, acz znałem tego producenta. Przyznam, że gdzie można idę budżetowo a te zbiorniki choć nie najdroższe to ciągle swoje kosztują. A to tylko trochę pe. Mam już beczki 70-80 litrów o wysmukłym kształcie bo trzyma mnie wnęka maks 40/40cm ale drugi taki na szarą mi nie wchodzi bo jest żebro wzmacniające bok. Chyba, że go przetłoczę - spróbuję. Niemniej dziś nabyłem jeszcze dwie beczki po 40 litrów do połączenia na szarą. Zobaczymy co wejdzie. Nabyłem też budżetowy acz bardzo solidny brodzik i już nie mogę się doczekać jak wyjdzie finalnie - wkrótce coś pokażę.

Co do przelewania w zbiornikach - to może wrzucić coś do środka, o ile kumam fizykę to przemieszcza się bardziej wierzchnia warstwa wody, więc np. taki makaron basenowy upchnięty do środka może wyhamuje nieco?

:?: :?: :?:

K125 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2022-04-24, 08:04   

Witam Kolegę

Obejrzałem poczytałem i muszę przyznać kawał dobrej roboty zrobiłeś. Ten temat foteli z C8 mnie zaciekawił faktycznie fotele do Iveco kapitańskie to w zakupie jakaś cenowa masakra .
Ale te fotele z C8 od razu były z obrotnicą ?

Pozdrawiam

K125 
trochę już popisał

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2022-04-24, 08:13   

Mam jeszcze takie pytanie do Kolegi jak ty chcesz wsadzić pod siedziskiem przy stoliku bojler i webasto ?? o ile bojler to ok ale webasto pod spodem masz zbiornik paliwa w Iveco nie ma jak odprowadzić spalin a jak już to upchniesz to za blisko zbiornika pójdziesz przewodem spalinowym a jego długość dla bezpieczeństwa nie może przekraczać 70 cm .

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2022-04-24, 12:43   

K125 napisał/a:
Ale te fotele z C8 od razu były z obrotnicą ?

Tak, z obrotnicą i być może nawet podgrzewane. Trzeba sobie wyspawać nowe podstawy tylko.

K125 napisał/a:
jak ty chcesz wsadzić pod siedziskiem przy stoliku bojler i webasto ??

Nie chcę - pompa, naczynie wyrównawcze i bojler pod łóżkiem, webasto też lub pod podwoziem (za mostem napędowym).
Pod siedzeniami drugiego rzędu to raczej będzie tylko szuflada na zapasy, sejf, może dodatkowy zbiornik czystej wody jak znajdę jakiś tani i pasujący.

K125 
trochę już popisał

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2022-04-24, 18:25   

Tak miałeś na rysunku stąd pytanie .pod spodem nie polecam nie jest przystosowane .Generalne pompa musi być poniżej urządzenie jest 45 st.pewnie jak każdy zastosujesz chińskie z montażem pod podłogę był bym ostrożny.
Wsadzaj je pod siedzeniem.pasazera od bkbidyierowcy.ja w pierwszym miałem tak zrobione że najpierw webasto A na dnim bolier umiejscowione pod wyrem .W tym zrobiłem oddzielne luki na elektrownie webasto i skrzynkę narzędziowa i zabrakło mi miejsca na trudne.ale ja tak jak ty nie miałem tego rozrysowanego i wychodzi że planowanie to istotny temat .Ja stwierdziłem że sytuacja wymusza na rozwiazania :)

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2022-04-24, 19:37   

K125 napisał/a:
pod spodem nie polecam nie jest przystosowane

dobra, przyjmuję. Będę zatem pchał pod łóżko. Pod przednie fotele to za daleko do bojlera - wszak to ciepłe powietrze ma grzać wodę. A zastosuję owszem, chińskie - kupione jeszcze w zeszłym roku czeka na montaż.

Dzisiaj założone peszle na elektrykę idącą pod izolację; główne "trasy kablowe" zaplanowane są na styku ścian i sufitu gdzie zawsze będą dostępne pod narożnikowymi panelami i w szafkach zabudowy, do rozłożenia niemal na końcu.

Kolejny krok to klejenie alufoxa.

Meyer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco Daily
Piwa: 11/7
Wysłany: 2022-04-24, 21:41   

Wojtek skoro peszle już są to pamiętaj o przewodach LGY-S lub LGY-C. Jesli się uda kupić.

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2022-04-24, 22:37   

dla 12v kupiłem już LGY ale raczej bez dodatkowych oznaczeń, rozumiem, że chodzi ci o niepalność, zwykły LGY nie da rady? nigdzie z blachą się stykać nie będą, przekroje z zapasem. I oczywiście NIE kupowałem przewodów głośnikowych :)

dla 230v mam domowe dwu i trzyżyłowe OMY i OWY

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2022-04-25, 20:49   

Temat BRODZIK

Mam w ręku przedmiot który spełni rolę brodzika 60x60cm i głównej podłogi łazienki. Jego głębokość to 12cm - i tu powstaje pewien problem gdyż ustawienie wc obok na podeście tej wysokości powoduje, że staje się on wyższe o te 12cm - a to już zdecydowanie niewygodnie.

Mógłbym zastosować drewniany ruszt w brodziku co by było nawet ładne i funkcjonalne ale chcąc zniwelować wysokość kibelka jednocześnie za bardzo zmniejszyłbym użytkową wysokość łazienki, poniżej 180cm.

Jeśli ustawię kibelek niżej to tworzy mi się drugi "brodzik" - nie uniknę chlapiącej tam wody więc byłaby konieczność drugiego odpływu. Chyba, że wytnę tę jedną krawędź brodzika aby woda z poziomu podłogi wokół kibelka spływała do brodzika.

Jakieś pomysły, jak sobie radzicie, bo to chyba dość częsty problem?

kubas72 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2022-04-25, 21:29   

Wojadżer napisał/a:
Temat BRODZIK

Mam w ręku przedmiot który spełni rolę brodzika 60x60cm i głównej podłogi łazienki. Jego głębokość to 12cm - i tu powstaje pewien problem gdyż ustawienie wc obok na podeście tej wysokości powoduje, że staje się on wyższe o te 12cm - a to już zdecydowanie niewygodnie.

Mógłbym zastosować drewniany ruszt w brodziku co by było nawet ładne i funkcjonalne ale chcąc zniwelować wysokość kibelka jednocześnie za bardzo zmniejszyłbym użytkową wysokość łazienki, poniżej 180cm.

Jeśli ustawię kibelek niżej to tworzy mi się drugi "brodzik" - nie uniknę chlapiącej tam wody więc byłaby konieczność drugiego odpływu. Chyba, że wytnę tę jedną krawędź brodzika aby woda z poziomu podłogi wokół kibelka spływała do brodzika.

Jakieś pomysły, jak sobie radzicie, bo to chyba dość częsty problem?

Wycinanie brodzika może dostarczyć dodatkowych problemów. Myślę, że aby zasiąść na „tronie” nie potrzeba 180 cm. Też przez długi czas zmagałem się z łazienką i tym elementem. Skończyło się na ruszcie i wyciętej specjalnie podłodze pod tron.
Pod spodem planuję umieścić ogrzewacz płytowy i może nagrzewnicę. Podłogę pochyliłam lekko w stronę brodzika a w kierunku ściany (mój błąd) nie przewidziałem pewnych rzeczy. Podłogę wykleję laminatem. Powinno być dobrze.

208847E5-6F16-474C-BDD7-DBABA4ECB9E6.jpeg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 323,09 KB

2EEB9840-5AFF-47F3-9486-EF483E7A6443.jpeg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 191,08 KB

Odpowiedz do tematu