Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
230V w Kamperze z Przetwornicy.
Autor Wiadomość
ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/70
Wysłany: 2022-04-28, 07:34   

do laptopów są zasilacze na 12V kompatybilne z gniazdem zapalniczki
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
Postaw piwo autorowi tego posta

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 266/109
Wysłany: 2022-04-28, 07:41   

Voku napisał/a:
miałem przetwornicę puszczoną na oryginalną instalację 230V i działało to dobrze.

Mam tak obecnie i jest ok.Trzeba tylko pamiętać o rozłączenie przed podpięciem się do słupka (z którego bardzo rzadko korzystam) :ok

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2022-04-28, 08:27   

Przetwornica to obowiązkowe wyposażenie. Żadnego laptopa nie naładujemy z 12 v bo trzeba ładowarki i odpowiedniej końcówki do laptopa. Przez 15 lat jeździłem pod namiot z malutką przetwornicą 60 w na laptopa wystarczyła. W kamperze była ciut za słaba. Więc kupiłem 150 wat. Ale ….. potem padła suszarka na 12 v / swoją drogą kiepsko suszyła/. Więc kupiłem przetwornice 2000/4000 w pełny sinus, grube linki 2x 16 mm i podłączyłem to wszystko przez bezpiecznik automatyczny z lifepo4. Na końcu jedno gniazdko przy wejściu. Wszystko doskonale pracuje i … kusiło mnie abym to włączył przez energoblok ale …no właśnie …wyżej wymienione powody mnie powstrzymały. Doszedłem do wniosku że zamiast grzebać w instalacji łatwiej połączyć jakieś urządzenie przez przedłużacz. Albo jeśli faktycznie będzie taka potrzeba to założyć kolejne gniazdko.

ZEUS 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-28, 08:40   

orkaaa napisał/a:
Przetwornica to obowiązkowe wyposażenie. Żadnego laptopa nie naładujemy z 12 v bo trzeba ładowarki i odpowiedniej końcówki do laptopa.

od lat ładuje laptopa z 12 V, oczywiście poprzez dedykowaną ładowarkę i nie ma problemu z naładowaniem, nie widzę sensu podwyższać napięcie z 12 V na 230-240 by potem zasilaczem laptopowym obniżać do circa 18V (zależy od laptopa) by go naładować, przetwornica oczywiście jako wyposażenie kampera jest wskazana i takiej używam

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2022-04-28, 08:44   

orkaaa napisał/a:
Żadnego laptopa nie naładujemy z 12 v bo trzeba ładowarki i odpowiedniej końcówki do laptopa

Ja mam uniwersalny zasilacz do laptopów na 12 V z ustawianymi napięciami i końcówkami z których przynajmniej jedna pasuje do każdego laptopa. Można to kupić bez problemu. Widzę że wśród kamperowców są ideowi zwolennicy robienia instalacji na 230 V z przetwornicy. Co kto lubi, w końcu wolnoć Tomku w swoim domku :spoko

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 21/21
Wysłany: 2022-04-28, 09:12   

[quote="Kazik II"]
orkaaa napisał/a:
Co kto lubi, w końcu wolnoć Tomku w swoim domku :spoko

Panowie oczywiście wolno wszystko z tym, że później odpukać coś padnie i nie będziemy wiedzieli od czego a nie daj Boże spali się kamper wartości 200 tys zł.

Więc tak jak wspomnieliście, ile potrzebujemy prądu na 230V - sporadycznie, wiec nawet zwykły przedłużacz wystarczy z rozgałęzieniem na powiedzmy 4 gniazdka.
I co najważniejsze mamy kontrole na przetwornicą, kiedy potrzebujemy to włączamy i używamy kiedy nie odłączamy i tyle.

Nie chcę nikogo tutaj straszyć, już nie chodzi o instalację a to przetwornice, które się strasznie grzeją nawet nieużywane - są różnych firm i nawet od przetwornicy może a większości własnie od nich się pali.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 538/45
Wysłany: 2022-04-28, 09:14   

yamah napisał/a:
Voku napisał/a:
miałem przetwornicę puszczoną na oryginalną instalację 230V i działało to dobrze.

Mam tak obecnie i jest ok.Trzeba tylko pamiętać o rozłączenie przed podpięciem się do słupka (z którego bardzo rzadko korzystam) :ok

Słowo klucz "Pamiętać" :spoko
Takie rozwiązania prędzej czy później doprowadzą do jakiegoś nieszczęścia i w najlepszym przypadku będzie to uwalona przetwornica.
Scenariuszy można snuć wiele ..... taki pierwszy z brzegu : Stoisz na kempingu podpięty do słupka z wyłączona przetwornicą i jakiś miejscowy serwisant wyłącza na chwilę zasilanie, aby dokonać wymiany np. uszkodzonego gniazda w słupku na drugim końcu placu. W międzyczasie Ty chcesz sobie zrobić kawkę w ekspresie i kiedy zauważasz, że nie masz zasilania z słupka włączasz sobie przetwornicę :ok
W najlepszym przypadku Twoja przetwornica będzie chciała wtedy zasilić wszystkie urządzenia Twoich sąsiadów , którzy akurat mieli coś wpięte do 230V ....... a w najgorszym przypadku Pan serwisant zaświeci na niebiesko :mrgreen:

Panowie apel mam taki , aby Wszyscy którzy podłączają się do publicznej sieci energetycznej wzięli pod uwagę, że poza nimi może być tam podpięty jeszcze ktoś inny :bajer
Na oddawanie energii do sieci trzeba mieć umowę prosumencką , a do tego potrzebny jest sprzęt spełniający określone normy bezpieczeństwa . Falownik fotowoltaiczny w instalacjach On Grid nie bez powodu wyłącza się przy zaniku zasilania z sieci :spoko

Jeśli chcecie "wpuścić" zasilanie z przetwornicy na Waszą wewnętrzną instalację 230V (tę ze słupka) , to powinno to wyglądać tak:

Za gniazdem zewnętrznym kampera, w pierwszej kolejności powinien być bezpiecznik różnicowy , a zanim tzw. "przełacznik źródła zasilania" . Przełaczniki takie są dostępne w wersji na S i można to fajnie zamontować w skrzynce bezpiecznikowej razem z różnicówką.
Wyjście fazowe różnicówki wpinamy do wejścia przełącznika oznaczonego jako "Sieć" (lub podobnie) , a do drugiego wejścia (opisanego jako "Przetwornica" , "Agregat" lub podobnie) wpinamy wyjście z naszej przetwornicy . Wyjście przełącznika wpinamy dopiero do instalacji 230V kampera (do gniazdek). Jeśli przełącznik będzie miał ustawiony priorytet na sieć, to w momencie kiedy będziemy podłączeni do słupka w gniazdkach będzie zasilanie z niego , a kiedy się odłączymy lub ktoś wyłączy prąd na słupku, to przełącznik automatycznie przełączy się na przetwornicę. Oczywiście zasilanie w gniazdkach będzie wtedy tylko w przypadku kiedy przetwornica będzie załączona ....... ale najważniejsze że nie ma wtedy ryzyka, że prąd cofnie się do sieci energetycznej.

Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie specjalnej przetwornicy do układów wyspowych lub UPS, która taki przełacznik ma w sobie (posiada wejście i wyjście 230V) . Kiedy jest napięcie na wejściu przetwornica taka podaje go na wyjście (które zasila gniazdka), a sama przechodzi w tryb ładowarki i doładowuje akumulator. Kiedy napięcie z sieci zanika, urządzenie w ułamku sekundy przełącza sie w tryb przetwornicy i podłączone w tym momencie urządzenia nawet tego nie zauważają .

Przy okazji trzeba pamiętać, aby te odbiorniki , które z założenia (głównie z powodu dużej mocy) mogą być zasilane tylko z sieci 230V (np. klima czy lodówka) były podłączone po stronie wejścia a nie wyjścia przetwornicy

Ja u siebie mam przetwornicę VOLT 3000/9000 spiętą z baterią LiFePO4 400Ah i zestawem fotowoltaicznym 800W, więc chodzi na tym praktycznie wszystko łącznie z klimą , ekspresem, odkurzaczem , itp., ale w przypadku słabszych przetwornic i mniejszy aku, takie awaryjne przełączenie z sieci na przetwornicę może być kłopotliwe.

Poza tymi urządzeniami mam jeszcze jedno, które również polecam ze względów bezpieczeństwa. Jest to taki automatyczny przełącznik , który ustawia L i N na odpowiednich miejscach, niezależnie jak jest na wejściu, oraz weryfikuje poprawność podłączenia PE.
Ponieważ podpinamy się do różnych słupków w różnych miejscach , nigdy nie mamy pewności co do poprawności i jakości wykonania instalacji .

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
Piwa: 18/5
Wysłany: 2022-04-28, 09:29   

joko napisał/a:
polecam ze względów bezpieczeństwa. Jest to taki automatyczny przełącznik , który ustawia L i N na odpowiednich miejscach, niezależnie jak jest na wejściu, oraz weryfikuje poprawność podłączenia PE

Nie wiedziałem, że coś takiego jest, podrzucisz jakiegoś przykładowego linka do takiego przełącznika? Ja chciałem u siebie zastosować kontrolki napięcia na przewodach i w razie niewłaściwego podłączenia mieć drugą, odwrotną, wtyczkę do słupka.

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 266/109
Wysłany: 2022-04-28, 10:11   

Wojadżer napisał/a:

Nie wiedziałem, że coś takiego jest, podrzucisz jakiegoś przykładowego linka do takiego przełącznika? Ja chciałem u siebie zastosować kontrolki napięcia na przewodach i w razie niewłaściwego podłączenia mieć drugą, odwrotną, wtyczkę do słupka.

https://allegro.pl/oferta/automatyczny-przelacznik-zrodla-zasilania-apz-1-6884975967
Takie coś miałem zamiar zamontować ale z braku miejsca zrezygnowałem na manual :chytry

Brat 
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Piwa: 190/909
Wysłany: 2022-04-28, 11:22   

Jestem atechniczny, dlatego o szczegółach się wypowiadać nie podejmuję (w sensie - nie wiem, jak to działa ;) ), ale
w ub. roku MarcinPK zainstalował mi, oprócz swojej słynnej, trudno dostępnej lodówki ;) , także swój wielofunkcyjny energoblok
https://www.facebook.com/...p_page_card_cta
z przetwornicą 1000kW. We wszystkich gniazdkach 230V dotychczas istniejących, po włączeniu przetwornicy (łatwo dostępnym przyciskiem), mam prąd 230V. Podpinam tam m. in. laptopa (mam też ładowarkę z 12V, ale ona jedynie podtrzymuje poziom aku laptopa, ale nie ładuje). Czasami nawet włączam w chłodne dni grzejnik niskiej mocy (300/600W).
Solar 360W, na pokładzie 2 aku x 100Ah (AGM).
Polecam to rozwiązanie, chociaż przetwornica mogłaby mieć większą moc...

Voku 
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: Nasz Karawaniang
Piwa: 16/8
Wysłany: 2022-04-28, 12:34   

ZEUS napisał/a:
do laptopów są zasilacze na 12V kompatybilne z gniazdem zapalniczki

Do laptopa mam zasilacz 230W znajdę taki na 12V

yamah napisał/a:
Wojadżer napisał/a:

https://allegro.pl/oferta/automatyczny-przelacznik-zrodla-zasilania-apz-1-6884975967
Takie coś miałem zamiar zamontować ale z braku miejsca zrezygnowałem na manual :chytry

Nie polecam miałem w przyczepie popsuł sie po chwili jest bardzo delikatny. Lepiej kupić przełącznik ręczny agregat-siec bo to pewniejsze rozwiązanie.

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
Piwa: 18/5
Wysłany: 2022-04-28, 13:32   

yamah - nie o przełącznik źródła zasilania się rozchodziło (robię zresztą manualny, nie automat) a o przełącznik o którym pisze joko - taki co wykrywa i porządkuje fazy na przewodach. Nie potrafię takiego znaleźć... więc link byłby bardzo wskazany.

ZEUS 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-28, 13:46   

Brat napisał/a:
Czasami nawet włączam w chłodne dni grzejnik niskiej mocy (300/600W).
Solar 360W, na pokładzie 2 aku x 100Ah AGM).

to chyba nie za długo grzejesz😝
Voku napisał/a:

Do laptopa mam zasilacz 230W znajdę taki na 12V

- pewnie masz na myśli 230V🤪,
- bardzo dobra decyzja tylko upewnij się że będzie pasowała końcówka, bo są różne 😃

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2022-04-28, 17:15   

Brat napisał/a:
z przetwornicą 1000kW

Voku napisał/a:
Do laptopa mam zasilacz 230W

Obawiam się, że co bardziej pryncypialni goście mogą się trochę podśmiewać :lol:

Voku 
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: Nasz Karawaniang
Piwa: 16/8
Wysłany: 2022-04-28, 17:41   

Kazik II napisał/a:
Brat napisał/a:
z przetwornicą 1000kW

Voku napisał/a:
Do laptopa mam zasilacz 230W

Obawiam się, że co bardziej pryncypialni goście mogą się trochę podśmiewać :lol:

Wiem co napisałem, ale skoro ktoś wie lepiej to ok może się mylę. Mam praktycznie taki jak ten z linka, oryginała nie mogę znaleźć https://pl.aliexpress.com/i/4001035162203.html
Na chińskiej przetwornicy 500W nie chciał odpalić.

Odpowiedz do tematu