Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup aku LiFePo z Chin
Autor Wiadomość
voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 21/21
Wysłany: 2022-05-03, 15:10   

szrobert987 napisał/a:
Dziś przetestowałem akumulator który kupiłem z linku który polecił kolega Voice.
Pojemność jaką kupiłem z aukcji to jest 120 Ah po przetestowaniu okazało się że akumulator ma 82 Ah.
Trochę jestem rozczarowany bo łudziłem się że Aku będzie miał pojemność 100Ah,
Teraz pozostaje tylko odzyskać kasę od Chińczyka i tu moje pytanie do kolegi Voice, czy jest sens rozmawiać z firmą czy od razu zakładać spór?

Składaj od razu spór, bo polemika ze sprzedawcą bez sensu, prześlij dowody z testów dobrze opisz i zażądaj roszczenia.

Postaw piwo autorowi tego posta

blue60 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
Piwa: 6/9
Wysłany: 2022-05-03, 17:53   

Mam takie pytanie.
Czy nie szkoda Wam czasu na te 3-miesięczne oczekiwania, testy, spory?

voice 
weteran

Wysłany: 2022-05-03, 18:08   

blue60 napisał/a:
Mam takie pytanie.
Czy nie szkoda Wam czasu na te 3-miesięczne oczekiwania, testy, spory?

Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie itp...
Odpowiem tak koszt akumulatora w Polsce to za 200Ah 4000 tys zł w chinach 1500 zł, więc warto czekać te 3 miesiące tym bardziej, że ja kupowałem i nie spieszyło mi się.

Po drugie kupując w chinach nie miałem świadomości, że akumulator nie będzie spełniał parametrów jakie sprzedawca gwarantował, więc zareklamowałem tak samo bym zrobił jakby aku który kupiłem w Polsce też nie spełniał parametrów. Płacisz za mercedesa a dostajesz najwyżej Fiata więc co Ty byś nie reklamował ???

Po trzecie po reklamacji mam aku o pojemności gwarantowanej sprawdzonej 150Ah za niecałe 600 zł. Więc sam sobie podpowiedz na pytanie czy nie szkoda była czasu.

A po czwarte mam 100% pewności sprawności i pojemności akumulatora a 90% którzy tutaj kupili akumulkator tych testów nie robiła, już nie ważne gdzie kupowany czy w chinach czy w Polsce.

mrskoku 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Peugeot J5 1991
Piwa: 1/2
Wysłany: 2022-05-03, 18:55   

z rodzimego rynku mogę polecić akumulator greencell lifepo4 100Ah

rozładowanie średnio 30A (fral fsc03 przez przetwornicę)

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 243/616

Wysłany: 2022-05-03, 19:52   

voice napisał/a:
Płacisz za mercedesa a dostajesz

mercedesa :haha:

blue60 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2022-05-04, 20:34   

Zapłacił klient 1 mln pln i myślał, że samochód sam będzie jeździł.
Absolutną prawdą jest, że każdy samochód ściąga w prawo na drodze, która jest pochylona w prawo.Czy to będzie mercedes czy fiat.
A powiem więcej, mercedes będzie ściągał bardziej, ponieważ ma szersze opony i jest cięższy.
Ten temat z klientami przerabiamy na bieżąco.My w czasie testu zjeżdżamy na lewą stronę i wówczas samochód zaczyna ściągać w lewą stronę.
Większość użytkowników o tym wie i nie męczy tym serwisu.
Za ten tytuł tego filmiku z "oszustami", mercedes powinien tych chłopaczków pozwać do sądu.
Nie wolno nikogo w ten sposób znieważać.Chyba,że ma się wyrok sądu z udowodnionym oszustwem.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 243/616

Wysłany: 2022-05-05, 05:53   

blue60 napisał/a:
Absolutną prawdą jest, że każdy samochód ściąga w prawo na drodze, która jest pochylona w prawo.Czy to będzie mercedes czy fiat.
A powiem więcej, mercedes będzie ściągał bardziej, ponieważ ma szersze opony i jest cięższy.

Ty z tą " absolutną prawdą" to się tak nie rozpędzaj, bo z w końcu znajdzie się kumaty klient który Was pozwie do sądu :chytry

blue60 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2022-05-05, 11:48   

Fizyki się nie oszuka.Sąd można.A rzeczoznawcy sądowi..............szkoda gadać.

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 146/183
Wysłany: 2022-05-06, 07:15   

blue60, czyli jak masz dwa identyczne samochody i jeden ściąga a drugi nie tzn że ten który nie ściąga ma wadę?

Gżegżółka 
zaawansowany

Piwa: 4/6
Wysłany: 2022-05-07, 20:36   

voice napisał/a:
Darson napisał/a:
Tylko inna sprawa dochodzić się swoich praw i odsyłać akku do Pcimia czy Koziej Wólki a inna do Wuhan w Chinach 😉
Pcim ma większe szanse że się uda odzyskać kasę.

Mylisz się, jeżeli będziesz miał odesłać towar z winy wadliwego towaru to koszty takie pokrywa sprzedający, wtedy wysyła ci dane do wysyłki i mówi gdzie np: poczta polska , lub paczkomat. Nic cię nie interesuje, a wysyłka odbywa się do najbliższego punktu gdzie maja magazyny.

Tobie się udało. Ale znam takich którzy płacili za wysyłkę do chin. :/
Oprócz tego - pojemność niezgodna z opisem jest łatwa do pokazania. Ale jak inne parametry się nie zgadzają....już gorzej. Moi koledzy kupili markowe ogniwa 18650 i dostali podróbki. Pojemność się zgadzała, opór wewnętrzny też jako tako (choć nie idealnie). Ale trwałość i bezpieczeństwo - trudno stwierdzić. Można było poznać że to podróbki po fotkach....ale trzeba się na tym znać a arbiter się nie znał - i reklamacji nie uznał.

Cóż, ryzyko jest. Czy warto? Moim zdaniem tak.
Można próbować od sprzedawcy który wiadomo że robi wały, kupić model większy niż trzeba i od razu zakładać że będzie walka. To są najlepsze okazje...ale najbardziej ryzykowne. ;)
Kilkukrotnie dostałem jakieś rzeczy taniej lub nawet za darmo celowo wybierając sprzedawców gdzie spodziewałem się rozbieżności towarów z opisem (choć ja dotychczas skupiałem się na niewiarygodnym opisie a nie na złym sprzedawcy).
Można też próbować od sprawdzonego sprzedawcy, ryzyko mniejsze ale oszczędność też mniejsza...

voice 
weteran

Wysłany: 2022-05-08, 09:45   

Panowie trzeba powiedzieć jasno, jeżeli chodzi o akumulatory i gwarancję, czy to z Chin czy to te kupione w Polsce nie jest tak prosto. w 90% odrzucane są w winy eksploatującego.

Osobiście współpracowałem z firmą jedną z lepszych na rynku odnośnie akumulatorów i w jednym konkretnym przypadku uznali wadę akumulatorów ale podali serie i daty produkcji, które najprawdopodobniej były wadliwe i sami wymieniali, ale trzeba było się do nich zgłosić, ale zwykły kowalski który kupił taki akumulator skąd ma wiedzieć czy akumulator został wyprodukowany wadliwy i ma możliwość jego wymiany.

A tak jak wspomniałem w 90% reklamacje akumulatorów są odrzucane w winy eksploatującego.
TAKIE SĄ FAKTY.

Odpowiedz do tematu