Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z energoblokiem EBL 99
Autor Wiadomość
raf0 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Heniuś/Hymer B574/
Nazwa załogi: B.A.Z.A.R.
Piwa: 6/4
Wysłany: 2022-07-27, 07:16   Problem z energoblokiem EBL 99

Witam Wszystkich :spoko
Prosiłbym o podpowiedzi, gdzie szukać przyczyny zjawiska, które mnie dopadło w moim Hymerze.
Mój problem to EBL 99, mianowicie zaczęło się od tego, że wypalił się styk od zasilania lodówki na 12V. Po wymianie lodówki na nową(z innego powodu) lodówkę podłączyłem na sztywno do zasilania 12V z ominięciem energobloku, z sygnałem ze stacyjki, żeby startowała na 12V po uruchomieniu silnika. Przez jakiś czas działało wszystko ok. Zimą miałem taką sytuację, że podczas jazdy nagle wywaliło mi zasilanie 12V w kamperze(w zabudowie) lodówka pracowała wówczas na 12V. Po dotarciu na kemping i podpięciu się do sieci 230V, powtórzył się problem - tzn. wywaliło zasilanie 12V w zabudowie. I teraz problem się powtarza, podczas jazdy odpalam lodówkę na gaz i jest ok, ale po podpięciu do sieci 230V wywala zasilanie 12V i trzeba na chwilę wyłączyć baterie tym głównym wyłącznikiem w energobloku i dopiero po chwili da się załączyć 12V z tablicy w kamperze. Jestem laikiem w dziedzinie prądu - ale mam takie wrażenie, jakby podłączenie 230V powodowało przeładowanie akumulatorów zabudowy i stąd odcięcie całego zasilania być może to bzdura, ale naprawdę nie mam pojęcia o co w tym chodzi.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Postaw piwo autorowi tego posta

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2022-07-27, 08:25   Re: Problem z energoblokiem EBL 99

raf0 napisał/a:
...
wypalił się styk od zasilania lodówki na 12V.
...
nagle wywaliło mi zasilanie 12V w kamperze(w zabudowie)
...
dopiero po chwili da się załączyć 12V z tablicy w kamperze.
...

A próbowałęś przywrócić stan fabryczny?
Oczyścić wypalone połączenie do połysku, powodem grzania się wstyków jest zawsze ich zanieczyszczenie/utlenienie.
.
Wywaliło = odłączyło.
A czy przypadkiem nie jest tak, że podłączenie lodówki na krótko, umożliwia przepływ prądu wstecz, czyli od strony lodówki w stronę e-bloku, po czym ebl głupieje bo logika działania jest inna niż ta z którą się e-blok w trybie prawidłowym się spotyka? Tak w skrócie, gdy jest podłączony pod 230V, to na niektórych obwodach, w tym i lodówkowym, nie powinno pojawiać się żadne napięcie 12V = a pojawia się.
.
Tablica zapewne prawidłowo się zachowuje odcinając się od nieznanego sobie stanu "błędnych" prądów. Po odcięciu ta chwila to myślę czas, który rozładowuje kondensatory do zera, wówczas całe urządzenia po załączeniu "wraca" jakby nigdy nic, myślę że jest sprawne.

raf0 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Heniuś/Hymer B574/
Nazwa załogi: B.A.Z.A.R.
Piwa: 6/4
Wysłany: 2022-07-27, 10:53   

Wojtku, bardzo dziękuję za podpowiedź - spróbuję to przywrócić do stanu fabrycznego.
Jak pisałem jestem laikiem jesli chodzi o prąd, więc w ogóle nie przewidziałem takiego problemu.
Kamperem obecnie podróżuje mój kolega, ale jak tylko wróci to biorę się za ten temat i nie omieszkam się podzielić rezultatami. :spoko

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2022-07-27, 14:42   

Złącze lodówki w elektrobloku lubi się przegrzewać a to powoduje z czasem kolejne problemy. Miałem tak w którymś poprzednim kamperze. Trzeba, tak jak Wojtek napisał, wyczyścić na błysk to złącze i jakąś chemią potraktować dodatkowo.

markoni7 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs 7055DBL
Nazwa załogi: Marki
Piwa: 3/7
Wysłany: 2022-07-31, 18:53   

Sprawdź czy u ciebie przy energobloku jest taki niewielki moduł DP02 D+.
Jeśli tak to po sprawdzeniu styków zainteresuj się tym bo na zagranicznych forach sporo piszą o braku 12V na pokładzie zwłaszcza w Hymerach, gdzie problemem jest ten moduł. Nowy niestety ok 130E.

Odpowiedz do tematu