|
|
|
Podłączenie chińskiego "webasto" bezpośrednio do k |
| Autor |
Wiadomość |
Arkadius
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato III FL
|
Wysłany: 2022-07-30, 20:46 Podłączenie chińskiego "webasto" bezpośrednio do k
|
|
|
Dzień dobry. Noszę się z zamiarem drobnej przebudowy mojego campervana, między innymi instalacji elektrycznej. Między innymi zastanawiam się do podłączenia chińskiego "webasto" do skrzynki bezpieczników, która jest zasilana bezpośrednio z kontrolera ładowania Tracer 3210AN.
Według instrukcji wyjście to można obciążyć prądem 30A. Ostatnio włączyłem wszystkie moje urządzenia 12V jednocześnie (oświetlenie, telewizor, pompa wody, wentylatory, ładowanie 2 telefonów i ładowarka laptopa) wyszło mi, że maksymalny pobór wynosi ok. 15A. "Webasto" maksymalnie bierze ok. 8.7A. Czyli nie powinienem przekroczyć 24A.
Co o tym myślicie? Pytam, bo w wielu tematach na tym forum nie zaleca się robić czegoś takiego.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Horte
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford Nobel Art
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lip 2017 Piwa: 14/9 Skąd: okolice Poznania
|
Wysłany: 2022-07-31, 06:52
|
|
|
| A dlaczego nie chcesz podłączyć ogrzewania bezpośrednio do akumulatora pokładowego? Oczywiście obwód należy odpowiednio zabezpieczyć. |
| |
|
|
|
 |
Arkadius
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-07-31, 08:38
|
|
|
| Obecnie mam tak zrobione. Tyle tylko, że chcę oddzielić się od kabiny (z uwagi na temperaturę) co wymusza przeniesienie akumulatorów i przetwornicy w inne miejsce. Podpinając się z "webasto" do skrzynki bezpieczników uniknąłbym prowadzenia linii do nowej lokalizacji aku. Jeśli rzeczywiście są jakieś przeciwskazania odnośnie podłączenia ogrzewacza do kontrolera ładowania to pewnie się podłączę bezpośrednio do akumulatorów, ale obecnie chciałbym rozważyć podłączenie do kontrolera. |
|
|
|
 |
dudusie34
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: nudziarze
|
Wysłany: 2022-08-02, 09:30 zasilanie webasta.
|
|
|
witam. w naszym układzie tylko do pokładowego,no i zabezpieczenie. |
_________________ Dziadek34 |
|
|
|
 |
Arkadius
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-08-13, 18:29
|
|
|
| No to zostawię jak jest - trzeba się słuchać bardziej doświadczonych. Dziękuję za poświęcony mi czas. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|