Śmierdzi z zbiornika szarej wody |
Autor |
Wiadomość |
lukpyr
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Eura Mobil
|
Wysłany: 2022-08-28, 19:46 Śmierdzi z zbiornika szarej wody
|
|
|
Witajcie . Jestem po swoich pierwszych długich wakacjach kamperem i uczymy się jego zachowań 😝. A zachowanie jego jest takie że podczas jazdy bardzo śmierdzi z zbiornika szarej wody.
Macie jakieś sposoby aby poprawić jakość jazdy aby nie śmierdziało. Co zrobić co wykonać .
Dzięki |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 272/597 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2022-08-28, 20:23
|
|
|
Zakorkować kratki ściekowe |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
IRMA
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Dukato 1993 Hymer
Nazwa załogi: Irena i Maciek
|
Wysłany: 2022-08-28, 20:23
|
|
|
Wlej wodę do syfonu brodzika. |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/890 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2022-08-28, 20:27
|
|
|
... i opróżniaj zbiornik JAK NAJCZĘŚCIEJ...
Ja po powrocie z dłużej podróży i finalnym opróżnieniu zbiornika przepłukuję go wodą z dodatkiem domestosu. Działa. |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2022-08-28, 20:34
|
|
|
ja stosuję pokruszoną kostkę do zmywarki |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 62/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2022-08-28, 22:05
|
|
|
Używaj do szarej albo dedykowanych płynów albo domestosa !!!! Czyli co dwa dni wlewasz przez kratki ściekowe prysznica tak w sumie ze szklankę. Oczywiście odpływ zamknięty. Dobrze z tym trochę pojeździć aby domestos miał szanse trochę opłukać ściany zbiornika. Tylko chemia !!!! Inaczej będzie taki smród że masakra. Tak jak pisali powyżej najbardziej śmierdzi z prysznica ponieważ tam tzw syfony są najmniejsze i gdy woda odparuje to mamy zapachy ze zbiornika szarej. Domestos albo inny równie mocny środek. Ja stosuje to latem ale także gdy tylko coś poczuję. Pomaga. |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 45/130 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2022-08-29, 00:14
|
|
|
Po każdym spuszczeniu szarej wody zalej syfony mała ilością wody, tak samo gdy kamperem wykonasz jakieś duże przechyły - u mnie wyjazd z domu jest ze sporej górki i zanim wyjadę, to syfon w brodziku zawsze sam się oproznia. Gdy mam pusty zbiornik szarej, to zostawiam zawsze odkręcony spust, także na czas przejazdu - wtedy nigdy nic nie czuc. |
|
|
|
 |
lukpyr
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Eura Mobil
|
Wysłany: 2022-08-29, 08:53
|
|
|
Dzięki za porady ale mam dalej pytania.
Czy Domestos nie jest za bardzo żrący , efekt śmierdzenia występuje tylko podczas jazdy. Oglądając odpływy z umywalek i prysznica nie posiadam syfonów
A czyszczeniw zbiornika , czy w czymś pomoże , jak tak to czym czyścić |
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-08-29, 11:13
|
|
|
Wlej całą butelkę domestosa do zbiornika szarej przez każdą wylewke- umywalka , brodzik, zlew. Zalej woda z 20-30 litrów i jedź na kilkunasto minutowa przejażdżkę zostaw to na jeden dzień i powtórz wycieczkę. Spuścić całą zawartość. Będzie kłopot usunięty. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 44/19 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2022-08-29, 12:30
|
|
|
Jak będziesz jechać z otwartym spustem to też nie będzie śmierdziało. Problem powstaje najczęściej jak szara ma z 2 dni.... ale jak opróżnisz przed podróżą to problemu nie ma. |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria 670
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2016 Piwa: 15/9 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2022-08-29, 14:30
|
|
|
Tak jak piszą panowie - problemem jest płytki syfon - przy jeżdzie przód tył, przechyłach, syfon się opróżnia i śmierdzi. Zalać syfon, włożyć korki do umywalki, brodzika i zlewu.
Jak przyjedziesz na miejsce - puścić trochę wody żeby zalać syfony - i po problemie |
_________________ Andrzej_Gdynia
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 62/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2022-08-29, 14:46
|
|
|
Z szarą tak w medycynie. Należy leczyć żródło problemów a nie same objawy. Więc latem ale nie tylko woda, resztki i to co już się w zbiorniku zgromadziło przez lata użytkowania tworzą idealne środowisko do rozwoju bakterii. Zalewanie syfonu nie rozwiąże problemu a tylko zminimalizuje objawy. Są dedykowane środki do szarej ale jak już pisałem i przedmówcy domestos we wszystkie otwory. I szczególnie latem robić to co kilka dni profilaktycznie. I problem z głowy. To samo od czasu do czasu trzeba robić z kasetą. Ja używam dedykowanych środków bo tam też się dzieje. |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2022-08-29, 16:09
|
|
|
Z Domestosem to tak delikatnie bo może być problem z uszczelkami, tworzywami, Domestos jest formułowany na ceramikę dlatego stosuje kostki do zmywarek
Tworzywo najpierw będzie matowe, następnie mikro pory będą się powiększać i brud ma czego się czepiać zaś problem zapachu i drożności narasta |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2022-08-29, 23:01
|
|
|
Korki na czas jazdy. Szkoda lac domestosa czy inna chemie bo to i tak zadziala doraznie na jeden raz.
Syfony działają tylko na postoju. Podczas jazdy nie. Woda przelewajaca się w zbiorniku powoduje zmiany ciśnienia i wypycha gazy do środka.
Wlejesz domestosa to podczas jazdy będzie smierdzialo domestosem. |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-08-30, 06:31