Wymiana świateł ze zwykłych na Full Led od 2021r |
Autor |
Wiadomość |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2022-09-01, 20:36 Wymiana świateł ze zwykłych na Full Led od 2021r
|
|
|
Witam kolegów,
czy ktoś może przerabiał wymianę świateł zwykłych na full LED - czyli te montowane w nowych Ducato od 2021r - nie chodzi mi o światła dzienne led tylko wymianę na w pełni ledowe światła przednie.
Pytanie - czy w ogóle można je zaadoptować, żeby wszystko chodziło OK? |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2022-09-02, 14:15
|
|
|
Lampy mechanicznie są identyczne. Reflektor LED ma na spodzie zamontowaną metalową puszkę z elektroniką. Złącze do podłączenia lampy LED i normalnej są identyczne. Wygląda na to że wymiana będzie plug&play. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-09-02, 17:32
|
|
|
kaimar napisał/a: | Lampy mechanicznie są identyczne. Reflektor LED ma na spodzie zamontowaną metalową puszkę z elektroniką. Złącze do podłączenia lampy LED i normalnej są identyczne. Wygląda na to że wymiana będzie plug&play. |
Ale na pewno sterowanie w BSI nie będzie ogarniało takiego reflektora. Czyli bez dobrego elektronika-magika się nie obejdzie |
|
|
|
 |
mgF3
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: CI Magis XT 65
|
Wysłany: 2022-09-02, 19:45
|
|
|
Koledze chodziło o wymianę reflektorów na full led o zupełnie innej zasadzie budowy. Zapewne mocowania będą pasować ale bsi to inna bajka jak sądzę. Też mi rokiem rozwiązanie chodziło po głowie chętnie dowiem się jak to ogarnąć. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2022-09-02, 21:06
|
|
|
mgF3 napisał/a: | Koledze chodziło o wymianę reflektorów na full led o zupełnie innej zasadzie budowy. Zapewne mocowania będą pasować ale bsi to inna bajka jak sądzę. Też mi rokiem rozwiązanie chodziło po głowie chętnie dowiem się jak to ogarnąć. |
Trzy razy czytam co napisałeś i zastanawiam się czy to po polsku? |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2022-09-03, 03:51
|
|
|
Zrozumiałem że chodzi o full led. Na znanym portalu pojawiły się używane lampy full led - kupić podłączyć i zobaczyć. Ktoś musi być pierwszy. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2022-09-03, 10:34
|
|
|
Nie sprawdzałem, ale podejrzewam że nowe całe ledowe, mają doprowadziny CAN. Przynajmniej mi się tak wydaje. Trzeba by porównać nr body ze zwykłymi i z f. Led. Na 100% będzie trzeba zrobić programowanie. |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2022-09-05, 09:37
|
|
|
Tam, gdzie lampy full led zamówiłem (zarezerwowałem) mówili mi, że robili już 3 auta, nawet kampery i po podmianie wszystko działało, choć to wydaje mi się za piękne. Nawet sugerowali, że mi je wymienią i się sam przekonam, tylko kawał drogi tam mam...
W ASO powiedzieli, że nie da się... trzeba body komputer i wiązkę wymieniać itp. ale zawsze w ASO widzą problemy...
Nie wiem, może sie skuszę i pojadę... |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2022-10-14, 17:37
|
|
|
Te standardowe halogeny słabo świecą, też bym pomyślał o wymianie. Ciekawe jaki koszt ? No i czy da się bez dużego grzebania w elektronice aby nie było więcej szkody niż pożytku. |
|
|
|
 |
Granduca
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Roller Team Granduca
|
Wysłany: 2025-07-11, 23:08
|
|
|
Witam,
w kwietniu tego roku zakupiłem swojego pierwszego kampera Roller Team Granduca z 2015 roku na Fiacie Ducato. Brałem pod uwagę tylko Ducato/Boxera/Jumpera ponieważ sprzedaję od ponad 20 lat części do tych modeli. Jedną z pierwszych modyfikacji było założenie oryginalnych reflektorów full LED od modelu 2024, bo akurat miałem takie reflektory nowe oryginalne na stanie. Zakładał mi znajomy elektryk. Wszystko działa: kierunki, światła LED do jazdy dziennej , światła mijania LED i światła długie LED. Działa również regulacja ustawiania wysokości świecenia. Nie działają tylko światła pozycyjne na postoju, bo elektryk nie zdążył jeszcze tego problemu rozkminić a mnie potrzebny był samochód na wyjazd. Ale mój kolega który też handluje częściami do Ducato i też zamontował sobie reflektory full LED do samochodu poliftowego z 2015 lub 2016 roku ma działające światła pozycyjne, tyle że jemu montował inny elektryk z Poznania. U mnie na razie tak zostało. Elektryk zrobi mi te pozycje po zakończeniu wakacji. Na razie nie zależy mi na tym bo świecą inne światła pozycyjne z przodu. Reflektory full LED nie świecą zaraz po zamontowaniu, nie jest to aż tak proste. Elektryk musiał się mocno pogimnastykować żeby zadziałały, a ponieważ robił to pierwszy raz więc samochód stał u niego ponad tydzień. No ale teraz już wie jak to się robi. Nie wiem dokładnie co robił, nie wnikałem za bardzo w jego robotę. Dodam tylko, że mam jeszcze takie reflektory full LED fabrycznie nowe i oczywiście oryginalne do sprzedania i obok elektryka który może je zamontować. Jutro wrzucę zdjęcia swojego Roller Teama z działającymi reflektorami albo nawet filmik. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2025-07-12, 14:25
|
|
|
Granduca,
Cena? Cena? Cena? To nas interesuje najbardziej |
|
|
|
 |
Granduca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-07-12, 14:35
|
|
|
6000 zł z montażem. Reflektory oryginalne i nowe. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2025-07-12, 16:41
|
|
|
Granduca napisał/a: | 6000 zł z montażem. Reflektory oryginalne i nowe. |
No i fajnie.
Ale jak dla mnie:
Z wyglądu nic nie zyskujemy, reflektory po 2015r do teraz wyglądają w zasadzie identycznie. Retrofity świateł mijania H7 LED za ok.500zł oraz dla bardzo upartych dodatkowo świateł drogowych (nie bardzo wiem po co) za kolejne 500zł (ceny z głowy pi razy drzwi). W kieszeni zostaje 5000-5500zł czyli wypłata baby z Biedry
Jak to mówią: co kto lubi albo kto bogatemu zabroni |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-07-12, 18:42
|
|
|
LukF napisał/a: | Retrofity świateł mijania H7 LED za ok.500zł |
Jak dobrze trafisz to Philpsy poniżej 300 zeta kupisz |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Granduca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-07-12, 19:23
|
|
|
Zapomniałem o tym że można obniżyć koszty oddając stare reflektory: zwykłe po ok. 200 zł za sztukę, te z LEDami do jazdy dziennej po ok 400 zł za sztukę |
|
|
|
 |
|