|
|
Toskania wrzesien 2022 |
Autor |
Wiadomość |
mischka
Kombatant
Twój sprzęt: Dethleffs
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 121/134 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2022-10-04, 17:59
|
|
|
markoni7 napisał/a: | Wybieram się do Toskani przez Niemcy w drugiej połowie października. Podpowiedzcie proszę czy infrastruktura kempingowa w Niemczech i Włoszech jest jeszcze czynna czy kampingi raczej pozamykane? |
Zależy czego potrzebujesz, jak Stellplatz ci wystarczy to nie będziesz miał żadnych problemów. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
|
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 80/64 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2022-10-04, 18:22
|
|
|
Mimo że Kolega Andrzej autor wątku niespecjalnie przepada za agroturystykami to może one zastąpią zamknięte kempingi.
W tym roku zaliczyłem jedną koło Casia. Rodzinny interes: mama szefowa, córcia w recepcji, zięciunio kucharz. Stanowisk na kilkanaście kamperów, punkt serwisowy, schludne łazienki, pralka i inne udogodnienia .... no i basen oczywiście . Cena niższa niż na kempingu.
Ponieważ okolica raczej nie za bogata to ucieszyli się by z kamperka lekko po sezonie.
W październiku byłem raz ale na początku. Nie wszędzie na Stellplatzach można było zrobić serwis.
Teraz Włosi też mają problemy z cenami prądu itp to gorzej może być.
|
|
|
|
|
markoni7
trochę już popisał
Twój sprzęt: CI Horon
Nazwa załogi: Marki
|
Wysłany: 2022-10-04, 20:33
|
|
|
No właśnie mam pewne obawy ponieważ kryzys dopada wszystkich i jak kiedyś kamping czy jakieś agro funkcjonowało niemal cały rok to teraz może dla jednego czy kilku kamperów nie opłaca się funkcjonować. Stellplatze mogą być ale od czasu do czasu muszę zrobić serwis i nie wiem czy dam rade bez słupka z prądem. Najgorsze jest to, że żona ma lekkie obawy do nocowania na "dziko" a że lubimy dużo się ruszać, zwiedzać to kamper od rana do wieczora pewnie będzie stał więc bezpieczeństwo to też spory argument. |
|
|
|
|
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 80/64 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2022-10-04, 20:52
|
|
|
W dużych miastach raczej serwis zrobisz. Na autostradach też. Zaplanował bym sobie parę awaryjnych miejsc przed wyjazdem. Np. w opisywanej Sienie stellplatz jest razem z parkingiem dla autokarów to otwarty będzie. |
|
|
|
|
Endi
Kombatant
Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/487 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2022-10-04, 22:08
|
|
|
markoni7 napisał/a: | Wybieram się do Toskani przez Niemcy w drugiej połowie października. Podpowiedzcie proszę czy infrastruktura kempingowa w Niemczech i Włoszech jest jeszcze czynna czy kampingi raczej pozamykane? |
W Niemczech tylko stellpletze. W 90 % z pełnym serwisem.
We Włoszech szukaj.. Area Sosta Camper. Tu masz Toskanię...
https://www.google.com/se...le-gws-wiz-serp |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
|
Andrzej_Gdynia
zaawansowany
Twój sprzęt: citroen pilote
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2016 Piwa: 15/9 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2023-05-18, 21:32
|
|
|
Nadpisuje się do tego mojego zeszłorocznego wątku.... Planuję w czerwcu - jakoś około Bożego Ciała ruszyć ponownie do Toskanii. Wrzesień był juz brązowy, pola zaorane, pejzaże nie te z fotek kolorowych czasopism... Dlatego czerwiec - liczę na zieloność
Tym razem mniej planów - bardziej poczuć, wąchać, wczuć się, cieszyć się - mniej zwiedzać...
Czy ktoś z Was czytających w czerwcu będzie w okolicy Toskani? Może jakiś grill ? |
_________________ Andrzej_Gdynia
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|