|
|
Urządzanie garażu. |
Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2017-05-14, 12:26
|
|
|
No i coś drgnęło chłopaki.
Na początek genialny pomysł ze składaną podłogą do dowolnych potrzeb. Bezinwazyjnie mocowane panele ze sklejki 6mm wzmocnione listwami układa się tak, że listwa stanowi wsparcie dla kolejnego panela. Tylko skrajne panele są dwu listwowe, to oczywiste. Dorzeźbione przy drzwiach by spasowanie było jak najlepsze. Nie ma możliwości rozsunięcia się podłogi gdyż dowolny panel krańcowy blokuję skręcanymi oczkami które zarazem są zaczepami na gumolinki.
Podłoga ta jest na wysokości około 30cm od dolnej, idealne rozwiązanie z transportem silnika który będzie na "wózku" co ułatwi jego wyjmowanie i pakowanie. Wejdzie tam też zbiornik z paliwem tzw linia paliwowa. Jak mi zaśmierdzi, to wykonam dodatkowo wymuszoną wentylację z tej komory na zewnątrz.
Od strony drzwi spod markizy, pod ową podłogą genialnie wpasowane zmieszczą się 4 duże pojemniki magazynowe (mam a właściwie miałem ich 2000szt ) Na foto geometryczna symulacja z 2 pojemnikami.
Te pojemniki będą połączone na sztywno w pary przedni do tylnego i będą na kółeczkach w taki sposób, że jak uniosę przód to pierwszy wyjedzie na zewnątrz dając dostęp do spiętego z nim drugiego pojemnika. Wsunięte na miejsce będą spoczywały na własnych dnach i nie będą się przemieszczać.
Cały ten box pod podłogą będzie po środku miał przegródkę która stanowić będzie separację części silnikowej od pojemnikowej a jednocześnie podparcie podłogi w tej części, na której będzie stał klimatyzator = po środku szerokości. Zatem od lewej dojście do wysuwanego na kółeczkach silnika a od prawej dojście do wysuwanych pojemników.
.
Podłogę już mam, teraz co na niej: Wspomniany klimatyzator będzie tam sezonowo.
Jest dla niego już wyrzeźbione miejsce na opisywanej wyżej podłodze, umocowany na niej będzie ze spasowaniem na styk, nie ma możliwości jakiegokolwiek ruchu. Dodatkowo w górnej części będzie zamocowany do szyny takiej samej jak niżej z oczkami skręcanymi.
Rurę wylotową poprowadzę do góry, czyli podwieszę pod łóżkiem i dalej do tylnego okna, w jego dolnej części po uchyleniu około 8-10cm będzie dyfuzor na całą szerokość okna a strumień lekko skierowany w dół. Dyfuzor żeby nie tamował wywiewu ciepłego powietrza, wykonam z rury PCV o dobranej średnicy do płynnego zaokrąglenia wylotu, którą utnę wzdłuż a właściwie wytnę z niej 1/4 lub nawet mniej, byleby lekko zaokrąglić ten wylot.
Gotowy dyfuzor będę po prostu zawieszał na oknie "na miękko" i będę zapinał do niego rurę karbowaną.
.
W ten oto sposób bez zniszczeń mogę dowolnie konfigurować transport gabarytowy i w razie potrzeby część podłogi składam robiąc miejsce na "duże".
Wraz z postępem będę uzupełniał zdjęcia w przyszły weekend może.
Patrzcie, podziwiajcie, kopiujcie i klaskajcie
IMG_4424.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18 raz(y) 49,29 KB |
IMG_4425.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 19 raz(y) 48,53 KB |
IMG_4427.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 75,82 KB |
IMG_4426.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 16 raz(y) 58,57 KB |
IMG_4429.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 62,19 KB |
IMG_4422.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 16 raz(y) 66,99 KB |
IMG_4423.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 66,29 KB |
IMG_4438.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 12 raz(y) 68,55 KB |
IMG_4439.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 21 raz(y) 68,98 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-05-14, 17:36
|
|
|
Przewidziałeś trzecią oś pod bagażnik bo Ci przód podniesie i sterowność stracisz |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 331/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2017-05-14, 17:57
|
|
|
Masz rozrzut , tak szastać przestrzenią w kamperze.
Jeśli się Tobie podoba , to OK. Dla mnie takie rozwiązanie to porażka.
W garażu wożę przeważnie skuter lub rowery i resztę majdanu. W takim rozwiązaniu skutera bym nie zabrał.
Jeśli bym miał coś zasugerować , wolałbym stawiać wszystko w pion niż poziomo , bardziej wydajnie.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2017-05-14, 20:06
|
|
|
mrsulki napisał/a: | Przewidziałeś trzecią oś pod bagażnik bo Ci przód podniesie i sterowność stracisz |
Nie jest tak źle. Wyjąłem łóżko z materacem, ze 30 kilo. Podłoga może z 5 kilo. + klima wychodzi na zero. Ponadto bagażnik nie służy wyłącznie do wożenia powietrza i jak dociążę to może chociaż trochę tył usiądzie bo na razie zadzior jest aż głupio się w nim poruszać.
.
.
.
Andrzej 73 napisał/a: | Masz rozrzut , tak szastać przestrzenią w kamperze.
Jeśli się Tobie podoba , to OK.
... |
Andrzej, tą przestrzeń pozyskałem po wyjęciu dolnego łóżka, na razie jest ono zbędne. Wcześniej pisałem że skutera nie mam a 2 rowery będą na bagażniku z tyłu.
Jak coś się zmieni, to podłogę przekształcam w 30 sekund i szafa wlezie.
Masz rację i tak będzie, na nowej podłodze układać będę wszystko w pionie. Mam tam sporo przestrzeni w górę więc krzesła, stół itp będą wożone tak jak rozsądek nakazuje.
Jedynie silnik jest przystosowany do leżenia na boku, ma tam specjalną stopkę i na niej spoczywa.
W pionie nie miałbym na czym go zawiesić a pod podłogą ma swoje miejsce które może śmierdzieć. Nad nim okręt mój będzie :]
Reszta to drobnica, bez problemu znajdzie swoje miejsce.
Puki co, cieszę się że mogę to wszystko w mig zdemontować i śladu nie będzie. |
 |
|
|
|
|
 |
vincent
zaawansowany

Twój sprzęt: Carthago
|
Wysłany: 2022-10-18, 19:44
|
|
|
Pozwolę sobie odświeżyć temat zagospodarowania przestrzeni w garażu kampera. Od jakiegoś czasu wykonujemy takie oto regały kamperowe. Najpierw dla siebie, później dla znajomych, następnie dla znajomych tych znajomych, aż w końcu zajęliśmy się tym bardziej poważnie. Właśnie wprowadzamy do szerszej sprzedaży gotowe moduły na bazie profili aluminiowych i skrzynek EuroBox. Wykonujemy je pod konkretne wymiary garażu bądź schowka. Będę wdzięczny za Wasze opinie i oczywiście jestem przygotowany na krytykę
Nasze regały kamperowe znajdziecie pod adresem www.regalykamperowe.pl
regal_duzy1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 260,24 KB |
|
_________________ pozdrawiam
vincent - Paweł z załogą |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido i86
Nazwa załogi: buchalterzy
|
Wysłany: 2022-10-18, 22:20
|
|
|
Przeglądnąłem katalog i stronę. Brawo. swietny pomysł. Coś zamówię. |
|
|
|
 |
vincent
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-10-19, 21:06
|
|
|
jarsta0001 napisał/a: | Przeglądnąłem katalog i stronę. Brawo. swietny pomysł. Coś zamówię. |
Cieszę się że się podoba i bardzo dziękuję za Twoją opinie to dla nas bardzo ważne. Czekamy na kolejne... |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2022-10-19, 21:27
|
|
|
vincent napisał/a: | ...
Czekamy na kolejne... |
Miło że mój temat odżył.
Kilka lat temu ogłaszałem tu na forum, że mam około 24tys skrzynek eurobox, niskie i wysokie oraz kilkadziesiąt tys. szt. kilku innych systemów i rozmiarów...
Po latach wypływają podobne w świetnym zastosowaniu
Brawo. |
 |
|
|
|
|
 |
vincent
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-10-20, 06:56
|
|
|
Socale napisał/a: | vincent napisał/a: | ...
Czekamy na kolejne... |
Miło że mój temat odżył.
Kilka lat temu ogłaszałem tu na forum, że mam około 24tys skrzynek eurobox, niskie i wysokie oraz kilkadziesiąt tys. szt. kilku innych systemów i rozmiarów...
Po latach wypływają podobne w świetnym zastosowaniu
Brawo. |
Rozumiem że pojemników już nie masz? |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2022-10-20, 08:43
|
|
|
No nie mam, one poszły jak bułki w piekarni. |
 |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 266/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2022-10-20, 10:58
|
|
|
vincent napisał/a: | Pozwolę sobie odświeżyć temat zagospodarowania przestrzeni w garażu kampera. Od jakiegoś czasu wykonujemy takie oto regały kamperowe. Najpierw dla siebie, później dla znajomych, następnie dla znajomych tych znajomych, aż w końcu zajęliśmy się tym bardziej poważnie. Właśnie wprowadzamy do szerszej sprzedaży gotowe moduły na bazie profili aluminiowych i skrzynek EuroBox. Wykonujemy je pod konkretne wymiary garażu bądź schowka. Będę wdzięczny za Wasze opinie i oczywiście jestem przygotowany na krytykę
Nasze regały kamperowe znajdziecie pod adresem www.regalykamperowe.pl |
Masę czasu szukałem tych regałów w sieci a tu proszę brawo Ty |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
vincent
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-10-20, 12:59
|
|
|
yamah napisał/a: | vincent napisał/a: | Pozwolę sobie odświeżyć temat zagospodarowania przestrzeni w garażu kampera. Od jakiegoś czasu wykonujemy takie oto regały kamperowe. Najpierw dla siebie, później dla znajomych, następnie dla znajomych tych znajomych, aż w końcu zajęliśmy się tym bardziej poważnie. Właśnie wprowadzamy do szerszej sprzedaży gotowe moduły na bazie profili aluminiowych i skrzynek EuroBox. Wykonujemy je pod konkretne wymiary garażu bądź schowka. Będę wdzięczny za Wasze opinie i oczywiście jestem przygotowany na krytykę
Nasze regały kamperowe znajdziecie pod adresem www.regalykamperowe.pl |
Masę czasu szukałem tych regałów w sieci a tu proszę brawo Ty |
Dzięki, miło mi. Jak by ktoś chciał rzucić okiem na nasze regały kamperowe to planujemy być w sobotę w Poznaniu na targach. Co prawda jeszcze nie jako wystawca, ale może kiedyś |
|
|
|
 |
vincent
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-11-24, 20:14 Re: Urządzanie garażu.
|
|
|
Socale napisał/a: | Vitaycie.
Durną prośbę mam do Was ale zapewne przydatną.
Muszę jakoś zorganizować sobie graty bym miał dostęp do każdego przedmiotu w każdej chwili.
Inspiracji szukam, dlatego kto mógłby niech pstryknie foto i zapoda jak urządził sobie garaż, jakieś szafki, pudełka, regały itp. zapewne coś z tego wyciągnę.
Nie chcę pochopnie wkręcać śrub w dziewicę bo żal serce i doopę ściska.
W zamian odwdzięczę się relacją z moich dokonań.
.
Garaż mam z drzwiami z 2 stron, bardzo wysoki jak na garaż bo dolne łóżko wyjąłem. Kubatura to regularny sześcian bez zakamarków. |
w podobnym garażu kampera montowaliśmy np. takie szuflady
6.png
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 1,23 MB |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 294/634 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-08-28, 18:51
|
|
|
Tak sobie odwaliłem ściany i zamontowałem RLine
IMG-20240828-WA0010.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 303,82 KB |
IMG-20240828-WA0009.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 312,3 KB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 294/634 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-08-29, 07:10
|
|
|
Doradźcie coś, zapłacę zapłacę ale chce wybrnąć z problemu,
Ten garaż w Adrii jak wcześniej wspominałem nie jest za szeroki i na dodatek niski, jeździmy czasami na rowerze i zabieramy je ze sobą, sporo się trzeba nagimnastykować by te rowery wlazły, nie ma ich do czego złapać, koła trzeba odkręcać, kierownice, pedało
jest to kłopotliwe
Wymyśliłem sobie że kupię Thule Veloslide bagażnik do garażu i teraz pytanie czy ktoś miał do czynienia z tym bagażnikiem wogóle a jeszcze lepiej w ciasno/niskim garażu
Jest to coś takiego jak na poniższym filmie
Wydaje się to o tyle rozsądne do niskiego garażu iż że ponieważ nie podnosi roweru do góry bo zdaje się że to koło które jest wyżej można zapiąć dopiero w środku garażu a przy przejezdzaniu przez próg drzwi garazowych np lekko nacisnąć amortyzator by to przelazło, nie wiem tak kombinuje bo garaże jakie miałem w Elliocie i Grandusi nie ujawniały problemu pakowania rowerów
https://youtu.be/F4JNuwuiQIc?si=pATEaFN9y4hZOwI1
Screenshot_20240829_072822.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 85,67 KB |
Screenshot_20240829_072937.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 178,11 KB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|