Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o ocenę KNAUS SUN TRAVELLER
Autor Wiadomość
MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 217/166
Wysłany: 2022-10-22, 09:14   

LukF napisał/a:
Dzikowski505 napisał/a:
jak to jest z tą wagą dokładnie,

A gdzie miejsce na bagaż, rowery, kolejne 3 osoby itd

Nie ma. I co nam Pan zrobi??? :haha:

Rozumiem ,że to :haha: przez :placz

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
Postaw piwo autorowi tego posta

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 336/21
Wysłany: 2022-10-22, 09:26   

Dzikowski505 napisał/a:
Witam, jak to jest z tą wagą dokładnie, auto jest 6 osobowe i waży 3,2T z jedną butlą gazu, bez czystej wody i szarej i pół baku około 40L. Jak do tego dojdą 3 osoby dorosłe to mamy 3.5T. A gdzie miejsce na bagaż, rowery, kolejne 3 osoby itd

dlatego w pierwszym poście zapytałem: w ile osób zamierzasz podróżować?

jeśli w 6 to ten kamper jest odpowiedni.
sporo kamperów ma nadwagę i to nie małą, bo masa własna 3-3,1t to bardzo powszechne zjawisko.
jednak przy odrobinie rozeznania da się podróżować, choć z pewnymi ograniczeniami.

jednak jeżeli Twoja załoga będzie mniej liczna, to mimo że przestrzeni nigdy za dużo, aby nie męczyć się z wagą doradzałbym mniejszą zabudowę.

Dzikowski505 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2022-10-22, 09:27   

Dokładnie śmiech przez łzy. Ogólnie stan jest super, układ jak najbardziej pasuje bo czegoś takiego szukaliśmy. Tylko co kupić go i jeździć na przypale czy szukać lżejszego egzemplarza? Sam nie wiem co robić. Jak bym głównie po Polsce chciał podróżować to bym na to nie patrzył ale naszym głównym celem jest zagranica. Trafi się jakiś zjeb na trasie i może skończyć wycieczkę... z waszego doświadczenia często ważą i nie warto ryzykować czy raczej jest spokój i brać go?

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 142/309
Wysłany: 2022-10-22, 09:32   

3200 na taką dużą alkowę to dobry wynik (niski). Rynek kamperów Polsce to nie autogiełda w Słomczynie, gdzie stoi kilka tys dobrych samochodów. Waga 3200 to ostatnia rzecz na którą bym zwracał uwagę przy kupnie.

Dzikowski505 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2022-10-22, 09:40   

Na wadze dokładnie pokazał 3300 ale był prawie pełny zbiornik czystej wody więc tak liczę że na przejazd bez niej było by 3200. Jak w 4 osoby wjechaliśmy na wagę bylo 3700 bez bagażu, sprzętu itp. W razie co mogę powiedzieć przy kontroli wagi że pasażerowie pójdą dalej z buta a ja jadę sam jak nie będą chcieli mnie puścić czy to nie przejdzie?

Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2022-10-22, 10:06   

Pasażerów możesz wyrzucić, ba, nawet graty do innego auta przepakować.

Różnie jednak bywa i kluczowy jest czynnik ludzki.

Zazwyczaj jeśli chodzi kilka % nadwagi - masz np. 150-200 kg to płacisz mandat i jedziesz dalej.

Jeśli nadwaga jest znacząca i istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że nie jesteś w stanie zejść do regulaminowej wagi to zostajesz na placu i co najwyżej możesz zamówić lawetę (ba, Austriacy czasem zrobią to za Ciebie - np. jak masz 4200, a auto rejestrowane na 3500 - wtedy wysadzenie pasażerów, zlanie wody, czy przerzut bagaży nie wystarczy). Nie pozwalają na noclegi w miejscu kontroli, a jechać dalej nie możesz.

Reasumując: jeśli będziesz w stanie się pospinać i jeździć z masą 3,7t - 3,8t to będziesz jak 80%-90% kamperów rejestrowanych na 3,5t DMC. Takie życie :-)

WaldekR 
weteran

Twój sprzęt: Challenger/Ducato/98
Nazwa załogi: Waldek i Wiesia
Piwa: 24/66
Wysłany: 2022-10-22, 11:04   

Różnie z ważeniem bywa. Mnie rok temu ITD zaprosiło :-P na ważenie busem. Nie pozwolili nikomu opuścić kabiny. DMC nie było przekroczone to i problemu nie było.

Dzikowski505 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2022-10-22, 11:52   

Ważenie raczej na autostradzie jest czy na przykład będę sobie jechać po hiszpańskim wybrzeżu i tam też moge trafić kontrolę? Jest jakaś reguła na to? Albo apka gdzie stoją?

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2022-10-22, 12:57   

Dzikowski505 napisał/a:
Ważenie raczej na autostradzie jest czy na przykład będę sobie jechać po hiszpańskim wybrzeżu i tam też moge trafić kontrolę? Jest jakaś reguła na to? Albo apka gdzie stoją?

Nie taki diabel straszny jak go malują. Jak nie jeżdzi się przez Austrię, to ważenie moze trafic sie jak inna kolizja drogowa. Myslę ,ze 90% nigdy nie była ważona. Spędzam co najmniej 6 miesiecy w kamperze po całej Europie i nigdy nie byłem wazony. Wyjazd do Hiszpanii to 10tys zł na paliwo.Jak trafi sie waga to do więźnia nie zamkną najwyżej koszt wzrośnie :diabelski_usmiech

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2022-10-22, 16:10   

Waga jest ważna ale jak piszą przedmówcy przy wadze własnej 3200 a tyle waży moj kamper z pełnym bakiem ale bez wody nie na siły ….muszę przekroczyć 3.5 tony. Mam tego świadomość i jadę. Nie ma lekkich kamperów każdy przekracza wagę. Jak będziesz planował wyjazd np przez Austrię nie bierz wody i masz 100 kg mniej.

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 175/134
Wysłany: 2022-10-22, 16:36   

A nasz nowy taryfikator mandatów , 15 punktów karnych za przeładowanie . I co wy na to .

aviator 
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Piwa: 58/159
Wysłany: 2022-10-22, 16:44   

I za to Was nie lubię :diabelski_usmiech przed kupnem swojego naczytałem się takich opinii i przyjąłem za standard, ze to norma i wszyscy tak jeżdżą :gwm . Jak zacząłem tak sam jeździć, to mi momentalnie przeszło. Próbowałem jeszcze jeździć z 750kg ogonkiem ale to tez ma swoje wady, szczególnie na dzikusa w greckich krzakach. Ostatecznie udało się podnieść DMC, zrobić C+E i teraz jako tako da się jeździć, chociaż na granicy.
Gdybym sie nie sugerował tutejszymi opiniami, to zacząłbym od zrobienia C i kupił od razu normalnego kampera z odpowiednim zapasem ładowności, także nie zachęcajcie do złego, trzeba uświadamiać i niech każdy sam sobie zdecyduje….

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 336/21
Wysłany: 2022-10-22, 19:20   

Dzikowski505 napisał/a:
...Sam nie wiem co robić...

jak coś doradzić jak nie wiem ilu osobowa jest Twoja załoga.

jeżeli 4-6 osób to nie sposób zmieścić się w wadze, bo to potrafią tylko Wietnamczycy ważący po 40kg, którzy podróżują mając za cały bagaż jedną kartę płatniczą.

mając tak liczną ekipę nie zmieścić się do mniejszego, a nawet i w mniejszym przekroczysz wagę.

jeżeli na zakup zamierzasz przeznaczyć tyle kasy ile warte jest omawaine auto, to za tą cenę nie kupisz sensownego kampera na 6 osób i powiedzmy 4,5t (lub wyżej) DMC.

jeżeli dzisiaj masz załogę 2+2 i dzieci są wieku nastoletnim, to po pierwszej podróży będą już szukali swojego towarzystwa, a Wam wystarczy auto na dwie osoby.
ja w takim wypadku rozejrzałbym się za mniejszym.

Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2022-10-22, 23:17   

aviator napisał/a:
I za to Was nie lubię :diabelski_usmiech przed kupnem swojego naczytałem się takich opinii i przyjąłem za standard, ze to norma i wszyscy tak jeżdżą :gwm .
...
Gdybym sie nie sugerował tutejszymi opiniami, to zacząłbym od zrobienia C i kupił od razu normalnego kampera z odpowiednim zapasem ładowności, także nie zachęcajcie do złego, trzeba uświadamiać i niech każdy sam sobie zdecyduje….

Nikt nie zachęca do złego. Pokazał konkretną sztukę to dostał odpowiedź, tj. że masą od innych nie odstaje. Cóż począć? Tak już jest.

Oczywiście, jeśli ma czas i ochotę, niech robi kat. C i szuka czegoś pow. 4t (wtedy jakiś zapas będzie). Wtedy jednak zacznie się inne uświadamianie - uciążliwości winiet, e-tolli itp.
Z DMC do 3,5t. tej papierologii granicznej, boxów itp. jest znacznie mniej (o zakazach wjazdu pow. 3,5t nawet nie wspominam).

vincent 
zaawansowany

Twój sprzęt: Carthago
Piwa: 6/13
Wysłany: 2022-12-18, 22:01   

Tak się sklada, byliśmy w posiadaniu tego Kanausa w latach 2014-2019. Bardzo dobrze wspominamy podroże tym kamperem.

Odpowiedz do tematu