|
|
Wielkość spalania disel+lpg |
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-11-20, 20:21
|
|
|
4x4camper napisał/a: | ...Nigdy nie negowałem e-samochodu tylko sposób w jaki to się wciska ludkom... |
nie bardzo rozumie o co chodzi.
nikt nie zmusza ludzi do kupowania pojazdów elektrycznych (jak na razie), a to że są reklamowane i co z tego.
wydaje mi się, że gdy do Polski dotrze zakaz pierwszej rejestracji pojazdów z silnikami spalinowymi, to nas już nie będzie, więc nie ma sobie czym głowy zawracać.
wiele innych rzeczy jest reklamowanych i ja np. zlikwidowałem radio w kuchni, w której jadamy, bo jak podczas jedzenia słyszysz o hemoroidach, infekcjach intymnych, rozwolnieniu, zatwardzeniu, żylakach itp. to Ci się jeść odechciewa. |
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 502/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2022-11-20, 21:09
|
|
|
Cyryl napisał/a: | 4x4camper napisał/a: | ...Nigdy nie negowałem e-samochodu tylko sposób w jaki to się wciska ludkom... |
nie bardzo rozumie o co chodzi.
nikt nie zmusza ludzi do kupowania pojazdów elektrycznych
|
Dokładnie. Nikt nie zmusza i nigdy zmuszał nie będzie. Przepis który ma obowiązywać od 2035r (o ile w ogóle dojdzie do skutku) dotyczy zakazu rejestracji samochodów spalinowych , a nie nakazu kupna elektrycznych. Nie dotyczy on również zakazu korzystania z tych które zostaną wyprodukowane i zarejestrowane do 2035r, więc jeśli ktoś będzie miał tylko taką chęć i potrzebę używania nadal tego wynalazku minionej epoki, to do końca 2034r będzie mógł go
zanabyć , zarejestrować i używać kolejne 20 lat.
Ja Wam Koledzy Wszystkim dobrze życzę, ale ciekawy jestem który z Was to czytających będzie w 2055r zdolny prowadzić samochód i będzie miał wtedy zagwozdkę pt. "gdzie ja teraz kupię porządną "spalinę"
Dla Waszych dzieci i wnuków, będzie to z kolei taki "problem" , jak dzisiaj dla nas jest to , że ciężko kupić konia z furmanką i jeździć tym po mieście
Do 2035r, jeśli ten zakaz w ogóle dojdzie do skutku, to i tak będzie przepisem martwym, bo wtedy nikt już spalinowych produkował nie będzie , więc nie będzie co rejestrować .
Ci z dzisiejszych malkontentów , którzy tego roku dożyją , będą już dawno posiadaczami pojazdów z silnikami elektrycznymi i będą sobie chwalić ich autonomiczność , bez której w swoim wieku i stanie zdrowia samochód spalinowy musieli by już odstawić na kołki.
Mówienie o tym, że jest to odbieranie ludziom wolnego wyboru czym chcą jeździć to bzdura.
Ten temat i tak rozwiąże rynek i to długo wcześniej niż jakikolwiek zakaz czy nakaz zacznie obowiązywać. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2022-11-21, 07:41
|
|
|
Moim zdaniem to też kwestia psychiki części ludzi, którzy obawiają się wszelkich zakazów/nakazów nie ważne czy słusznych czy nie.
Gdyby w czasie pandemi zakazano szczepienia się, to podejrzewam, że znaczna część wczorajszych przeciwników szczepionek, tworzyłoby podziemie szczepień.
Gdyby dzisiaj zakazano pojazdów z napędem elektrycznym, to część dzisiejszych przeciwników okazałoby się zwolennikami takich samochodów, byłyby przeciw zakazowi/nakazowi, a uzasadnienie zawsze by stworzyć. |
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2022-11-21, 07:46
|
|
|
joko napisał/a: | ...to do końca 2034r będzie mógł go
zanabyć , zarejestrować i używać kolejne 20 lat.
Ja Wam Koledzy Wszystkim dobrze życzę, ale ciekawy jestem który z Was to czytających będzie w 2055r zdolny prowadzić samochód i będzie miał wtedy zagwozdkę pt. "gdzie ja teraz kupię porządną "spalinę" .. |
Ja bym zadał inne pytanie: który z nas dożyje 2034?
Dlatego też zadałem pytanie o wiek.
Dla mnie szkoda czasu aby martwić się na zapas o rzeczy, które być może mnie nie będą dotyczyć. |
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 143/168 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2022-11-21, 08:24
|
|
|
miało być o dizlu w lpg, a dowiedziałem się że napęd wodorowy to nie elektryk i jeszcze kilku innych rewelacji z najlepszego źródła.
Dobrze że mamy fachowca który obdarowuje nas linkami wiarygodnymi i bardzo fachowymi |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|