Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wielkość spalania disel+lpg
Autor Wiadomość
Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 316/17
Wysłany: 2022-11-20, 20:21   

4x4camper napisał/a:
...Nigdy nie negowałem e-samochodu tylko sposób w jaki to się wciska ludkom...

nie bardzo rozumie o co chodzi.

nikt nie zmusza ludzi do kupowania pojazdów elektrycznych (jak na razie), a to że są reklamowane i co z tego.

wydaje mi się, że gdy do Polski dotrze zakaz pierwszej rejestracji pojazdów z silnikami spalinowymi, to nas już nie będzie, więc nie ma sobie czym głowy zawracać.

wiele innych rzeczy jest reklamowanych i ja np. zlikwidowałem radio w kuchni, w której jadamy, bo jak podczas jedzenia słyszysz o hemoroidach, infekcjach intymnych, rozwolnieniu, zatwardzeniu, żylakach itp. to Ci się jeść odechciewa.

Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 502/29
Wysłany: 2022-11-20, 21:09   

Cyryl napisał/a:
4x4camper napisał/a:
...Nigdy nie negowałem e-samochodu tylko sposób w jaki to się wciska ludkom...

nie bardzo rozumie o co chodzi.

nikt nie zmusza ludzi do kupowania pojazdów elektrycznych

Dokładnie. Nikt nie zmusza i nigdy zmuszał nie będzie. Przepis który ma obowiązywać od 2035r (o ile w ogóle dojdzie do skutku) dotyczy zakazu rejestracji samochodów spalinowych , a nie nakazu kupna elektrycznych. Nie dotyczy on również zakazu korzystania z tych które zostaną wyprodukowane i zarejestrowane do 2035r, więc jeśli ktoś będzie miał tylko taką chęć i potrzebę używania nadal tego wynalazku minionej epoki, to do końca 2034r będzie mógł go
zanabyć , zarejestrować i używać kolejne 20 lat.
Ja Wam Koledzy Wszystkim dobrze życzę, ale ciekawy jestem który z Was to czytających będzie w 2055r zdolny prowadzić samochód i będzie miał wtedy zagwozdkę pt. "gdzie ja teraz kupię porządną "spalinę" :haha:
Dla Waszych dzieci i wnuków, będzie to z kolei taki "problem" , jak dzisiaj dla nas jest to , że ciężko kupić konia z furmanką i jeździć tym po mieście :szeroki_usmiech

Do 2035r, jeśli ten zakaz w ogóle dojdzie do skutku, to i tak będzie przepisem martwym, bo wtedy nikt już spalinowych produkował nie będzie , więc nie będzie co rejestrować .
Ci z dzisiejszych malkontentów , którzy tego roku dożyją , będą już dawno posiadaczami pojazdów z silnikami elektrycznymi i będą sobie chwalić ich autonomiczność , bez której w swoim wieku i stanie zdrowia samochód spalinowy musieli by już odstawić na kołki.

Mówienie o tym, że jest to odbieranie ludziom wolnego wyboru czym chcą jeździć to bzdura.
Ten temat i tak rozwiąże rynek i to długo wcześniej niż jakikolwiek zakaz czy nakaz zacznie obowiązywać.

Wyświetl szczegóły
Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2022-11-21, 07:41   

Moim zdaniem to też kwestia psychiki części ludzi, którzy obawiają się wszelkich zakazów/nakazów nie ważne czy słusznych czy nie.

Gdyby w czasie pandemi zakazano szczepienia się, to podejrzewam, że znaczna część wczorajszych przeciwników szczepionek, tworzyłoby podziemie szczepień.

Gdyby dzisiaj zakazano pojazdów z napędem elektrycznym, to część dzisiejszych przeciwników okazałoby się zwolennikami takich samochodów, byłyby przeciw zakazowi/nakazowi, a uzasadnienie zawsze by stworzyć.

Wyświetl szczegóły
Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2022-11-21, 07:46   

joko napisał/a:
...to do końca 2034r będzie mógł go
zanabyć , zarejestrować i używać kolejne 20 lat.
Ja Wam Koledzy Wszystkim dobrze życzę, ale ciekawy jestem który z Was to czytających będzie w 2055r zdolny prowadzić samochód i będzie miał wtedy zagwozdkę pt. "gdzie ja teraz kupię porządną "spalinę" :haha: ..

Ja bym zadał inne pytanie: który z nas dożyje 2034?

Dlatego też zadałem pytanie o wiek.

Dla mnie szkoda czasu aby martwić się na zapas o rzeczy, które być może mnie nie będą dotyczyć.

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 143/168
Wysłany: 2022-11-21, 08:24   

miało być o dizlu w lpg, a dowiedziałem się że napęd wodorowy to nie elektryk i jeszcze kilku innych rewelacji z najlepszego źródła.
Dobrze że mamy fachowca który obdarowuje nas linkami wiarygodnymi i bardzo fachowymi :haha: :haha: :haha:

Odpowiedz do tematu