Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceramiczna płyta gazowa
Autor Wiadomość
Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 358/496
Wysłany: 2022-12-08, 13:18   Ceramiczna płyta gazowa

Pytanie za 100pkt - używa ktoś taka płytę gazową?
Nie koniecznie w kaperze, bo są to produkty przede wszystkim do domu.
Znalazłem dwie firmy (polskie), które produkują takie kuchenki i zastanawiam się nad zastosowaniem takiego cuda w kaperze. Z opisów, jak dla mnie same plusy dodatnie, opinie OK, ale widomo jak to jest z opiniami na necie. Lepiej samemu zaciągnąć języka od realnego użytkownika..
Jedna z firm produkuje nawet dedykowane do kampera. :mrgreen:

plyta-21-scaled-1.jpg
Tak to cudo wygląda
Plik ściągnięto 3 raz(y) 96,46 KB

Andrzej_Gdynia 
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria 670
Piwa: 15/9
Wysłany: 2022-12-08, 13:36   

Rozmawiałem z "fachowcami" kiedy robiłem remont kuchni. Wszyscy wydali negatywna opinię.
i co do jakości i trwałości, i co do efektywności - duże straty...
Generalnie pomysł sie nie przyjął nie przypadkowo

Wyświetl szczegóły
Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2022-12-08, 20:01   

Solgaz.
Ja również zrezygnowałem z tego rozwiązania w domu.
2 powody:
Rozgrzewanie się/stygnięcie oraz "tęcza" po kilku użyciach. Woda która wykipiała np z ziemniaków, po odparowaniu z płyty jest już ślad niezmywalny. To wady wówczas.
Dziś może jest już chemia która pozwoli utrzymać w stanie idealnym powierzchnię.

Wyświetl szczegóły
janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2022-12-08, 21:25   

Socale napisał/a:
Ja również zrezygnowałem z tego rozwiązania w domu.

A ja powiem tak, nie zrezygnowałem, mam taką płytę jakieś 10 lat.
Ma zady i walety.
Chyba więcej gazu zużywa a może mniej niż normalna palikowa trudno powiedzieć bo nie ma obok niej normalnej. Stawiałby jednak na mniejszą ekonomiczność. Moja zasilana jest z butli i butla wystarcza na ok miesiąc. Ale to niewiele mówi bo ona ta płyta ma obok płytę indukcyjną która też jest używana bo jest szybsza i ma większą moc. Czajnik wody tak 2-2,5l który na magnetycznej do zagotowania potrzebuje jakieś 5-8 minut na polu 4kW na jej największym polu od zimnej płyty do zagotowania potrzebuje jakieś 15-20 minut
Do zalet zaliczyłbym estetykę, łatwiej utrzymać ją w czystości niż palnikową. Drugą zaletą jest, że jest i nadaje się bardzo dobrze do długiego gotowania np rosołu. Do zalet zaliczyłbym to, że generalnie nagrzewa się cała. Przy gotowaniu cała płyta jest ciepła a pole grzewcze jest gorące, dzięki temu można zakręcić w kuchni kaloryfer.
Ma też wady, gorące szkło jest podatne na stłuczenie. Nasza rozpękła się już dwa razy. Koszt wymiany szyby to jakieś 400 zł było, teraz nie wiem. Za pierwszym razem przyjechał monter i musiałem jeszcze zapłacić za dojazd. Podejrzałem go i wymiana to żaden problem. Drugi raz czyli trzecie szkło wymieniłem sam. Popsuł się wyświetlacz ale przystosowaliśmy się do tego, że go brak. Obsługa nie jest skomplikowana da się bez niego żyć. Czy kupiłbym teraz taką to raczej nie, a na pewno nie do kampera. Jest mało szybka i później jest problem z schłodzeniem. Problematyczne jest też zamontowanie jej w kamperze. Tą kratką wydostają się gorące spaliny a musiała by być umieszczona przy ścianie. W murowanym domu nie ma problemu, dykta z której zrobiony jest kamper myślę że zajęłaby się ogniem. Nie polecam raczej. Mam taką i nie jestem raczej zadowolony. Może ktoś zapytać " to czemu nie wymieniam jej na inną?" I na to mam przygotowaną odpowiedź. Bo mam w zapasie, przez pomyłkę kupioną, jeszcze jedną szybę. :bajer

Wyświetl szczegóły
coolzizi 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs
Nazwa załogi: SZEWCE
Piwa: 3/2
Wysłany: 2022-12-09, 18:41   

Mam w kuchni 4 palnikową. Zależało nam na małej ilości spalin i jest bardzo dobrze,katalizator daje radę, w kuchni nie ma charakterystycznego dla kuchenek gazowych otwartych osadu. Gotowanie zależy od dobrego gazu, kaloryczności a z tym w rurach różnie bywa. W utrzymaniu tylko skrobak daje radę. Jak się dba to jest ok.
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2022-12-13, 12:25   

Testowałem parę lat temu coś takiego firmy solgaz czy jakoś tak, pomysł ciekawy natomiast sprawność tego jest dość marna, dużo energii ucieka przez kratkę wentylacyjną widoczną na zdjęciu.

Ogólnie poza wyglądem nie jest to nic rewolucyjnego. W kamperze raczej się to nie sprawdzi. Zużyje więcej gazu niż typowa kuchenka do tego mocno podgrzeje atmosferę :)

Wyświetl szczegóły
Banan 
Administrator

Wysłany: 2022-12-15, 16:23   

Dziękuję bardzo za Wasze opinie :pifko
Skutecznie wyleczyliście mnie z pomysłu zastosowania tego w kamperze :mrgreen:
Przeważył dłuższy czas gotowania, a co za tym idzie, większe zużycie gazu. W mieszkaniu czeka mnie remont kuchni, ale w mieszkaniu też raczej nie zastosuję.
Jeszcze raz dziękuję :spoko

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/492
Wysłany: 2022-12-15, 18:39   

Banan napisał/a:
Przeważył dłuższy czas gotowania, a co za tym idzie, większe zużycie gazu. W mieszkaniu czeka mnie remont kuchni, ale w mieszkaniu też raczej nie zastosuję.

Na płycie ceramiczno-gazowej czy na indukcyjnej... kotlety niegdy "nie wjądą" tak dobre jak na gazie ;)
...decyzja OK :ok

Jeśli chodzi o mieszkanie ... dałbym jednak gazową :) do zabudowy, taką mocną z 5 palnikami i na stali nierdzewnej .. :spoko
...plus dobra wentylacja. 8-)

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 102/26
Wysłany: 2022-12-19, 10:44   

Hej Banan :spoko
Pare dobrych lat temu założyłem toto podobno jako pierwszy w Europie do kampera , zresztą opisywałem to tu gdzieś na forum . Wtedy ludzie nie mieli pojęcia że coś takiego w ogóle jest
Płyta była super na mojej gotowało się szybko Ja miałem Dometica dwupalnikowego ale i on był robiony na podstawie Polskiej płyty Solgaz którą to podobno Oni wymyślili jako pierwsi na świecie . Odprowadzenie ciepła i spalin cos na wzor lodowki absorpcyjnej .
Zimą super sprawa Nawet kiedyś w Uniejowie jak mi padło ogrzewanie w kamperku / a był to rok pamiętny kiedy butelki na dworze z alko zamarzały / działało jak piec akumulacyjny.... I tu jest problem ..piec akumulacyjny .Pojechaliśmy do Albanii ...latem zrobiliśmy kawkę rano na dzień dobry i.... i to był ostatni raz robienia czegokolwiek na tej płycie latem w ciepłym klimacie Trzymała franca ciepło do popołudnia W aucie cieplusio na dworze żar .... Masakra ... Pisałem super sprawa ale nie koniecznie w kamperze .. ja podziękowałem . Zwykła kuchenka i tylko takie rozwiązanie .Teraz będę testował indukcję ... tylko ze szkoda mi trochę prądu / oczywiscie osobiscie tylko gazowa ... żywy ogień to żywy ogień /
Pozdrawiam i...odradzam :spoko
Ja miałem coś takiego jak nizej
https://www.camperteam.pl...er=asc&start=90
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2022-12-19, 22:34   

tolo61 napisał/a:
tylko ze szkoda mi trochę prądu / oczywiscie osobiscie tylko gazowa ... żywy ogień to żywy ogień /

Do czasu aż zaczniesz gotować na dobrej indukcji :) tylko podkreślam dobrej a nie jakiejkolwiek :)

MarlenaPiech 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-07-08, 12:03   

Wyposażenie kampera nie należy do łatwych. Oprócz płyty warto zatroszczyć się o inne akcesoria kuchenne.
Ostatnio zmieniony przez Banan 2024-07-08, 12:09, w całości zmieniany 1 raz  

Banan 
Administrator

Wysłany: 2024-07-08, 12:11   

MarlenaPiech, spamowanie na dzień dobry... no nieładnie :diabelski_usmiech
I to w temacie założonym przez admina... :haha: :haha: :haha:

Odpowiedz do tematu