Toaleta separacyjna - Separett Tiny Lite - 50% taniej |
Autor |
Wiadomość |
zefirwypasu
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ducato 2003 2.3JTD
|
Wysłany: 2022-12-21, 15:32 Toaleta separacyjna - Separett Tiny Lite - 50% taniej
|
|
|
Cześć, podzielę się świątecznym zakupem.
Wydaje mi się że jest mega promocja na Separett Tiny Lite.
Niby jest to wersja Lite która nie obejmuje gwarancji na system zamykania na 2.
Coś tam skopali przy projektowaniu/produkcji i wydaje się że mają serię na wyprzedaży.
Najniższa standardowa cena za ten kibelek to jakieś kosmiczne 4150zł.
A tu mamy za połowę ceny - mi udało się kupić za 1970zł. - co wydaje się akceptowalną ceną, tym bardziej że kibelek na żywo naprawdę robi bardzo pozytywne wrażenie, (jakość wykonania, materiały).(Są dwie wersje z wężem wyprowadzonym do zbiornika na zew, i druga, ze zbiornikiem).
No a całym sekretem jest to, że u mnie ten system zakrywania kupci działa bez najmniejszego problemu!
Nie wiem może mam mega farta, może co któraś miała jakiś feler i wyprzedają całą serię- ale chciałem się podzielić tym zakupem bo uważam że to mega promocja.
Tu link
https://tinyurl.com/ysdyzzeu
Pozdr.
GIT.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 19 raz(y) 154,11 KB |
|
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2022-12-21, 18:38
|
|
|
eeee...
kupa nie dosyć, że w skarpecie to jeszcze nie trafiona |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 137/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2022-12-21, 18:58
|
|
|
Dwie kasety zamiast jednej. Nie widzę przewagi nad tradycyjnym rozwiązaniem.
Czyszczenie tego wiaderka na gęste - bezcenne doznania.
Widywałem takie muszle separacyjne w domkach turystycznych w Skandynawii.
Tam były dwa szamba. W jednym zawartość wsiąkała w grunt, drugie było przeznaczone do wybierania. To rozumiem. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
|
 |
zefirwypasu
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-12-21, 19:11
|
|
|
Hmmm, gdzie te dwie kasety?
No właśnie sens tego rozwiązania jest taki że nie ma żadnej kasety.
Jedynka trafia do zbiornika z szarą, a dwójka ew. przesypywana trocinami w szczelnym worku jest wywalana do śmietnika tak jak pieluchy.
Czyli nigdy, przenigdy już nie trzeba szukać miejsca do wywalania zasranego kota!
Obejrzyj sobie
https://www.youtube.com/watch?v=l88ylbUSqbE |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2022-12-21, 19:22
|
|
|
zefirwypasu napisał/a: | Jedynka trafia do zbiornika z szarą, |
a szarą "kropelkowo " pod siebie
Coś Ci się z tą szarą pop................o |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
zefirwypasu
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-12-21, 19:29
|
|
|
Będę miał dwa zbiorniki na szarą i żółtą. I nie zamierzam kropelkowo jej kropelkować. |
|
|
|
 |
jacek2214
zaawansowany
Nazwa załogi: sadza
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2021 Piwa: 4/2 Skąd: czluchow
|
Wysłany: 2022-12-21, 20:07
|
|
|
A jak bedzie z rozbryzgiem. |
_________________ Anita i Jacek |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2022-12-21, 20:47
|
|
|
zefirwypasu napisał/a: | Będę miał dwa zbiorniki na szarą i żółtą. I nie zamierzam kropelkowo jej kropelkować. |
A żółtą na śnieg, najlepiej tam gdzie są eskimosi. Oni już w pierwszej klasie
są uczeni żeby nie jeść żółtego śniegu.
Mimo wszystko nie przekonuje mnie to. |
 |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 200/352 Skąd: Kolumna
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2022-12-21, 22:52
|
|
|
Czego to ludzie nie wymyślą aby tylko było eko. Nie wyobrażam sobie w normalnych warunkach obsługi takiego urządzenia w kamperze. Czym to myć / przecież nie chemią/ czyli pozostaje woda ze źródełka. Przez tysiąclecia gdy nie było chemii ludzie znajdowali ustronne miejsce gdzie mogli spokojnie załatwić swoje potrzeby. Teraz ekolodzy chcą to samo zrobić w kamperze. A nie prościej kupić łopatę za 50 zł i wykopać dołek. Efekt ten sam a pracy mniej. |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2022-12-22, 00:10
|
|
|
W niemieckich wyprawówkach to powszechne ostatnio rozwiązanie, mam z nimi (wyprawówkami) co nieco do czynienia. Sam w STAR'ze zrobiłem trociniaka. Jakieś porównanie mam, kaseta (mam w Iveciu 9016) trociniak (mam w STAR). Gdyby trociniak miał mnie kosztować tyle co ten z tego tematu to wolałbym kasetę, ale mój trociniak kosztował mnie 120 EU i odwiedziny w Castoramie po zbiornik, kilka rur i wiadereczko.
Obie opcje mają swoje zalety i swoje wady. Jak to w życiu.
Ale o tym wiedzą tylko ci co "posmakowali" to tu to tam |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
|
 |
zefirwypasu
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-12-22, 08:06
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Czego to ludzie nie wymyślą aby tylko było eko. Nie wyobrażam sobie w normalnych warunkach obsługi takiego urządzenia w kamperze. Czym to myć / przecież nie chemią/ czyli pozostaje woda ze źródełka. |
Co tam chcesz myć?
Mówimy tu o produkcie szweckiej firmy z ponad 40-letnim doświadczeniem w produkcji tego typu toalet. Tu nawet deska jest tak odpowiednio nachylona żeby zasiadając na tron odpowiednio pupka się obsunęła i wpadło wszystko tam gdzie ma wpaść bez chlapania na cokolwiek. Porównywanie tego do wiaderka z castoramy? Uważam że ta cena z promocji jest adekwatna do jakości(Mamy tu wbudowany sog). Dlatego chciałem się z wami podzielić moim odkryciem. No ale co kto lubi. W sumie można jeździć bez okien, bo jedno dometica kosztuje 3k.
Mocz może trafiać do zbiornika pod kamperem którego zapełnienie zajmie miesiąc, lub dla nie eko terrorystów można zmieszać to z wodą z szarej(szara z ekochemią) i może służyć za doskonały nawóz. Przez tysiące lat mocz wykorzystywano jako naturalny nawóz, ponieważ w jego skład wchodzą bardzo cenne pierwiastki (azot, fosfor, potas). Ale chyba niedługo nie będzie można podlać krzaczka... |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2022-12-22, 09:26
|
|
|
zefirwypasu napisał/a: | orkaaa napisał/a: | Czego to ludzie nie wymyślą aby tylko było eko. Nie wyobrażam sobie w normalnych warunkach obsługi takiego urządzenia w kamperze. Czym to myć / przecież nie chemią/ czyli pozostaje woda ze źródełka. |
Co tam chcesz myć?
Mówimy tu o produkcie szweckiej firmy z ponad 40-letnim doświadczeniem w produkcji tego typu toalet. Tu nawet deska jest tak odpowiednio nachylona żeby zasiadając na tron odpowiednio pupka się obsunęła i wpadło wszystko tam gdzie ma wpaść bez chlapania na cokolwiek. Porównywanie tego do wiaderka z castoramy? Uważam że ta cena z promocji jest adekwatna do jakości(Mamy tu wbudowany sog). Dlatego chciałem się z wami podzielić moim odkryciem. No ale co kto lubi. W sumie można jeździć bez okien, bo jedno dometica kosztuje 3k.
Mocz może trafiać do zbiornika pod kamperem którego zapełnienie zajmie miesiąc, lub dla nie eko terrorystów można zmieszać to z wodą z szarej(szara z ekochemią) i może służyć za doskonały nawóz. Przez tysiące lat mocz wykorzystywano jako naturalny nawóz, ponieważ w jego skład wchodzą bardzo cenne pierwiastki (azot, fosfor, potas). Ale chyba niedługo nie będzie można podlać krzaczka... |
kluczowym jest nie wiaderko z castoramy którego z radością się uczepiłeś a to, że za takie kwoty to w kamperze wygrywa jednak kaseciak.
Na marginesie, wymyślanie prostych i funkcjonalnych urządzeń (a taki jest trociniak) a potem komplikowanie ich to znak czasów |
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2022-12-22, 09:37
|
|
|
zefirwypasu napisał/a: | ...Przez tysiące lat mocz wykorzystywano jako naturalny nawóz, ponieważ w jego skład wchodzą bardzo cenne pierwiastki (azot, fosfor, potas)... |
A nawet do mycia włosów przez wcześniej wspomnianych eskimosów. |
 |
|
|
|
 |
zefirwypasu
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-12-22, 10:10
|
|
|
bert napisał/a: |
kluczowym jest nie wiaderko z castoramy którego z radością się uczepiłeś a to, że za takie kwoty to w kamperze wygrywa jednak kaseciak. |
Myślę że kto co potrzebuje, na kemping lepsza kaseta, a na dziko taki "trociniak".
Mówię to z autopsji stania na kamienistej Albańskiej plaży gdzie nie miałem jak wbić saperki.
Ja buduję kampera żeby być jak najbardziej niezależnym, dlatego dla mnie ten kibelek to strzał w 10 bez rozbryzgu! Wesołych Swiąt! |
|
|
|
 |
|