|
|
Ogrzewanie kamperka. |
Autor |
Wiadomość |
ravael
trochę już popisał
Twój sprzęt: Fiat Ducato L3H4
Nazwa załogi: @Nasze7m2
|
Wysłany: 2021-04-11, 14:25
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: | ravael napisał/a: | Cytat: | Grzanie mokrym webastem ze zbiorniczkiem wyrównawczym niezależne od silnika, zalane glikolem i podłączone do wężownicy w zbiorniku. Miało być podłączone do silnika, ale nie jest. Przetestowane na kilku wyjazdach i działa. Ciepła woda zaczyna lecieć po 20 minutach grzania. | . | Jaki ma to sens jeśli przy takim samym źródle ciepła z wymiennika płytowego ciepła leci po 2-3 minutach ?
|
W okresie późna wiosna, lato wodę w zbiorniku chcę ogrzewać grzałką elektryczną. Poza tym lubię myć naczynia w ciepłej wodzie |
|
|
|
|
 |
Navigare
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-12-30, 13:19
|
|
|
Przeczytałem ten ciekawy wątek i mam kilka pytań do osób, które użytkują wodne webasto (analogowe thermo top c) z podłogówką do ogrzania swojego kampera.
Mam już położone rurki alupex w styropianowych panelach, izolowane folią alu, w podłodze na pace dostawczaka, którego przerabiam Peugeot expert i jestem na etapie podłączania pieca (robi to warsztat który specjalizuje się w montażach webasto, ale takich prostych - tu jest to nieco bardziej skomplikowane - bo ma być zawór trójdrożny i ciepła woda z wymiennikiem ciepła płytowym oraz podłączone to wszystko w obieg silnika, żeby webasto miało też możliwość pogrzania silnika).
Osoba która to montuje ma kilka wątpliwości:
1. webasto nie pociągnie całej nocy i rozładuje akumulator
2. instalacja podłogowa nie odbierze wystarczająco dużo ciepła z webasta (przy zastosowaniu zaworu termostatycznego i temp 30-40st na podłogówce) i nie ogrzeje przy mrozach wnętrza do akceptowalnej temperatury (podłoga, ściany i sufit są ocieplone matami) i to będzie powodowało ciągłe przegrzewanie webasto, nie ma tu bardzo miejsca na dodatkowe grzejniki, ktore też dodatkowo zabierałyby prad
3. wysterowanie zaworu trójdrożnego tak, żeby miał 3 pozycje (zawór z t5/e39)
Czy ktoś robił może sterowanie sterowanie webastem w oparciu o czujnik temperatury zamontowany na powrocie podłogówki i przekaźnik wifi sonoff 12v - który załącza webasto i daje możliwość jego zdalnego załączania przy spięciu go z mobilnym hotspot wifi. Myślę też czy tego sonoff nie można by użyć do sterowania jednocześnie elektrozaworem, chodzi dokładnie o ten model Sonoff 4CH PRO R3 WiFI
Czy łączenie ogrzewania podłogowego z obiegiem silnika to wogóle dobry pomysł? |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2022-12-30, 19:50
|
|
|
Navigare napisał/a: | 1. webasto nie pociągnie całej nocy i rozładuje akumulator |
Zależy jak duży jest akumulator, u mnie webasto zużywa 20-40Ah na dobę,
Navigare napisał/a: | 2. instalacja podłogowa nie odbierze wystarczająco dużo ciepła z webasta (przy zastosowaniu zaworu termostatycznego i temp 30-40st na podłogówce) i nie ogrzeje przy mrozach wnętrza do akceptowalnej temperatury (podłoga, ściany i sufit są ocieplone matami) i to będzie powodowało ciągłe przegrzewanie webasto, nie ma tu bardzo miejsca na dodatkowe grzejniki, ktore też dodatkowo zabierałyby prad |
Mają rację, podłogówka to przydatny bajer ale do ogrzewania to nagrzewnica z wentylatorem,
Termostat na podłogówce będzie zbędnym detalem, Wystarczy 8mm skejki aby ograniczyć temperaturę do akceptowalnego poziomu.
Navigare napisał/a: | 3. wysterowanie zaworu trójdrożnego tak, żeby miał 3 pozycje (zawór z t5/e39) |
Trzeba trochę pokombinować aby nie zużywało zbyt dużo prądu. Ten zawór jest normalnie otwarty, aby zamknąć obieg trzeba podać napięcie.
Aby zmniejszyć zużycie podaję 12V przez 2-3s a następnie zmniejszam napięcie do 3-4V, to wystarczy do podtrzymania.
Navigare napisał/a: | Czy ktoś robił może sterowanie sterowanie webastem w oparciu o czujnik temperatury zamontowany na powrocie podłogówki i przekaźnik wifi sonoff 12v - który załącza webasto i daje możliwość jego zdalnego załączania przy spięciu go z mobilnym hotspot wifi. Myślę też czy tego sonoff nie można by użyć do sterowania jednocześnie elektrozaworem, chodzi dokładnie o ten model Sonoff 4CH PRO R3 WiFI |
Sterowanie temperaturą powrotu nie będzie działać prawidłowo. Zbyt mała bezwładność obiegu aby to jakkolwiek działało.
Navigare napisał/a: | Czy łączenie ogrzewania podłogowego z obiegiem silnika to wogóle dobry pomysł? |
Według mnie to zbędna komplikacja układu. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Navigare
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-01-02, 17:17
|
|
|
Dzięki @reaven22 za Twoją odpowiedź. |
|
|
|
 |
Navigare
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-01-09, 14:13
|
|
|
reaven22, mam jeszcze pytanie w jaki sposób obniżasz napięcie po otwarciu zaworu? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|