Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mobilne urz. do rozruchu auta z powerbankiem z Lidla? Opinie
Autor Wiadomość
wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2023-01-20, 13:38   

joko, pięknie tłumaczysz, mam nadzieję, że wyjaśnisz do końca. Temat był poruszany jakiś czas temu, i chyba nie wszystko było powiedziane, nie mogę go znaleźć. Zmienialiśmy w zabudowie, z obawami, kwasiaki na LFP i jakoś działają. Teraz, jeśli mamy zmienić kwasy rozruchowe na startery i zostać tylko z jednym aku w zabudowie, to potrzebujemy " poprowadzenia za rączkę", albo chociaż wskazówek jak nie spalić kampera. Masz wiedzę i sprawdzone rozwiązanie, prosimy, podziel się wiedzą. :kwiatki:

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2023-01-20, 16:58   

Joko, faktycznie masz rację, to są dwa różne urządzenia a ja oczami pamięci rozpisałem o tym zawodnym u klienta w D no i myślałem że to było to samo co masz Ty, co prezentował Świstak.
Za cierpliwość i łopatologię:

Porter.jpg
Plik ściągnięto 1404 raz(y) 28,33 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 353/135
Wysłany: 2023-01-20, 19:09   

joko napisał/a:
dulare napisał/a:
. UWAGA - dla tych którzy patrzą na to urządzenie pod kątem rozruchu - oznacza to że nie da się (w przeciwieństwie do innego urządzenia które było w tym temacie) naładować tego powerbanku szybko z rozładowanego akumulatora. Nawet szybko z naładowanego akumulatora się nie da, bo max 1A prądu ładowania...

Czyli generalnie kiszka.

Dla zainteresowanych, to które ja używam to Ideal 1600

https://allegro.pl/oferta/urzadzenie-rozruchowe-ultrastarter-1600-ideal-11375908716?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_narzedzia_pla_pmax&ev_campaign_id=17996380314&gclid=EAIaIQobChMI3brmrJrS_AIVR0CRBR0eyAqAEAQYASABEgLqnfD_BwE

Ja mam Ideal 700, bo 1600 dużo droższe i cięższe. Do 2,5 l D wystarczy to moje.
Jest OK, nie ma żadnych akumulatorów, tylko kondensatory, które w kilka sekund naładuje mocno rozładowany akumulator.

Nasze kamperki

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/435
Wysłany: 2023-01-21, 18:12   

Temat zaczyna zmierzać w interesującym kierunku więc się loguję.

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2023-01-21, 18:43   

A co przy inteligentnych alternatorach. One mają czujniki na akumulatorze samochodu i ładują pełnym prądem dopóki aku samochodu nie jest naładowany. A skoro nie ma akumulatora to jak zachowają się czujniki. Dalej będzie alternator ładował czy nie i jakim prądem.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 566/47
Wysłany: 2023-01-23, 00:08   

wlodo napisał/a:
joko, pięknie tłumaczysz, mam nadzieję, że wyjaśnisz do końca. Temat był poruszany jakiś czas temu, i chyba nie wszystko było powiedziane, nie mogę go znaleźć. Zmienialiśmy w zabudowie, z obawami, kwasiaki na LFP i jakoś działają. Teraz, jeśli mamy zmienić kwasy rozruchowe na startery i zostać tylko z jednym aku w zabudowie, to potrzebujemy " poprowadzenia za rączkę", albo chociaż wskazówek jak nie spalić kampera. Masz wiedzę i sprawdzone rozwiązanie, prosimy, podziel się wiedzą. :kwiatki:

Z tym "prowadeniem za rączkę " to nie szalej :ok
Generalnie mam taką zasadę , której staram się tutaj na forum trzymać, że jeśli przedstawiam jakieś swoje rozwiązanie techniczne, które wykonałem czy zastosowałem u siebie, to robię to w taki sposób , aby było wystarczająco oczywiste tylko dla tych, którzy potrafią to sami zrobić.
Unikam podawania szczegółów typu "zielony kabelek podłączyć tu, a czerwony tam", bo po pierwsze takie szczegóły u każdego wyglądają inaczej , a po drugie chcę uniknąć pretensji i żali ze strony tych, którzy wzorując się na moich pomysłach narobią sobie szkód i kłopotów.

Ten konkretny pomysł ze starterem na superkondensatorach zamiast aku rozruchowego jest i banalnie prosty i trudny zarazem.
Założenia są proste, bo chodzi jedynie o połączenie obu obwodów 12V (samochodu i zabudowy) w jeden (tak aby aku zabudowy zasilało jednocześnie całą elektronikę i elektrykę samochodu) i dołożeniu startera w taki sposób , aby ładował się z aku zabudowy i zasilał tylko i wyłącznie sam rozrusznik (w momencie zapłonu).
Trudność polega na tym, aby w konkretnym samochodzie , konkretnej zabudowie i takich szczegółach o układ elektrobloku, typ rozrusznika itp. wiedzieć co z czym połączyć a co rozdzielić .
Jest to jednak pewna ingerencja i w elektrykę i elektronikę samochodu jak i zabudowy , a z racji dużych pojemności ,spore ryzyko (pożaru czy uszkodzenia mienia o znacznej wartości)

Ja podpowiadam koncepcję , ale za rączkę nie poprowadzę :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2023-01-23, 00:23   

orkaaa napisał/a:
A co przy inteligentnych alternatorach. One mają czujniki na akumulatorze samochodu i ładują pełnym prądem dopóki aku samochodu nie jest naładowany. A skoro nie ma akumulatora to jak zachowają się czujniki. Dalej będzie alternator ładował czy nie i jakim prądem.

No właśnie to jest przykład tego o czym pisze powyżej ;)

Ja nie mówię aby wyrzucić aku rozruchowy i w jego miejsce wsadzić starter, tylko by cała rolę rozruchowego , oprócz zasilania rozrusznika w czasie startu , przejął aku zabudowy .
Alternator tak czy tak ładuje też aku zabudowy , więc dla ich obu nic się nie zmienia.
Zamiast ładować pierwsze rozruchowy , a potem zabudowę , będzie ładował tylko zabudowę (a w pierwszej kolejności i tak naładuje kondensatory w starterze bo mają mniejszą rezystancję wewnętrzną od akumulatora)

Jedyne zadanie jakie ma starter, to dostarczyć odpowiednio duży chwilowy prąd rozruchowy i zastąpić w tej roli duży i ciężki akumulator rozruchowy

joko 
Kombatant

Wysłany: 2023-01-23, 00:31   

wbobowski napisał/a:
joko napisał/a:
dulare napisał/a:
. UWAGA - dla tych którzy patrzą na to urządzenie pod kątem rozruchu - oznacza to że nie da się (w przeciwieństwie do innego urządzenia które było w tym temacie) naładować tego powerbanku szybko z rozładowanego akumulatora. Nawet szybko z naładowanego akumulatora się nie da, bo max 1A prądu ładowania...

Czyli generalnie kiszka.

Dla zainteresowanych, to które ja używam to Ideal 1600

https://allegro.pl/oferta/urzadzenie-rozruchowe-ultrastarter-1600-ideal-11375908716?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_narzedzia_pla_pmax&ev_campaign_id=17996380314&gclid=EAIaIQobChMI3brmrJrS_AIVR0CRBR0eyAqAEAQYASABEgLqnfD_BwE

Ja mam Ideal 700, bo 1600 dużo droższe i cięższe. Do 2,5 l D wystarczy to moje.
Jest OK, nie ma żadnych akumulatorów, tylko kondensatory, które w kilka sekund naładuje mocno rozładowany akumulator.

Tak, ten Ideal 700 jest połowę tańszy i w sumie ma wystarczającą pojemność.
Dwie rzeczy chyba tam są nie pasujące do mojego konkretnego zastosowania, mianowicie prąd rozładowania jest chyba 400A (chwilowy 700A) i to tak trochę na granicy parametrów jest, a druga sprawa to te mniejsze mają chyba specjalny przycisk ładowanie/rozładowanie, a nie tryb automatyczny. Przy użyciu tego jako starter awaryjny jest to bez znaczenia , natomiast w moim rozwiązaniu gdzie zastępuje aku rozruchowy było by to trochę kłopotiwe , aby za każdym razem przed przekręceniem kluczyka trzeba było przełaczać starter w tryb rozładowania .

Nie pamiętam juz teraz dokładnie , ale jakby ktoś chciał kupić to i użyć tak jak ja zamiast aku rozruchowego, to trzeba kupić wersję z automatycznym wyborem trybów .
Tak jak mówie, było to jakiś czas temu i nie pamiętam, czy 700'ka miała przycisk wyboru trybów a wersja 1600 miała automat, czy one występowały w dwóch wersjach
Wiem, że pierwsze kupiłem ten mniejszy i potem rozmawiałem ze sprzedawcą , że mi ten przełącznik bruździ sprawę i wymienił mi na ten 1600.

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 23/21
Wysłany: 2023-01-23, 17:59   

LukF napisał/a:
Temat zaczyna zmierzać w interesującym kierunku więc się loguję.

Interesujący, Interesujący bo mógłbym wywalić rozruchowy i zaoszczędzić min 25KG a jest to bardzo dużo.

Nie wiem jeszcze jak Joko rozwiązał to połączenie. czy plug end play do przewodów aku rozruchowego, czy zastosował tam jakiś przekaźnik ?? Czekam aż temat się rozwinie.

teraz odnoście Ideal 700 lub Ideal 1600 w tej chwili to różnica w cenie to 220 zł różnicy więc żadna różnica.

zobaczymy co Wojtek Socale wymyśli bo też go interesuje zrzucenie 25kg balastu tak jak mnie

Odpowiedz do tematu