|
|
Winieta na Węgrzech |
Autor |
Wiadomość |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/164 Skąd: Bawaria

|
Wysłany: 2023-01-25, 08:22
|
|
|
elaola napisał/a: | mischka
Dlaczego piszesz, że Węgrzy są "cięci" a w innych krajach jest inaczej ? można dowolnie wjeżdżać na drogi płatne bez zapłacenia ? |
Porównaj działania kontrolne Węgrów do innych krajów a sama sobie odpowiesz na zadane pytanie.
Jazda na gapę wszędzie jest zabroniona, ale prawdopodobieństwo zastania przyłapanym u Bratanków jest niemal 100%
Kolega podzielił się swoim pechem i chwała mu za to bo czasami warto przypominać oczywiste rzeczy. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2023-01-25, 08:31
|
|
|
mischka napisał/a: | ale prawdopodobieństwo zastania przyłapanym u Bratanków jest niemal 100% |
Czy to źle? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2023-01-25, 12:16
|
|
|
Wracając z Chorwacji do Polski słoweńską autostradą, nagle zorientowałem się, że jestem już na Węgrzech. Mając przykre doświadczenia z węgierskimi winietami (opisałem to na forum), pierwszym zjazdem zjechałem z atostrady. Zanim jednak to nastąpiło, upłynęło już kilkanaście minut i przejechanych zostało kilkanaście kilometrów.
Na parkingu odpaliłem internet i na stronie PZMotu doczytałem o tym, co opisane zostało już w tym temacie, a mianowicie, że w przypadku pomyłki można zjechać bez żadnych konsekwencji z autostrady najbliższym zjazdem.
Nie wiem jak to wygląda w praktyce, bo z węgierskimi winietami miałem już przykre doświadczenia. Oni nie załatwiają tych spraw sami, tylko przekazują je niemieckiej firmie windykacyjnej, która praktycznie nie przyjmuje żadnych wyjaśnień. |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie

|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/394 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2023-01-25, 21:38
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | LukF napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | elaola napisał/a: | .......można dowolnie wjeżdżać na drogi płatne bez zapłacenia ? |
Ależ oczywiście..... Na ten przykłąd na A4 / Polska / możesz zapłacić do trzech dni po |
Ale jak mobilny patrol KAS złapie na autostradzie to płacisz 500zł. |
Też o tym czytałem (...)
ale to przeczy jedno drugiemu |
Nie przeczy!
W PL jest system PRZEDPŁATOWY czyli płacisz za autostrady zanim skorzystasz.
Za brak opłaty, jeśli zostaniesz złapany kara to 500zł
Jeśli z powodu losowego nie zapłaciłeś przed wjazdem na autostradę i nie zostałeś złapany to nasz obowiązek do 3 dni zapłacić za przejechany odcinek. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-01-26, 12:30
|
|
|
Nie do końca w temacie, ale skoro same winiety poszły tyle do góry to i kara za ich brak pewnie proporcjonalnie
Takiego maila dzisiaj dostałem z autovigniet.eu:
"Szanowny Kliencie,
roczna winieta autostradowa 2023 dla Węgier 🇭🇺 jest dostępna na naszej stronie. Winieta roczna jest ważna do godziny 23:59 dnia 31 stycznia 2024 roku.
Ważna informacja: ceny za krótsze okresy (10-dniowe, miesięczne) znacznie wzrosły w 2023 roku - winiety 10-dniowe dla kategorii D1 kosztują o 44% więcej niż w poprzednim roku, a autoryzacja miesięczna o 71% więcej. Wzrost cen dla winiet rocznych wynosi tylko około 5%, więc jeśli częściej przejeżdżacie przez Węgry, warto rozważyć zakup winiety rocznej." |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-01-26, 17:15
|
|
|
LukF napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | LukF napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | elaola napisał/a: | .......można dowolnie wjeżdżać na drogi płatne bez zapłacenia ? |
Ależ oczywiście..... Na ten przykłąd na A4 / Polska / możesz zapłacić do trzech dni po |
Ale jak mobilny patrol KAS złapie na autostradzie to płacisz 500zł. |
Też o tym czytałem (...)
ale to przeczy jedno drugiemu |
Nie przeczy!
W PL jest system PRZEDPŁATOWY czyli płacisz za autostrady zanim skorzystasz.
Za brak opłaty, jeśli zostaniesz złapany kara to 500zł
Jeśli z powodu losowego nie zapłaciłeś przed wjazdem na autostradę i nie zostałeś złapany to nasz obowiązek do 3 dni zapłacić za przejechany odcinek. |
W Polsce co odcinek to inaczej i tu jest największy problem.
System przedpłatowy jest tylko na A2 i na A4 na odcinku Sośnica- Wrocław
Odcinki Kraków-Katowice i A1 na Gdańsk , z których najczęściej korzystam otwierają bramki i pobierają opłatę z karty na podstawie zgłoszonych tablic rejestracyjnych .
Ostatnio jechałem Sośnica-Wrocław i z powrotem i z przyzwyczajenia pojechałem bez zwracania uwagi na płatności zakładając , że samo odczyta tablicę i pobierze opłatę.
Dopiero na drugi dzień zwróciłem uwagę , że nic się na koncie nie podziało i zorientowałem się , że tu to tak nie działa. Kupiłem bilety podając datę wsteczną i godziny wjazdu i zjazdu mniej więcej tak jak to było i płatność pobrało dopiero na następny dzień , czyli 48H od faktycznej daty przejazdu.
Wszystkie opłaty autostradowe robię z bankowej aplikacji IKO , zarówno te na podstawie zarejestrowanych tablic jak i te biletowe .
Rozumiem, że każdy odcinek jest kogo innego i każdy ma jakąś swoją politykę w temacie opłat, ale nie rozumiem dlaczego na tych biletowanych odcinkach nie mogło by czytać tablic ta samo jak na pozostałych i obciążać karty automatycznie ?
Zastanawiam się też czy na tym odcinku Sośnica - Wrocław w ogóle tablice są rejestrowane, bo na samych tych otwartych bramkach ja tam kamer zamontowanych tak jak np. na Krakowskim odcinku nie widziałem. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/394 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2023-01-26, 18:10
|
|
|
joko,
Video tolling na państwowych autostradach nie działa. Bo nie jest zamontowany. Państwo Polskie uparło się, że będzie śledzenie po GPS a nie przez kamery. No i mamy kilka systemów opłat. A teraz pomyślmy jak to mają ogarnąć kierowcy z zagranicy |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 45/130 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2023-01-26, 21:46
|
|
|
LukF napisał/a: | joko,
A teraz pomyślmy jak to mają ogarnąć kierowcy z zagranicy |
Do 3,5t to pół biedy, bo sobie kupią bilet na stacji paliw ale ci powyżej… w Poznaniu na campingu pomagałem Norwegowi w drodze do Grecji - kamperem powyżej 3,5t Dojechal tam ze Świnoujścia ale już z mandatem i kompletnym brakiem pomocy ze strony naszych służb - bariera językowa. Pokazałem jak to wyglada u mnie, próbowałem nawet założyć mu konto ale jego cepik i tak nie widzi. Umówiłem go na rozmowę w punkcie obslugi w Komornikach pod Poznaniem - na camping już nie wrócił, czyli jakoś to tam załatwili albo pojechał darmowymi drogami - mapkę tez dostał ode mnie…. |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2023-01-26, 22:15
|
|
|
"Winiety autostradowe Węgry 2023. Kary za brak winiety
Kary za brak winiety uzależnione są m.in. od upływu czasu po którym dokonaliśmy zakupu winiety już po przejechaniu odcinka płatnej autostrady. I tak w przypadku kategorii D1 i D2 moga one wynieść od ponad 200 złotych do około 800 złotych, natomiat w przypadku autobusów (kategoria B2), od ponad 800 do około 3500 złotych.
Zapominalscy, mogą jednak w czasie do 60 minut od przejechania danego odcinka płatnej autostrady (np. wskutek nieświadomego wjechania na płatną autostradę), wykupić bez konsekwencji odpowiednią winietę."
motofakty.pl |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|