Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Transit L4H3, wersja amerykańska
Autor Wiadomość
Trucker Hiob 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: 2020 Ford Transit H3L4
Piwa: 28/6
Wysłany: 2023-01-31, 11:46   

prusiak, to także jest większy pojazd od blaszaka. Zgadzam się, że w integrach i półintegrach stałe łóżko jest normą, a rozkładane wyjątkiem, ale w blaszakach, tych fabrycznych, przynajmniej w Stanach, zazwyczaj łózka są w jakiś sposób składane i w dzień sypialnia zamienia się w salonik.

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/74
Wysłany: 2023-01-31, 12:08   

Trucker Hiob napisał/a:
Nie, nie... Polska to Matka, nie żona. Ameryka to teściowa. Mieszkam u teściowej, bo tak się potoczyły moje losy.

Bardzo mi się to porównanie podoba! :) Sprzedam je znajomym Irlandczykom na najbliższym spotkaniu ;)

A taki prysznic endless to by mi się w domu przydał - dla dzieci ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Trucker Hiob 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2023-02-07, 03:00   

Plan jest taki, by do końca lutego skończyć zabudowę vana. Plan dość ambitny, jeśli weźmiemy pod uwagę, że budujemy go już ponad dwa lata, ale teraz jesteśmy już oboje na emeryturze, więc możemy poświęcić cały czas na pracę przy samochodzie, a po drugie - i najważniejsze - przyjechał brat żony, który nam bardzo pomaga i goni nas do roboty. 

Dzisiaj trwały prace przy budowie konstrukcji prysznica, plus układanie izolacji. 

Z dobrych informacji jeszcze taka, że Starlink wysłał już antenę i powinna dotrzeć do nas pod koniec tygodnia. Jest to mobilna antena, umożliwiająca łączenie się z Netem w czasie jazdy. 

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2023-02-07, 08:25   

Trucker Hiob napisał/a:
Z dobrych informacji jeszcze taka, że Starlink wysłał już antenę i powinna dotrzeć do nas pod koniec tygodnia. Jest to mobilna antena, umożliwiająca łączenie się z Netem w czasie jazdy. 

Jakiegoś linka do tej anteny poproszę.

prusiak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Piwa: 45/26
Wysłany: 2023-02-07, 10:01   

SlawekEwa napisał/a:

Zapewne to ta nowość: Flat High Performance
https://www.starlink.com/specifications?spec=3

Trucker Hiob 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2023-02-07, 11:12   

SlawekEwa napisał/a:

prusiak napisał/a:

Zapewne to ta nowość: Flat High Performance
https://www.starlink.com/specifications?spec=3

Zgadza się. W przeciwieństwie do standardowej anteny Starlinka, ta jest nieruchoma, montuje się ją na płasko. Ma szerszy kąt widzenia, więc nie musi "szukać" satelitów.

Zalety są oczywiste - dostęp do Internetu w czasie jazdy i brak konieczności rozkładania anteny po dotarciu do docelowego miejsca.

Ma jednak także swoje wady: Cena - 3,5 raza droższa od zwykłej anteny, z podatkiem zapłaciłem niemal 2700 dolarów.

Druga jej wada, to pobór mocy - 110 - 150W, dwa razy więcej, niż "zwykła" antena, więc nie jest to dobra opcja dla kogoś, kto w kamperze ma niewielkie baterie. My mamy 16 kWh, więc dla nas to nie gra roli.

Po trzecie wadą takiego umocowania anteny jest to, że nie da się jej nigdzie przestawić, gdy parkujemy np. pod drzewem. Standardowa antena ma długi kabel, więc można stanąć w cieniu, a antenę wystawić 15 metrów od auta. To też jednak nie jest problem w praktyce, bo na dachu mamy solary, więc raczej będziemy szukali miejsc do parkowania w słońcu, same solary dadzą nam cień, a antena 15m od auta może... się komuś przydać, więc lepiej, gdy jest na stałe przyczepiona do auta.
Poza tym... na zachód od Missisipi to w ogóle tych drzew zbyt wiele nie ma. :mrgreen:

Szkoda, że Starlink nie pozwala korzystać z obu, zamiennie, bo tę standardową też mamy, więc trzeba ją będzie sprzedać.

Jeżdżąc truckiem nadawałem na żywo. Sprawdzało się to na autostradach, ale na bocznych drogach, czy na odludziu nie miałem wystarczającego sygnału LTE. Na tym filmie widać jak to działa przez Starlinka - obraz czasem zamarza, ale audio idzie płynnie. Czas testu to 6:30 minuta filmu.

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 167/132
Wysłany: 2023-02-07, 12:30   

Trucker Hiob napisał/a:
same solary dadzą nam cień,
I tu się mylisz , od solarów dach się rozgrzewa bardziej niż od samego słońca , mam cały w solarach i mimo porządnej izolacji jest naprawdę nieraz bardzo gorący .

Trucker Hiob 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2023-02-07, 14:12   

adaml61 napisał/a:
Trucker Hiob napisał/a:
same solary dadzą nam cień,
I tu się mylisz , od solarów dach się rozgrzewa bardziej niż od samego słońca , mam cały w solarach i mimo porządnej izolacji jest naprawdę nieraz bardzo gorący .

A może Ty się jednak mylisz? Nie wiem na ile porządną izolację masz w swoim kamperze, ale ja zauważyłem u siebie, że po zamontowaniu paneli van nagrzewa się wolniej. Być może to kwestia odległości paneli od dachu? Nie wiem.
Poza tym i tak, jeśli chcemy, by solary spełniał swoją rolę, to musimy parkować w słońcu, prawda?
W dzień i tak się nie siedzi w pojeździe, a do tego my, poza wywietrznikiem, mamy normalny klimatyzator.

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2023-02-07, 15:31   

Jesli piszez o tym vanie ktory prezentujesz, to żadnej zagadki to nie ma.... Kwestia koloru. Ja mam srebrnego Ducato - raczej jest to szary metalic, i jak malowałem część dachu na biało, to o 11, pod koniec czerwca, biały był chłodny, a szary obok już za ciepły w dotyku. Ale należy przyznać że przewaga maleje wprost proporcjonalnie do ilości brudu na białym dachu 🤣
R
Edytowany

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2023-02-07, 16:02   

Dzięki prusiak i Trucker Hiob za info o antenie :pifko

Trucker Hiob 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2023-02-08, 01:23   

Starlink mnie zaskoczył - antena dotarła już dziś, więc pół dnia straciłem na jej montaż. Pogoda sprzyja, trzeba korzystać - dziś było plus 21C i słoneczko. Spora ta antena i nie bardzo jak miałem to zmieścić na dachu. Mały solar powędrował do przodu i antena zmieściła się za nim, koło MaxxFana. Nie użyłem mocowania, jak dostarczają (które, nawiasem mówiąc, jeszcze nie dotarło), ale elementów aluminiowych systemu 80/20, z których robimy całą konstrukcję zabudowy. Antena ma od spodu 4 otwory z gwintem do mocowania, wystarczyło przewiercić aluminiowe kształtki, wkręcić 4 śrubki i wszystko połączyć z już istniejącym szkieletem na dachu, podtrzymującym solary, kamery i lampy.

Trucker Hiob 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2023-02-08, 20:22   

Środa - trzeci dzień naszej ekspresowej akcji wykończenia kamperka. Antena do Starlinka już zamontowana, podobnie jak i panel solarny. Było trochę dłubaniny przy mocujących elementach, a fakt, że mam lęk przestrzeni, wcale tu nie pomagał. Udało się jednak wszystko zrobić, a przy okazji wymieniłem kable od kamerek na krótsze. Nasz security system jest przeznaczony do domów, nie do pojazdów, więc oryginalne kable były sporo za długie.

Transit ma dość szybko opadający dach, więc mimo znacznej długości auta, miejsca na dachu nie ma zbyt wiele. Do tego klimatyzator i MaxxFan też zabierają sporo, ale jakoś udało się wszystko pomieścić: Wentylator, klimatyzator, antena do Starlinka, dwa panele po 210W i jeden 120W.

Jakby się człowiek uparł, to po bokach klimy też by się jakieś dwa niewielkie panele zmieściły, ale przy naszych bateriach solary to i tak taki trochę przerost formy nad treścią. Dadzą wystarczającą ilość prądu, by zasilić Starlinka, ale baterii zbyt szybko nie naładują. Przy średniej mocy, powiedzmy, 400W przez 6 godzin dziennie, w pełni wyczerpane baterie ładowałyby się przez tydzień. :hehe

We wnętrzu reszta ekipy, tzn. szwagier z szefową, pracują nad kabiną prysznicową. Dziś już drugi raz pojechali do sklepu, bo co chwilę im czegoś brakuje, ale postęp przy budowie widać. Cargo van nie jest taki prosty w zabudowie jak integry, czy półintegry, bo ma sporo nierówności wzmacniających konstrukcję. Problem przy zabudowie, ale buda nie rozleci się po 10 latach i w razie wypadku daje pewną ochronę - czego nie można powiedzieć o nadwoziach z fiberglasu.

Mam nadzieję, że prysznic będzie gotowy do końca tygodnia i wtedy nam pozostanie już naprawdę niewiele do pracy. Na zdjęciach, rzecz jasna, prysznic jest odwrócony, tylną ścianką do wnętrza.

Starlink podłączony i działa. Van jest zaparkowany przy dość wysokim domu, a z drugiej strony mamy jeszcze wyższe drzewa w naszym lasku, więc satelity się nam schowały. Starlink nie widzi ich poprzez liście, ale w domu to ja mam światłowód, więc teraz Internet Starlinka jest tylko do testowania.

Trucker Hiob 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2023-02-10, 02:55   

Czwartek. Dzisiaj musiałem dokupić sklejkę. To sklejka z drzewa okoume, "marine grade", dość popularnego wśród konstruktorów kamperów ze względu na niewielką wagę. Niestety w naszej lokalnej "Castoramie", o nazwie Home Depot, czy też w Lowe's nie mają takiego drewna, więc musiałem pojechać do specjalistycznego sklepu, 200 km od domu. Cztery sklejki o wymiarach 120 cm na 240 cm na 12 mm (4'X8'X1/2") odchudziły portfel o 400 dolarów. Po odpowiednim przycięciu można było skompletować ściany kabiny prysznicowej.

Na razie to przymiarki, jeszcze to rozbierzemy, trzeba będzie zaaplikować klej, dodać łączenie itp. ale już wygląda to dobrze. Ten otwór z boku to na drzwiczki, za którymi będzie wysuwany kibelek. W czasie kąpieli nie będzie przeszkadzał, bo będzie schowany.

Ciekawostka - po zamontowaniu ścian do szkieletu kabiny odwróconej o 180 stopni, okazało się, że nie mamy miejsca, by ją obrócić. :haha: Trzeba było odkręcić boczne panele, obrócić szkielet i ponownie je przykręcić. :lol:

Trucker Hiob 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2023-02-10, 15:36   

Tak wygląda nasz projekt w programie ScetchUp:

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD