|
Butla gazowa - wymiana |
| Autor |
Wiadomość |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 67/71 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2023-03-06, 18:29
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: | @ZEUS
Dmc a ładowność to 2 różne liczby... |
🤣🤣🤣 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 364/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-03-06, 19:13
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: | | Kaucja za butle Dom Light wynosi tyle co zakup tego kompozytu, dodatkowo musiał bym kupić ten reduktor specjalny i jeszcze dalej jechać na wymianę. Dla mnie bez sensu, szczególnie że nie jeżdżę zimą |
Nie kupujesz reduktora, tylko adapter do butli, który dokręcasz wężem do reduktora kamperowego - zero kombinacji - na załączonym obrazku
Już Ci kilka osób pisało, że lepszy jest czysty propan w naszych instalacjach, a jak zaczytasz w większości instrukcji producentów zabudów, zalecany jest propan.
Butlę wymieniasz prawie na każdej stacji benzynowej Shell, lub BP i kilku innych miejscach, ale to Twój wybór
Adapter-do-reduktora-na-butle-BP-Amerigas-Klik-On.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 6 raz(y) 47,33 KB |
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
Twój sprzęt: Rimor trimarano 9
|
Wysłany: 2023-03-06, 19:23
|
|
|
@Banan
Tak miałem na myśli adapter. To koszt ponad 100zl z tego co patrzyłem, plus kaucja za butle 350 z tego co czytam. Z racji braku alternatywy na ten moment rozważam tę opcję. Orientujesz się może ile kosztuje wymiana butli dom light?
@ZEUS
Napisz proszę co cię tak rozbawiło, pośmiejemy się razem. |
| |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 364/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-03-06, 19:30
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: | | To koszt ponad 100zl z tego co patrzyłem, plus kaucja za butle 350 z tego co czytam. |
Czyli masz cały zestaw za kilka dobrych browarów...
Butla, którą zamierzałeś nabyć drogą kupna kosztuje 400 złociszy |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 67/71 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2023-03-06, 20:11
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: |
@ZEUS
Napisz proszę co cię tak rozbawiło, pośmiejemy się razem. |
Rozbawiło mnie, że piszesz rzeczy oczywiste...(szczególnie te: dwie różne liczby) oczywiście czym innym jest ładowność a czym innym dopuszczalna masa całkowita ale kilka kilogramów, nawet przy stosunkowo niedużej ładowności kampera i przy DMC circa 3500 kg jest moim zdaniem (co napisałem wcześniej) argumentem słabym w stosunku do wygody jaką daje możliwość bezproblemowej wymiany butli... czytając Twoje wypowiedzi można odnieść wrażenie, że udzielane Ci podpowiedzi nie są zgodne z Twoimi oczekiwaniami🤪 (co nie zachęca by zabierać głos i dzielić się swoimi doświadczeniami) a to, że trzeba zapłacić kaucję, że trzeba kupić dodatkowy adapter za 100 zł, itp. butla stalowa daje dużo większe możliwości wymiany na pełną nawet w większości niewielkich wiejskich sklepów i to jest wartość dodana... nie ujmuję przy tym nic butlom kompozytowym z których również korzystałem... musisz rozważyć jakie rozwiązanie jest dla Ciebie najlepsze...
a teraz, jeżeli uznasz to za śmieszne to się pośmiej☹️ |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-06, 21:25
|
|
|
@ZEUS Wydawało mi się że forum jest po to aby pytać, próbować zrozumieć itd. Jeśli udzielanych podpowiedzi nie rozumiem/ albo znajduje sprzeczne z nimi informacje w internecie to chyba oczywiste jest , że mam wątpliwości i dopytuje?
Zanim zapytałem przemyślałem temat na swój sposób. Napisałem, że gasbank dla mnie jest bez sensu, bo wydatek rzędu 2000 zł mija się z celem przy wyjazdach wiosna/jesień kiedy to butla gazu wystarcza na wyjazd. Napisałem też, że butla kompozytowa z linku w pierwszym poście jest tańsza od nano/light dom i dla mnie łatwiej dostępna, więc wydawała mi się pierwszym wyborem.
Dostałem pierwszą odpowiedź , Propan w butlach nano czy light dom, zacząłem szukać i znalazłem artykuł, który niestety tej tezy nie potwierdzał więc dopytywałem dalej. Czytałem też posty tu i na karawaning.pl na ten temat i jak być może przeczytałeś zaczynam się skłaniać ku temu rozwiązaniu , bo faktycznie sporo osób tak jeździ. Niestety nie mam w okolicy punktu wymiany takich butli (nano), za to mam pod domem punkty wymiany stalowych. Myślałem, że z kompozytową nie będzie problemu i będę mógł ją napełnić pod domem. Dlatego napisałem ze kaucja/adapter, bo to sumarycznie wychodzi drożej niż ta butla kompozytowa. Dziś okazało się, że nie napełnie butli kompozytowej w okolicy. Zostało mi to co mam albo butla nano/light dom
Ja mam małą ładowność, jak na nasze doświadczenia wyjazdowe za małą na naszą rodzinę 2+2 , więc szukam oszczędności. Wymiana butli za 400-500 zł za 5 kg da podobną oszczędność jak wymiana aku na LiFePo4 z oszczędnością 20 kg. Gdybym mógł wyjąć z kampera z 6 worków cementu to na pewno bym o takich wydatkach nie myślał. Niestety, ale nie mam wiele pomysłów na czym zaoszczędzić więcej niż kilka kg, a naprawdę nie mam w kamperze nic specjalnego...klimatyzacji postojowej też nie mam, koła zapasowego też (zestaw naprawczy), nawet lewarek wyjąłem (nie wiem czy rozsądnie, ale ciężkie to cholerstwo a nie widzę zastosowania) |
| |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 61/168 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2023-03-06, 23:37
|
|
|
| Domlight wymienialem ostatnim razem 1 w butlomacie za jakieś 115,49pln a obok druga na Bp 118pln - ceny ruchome, także zależy od dnia. |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-07, 00:08
|
|
|
| aviator napisał/a: | | Domlight wymienialem ostatnim razem 1 w butlomacie za jakieś 115,49pln a obok druga na Bp 118pln - ceny ruchome, także zależy od dnia. |
Dziękuję. Widzę drożej niż w stalowej - dziś pytałem i propan 10kg 80 zł |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2023-03-07, 09:09
|
|
|
| Nitrolukas napisał/a: |
...
Kaucja za butle Dom Light wynosi tyle co zakup tego kompozytu, dodatkowo musiał bym kupić ten reduktor specjalny i jeszcze dalej jechać na wymianę. Dla mnie bez sensu, szczególnie że nie jeżdżę zimą |
Wytłuściłem istotne zdanie.
Rozważ inną koncepcję dla świętego spokoju i tu dodam że nawet zimą nie zawiodła mnie.
Polecam lekturę:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33842 |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-14, 00:06
|
|
|
A co sądzicie o takiej butli?
https://www.castorama.pl/...id-1143271.html
Wszędzie tylko mowa o gasbank ach i tych nano.
Jutro podjadę na Orlen gdzie niby można wymienic te butle i obadam temat |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2023-03-14, 18:31
|
|
|
| Butla mniej waży ale tylko 8 kg gazu. Czyli zysk w kilogramach przy dwóch butlach 10 kilo ale zamiast 20 kg gazu masz 16. Na zimę to raczej kiepska opcja. Inna sprawa to kto wymieni także butlę. U mnie czysty propan tylko w stalowych ale może gdzieś leją propan do takich.? |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-14, 19:02
|
|
|
| orkaaa napisał/a: | | Butla mniej waży ale tylko 8 kg gazu. Czyli zysk w kilogramach przy dwóch butlach 10 kilo ale zamiast 20 kg gazu masz 16. Na zimę to raczej kiepska opcja. Inna sprawa to kto wymieni także butlę. U mnie czysty propan tylko w stalowych ale może gdzieś leją propan do takich.? |
Ja zimowo nie planuje, zresztą butle stalowa łatwo wszędzie zdobyć.
W najbliższym punkcie wymian ze strony gaspol obok mnie (stacja Orlen) nie można wymienic tej butli.. Na stronie castorama można sprawdzić dostępność i tylko w niektórych sklepach w Polsce można kupic/wymienić ta butle. Chyba w obi też są. Więc z dostępnością tak sobie. Jutro jeszcze podjadę trochę dalej od domu na inną stacje czy tam mają.
Z butlami nano amerigas chyba jednak łatwiej, ale u mnie na bp nie ma... |
| |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2023-03-14, 19:31
|
|
|
| W tej i każdej innej sytuacji ja bym kupował butle które najłatwiej wymienić albo zatankować. W przypadku stalowych nie ma problemu. Każda inna już będzie problem. Czy akceptujesz że będziesz jechał kilkadziesiąt km aby wymienić butlę ? Sprawa druga musisz mieć co najmniej dwie takie butle i np turystyczną 2 kg z przejściówkami. W praktyce kończysz jedną i masz zapas. Inaczej będziesz albo się martwił czy gazu wystarczy albo oddawał na wymianę nie do końca zużyte. Rozumiem że chodzi o 10 kg wagi, tylko czy warto o 10 kg utrudniać sobie życie. |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-03-14, 21:55
|
|
|
| orkaaa napisał/a: | | W tej i każdej innej sytuacji ja bym kupował butle które najłatwiej wymienić albo zatankować. W przypadku stalowych nie ma problemu. Każda inna już będzie problem. Czy akceptujesz że będziesz jechał kilkadziesiąt km aby wymienić butlę ? Sprawa druga musisz mieć co najmniej dwie takie butle i np turystyczną 2 kg z przejściówkami. W praktyce kończysz jedną i masz zapas. Inaczej będziesz albo się martwił czy gazu wystarczy albo oddawał na wymianę nie do końca zużyte. Rozumiem że chodzi o 10 kg wagi, tylko czy warto o 10 kg utrudniać sobie życie. |
Te butle "nano" 8kg vs stalowa 10kg propanu w stalowej (a dom Light ma też 10 kg propanu) to już nie taka znowu duża różnica w ilości gazu.
Nie mam dużego doświadczenia, ale nie udało mi się zużyć całej butli podczas jednego wyjazdu jak do tej pory (nie jeżdżę zimą, i nie zamierzam). Problem z wymianą nie do końca zużytej butli występuje tak samo przy stalowych. Idealnym rozwiazaniem jest GasBank, ale ta cena.. o wożeniu 2 butli nawet nie myślę
Jak na lato zabiorę jedną taką "lekką" butle powiedzmy 15 kg (pełna) vs stalowa 11+10 kg gazu to mam 6 kg mniej (jak propan-butan to +1kg, jak cięższa butla sie trafi to +1-5kg), a i tak pewnie nie zużyję całego gazu...na czymś muszę się odchudzić. Jak ktoś nie ma problemu z wagą, albo mu to wisi to pewnie, że lepiej stalowa
Tak widziałem, fajne są, ale niestety w mojej okolicy (Mazowsze) brak |
| |
|
|
|
 |
|
|