Szara woda |
Autor |
Wiadomość |
AndyS
doświadczony pisarz Andrzej
Twój sprzęt: Ducato II Granduca
|
Wysłany: 2023-03-07, 22:34 Szara woda
|
|
|
Mam kolejny problem i związane z nim rozterki. Liczę na Waszą pomoc bo nie mam praktyki w temacie.
Jak w tytule problem dotyczy wody szarej. Mam zbiornik opróżniany za pomocą zasuwy czyli nagle i szybko. Do tego zasuwa znajduje się centralnie pod zbiornikiem i trzeba się "trochę" schylić żeby pociągnąć "rączkę". Celowanie do kratki ściekowej też jest dosyć problematyczne. Teraz zamontowałem z tyłu rampę i dostęp do dźwigni mocno się pogorszył. Dlatego postanowiłem wprowadzić ulepszenie. Mam zamiar dołożyć do systemu rurę spustową z elektrozaworem prowadzącą na bok kampera.
W związku z powyższym mam zasadnicze pytania do praktyków w tej kwestii:
1. Na którą stronę poprowadzić rurę?
2. Jaka średnica rury jest preferowana? (Bo muszę dobrać i kupić elektrozawór).
3. Które miejsce będzie optymalne dla rury spustowej między tylnym kołem a tylnym zderzakiem? |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2023-03-08, 06:23
|
|
|
1. Na prawą
2. 1"
3. Może być |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie

|
Wysłany: 2023-03-08, 07:47
|
|
|
lepciak napisał/a: | 1. Na prawą
2. 1"
3. Może być |
Tak właśnie jest fabrycznie w moim "wielbłądzie"
Dodatkowo dorobiłem sobie wąż z końcówką gwintowaną gdybym nie był wstanie najechać nad kratkę ściekową |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2023-03-08, 09:09
|
|
|
lepciak napisał/a: | 1. Na prawą
2. 1"
3. Może być |
Potwierdzam.
Sam mam na lewej stronie i plan przerobienia na prawą. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 62/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2023-03-08, 11:55
|
|
|
Potwierdzam. Chociaż dodatkowo mam pytanie czy na mrozie te elektrozawory nie zamarzają ? Chyba, że są montowane gdzieś w ogrzewanej części przy zbiorniku. |
|
|
|
 |
AndyS
|
Wysłany: 2023-03-08, 14:08
|
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Prosiłbym jednak o doprecyzowanie punktu nr 3 - rura między kołem a zderzakiem ale bliżej koła czy bliżej zderzaka czy symetrycznie na środku bo nie wiem jak będzie się sprawdzać w praktyce wylewanie do kratki ściekowej. Zbiornik mam całkiem z tyłu miedzy ramą podwozia a zwis tyłu raczej mały. Czy samą końcówkę wylewu skierować w dół czy pod kątem czy zostawić poziomo? MILUŚ napisał/a: | Dodatkowo dorobiłem sobie wąż z końcówką gwintowaną gdybym nie był wstanie najechać nad kratkę ściekową | Dobry pomysł. Kupuję. orkaaa napisał/a: | Potwierdzam. Chociaż dodatkowo mam pytanie czy na mrozie te elektrozawory nie zamarzają ? | Słuszna uwaga tyle że ja nie jeżdżę zimą (na razie?) |
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2023-03-08, 16:04
|
|
|
U mnie fabrycznie był spust szarej na prawą ale dołożyłem drugi na lewą.Dlaczego ?.Jak stoję na kempingu to podstawiam pod lewy spust zbiornik na kółkach i zawór mam cały czas otwarty. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2023-03-08, 16:11
|
|
|
Chociaż dodatkowo mam pytanie czy na mrozie te elektrozawory nie zamarzają ? Chyba, że są montowane gdzieś w ogrzewanej części przy zbiorniku.
Odpowiadam: Elektrozawory zamarzają zimą bo są zmoczone szarą wodą. A muszą być na zewnątrz aby spełniały zadanie dla którego zostały zamontowane. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2023-03-08, 16:25
|
|
|
AndyS napisał/a: | ...ja nie jeżdżę zimą (na razie?) |
To, że nie jeździsz zimą nie oznacza, że nie zamarzną. Przed zimą należy wody spuścić,
a zawory pozostawić otwarte, by resztki wody nie zamarzły. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
AndyS
|
Wysłany: 2023-03-08, 17:07
|
|
|
krzlac napisał/a: | AndyS napisał/a: | ...ja nie jeżdżę zimą (na razie?) |
To, że nie jeździsz zimą nie oznacza, że nie zamarzną. Przed zimą należy wody spuścić,
a zawory pozostawić otwarte, by resztki wody nie zamarzły. |
No takim znowu neofitą nie jestem żeby nie wiedzieć, to jest dla mnie oczywista oczywistość. Nawet demontuję pompę ciśnieniową wody świeżej i biorę do domu. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2023-03-08, 18:44
|
|
|
Wybacz ale po pierwszym Twoim pytaniu...
Na którą stronę? Miałem chęć odpowiedzieć: na tą, na której spotykasz spusty do wody.
Ja mam 1 1/4" z zaworem ręcznym na lewą stronę i drugi z elektrozaworem 1/2" na prawą stronę. |
 |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2023-03-08, 19:55
|
|
|
AndyS napisał/a: | rura między kołem a zderzakiem ale bliżej koła czy bliżej zderzaka czy symetrycznie na środku bo nie wiem jak będzie się sprawdzać w praktyce wylewanie do kratki ściekowej. Zbiornik mam całkiem z tyłu miedzy ramą podwozia a zwis tyłu raczej mały. Czy samą końcówkę wylewu skierować w dół czy pod kątem czy zostawić poziomo? |
Jeśli masz blisko zderzaka to zamontuj rurę karbowaną giętką i według potrzeb raz z lewej lub z prawej zamocuj przy zderzaku..oczywiście końcówka pod kontem w dół |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
AndyS
|
Wysłany: 2023-03-08, 20:49
|
|
|
krzlac napisał/a: | Na którą stronę? Miałem chęć odpowiedzieć: na tą, na której spotykasz spusty do wody. | Rzecz w tym że teraz mam fabrycznie spust szarej dokładnie na środku pod tyłem auta. Spust do wody świeżej mam po lewej stronie. Statystycznie wychodzi strona lewa. krzlac napisał/a: | Wybacz ale po pierwszym Twoim pytaniu... | W praktyce (rzadkiej bo się nie interesowałem) widziałem spusty tak na lewą jak i na prawą stronę bo teoretycznie nie ma różnicy. Dlatego zadałem pytanie na Forum żeby mieć pełny obraz sprawy i nie poprawiać potem roboty. Chętnie przeczytałbym wyjaśnienia kol. Socale dlaczego chce zamienić strony.
Jak do tej pory większość opowiada się za prawą stroną jednak nikt nie uzasadnił dlaczego. Podejrzewam ze chodzi o opróżnianie do kratki burzowej. Wiem że niektórzy nawet montują kamerki żeby trafić gdzie trzeba. Ja do tej pory "leję pod siebie" i to gwałtownie co nie jest wygodne ani łatwe w celowaniu. krzlac napisał/a: | Ja mam 1 1/4" z zaworem ręcznym na lewą stronę i drugi z elektrozaworem 1/2" na prawą stronę. | Co to daje w praktyce? Domyślam się ale chętnie przeczytam wyjaśnienie. |
|
|
|
 |
radzik
trochę już popisał

Twój sprzęt: Adria Adriatik 670sk
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2012 Piwa: 7/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2023-03-08, 20:59
|
|
|
możecie podrzucić jakiś link do elektrozaworów które macie zamontowanie u siebie? |
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2023-03-08, 21:33
|
|
|
AndyS napisał/a: | Co to daje w praktyce? Domyślam się ale chętnie przeczytam wyjaśnienie. |
Ten duży po lewej to spust serwisowy. Po lewej jest kaseta WC i wlew wody czystej. Wszystko po jednej stronie. Wygodnie. Ten mały elektryczny po prawej jest do "zadań specjalnych". |
 |
|
|
|
 |
|