|
|
Schemat do oceny |
Autor |
Wiadomość |
sapero
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-05-24, 10:54 Schemat do oceny
|
|
|
Serdecznie proszę o fachową ocenę schematu.
Plan jest aby ile się da wykorzystywać prąd też do gotowania i grzania. Dlatego będzie na pokładzie Truma diesel Combi E, która może podgrzewać wodę i powietrze także grzałką elektryczną ( 230V, 900/1800 W). Aby miało to na czym działać, musi być przetwornica odpowiedniej mocy. Wybrałem więc 2000/4000 W. Ponieważ ma ona pociągnąć także lodówkę, czyli chodzi cały czas, to przydałby się eco mode. Będzie więc pewnie coś takiego: Przetwornica napięcia 12 VDC / 230 VAC ECO MODE SINUS IPS-4000S PRO 4000W
Bezpieczniki ... wyszły mi 3 skrzynki.
1. W centrali (koło aku) obsługująca podłączenia po stronie kierowcy
2. Przy kuchni, po drugiej stronie auta. Tak aby przejść przez sufit jednym grubszym kablem, a nie kilkoma cienkimi.
3. Osobna na urządzenia, które nie będą odłączane głównym wyłącznikiem przy opuszczaniu samochodu: lodówka, truma, maxxfan, wentylator toalety.
Przy opuszczaniu samochodu mam zamiar odcinać od zasilania pierwsze 2 skrzynki. To jest ok, czy przekombinowane ?
Pytania:
1. Jakiej kable od Aku do przetwornicy ? 4000W / 12 V = 333 A ? Jak gruby kabel ma być do tego i jaki bezpiecznik ??? Przecież to będzie jakieś monstrum. Robi się jakieś 2 x 50mm2, czy jak ?
2. Jak zrealizować podłączenie pod aku przetwornicy oraz szyn zbiorczych. Oba podłączenia bezpośrednio na klemach aku i shunta ? Czy może są jakieś takie 400 A rozdzielacze ? Jaki kabel między shuntem a aku i tymi rozdzielaczami ?
3. Czy instalacja 230V jest ok ? Jedno takie zapezpieczenie wystarczy na całość instalacji 230V, czy jeszcze to dzielić na obwody ?
4. Czy mogę używać tych chińskich przerywaczy jako bezpieczników/wyłączników. Czy to jest bezpieczne: przerywacz
5. Czy te szyny są bezpieczne : szyna zbiorcza
Z GÓRY DZIĘKUJĘ
Urządzenia:
Akumulator LiFePO4 200Ah
MPPT: Victron Smart Solar 100/50
DC/DC - jeszcze nie wybrałem
Schemat - V01.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 75 raz(y) 260,81 KB |
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2023-05-24, 11:10
|
|
|
sapero napisał/a: |
1. Jakiej kable od Aku do przetwornicy ? 4000W / 12 V = 333 A ? |
Jakie 333A?.
W opisie przetwornicy jest: Moc chwilowa ~ 30 sekund 2300 W
Moc ciągła 2000 W |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2023-05-24, 11:48
|
|
|
Czy Ty aby trochę nie przesadzasz? Bojler na ON, kuchenka na gaz - to po co Tobie jeszcze gotowanie i grzanie wody na prąd z przetwornicy? A do lodówki na gazie nawet przez kilka tygodni nie wyczerpiesz butli. Narobisz się przy tej instalacji a przy takim obciążeniu rozładujesz akumulatory w try miga. Poza tym to nie tylko kwestia wytrzymałości przewodów ale i złączy, które przy takim długotrwałym obciążeniu na poziomie 200 A mogą zacząć się przegrzewać. Jak nie od razu to po jakimś czasie - wystarczy że raz trochę się przypalą, utracą idealny kontakt i nieszczęście gotowe. Mnie się wydaje, że Twoje koncepcje to taka trochę sztuka dla sztuki - a pożytek z tego niewielki. |
|
|
|
 |
sapero
trochę już popisał
|
Wysłany: 2023-05-24, 12:29
|
|
|
Przyznam, że mam tendencje do przesadzania i przekombinowywania, więc za takie uwagi też jestem wdzięczny. Mam już trumę z grzałką, i pomyślałem, że szczególnie latem, gdy jest dużo prądu z solarów, dobrze będzie podgrzewać wodę prądem (900 W), zamiast męczyć małymi obciążeniami dieslowski palnik. A przy okazji podgrzać wodę w czajniku elektrycznym (1000 W). Raczej byłoby to więc obciążenie na poziomie 1000 W ( 85 A ) plus lodówka 60 W (5A). 2000 W to raczej niekorzystna, rzadka konstelacja.
Czy faktycznie jest przez to grzanie wody o tyle więcej pracy ? Większa przetwornica plus kilka grubszych kabli. Mocne AKU/Solary/MPPT już mam.
Ale może faktycznie na przetwornicy 1100/2000 W ( link ) też by dało rade tę wodę podgrzać. A zawsze to mniejszy prąd czuwania ( 0.15 A vs. 0.5 A ) i kabelki mniejsze.
Do jakiej mocy dobiera się kabelki i bezpiecznik do przetwornicy ? Maksymalnej, chwilowej (30s) czy ciągłej ? |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|