Otwarty przez: Banan 2021-12-16, 21:34 |
KONIEC PRZERab. BLASZAKÓW NA KAMPERY ? +opowieści fantastów |
Autor |
Wiadomość |
BikerB
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: L4H2 2015
|
Wysłany: 2023-04-30, 17:10
|
|
|
Meyer napisał/a: | Polski system podatkowy jest tak skomplikowany /..../. |
polski system podatkowy nie jest skomplikowany serio
problem jest gdzie indziej w juesej dzwonie do IRS i sie pytam o cos, dostaje odpowiedz od razu albo za klika dni, i uwaga jest to wiazace (wystarczy jak sobie nagram rozmowe) nawet jak sie urzednik pomyli to juz nie jest moj problem tylko IRS, i grzecznie sie pytaja czy moze chce to na pismie, -koniec bo offtopic robie |
|
|
|
 |
kiwitom23
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2023-05-01, 16:22
|
|
|
joko napisał/a: | Jeśli akcyza jak twierdzisz powinna być liczona od gołego busa to ta którą płacą nabywcy gotowych kamperów powinna być liczona od kosztów samej bazy ....inaczej była by to dyskryminacja i nierówne traktowanie wobec prawa tych drugich. |
Nieprawda!!! Otóż gotowe kampery są budowane poza granicami kraju, tak więc i materiały i robocizna do ich wytworzenia była co najwyżej opodatkowana poza granicami PL. Wjeżdża gotowy kamper, płacisz akcyzę za wartość gotowego.
Natomiast nasz blaszak wjechał na teren PL jako blaszak, a nie gotowy kamper, więc akcyza powinna być liczona od stanu pojazdu w jakim przekraczał granicę. Wszystkie części do zabudowy, jak i robociznę opodatkowujesz już w PL i to po to, żeby później zapłacić jeszcze od tego akcyzę???? Bądźcie poważni, trochę logicznego myślenia.... tylko trochę... |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2023-05-01, 16:33
|
|
|
A ktoś potwierdza wysokość akcyzy od wartości kampera? Bo gdzieś obiło mi się o oczy, że akcyza jest od wartości blaszaka z uwzględnieniem obecnej wartości że względu na wiek pojazdu. W najgorszym razie najpierw na osobówkę, olacic akcyze, i dopiero potem na kampera.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2023-05-17, 21:44
|
|
|
decumanus napisał/a: | A ktoś potwierdza wysokość akcyzy od wartości kampera? Bo gdzieś obiło mi się o oczy, że akcyza jest od wartości blaszaka z uwzględnieniem obecnej wartości że względu na wiek pojazdu. W najgorszym razie najpierw na osobówkę, olacic akcyze, i dopiero potem na kampera.
R |
Liczą akcyzę od auta dostawczego + naliczają także dodatkowo kwotę deklarowaną za przerobienie . Np: mój 2019r. przebieg 101 tys km wartość 80 tys + deklarowana kwota zabudowy. ( nie może być za niska bo wezmą rzeczoznawcę) |
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
 |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot Boxer L4H3
Dołączył: 09 Maj 2023 Postawił 1 piw(a) Skąd: Polska, Lubuskie
|
Wysłany: 2023-05-30, 19:01
|
|
|
Dzień dobry.
Proszę powiedzieć, jakie zmiany należy wprowadzić w samochodzie, aby przerobić go z ciężarówki na samochód osobowy?
Czy dobrze rozumiem, że trzeba zamontować dwa fotele (około 12.000 zł) i zamontować dwa okna + zdemontować przegrodę?
A może jest to możliwe przy mniejszych zmianach?
Więcej pytań, czy będę musiał ponownie zapłacić podatek akcyzowy, gdy przerejestruję się z samochodu na kampera?
Wielkie dzięki za odpowiedzi! |
|
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 25/15 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2023-05-30, 20:14
|
|
|
Co ma być w pojeździe kempingowym jest chyba w ustawie...
łóżko, szafka, jakaś umywalka i chyba tyle,... nie trzeba dodatkowych miejsc (o ile nie zmieniamy ich ilości).
Co to znaczy ponownie zapłacić akcyzę? |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 271/597 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2023-05-30, 21:48
|
|
|
MisioKRAK napisał/a: |
Misio obudziłeś się, płaczesz i płacisz zmieniłeś przeznaczenie z ciężarowego na osobowe, prawda!? |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-05-30, 21:51
|
|
|
MisioKRAK napisał/a: | Co ma być w pojeździe kempingowym jest chyba w ustawie...
łóżko, szafka, jakaś umywalka i chyba tyle,... nie trzeba dodatkowych miejsc (o ile nie zmieniamy ich ilości).
Chcę najpierw przerobić ciężarówkę na samochód osobowy, a następnie zbudować kampera i przerobić go na kempingowy. |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-06-02, 06:07
|
|
|
Dzień dobry wszystkim!
Rozważam różne opcje, chcę zbudować kampera odpowiednio na 2 osoby, nie potrzebuję jeszcze tylnych siedzeń i pojawiło się pytanie: czy mogę zostawić ławkę dla dwóch pasażerów z przodu, usunąć przegrodę i zarejestrować samochód jako kamper (lub na początek jako samochód osobowy) ?
Dziękuję! |
|
|
|
 |
kiwitom23
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2023-06-02, 11:15
|
|
|
Sergij napisał/a: | czy mogę zostawić ławkę dla dwóch pasażerów z przodu, usunąć przegrodę i zarejestrować samochód jako kamper (lub na początek jako samochód osobowy) ? |
Witaj, jak zapłacisz haracz (akcyzę) to wszystko zrobisz, tylko czy warto? |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2023-06-02, 13:19
|
|
|
Sergij napisał/a: | Dzień dobry wszystkim!
Rozważam różne opcje, chcę zbudować kampera odpowiednio na 2 osoby, nie potrzebuję jeszcze tylnych siedzeń i pojawiło się pytanie: czy mogę zostawić ławkę dla dwóch pasażerów z przodu, usunąć przegrodę i zarejestrować samochód jako kamper (lub na początek jako samochód osobowy) ?
Dziękuję! |
tak możesz, pamietaj tylko ze musisz mieć rachunek za usuniecie przegrody z warsztatu z papierami. Ale pewnie wiesz o tym.
A pytanie czy warto nie bardzo rozumiem... czy warto nie mieć ściany grodziowej za cene akcyzy? przy założeniu ze samochód jest wart z 40 tys max *- z nowy raczej nie robimy, to te 8 tys zl za święty spokój i brak sztucznego podziału niewielkiego jednak pojazdu - fak_jea!!!
R
rozważyłbym tymczasowe zostawienie 3 miejsc z przodu... policja daje mandaty za przewożenie więcej pasażerów niż w dowodzie, a nie za niedozwolone przeróbki w samochodzie osobowym. |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
kiwitom23
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2023-06-02, 13:33
|
|
|
decumanus napisał/a: |
A pytanie czy warto nie bardzo rozumiem... czy warto nie mieć ściany grodziowej za cene akcyzy? |
Usuwasz ścianę grodziową i musisz:
1. Sztucznie oddzielać szoferkę od tyłu, bo w zimie się wychładza, a w lecie nagrzewa.
2. Przyklejać na przyssawki jakieś ocieplenia na szyby w szoferce.
3. Woda się skrapla na pojedynczych szybach w szoferce zawsze i spływa sobie do drzwi i w inne miejsca, co z czasem spowoduje nieuchronną korozję.
Ja tam wolę mieć zaizolowaną ścianę grodziową z drzwiami i nie mam tych wszystkich problemów, a do tego nie muszę płacić złodziejom haraczu. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/395 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2023-06-02, 13:43
|
|
|
kiwitom23 napisał/a: | decumanus napisał/a: |
A pytanie czy warto nie bardzo rozumiem... czy warto nie mieć ściany grodziowej za cene akcyzy? |
Usuwasz ścianę grodziową i musisz:
1. Sztucznie oddzielać szoferkę od tyłu, bo w zimie się wychładza, a w lecie nagrzewa.
2. Przyklejać na przyssawki jakieś ocieplenia na szyby w szoferce.
3. Woda się skrapla na pojedynczych szybach w szoferce zawsze i spływa sobie do drzwi i w inne miejsca, co z czasem spowoduje nieuchronną korozję.
Ja tam wolę mieć zaizolowaną ścianę grodziową z drzwiami i nie mam tych wszystkich problemów, a do tego nie muszę płacić złodziejom haraczu. |
Żaden z problemów wymienionych przez Ciebie nie jest problemem. Przegroda z drzwiami jest patologicznym problemem Po pozbyciu się przegrody przestrzeń życiowa robi się ogromna, siedzenia kierowcy i pasażera po obróceniu pozwalają na użycie ich przy stole. Nie wyobrażam sobie wymyślania kampera od nowa za cenę kilku tysięcy złotych akcyzy. Ale jak kto woli. Nie przekonanych i tak nie przekonamy. Dlatego w tytule jest: "opowieści fantastów STOP". Temat jest o przerabianiu DOSTAWCZAKÓW na KAMPERY. A nie o mieszkaniu w DOSTAWCZAKU Więc uprasza się Kwitom23 o trzymanie się tematu a nie tłumaczenie wszystkim, że akcyza to złodziejstwo. To już wiemy. |
Ostatnio zmieniony przez LukF 2023-06-02, 13:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kiwitom23
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2023-06-02, 13:47
|
|
|
LukF napisał/a: | Przegroda z drzwiami jest patologicznym problemem |
Bardzo dziękuję za super merytoryczną wypowiedź. Naprawdę przekonałeś mnie w 100%! |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2023-06-02, 15:14
|
|
|
kiwitom23 napisał/a: | Naprawdę przekonałeś mnie w 100%! |
i cieszy nas , że w końcu to zrozumiałeś o co |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
|