Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Banan
2021-12-16, 21:34
KONIEC PRZERab. BLASZAKÓW NA KAMPERY ? +opowieści fantastów
Autor Wiadomość
BikerB 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: L4H2 2015
Piwa: 6/1
Wysłany: 2023-04-30, 17:10   

Meyer napisał/a:
Polski system podatkowy jest tak skomplikowany /..../.

polski system podatkowy nie jest skomplikowany :wyszczerzony: serio
problem jest gdzie indziej w juesej dzwonie do IRS i sie pytam o cos, dostaje odpowiedz od razu albo za klika dni, i uwaga jest to wiazace (wystarczy jak sobie nagram rozmowe) nawet jak sie urzednik pomyli to juz nie jest moj problem tylko IRS, i grzecznie sie pytaja czy moze chce to na pismie, -koniec bo offtopic robie
Postaw piwo autorowi tego posta

kiwitom23 
początkujący forumowicz

Piwa: 2/3
Wysłany: 2023-05-01, 16:22   

joko napisał/a:
Jeśli akcyza jak twierdzisz powinna być liczona od gołego busa to ta którą płacą nabywcy gotowych kamperów powinna być liczona od kosztów samej bazy ....inaczej była by to dyskryminacja i nierówne traktowanie wobec prawa tych drugich.

Nieprawda!!! Otóż gotowe kampery są budowane poza granicami kraju, tak więc i materiały i robocizna do ich wytworzenia była co najwyżej opodatkowana poza granicami PL. Wjeżdża gotowy kamper, płacisz akcyzę za wartość gotowego.

Natomiast nasz blaszak wjechał na teren PL jako blaszak, a nie gotowy kamper, więc akcyza powinna być liczona od stanu pojazdu w jakim przekraczał granicę. Wszystkie części do zabudowy, jak i robociznę opodatkowujesz już w PL i to po to, żeby później zapłacić jeszcze od tego akcyzę???? Bądźcie poważni, trochę logicznego myślenia.... tylko trochę...

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2023-05-01, 16:33   

A ktoś potwierdza wysokość akcyzy od wartości kampera? Bo gdzieś obiło mi się o oczy, że akcyza jest od wartości blaszaka z uwzględnieniem obecnej wartości że względu na wiek pojazdu. W najgorszym razie najpierw na osobówkę, olacic akcyze, i dopiero potem na kampera.
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 20/21
Wysłany: 2023-05-17, 21:44   

decumanus napisał/a:
A ktoś potwierdza wysokość akcyzy od wartości kampera? Bo gdzieś obiło mi się o oczy, że akcyza jest od wartości blaszaka z uwzględnieniem obecnej wartości że względu na wiek pojazdu. W najgorszym razie najpierw na osobówkę, olacic akcyze, i dopiero potem na kampera.
R

Liczą akcyzę od auta dostawczego + naliczają także dodatkowo kwotę deklarowaną za przerobienie . Np: mój 2019r. przebieg 101 tys km wartość 80 tys + deklarowana kwota zabudowy. ( nie może być za niska bo wezmą rzeczoznawcę)

Sergij 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Peugeot Boxer L4H3
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2023-05-30, 19:01   

Dzień dobry. :spoko
Proszę powiedzieć, jakie zmiany należy wprowadzić w samochodzie, aby przerobić go z ciężarówki na samochód osobowy?

Czy dobrze rozumiem, że trzeba zamontować dwa fotele (około 12.000 zł) i zamontować dwa okna + zdemontować przegrodę?

A może jest to możliwe przy mniejszych zmianach?

Więcej pytań, czy będę musiał ponownie zapłacić podatek akcyzowy, gdy przerejestruję się z samochodu na kampera?

Wielkie dzięki za odpowiedzi!

MisioKRAK 
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Piwa: 25/15
Wysłany: 2023-05-30, 20:14   

Co ma być w pojeździe kempingowym jest chyba w ustawie...
łóżko, szafka, jakaś umywalka i chyba tyle,... nie trzeba dodatkowych miejsc (o ile nie zmieniamy ich ilości).
Co to znaczy ponownie zapłacić akcyzę?

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 271/597
Wysłany: 2023-05-30, 21:48   

MisioKRAK napisał/a:

Misio obudziłeś się, płaczesz i płacisz zmieniłeś przeznaczenie z ciężarowego na osobowe, prawda!? ;)

Sergij 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2023-05-30, 21:51   

MisioKRAK napisał/a:
Co ma być w pojeździe kempingowym jest chyba w ustawie...
łóżko, szafka, jakaś umywalka i chyba tyle,... nie trzeba dodatkowych miejsc (o ile nie zmieniamy ich ilości).

Chcę najpierw przerobić ciężarówkę na samochód osobowy, a następnie zbudować kampera i przerobić go na kempingowy.

Sergij 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2023-06-02, 06:07   

Dzień dobry wszystkim! :spoko

Rozważam różne opcje, chcę zbudować kampera odpowiednio na 2 osoby, nie potrzebuję jeszcze tylnych siedzeń i pojawiło się pytanie: czy mogę zostawić ławkę dla dwóch pasażerów z przodu, usunąć przegrodę i zarejestrować samochód jako kamper (lub na początek jako samochód osobowy) ?

Dziękuję!

kiwitom23 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2023-06-02, 11:15   

Sergij napisał/a:
czy mogę zostawić ławkę dla dwóch pasażerów z przodu, usunąć przegrodę i zarejestrować samochód jako kamper (lub na początek jako samochód osobowy) ?

Witaj, jak zapłacisz haracz (akcyzę) to wszystko zrobisz, tylko czy warto?

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2023-06-02, 13:19   

Sergij napisał/a:
Dzień dobry wszystkim! :spoko

Rozważam różne opcje, chcę zbudować kampera odpowiednio na 2 osoby, nie potrzebuję jeszcze tylnych siedzeń i pojawiło się pytanie: czy mogę zostawić ławkę dla dwóch pasażerów z przodu, usunąć przegrodę i zarejestrować samochód jako kamper (lub na początek jako samochód osobowy) ?

Dziękuję!

tak możesz, pamietaj tylko ze musisz mieć rachunek za usuniecie przegrody z warsztatu z papierami. Ale pewnie wiesz o tym.

A pytanie czy warto nie bardzo rozumiem... czy warto nie mieć ściany grodziowej za cene akcyzy? przy założeniu ze samochód jest wart z 40 tys max *- z nowy raczej nie robimy, to te 8 tys zl za święty spokój i brak sztucznego podziału niewielkiego jednak pojazdu - fak_jea!!!
R
rozważyłbym tymczasowe zostawienie 3 miejsc z przodu... policja daje mandaty za przewożenie więcej pasażerów niż w dowodzie, a nie za niedozwolone przeróbki w samochodzie osobowym.

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

kiwitom23 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2023-06-02, 13:33   

decumanus napisał/a:

A pytanie czy warto nie bardzo rozumiem... czy warto nie mieć ściany grodziowej za cene akcyzy?

Usuwasz ścianę grodziową i musisz:
1. Sztucznie oddzielać szoferkę od tyłu, bo w zimie się wychładza, a w lecie nagrzewa.
2. Przyklejać na przyssawki jakieś ocieplenia na szyby w szoferce.
3. Woda się skrapla na pojedynczych szybach w szoferce zawsze i spływa sobie do drzwi i w inne miejsca, co z czasem spowoduje nieuchronną korozję.

Ja tam wolę mieć zaizolowaną ścianę grodziową z drzwiami i nie mam tych wszystkich problemów, a do tego nie muszę płacić złodziejom haraczu.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 483/395
Wysłany: 2023-06-02, 13:43   

kiwitom23 napisał/a:
decumanus napisał/a:

A pytanie czy warto nie bardzo rozumiem... czy warto nie mieć ściany grodziowej za cene akcyzy?

Usuwasz ścianę grodziową i musisz:
1. Sztucznie oddzielać szoferkę od tyłu, bo w zimie się wychładza, a w lecie nagrzewa.
2. Przyklejać na przyssawki jakieś ocieplenia na szyby w szoferce.
3. Woda się skrapla na pojedynczych szybach w szoferce zawsze i spływa sobie do drzwi i w inne miejsca, co z czasem spowoduje nieuchronną korozję.

Ja tam wolę mieć zaizolowaną ścianę grodziową z drzwiami i nie mam tych wszystkich problemów, a do tego nie muszę płacić złodziejom haraczu.

Żaden z problemów wymienionych przez Ciebie nie jest problemem. Przegroda z drzwiami jest patologicznym problemem :roll: Po pozbyciu się przegrody przestrzeń życiowa robi się ogromna, siedzenia kierowcy i pasażera po obróceniu pozwalają na użycie ich przy stole. Nie wyobrażam sobie wymyślania kampera od nowa za cenę kilku tysięcy złotych akcyzy. Ale jak kto woli. Nie przekonanych i tak nie przekonamy. Dlatego w tytule jest: "opowieści fantastów STOP". Temat jest o przerabianiu DOSTAWCZAKÓW na KAMPERY. A nie o mieszkaniu w DOSTAWCZAKU :gwm Więc uprasza się Kwitom23 o trzymanie się tematu a nie tłumaczenie wszystkim, że akcyza to złodziejstwo. To już wiemy.
Ostatnio zmieniony przez LukF 2023-06-02, 13:51, w całości zmieniany 1 raz  

kiwitom23 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2023-06-02, 13:47   

LukF napisał/a:
Przegroda z drzwiami jest patologicznym problemem :roll:

Bardzo dziękuję za super merytoryczną wypowiedź. Naprawdę przekonałeś mnie w 100%!

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/601
Wysłany: 2023-06-02, 15:14   

kiwitom23 napisał/a:
Naprawdę przekonałeś mnie w 100%!

i cieszy nas , że w końcu to zrozumiałeś o co [hura]

Odpowiedz do tematu