Drogą przez Amalfi. |
Autor |
Wiadomość |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 986/292 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2023-05-30, 08:12 Drogą przez Amalfi.
|
|
|
Czy ktoś jechał kamperem drogą SS163, przez wybrzeże amalfijskie, zSalermo do Sorento. Słyszałem o ograniczeniach i chciałbym to zweryfikować. Pozdrawiam.
Screenshot_20230530_081237_com.google.android.apps.maps.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 16 raz(y) 479,71 KB |
|
_________________ Grecja 2019
Normandia 2019
Czechy 2019
Narty, Włochy 2020 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2023-05-30, 19:37
|
|
|
My będziemy w tym rejonie za ponad trzy tygodnie , ale planujemy zjechać ten teren skuterem.
Zbadaj teren i zdaj relację , przyda się potomnym. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 351/132 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2023-05-30, 20:13 Re: Drogą przez Amalfi.
|
|
|
ZbigStan napisał/a: | Czy ktoś jechał kamperem drogą SS163, przez wybrzeże amalfijskie, zSalermo do Sorento. Słyszałem o ograniczeniach i chciałbym to zweryfikować. Pozdrawiam. |
Jechałem kamperem zeszłej wiosny odwrotnie od Sorento do Salerno. Droga kręta, malownicza i miejscami wąska zwłaszcza w miasteczkach. Trudno się minąć z samochodami a czasami trafi się i autobus. Cierpliwie bez nerwów manewrują nami i swoim samochodem by na styk się minąć
Raz zatrzymała nas Policja ale tylko z informacją by na trasie nie parkować bo zakaz ale
przejechać można.
Tak to mniej więcej wygląda
https://youtu.be/u9mBRyqkdwA
|
|
|
 |
stander
zaawansowany
Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2015 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2023-05-30, 20:54
|
|
|
ZbigStan napisał/a: | Czy ktoś jechał kamperem drogą SS163, przez wybrzeże amalfijskie, zSalermo do Sorento. Słyszałem o ograniczeniach i chciałbym to zweryfikować |
Jechałem z Pompei do Amalfi skuterem drogami lokalnymi nad morzem potem SS163.Na powrocie było już póżno i pojechałem drogą SS145.Nie sprawdziłem i trafiłem na tunel 5,5 km !!!Katastrofa .omal nie doprowadziłem do rozwodu Po wyjeżdzie natychmiast na wybrzeże Andrzejku weż to pod uwagę
A co do meritum droga kręta ,malownicza wąska o dużym natężeniu ruchu ale do przejechanie powoli.Włosi niekoniecznie są delikatni i ostrożni |
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

|
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2023-05-31, 08:02
|
|
|
ZbigStan napisał/a: | Po obejrzeniu filmiku, żona zaprotestowała |
Żona ma rację …
Ta droga to nie dla takiego kampera jak Wasz to nie blaszak. Ale tematu oczywiście bym nie odpuścił. Amalfii to wspaniałe dopełnienie podróży po Włoszech. Sama jazda i widoki wzbudzają wiele emocji.
Pewnie stanąłbym w Salerno na Area Sosta lub odwrotnie w Sorrento na campingu, wypożyczył Fiacika 500 i w jeden lub dwa dni zobaczył to uroczysko, włącznie z Sorrento, Caprii i Lazurową Grotą.
Szczęśliwej podróży. |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2023-05-31, 22:00
|
|
|
Śmiało można jechać kamperem trasą wzdłuż Amalfi od strony Salerno jedzie się bezpieczniejszą niż na filmiku stroną drogi, dalej od "przepaści" co dla żony może mieć znaczenie.
Autobusy komunikacji jeżdżą tą trasą i dają radę. A wrażenia niezapomniane
Często te autobusy prowadzą filigranowe kobiety i nie mają żadnych oporów z przejazdem.
to tak po ambicji
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2023-06-01, 09:24
|
|
|
Jechałem kamperem cała Amalfinę, przecuez autokary jeżdżą . niby byla jakaś tablica z zakazem ale nie znam włoskiego. Na wjeżdzie do Positano stała policjantka z choragiewką i nie wpuszczała ale udało się wjechac drugim wjazdem . To był wyczyn ,na drodze pelno spacerowiczów ale sie udało. Chcialem zobaczyc Madonnę która w tym czasie tam przebywała ,ale nie udało się.
Potem w Sorento zostawiłem kampera na parkingu w porcie i na Capri. |
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

|
Wysłany: 2023-06-01, 21:52
|
|
|
Dziękuję za wszystkie informacje. Rozważaliśmy propozycje Endiego, ale prognoza pogody na Amalfi przewidywała deszcz i burze. Zostawiamy to wybrzeże do odwiedzenia następnym razem. Pozdrawiam. |
_________________ Grecja 2019
Normandia 2019
Czechy 2019
Narty, Włochy 2020 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-06-01, 22:29
|
|
|
Skwarek napisał/a: | Autobusy komunikacji jeżdżą tą trasą i dają radę. A wrażenia niezapomniane
Często te autobusy prowadzą filigranowe kobiety i nie mają żadnych oporów z przejazdem.
to tak po ambicji
|
Te filigranowe kobiety jeżdżą tam codziennie bo to ich praca , więc oporów pozbyły się już dawno
Chodzenia po linie też się można nauczyć ....... ale trzeba wcześniej spaść z dwieście razy , próbując ustać na linie rozciągniętej 20cm nad ziemią |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-06-01, 23:11
|
|
|
Endi napisał/a: |
Pewnie stanąłbym w Salerno na Area Sosta lub odwrotnie w Sorrento na campingu, wypożyczył Fiacika 500 i w jeden lub dwa dni zobaczył to uroczysko, włącznie z Sorrento, Caprii i Lazurową Grotą.
|
I to jest konkretna rada
Ja nigdy nie staram się na siłę wszędzie pchać kamperem , bo nie wszędzie się da i nie wszędzie warto. Zazwyczaj jest tak, że najładniejsze i najciekawsze miejsca są w "trudnym" terenie. Odpuszczanie takich miejsc tylko dlatego, że jesteśmy kamperem to "marnotrawstwo okazji"
Wynajęcie lokalnie małego zwinnego samochodu to w/g mnie najlepsze rozwiązanie. Zamiast zastanawiać się jak dojechać , gdzie zaparkować , zamiast żonę stresować , biorę takie wozidełko i mogę nim wszędzie wjechać i byle gdzie zostawić.
Szkoda ZbigStan, że pogoda zmusiła Cię do zrezygnowania , ale na to faktycznie nie poradzisz . |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2023-06-01, 23:17
|
|
|
joko napisał/a: |
Chodzenia po linie też się można nauczyć ....... ale trzeba wcześniej spaść z dwieście razy , próbując ustać na linie rozciągniętej 20cm nad ziemią |
Nie sądzę by rozwalali z dwieście autobusów z małej wysokości by nauczyć poruszania się po tej drodze.
Jechałem tam jeden raz i nie miałem poczucia zagrożenia.
Spokój kierowcy autobusu z którym się zaklinowałem, jego cierpliwość, wielokrotne wysiadanie z autobusu i pomaganie w manewrach i ustawianiu mojego samochodu by mógł przejechać autobusem udzielił się i mnie, wiedziałem, że wie co robi.
Wszystko spokojnie bez złości i zniecierpliwienia czy jakiegoś trąbienia.
Jechaliśmy we dwa kampery bezpośrednio za sobą.
Myślę, że mają odpowiednie szkolenia zachowania się w kilku kolizyjnych miejscach a są to jednak proste zasady.
Naprawdę nie ma się czego bać tylko zachować spokój.
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2023-06-02, 22:26
|
|
|
Endi napisał/a: | Pewnie stanąłbym w Salerno na Area Sosta lub odwrotnie w Sorrento na campingu, wypożyczył Fiacika 500 i w jeden lub dwa dni zobaczył to uroczysko, włącznie z Sorrento, Caprii i Lazurową Grotą.
|
Taki mamy plan w tym roku , tyle że nie wynajętym samochodem a skuterem.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
|