|
|
Litwa Łotwa Estonia Finlandia Norwegia Sywecja Dania 07.2023 |
Autor |
Wiadomość |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2023-01-13, 15:51
|
|
|
DarKu
poniżej link do mojej zeszłorocznej trasy. Jak napisałem byłem w drodze 35 dni i Finlandię liznąłem. Litwę, Łotwę i Estonię tylko przejechałem. Przeanalizuj jeszcze raz trasę bo raczej nie znajdziesz kompanów na taka pogoń. Wychodzi na to, że średnio dziennie chcesz przejechać 315 km - to gdzie przyroda, gdzie radość z podróżowania, chodzenie po górach, łowienie ryb czy cokolwiek tam lubisz. Wiem, że widno za kołem podbiegunowym całą dobę, ale wyjdzie na to że jedziesz, grill, jedzenie, spanie i w drogę i tak 30 dni. Nigdy nie siedzę więcej niż 2-3 dni w jednym miejscu, ale ten plan to nie jest wypoczynek.
Jak napisał Krzlac omijasz perełki Lofoty, Senję, Salstraumen - to tylko niektóre z nich. Wracasz w głąb Szwecji (też ładna) omijając piękne fiordy, aby wrócić na drogę trolli jak mniemam z mapy. To trochę jak zwiedzanie w kolejności: starówki w Krakowie następnie starówki w Gdański i później Wieliczki.
Nie zrozum mnie źle, ale skaczesz 'po punktach" stąd znikomy odzew i delikatne uwagi od kolegów.
My w tym roku w 3 tygodnie chcemy zrobić "tylko" południowo zachodnią Norwegię do Kristiansund i nie będzie łatwo.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/615cddee9773b1cf |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Den-tal
zaawansowany
Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2012 Piwa: 26/3 Skąd: Szwecja
|
Wysłany: 2023-01-13, 21:47
|
|
|
DarKu ! Twoj plan podrozy przypomina mi filmik mojego znajomego, ktory pokazal mi film ze "zwiedzania" Lofotow. Po prostu przelecial nad nimi samolotem wojskowym(Gripen) i filmowal. Widzial Lofoty ? Widzial ! Zaliczyl ? Zaliczyl !! I to w 5 minut . Mozna i tak , ale czy warto ??? |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2023-01-18, 12:31
|
|
|
Swego czasu, kilka lat temu, poznałem pewnego kamperowicza. Opowiadał, że bardzo lubi połykać kilometry. Zawsze pierwszy rano wstaje. Zanim obudzi się reszta załogi, tzn. żona i dzieci, ma na liczniku przeważnie ponad 200km. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
samotny wilk
weteran W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Wrz 2013 Piwa: 72/62 Skąd: Stolica
|
Wysłany: 2023-01-18, 14:58
|
|
|
Robert-4, Robert-4 napisał/a: | My w tym roku w 3 tygodnie chcemy zrobić "tylko" południowo zachodnią Norwegię do Kristiansund i nie będzie łatwo. |
Mój sposób podróżowania też wyklucza taką jazdę "ma złamanie karku". Im więcej km, tym lepiej. To nie dla mnie. Ale, na CT jest sporo takich "nawijaczy" km. Ich sprawa, niech pędzą. Wolny wybór. Nawet tego nie próbuję oceniać.
Ja raczej preferuję spokojną jazdę i przystanki na 3-4, a nawet 5 dni w jednym miejscu. Wtedy mam czas na marsze po okolicy i na jazdę rowerem. No i na odpoczynek.
W 2022 r. po powrocie z Łotwy zatrzymałem się nad pięknym jeziorkiem na Suwalszczyźnie. Po 1 dniu mojego pobytu podjechała para z Karpacza (pozdro dla Tadeusza i żony). Też preferują spokojny styl podróżowania. I tak se razem staliśmy, biwakowaliśmy bodajże 8 dni. I to w tym samym miejscu. Lipiej być nie mogło.
W 2023 r. zrobiłem se plan na południową Szwecję. Ten skrawek Skandynawii planuję "zrobić" w 3, a może nawet 4 tygodnie. Żadnego pośpiechu nie przewiduję. I niech tak zostanie.
Południowa Szwecja 2023.JPG Taki ogólny mam zamiar. |
 |
Plik ściągnięto 35 raz(y) 107,9 KB |
|
_________________ Andrzej
 |
|
|
|
|
 |
Den-tal
zaawansowany
Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2012 Piwa: 26/3 Skąd: Szwecja
|
Wysłany: 2023-01-19, 23:34
|
|
|
I tak trzymac !! Cenie ludzi ,ktorzy stawiaja na kwalitet !! |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2023-02-24, 09:46
|
|
|
ja wam powiem ze chyba was nie polubie oczywiscie zartuje, mapa jest
przykladowa, jestem czlowiekiem bez planu, planuje na bierzaco, wielu z was jest juz na
emeryturach lub ma prace zdalna, niestety ja pracuje caly rok, i mam tylko 5 tygodni urlopu z
czego i tak w roku jestem na urlopie 8 tygodni w okresie letnim niestety wiecej niz 4
tygodnie nie moge miec urlopu, celem jest glownie Nordkapp i Norwegia, na kraje wschodnie
chce poswiecic 10 dni z dojazdem na Nordkapp nie planuje chodzic po gorach bo urodzilem
sie na poludniu Polski, od 14 lat mieszkam 50km od Alp wiec to mam na codzien, jestem w
wieku w ktorym siedzenie na plazy mnie nudzi nie lubie zwiedzac muzeum, natomiast
uwielbiam historie II wojny swiatowej, lecz pewnie wiele z tej historii nie znajde w
Skandynawii.
W pierwsze 10 dni chce przejechac 3500km z Wiednia na Nordkapp, srednio 700km co drugi
dzien, nie uwazam ze jest to sporo, oczywiscie wielu z was rozumiem ze wolicie przejechac
200km i posiedziec tydzien, jednak mnie bezczynnosc nudzi po 3 dniach siedzenia w
jednym miejscu jestem zmeczony. Po dojechaniu na Nordkapp pozostanie mi okolo 15 dni na
zwiedzenie Norwegii i ew. Szwecji, dodatkowo 3 dni na powrot do domu.
W Grudniu pojechalismy do Turcji na 15 dni, przejechalismy 6800km i jestesmy mega
zadowoleni z tej wyprawy, byc moze tydzien dluzej byloby w sam raz na te km ale i tak bylo
warto, wrocilismy szczesliwi i na pewno jeszcze do Turcji wrocimy, jednak bedzie to wyprawa
pewnie na wschod tego kraju, byc moze polaczona z Iranem ale to sa odlegle plany i na pewno
bedzie to na kilka miesiecy wyprawa. |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 350/162 Skąd: Francja
|
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2023-02-24, 12:19
|
|
|
W 2023 r. zrobiłem se plan na południową Szwecję. Ten skrawek Skandynawii planuję "zrobić" w 3, a może nawet 4 tygodnie. Żadnego pośpiechu nie przewiduję. I niech tak zostanie. [/quote]
U góry Twojego maxa nad Sztokholmem jest Vasteras z piękną wyspą Bjorno. Spałem tam ze trzy razy na dziko. Oczywiście jak to u nich wszędzie murowane grille, drewno za free itp. Przychodziły też jelenie
Uwaga - należy omijać w weekendy, bo zjeżdża się całe miasto. |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2023-02-28, 16:06
|
|
|
Ja bym odwrócił kierunek, najpierw Norwegia. 10 lipca, w poniedziałek w Norwegii zaczynają się fellesferie, czyli od piątku pół (połowa, połówka, 1/2 50%) mieszkańców Norwegii rusza na wakacje. Jeśli możesz jechać tam tydzień wcześniej - warto. Kolega z pracy 2 lata temu był na Lofotach właśnie tydzień wcześniej (że niby przez przypadek źle zabukował ) i twierdzi ze jest ogromna różnica... Zarówno w obłożeniu jak i cenach, zakładam że ceny w restauracjach Cię mniej interesują, ale korki na drogach i miejsca do spania, już pewnie tak.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
chemik
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lis 2014 Piwa: 115/19 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 2023-02-28, 17:49
|
|
|
DarKU!
zaproponowałeś trasę - może koś ma chęć. I dowiedziałeś się,- jest do kitu !
A przecież nikogo do niczego nie zmuszasz! Każdy ma własne tempo i pomysł na zwiedzanie. Ty lubisz historię II wojny i to Cię kręci. ( mnie również) Twoja trasa była naszym pomysłem na wakacje ( dochodziło jeszcze zwiedzanie Petersburga i jego muzeum), ale przeszła zaraz i plany diabli wzieli. W zeszłym roku pojechaliśmy podobną trasą na Nord , w powrotnej drodze zwiedziliśmy raczej dokładnie Łotwę, Estonię i Trochę Szwecji. Zajęło nam to 2 tygodnie. Więc można. Odpoczywaliśmy również na Bałtykiem .Jesteśmy przyzwyczajenie do dużego tempa, bo podobnie jak Ty, jesteśmy jeszcze ograniczeni czasowo. Ale już za rok - wolni!
Nie przejmuj się gadaniem rób jak Ci wygodnie. Jednemu potrzeba łowienia ryb,
, innemu leżenia i nic nie robienia. Każdy jest inny i każdy ma prawo do własnego pomysłu na wypoczynek. Kiedyś przejechaliśmy prawie 20 000 km w wakacje i byliśmy zachwyceni podróżą.
Powodzenia! |
_________________ Chemik |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2023-10-25, 09:48 Re: Litwa Łotwa Estonia Finlandia Norwegia Sywecja Dania 07.
|
|
|
DarKu napisał/a: | Planuje podróż na Lipiec 2023 która miała się odbyć w 2022 roku niestety nie udało się zrealizować. Planuje wyjechać z Wiednia 2-3 Lipca i ruszyć poprzez Czechy Polske Litwe Łotwe Estonie Finladnie, po 10 dniach chciałbym dotrzeć na Nordkapp na drogę powrotną zostawiam prawie 20 dni zwiedzanie Norwegii i Szwecji , dwa dni chciałbym spędzić w Danii, w sumie 10 krajów 4 tygodnie i 10000km jeśli ktoś chciałby się przyłączyć to zapraszam, my dwójka plus dwóch synów 15 i 17 lat
|
Zrealizowałeś swój norweski plan? |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

|
Wysłany: 2025-01-09, 09:54 Re: Litwa Łotwa Estonia Finlandia Norwegia Sywecja Dania 07.
|
|
|
Janusszr napisał/a: |
Zrealizowałeś swój norweski plan? |
Niestety zycie zmienilo nasze plany i do wyprawy nie doszlo, w roku 2023 udalismy sie do Rumunii, Moldawii, Naddniestrza we dwoje bez mlodziezy, oraz Monako i Francje we czworke,
jednak w tym roku reaktywuje plan, chcemy wyruszyc 18.06 wieczorem |
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-01-13, 21:53 Re: Litwa Łotwa Estonia Finlandia Norwegia Sywecja Dania 07.
|
|
|
DarKu napisał/a: |
chcemy wyruszyc 18.06 wieczorem |
Trasą jak w tytule wątka? |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

|
Wysłany: 2025-01-23, 20:03 Re: Litwa Łotwa Estonia Finlandia Norwegia Sywecja Dania 07.
|
|
|
Janusszr napisał/a: | DarKu napisał/a: |
chcemy wyruszyc 18.06 wieczorem |
Trasą jak w tytule wątka? |
Mniej wiecej, ale przez wszystkie kraje |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

|
Wysłany: 2025-04-25, 10:45
|
|
|
No i juz wiem ze w tym roku ponownie pomimo wielu przygotowan musimy zrezygnowac z Norwegii, takie zycie niestety, a tak bardzo chcialem tam pojechac, tym razem znow sie nie udalo, ale moze za rok bedzie juz ten czas aby ruszyc w polnocnym kierunku. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|