|
|
Zmiana z ciężarowego na osobowy - po 1 lipca 2023 |
Autor |
Wiadomość |
michal_
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-10-10, 13:10 Zmiana z ciężarowego na osobowy - po 1 lipca 2023
|
|
|
Podobno 1 lipca 2023 weszły w życie kolejne zmiany komplikujące lub wg niektórych źródeł uniemożliwiające przerejestrowanie z ciężarowego na osobowy...
Mój stan wiedzy pochodzi raczej sprzed tej daty, i sprowadzał się do konieczności montażu homologowanej ławki z fotelami, usunięcia grodzi w serwisie (posiadającym PKD 45.20.Z - czyli żadne wymaganie ) oraz oczywiście opłacenia akcyzy i opłaty za zmianę przeznaczenia.
W związku z tym - czy ktoś z Was przechodził tę drogę PO 1 lipca 2023? Lub ma wiedzę teoretyczną na ten temat? |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot Boxer L4H3
Dołączył: 09 Maj 2023 Postawił 1 piw(a) Skąd: Polska, Lubuskie
|
Wysłany: 2023-10-10, 15:23
|
|
|
i jakie zmiany zostały dokonane? |
|
|
|
 |
Arkadyo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-10-25, 10:19
|
|
|
Ja przeszedłem i mam wiedzę :P tyle, że przerabiałem busa na kampera 2 osobowego i "odpadła" mi kosztowna zabawa z dodatkowymi miejscami siedzącymi w drugim rzędzie. |
|
|
|
 |
Rudiger
doświadczony pisarz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Wrz 2023 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: z warsztatu
|
Wysłany: 2023-10-25, 21:28
|
|
|
Ja próbuję przejść. Jak przejdę to opiszę. Jestem na etapie wyceny rzeczoznawcy wartości vankampera.
Ja zmieniam z 3 osobowego ciężarowego na 3 osobowy kamper.
Teoretycznie z przodu zostaje fotel kierowcy i ławka dwuosobowa.
Pytałem na stacji czy może pójść drogą ciężarowy-osobowy. Bez robienia kamper-specjalny.
Diagnosta powiedział - "Jak ci zrobię takie BT to w ciągu tygodnia mam kontrolę z urzędu miasta w stacji diagnostycznej. Jedź na prowincję, tam rób BT i wtedy wróć do miasta i próbuj przerejestrować na osobowy". |
|
|
|
|
 |
Rudiger
doświadczony pisarz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Wrz 2023 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: z warsztatu
|
Wysłany: 2023-10-26, 21:55
|
|
|
Jestem już posiadaczem wpisu w DR specjalny kempingowy. Trzeba było zrobić wycenę rzeczoznawcy wartości pojazdu. Od tego akcyza. I zmiana wpisu w dowodzie. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|