|
|
lodówka kompresorowa zamiast absorbcyjnej na ..blaszaku.. |
Autor |
Wiadomość |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2023-10-26, 20:01
|
|
|
Banan napisał/a: | jest na naszym forum jeszcze kolega z Białegostoku.
|
któren to jeden, może jakiś bardziej rozmowny i kumaty z dostawami ? |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Rudiger
doświadczony pisarz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Wrz 2023 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: z warsztatu
|
Wysłany: 2023-10-26, 21:44
|
|
|
Nie z Białegostoku a spod Białegostoku. Rozmawiałem z nim w tym roku bo przymierzałem się do przerobienia kostki kompresorowej z 230V na 12V. |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 167/133 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2023-10-26, 21:47
|
|
|
Lodówka przez przetwornicę jest bez sensu . To nie działa tak jak powinno . Miałem , wieczny problem z prądem , po przeróbce na 12V(agregat Danfos ) problemy się skończyły . Lodówka domowa do prawidłowej pracy powinna być wypoziomowana . Agregat danfos morz pracować w przechyle , ma inaczej umieszczone przyłącza niż z domowej . Agregat 12v akli ma tak samo jak domowa .Z agregatem Danfosa 12V nie martwię się że na jakiejś dziurze olej pójdzie w układ i po lodówce . |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/93 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2023-10-26, 21:58
|
|
|
chris_66 napisał/a: | Banan napisał/a: | jest na naszym forum jeszcze kolega z Białegostoku.
|
504 607 934 |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2023-10-27, 09:05
|
|
|
Cytat: |
Lodówka przez przetwornicę jest bez sensu . To nie działa tak jak powinno |
Może i bez sensu ale od kilku sezonów mam lodówkę domową z oddzielnym zamrażalnikiem przez przetwornicę.Działa bez zarzutu i dopóki działa nic nie będę zmieniał. Akumulator LiFePo4 280Ah,na dachu baterie 400W.Dołożyłem tylko wentylator, który chłodzi agregat ,gdyż po tegorocznym wyjeździe na Sardynię gdzie w czasie upałów pracował praktycznie cały czas ,był taki gorący że nie dał się dotknąć.
Prądu nigdy mi nie zabrakło. Najdłużej na dziko stałem tydzień w jednym miejscu na Mazurach.Przy zmiennej pogodzie akumulator zszedł na 84% |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2023-10-27, 09:27
|
|
|
kimtop napisał/a: | Cytat: |
Lodówka przez przetwornicę jest bez sensu . To nie działa tak jak powinno |
Może i bez sensu ale od kilku sezonów mam lodówkę domową z oddzielnym zamrażalnikiem przez przetwornicę.Działa bez zarzutu i dopóki działa nic nie będę zmieniał. Akumulator LiFePo4 280Ah,na dachu baterie 400W.Dołożyłem tylko wentylator, który chłodzi agregat ,gdyż po tegorocznym wyjeździe na Sardynię gdzie w czasie upałów pracował praktycznie cały czas ,był taki gorący że nie dał się dotknąć.
Prądu nigdy mi nie zabrakło. Najdłużej na dziko stałem tydzień w jednym miejscu na Mazurach.Przy zmiennej pogodzie akumulator zszedł na 84% |
Ilu kamperowiczów ma taką elektrownię na dachu i duży magazyn energii?
Ja np. mam 1/3 tego co Ty. Nie mam miejsca na dachu na dodatkowe solary. Tak samo wewnątrz kampera nie mam miejsca na większy akumulator jak 100Ah. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2023-10-27, 10:30
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Tak samo wewnątrz kampera nie mam miejsca na większy akumulator jak 100Ah. |
Mój akumulator 280Ah ma wymiary standardowej 60-tki ( dł-29,szer-17,wys-21cm) i waży, o ile pamiętam,19 kg. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2023-10-27, 10:39
|
|
|
kimtop napisał/a: | Janusszr napisał/a: | Tak samo wewnątrz kampera nie mam miejsca na większy akumulator jak 100Ah. |
Mój akumulator 280Ah ma wymiary standardowej 60-tki ( dł-29,szer-17,wys-21cm) i waży, o ile pamiętam,19 kg. |
Moja setka ma wysokość 190mm i to jest max.wysokość jaka zmieści się pod siedzeniem pasażera. Malutki jest mój kamperek. Nie mam możliwości umieszczenia akumulatora w innym miejscu. |
|
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/119 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2023-10-27, 12:40
|
|
|
Janusszr znajdź miejsce bo tak jak napisał wyżej kimtop lifepo4 są dużo mniejsze w porównaniu do swojej pojemności. Wsadziłem 280Ah pod siedzenie pasażera, gdzie wcześniej był większy rozmiarowo 105Ah, a drugi 105Ah pod siedzeniem kierowcy. Teraz mam jeden , mały, większa pojemność, i jest super, tylko cena. Ale jak przeliczysz cenę i świadomość że "zapominasz o prądzie" bo zawsze wystarcza to się chyba opłaca. Zlikwidowałem też podłączenie zewnętrzne 230V do słupka, zamieniłem na gniazdo gazowe Nie mam potrzeby podłączania się do słupka. |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2023-10-27, 12:56
|
|
|
Robercie,
tak na dobrą sprawę, to ja nie potrzebuję większego akumulatora. Na dziko stajemy tylko podczas przelotów w docelowe miejsce, ewentualnie podczas oczekiwania na prom. Gdzie tylko się da korzystamy ze słupkowego prądu. Nie lubimy dzikowania.
Miejsce na większy akumulator mógłbym znaleźć. W szafce na buty, ale co z tego. Na przeszkodzie stoi żona |
|
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2023-10-27, 18:04
|
|
|
Janusz,
LifePo4 możesz położyć
i się mieści |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/175 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2023-10-27, 18:04
|
|
|
Janusszr napisał/a: | 190mm i to jest max.wysokość jaka zmieści się pod siedzeniem pasażera |
lifepo4 możesz położyć bokiem |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2023-10-27, 18:51
|
|
|
Swego czasu już przerabiałem różne warianty. Gniazdo jest za wąskie, aby kłaść akumulator. Fabrycznie jest to wszystko urządzone pod siedzeniem. Stanęło na tym, że tylko jeden AGM spełniał wymiarowe parametry. Kombinowałem jak przysłowiowy koń pod górę |
|
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2023-10-27, 21:54
|
|
|
Janusszr napisał/a: | chris_66 napisał/a: | Banan napisał/a: | jest na naszym forum jeszcze kolega z Białegostoku.
|
504 607 934 |
dzięki, po weekendzie ruszam z tematem |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2023-11-02, 21:53
|
|
|
Faktycznie, można wybrać do koloru itd., ale tylko i wyłącznie zdjęcia lodówek i poczytać fajną reklamę. Zero odzewu na zapytanie. Tyle w temacie, jeżeli chodzi o firmę Vitrifrigo . |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|