Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie akumulatory i solary potrzebne do klimatyzacji?
Autor Wiadomość
Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 85/8
Wysłany: 2023-11-21, 18:31   

andrzej627 napisał/a:
papamila napisał/a:
co się dzieje z goracym powietrzem?

Podłącza się "przewód wydechowy" i gorące powietrze leci na zewnątrz:
Przewody wydechowe EcoFlow WAVE 2

Link niepotrzebny. Przecież kimtop objaśnił to na foto :haha: :haha:

Postaw piwo autorowi tego posta

alekug 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Renaułt Traffic
Piwa: 14/7
Wysłany: 2023-11-27, 22:41   

Mam pytanie ?
Czy ktoś posiada zamontowaną klimatyzację Maxi 12 V zakupioną u Marcina w firmie ABeM Prudnik .
Podobno jest ona tak dobrze skonstruowana że pobiera bardzo mało prądu i jest w stanie schłodzić 7.5 do metrowego kampera . Może pracować cały dzień z mniejszą wydajnością i nie dopuści do nagrzania się kampera lecz trzeba posiadać na dachu solary min. łącznie 900 Wat i stać w ciepłych krajach gdzie temperatury w lecie osiągają od 32-38 stopni .
Czy ktoś używał w/w klimatyzacji w takich warunkach i może się wypowiedzieć na ten temat .

maro88pl 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Piwa: 18/42
Wysłany: 2023-11-28, 11:09   

Z ciekawości podłączę się do pytania kolegi alekug

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 265/109
Wysłany: 2023-11-28, 18:58   

maro88pl napisał/a:
Z ciekawości podłączę się do pytania kolegi alekug

Też z ciekawości zerknąłem na ich stronę (nie działa)..przekierowało dalej na fsiobuka i :shock: ..sam nie wiem,realne to :?: powiedzcie.
Sam mam 200W na dachu a ciągle prądu mało od kiedy mam dodatkową zamrażarkę kompresorową (3 dni i kaput 200Ah)

2023-11-28 at 18-24-47 (4) Facebook.png
Plik ściągnięto 9 raz(y) 393,19 KB

andrzej627 
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Piwa: 350/162
Wysłany: 2023-11-28, 19:54   

alekug napisał/a:
Podobno jest ona tak dobrze skonstruowana że pobiera bardzo mało prądu

Wiadomo, ile konkretnie?

Robert-4 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
Piwa: 22/37
Wysłany: 2023-11-28, 23:10   

andrzej627 napisał/a:
alekug napisał/a:
Podobno jest ona tak dobrze skonstruowana że pobiera bardzo mało prądu

Wiadomo, ile konkretnie?

Mierzyłem, ale nie pamiętam :( faktem jest, że miałem 130 ah, pijemy trochę ponad przeciętnie kawy z ekspresu, zamrażarka (bo nastawiłem na minus kilkanaście) była pełna, mam też dużą lodówkę w części mieszkalnej i nigdy prądu nie zabrakło. Oryginalna na prąd nie ma porównania z produktem Marcina. Jeśli ta klima działa jak lodówka, to biorę w ciemno.
Będę za dwa tygodnie w miejscu gdzie zimuję kampera to może sprawdzę

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 240/176
Wysłany: 2023-11-29, 00:00   

Robert - ale co Ty sprawdzisz?? Tu jest mowa o " perpetum mobile" w temacie sprężarki do klimatyzacji zasilanej 12v., z dużą ilością watów na dachu i podczas pobytu w krajach " południowych".

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 62/2
Wysłany: 2023-11-29, 10:08   

Można sprawdzić tylko moc urządzenia czyli ile pobiera prądu … nie ma znaczenia czy 12 v czy 230 v - skutek dla akumulatora ten sam …. Ile godzin ciągłej pracy i będzie wiadomo jaka musi być pojemność akumulatora aby działało np 12 godzin non stop.
Sprawność urządzenia to inna sprawa i tu przy temp jakie teraz mamy …. Nic nie sprawdzimy.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/601

Wysłany: 2023-11-29, 16:15   

Robert-4 napisał/a:
Mierzyłem, ale nie pamiętam faktem jest, że miałem 130 ah

Masz taka jklimę od Marcina?
Możesz podać cenę na PW? :bajer

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 500/29
Wysłany: 2023-11-29, 17:54   

alekug napisał/a:
Może pracować cały dzień z mniejszą wydajnością i nie dopuści do nagrzania się kampera lecz trzeba posiadać na dachu solary min. łącznie 900 Wat i stać w ciepłych krajach gdzie temperatury w lecie osiągają od 32-38 stopni .

Jak potrzebne PV o mocy w granicach 900Wp i to przy dobrych warunkach nasłonecznienia to oceniam że ta klima ciągnie jakieś 700-800W. To z kolei daje moc chłodniczą na poziomie 2,5kW, czyli podobnie jak te wszystkie Dometic'ki dachowe czy temu podobne, które przy tej mocy faktycznie dają radę z kamperem.
Jedyne co może być w tej "innowacyjne" w porównaniu do tych typowo kamperowych dachowych to to że jest na 12V i że jest inwerterowa (wszystkie klimy dzisiaj już takie muszą być) a przez to płynnie moduluje moc zmniejszając ją w miarę jak temp w kamperze spada (dzięki temu średni pobór mocy jest nieco niższy jak w klimach typu on-off).

Mając 900Wp na dachu to takiego Dometic'a z przetwornicy też bez problemu można odpalić.

alekug 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-09-08, 12:21   

Witaj grupo !
Może w skrócie zobrazuję moją sytuację w moim kamperze a mianowicie;
Posiadam 4#100 Ah akumulatory
y AGM .Mam kampera z 2016 r oryginalną ładowarkę 16 A i dołożyłem 30 A z Victrona nie demontując oryginalnej .Ponadto dołożyłem jeszcze Oriona XS 50 A żeby mieć szybkie ładowanie z alternatora.Mam założoną klimatyzację 12 V energooszczędną od Marcina z ABeM oraz solary 920 A dlatego mam zapotrzebowanie na tak duży prąd.Chcialem całkowicie zrezygnować z AGM-ów i przejść bezpiecznie na Life PO4 .Moje pytanie o jakiej pojemności i ile zamontować LIFE PO4 i czy to będzie b :kwiatek2 ezpieczne dla mojego energobloku i czy zostawić oryginalną ładowarkę żeby mieć sterowanie lodówki i awaryjne wyłączenie anteny telewizyjnej

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 62/2
Wysłany: 2024-09-08, 13:02   

Nie ma prostych rozwiązań bo przy lifepo4 obok pojemności jeszcze ważniejsze są prądy ładowania i rozładowania. Ich charakterystyki zależą od ogniw/ im większa pojemność tym wyższe wskaźniki i zastosowanego bms.
Jeżeli chcesz zastąpić 400 Ah - lifepo4 to do wyboru są dwie opcje albo budujesz albo kupujesz gotowca. Budowa daje Ci przewagę bo możesz sam wybrać podzespoły.
Po pierwsze musisz określić jaki będzie Twój maksymalny pobór mocy a A. To najważniejsze bo pod ten prąd dobieramy prąd bsm. Od tego zacznij !!!! Wówczas okaże się że potrzebujesz 200 a może 300 A prądu wychodzącego. I szukasz takiego bms który ma 200-300 A. Co do pojemności 280 -305 Ah budowane na ogniwach Eve powinny Ci zastąpić 400 w AGM ale …. Najpierw prądy rozładowania a potem pojemność.
Zatem napisz ile max natężenia potrzebujesz. Czy jesteś w stanie sam złożyć akumulator ? Jakie jest Twoje dzienne zużycie Ah. Czy te 400 Ah wystarczało ?

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 132/5
Wysłany: 2024-09-08, 14:04   

alekug napisał/a:
...Mam założoną klimatyzację 12 V energooszczędną od Marcina z ABeM oraz solary 920 A

Musisz podać ile A (amper) pobiera ta klima i poprawić jednostkę przy liczbie 920. Myślę, że chodzi o 920 W (Wat).

alekug 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-09-08, 14:36   

Klima pobiera na 1-3 zakresie okolo od 350-500 W a od 4-6 zakresu pobiera około od 500-800 W zależy od zadanej temp.chlodzenia.Mam nowe solary 920 W .Gdy klima chłodzi na 2 zakresie połowę dnia żeby nie dopuścić do mocnego zagrzania się kampera to prądu starczy na około 2 godziny na noc .Gdy w dzień schlodze przed przygotowaniem obiadu popołudniu w sumie na godzinę to wystarcza w nocy na 2-3 zakresie od 22 do 4 rano , akumulatory wtedy mają 11.5 V i klima się wyłączy przez Victron Batery Project . Ponieważ musi zostać prąd na inne urządzenia.Ja to działanie klimy chcę udoskonalić zeby działała trochę w dzień i całą noc od 20 do 5-6 rano.Co roku jesteśmy w Turcji czerwiec ,lipiec.Mam py

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 134/101
Wysłany: 2024-09-08, 15:10   

Same solary to tylko namiastka sukcesu,
Nie podładują w tak krótkim czasie ubytku jaki pociągnie klima.

U mnie średnie zużycie jakie pokazuje mi apka to ok 4 A.

Podczas jazdy wyłączyło mi się doładowanie z solara 380 wpk i Aku 280 ah rozładował mi się do 60%.
Solar potrzebował 3 dni , żeby doładować na full Aku podczas normalnego użytkowania, w tym czasie musiałem zrezygnować z użytkowania indukcji bo solar nigdy by doładował aku

Odpowiedz do tematu