Ford |
Autor |
Wiadomość |
PLopaPL
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Chausson 720 TP
|
Wysłany: 2023-11-29, 13:40 Ford
|
|
|
Cześć,
Przeglądając sklepy branżowe znalazłem maty termiczne dedykowane na podłogi szoferki np do Forda. Czy ktoś używa? Zdaje egzamin? Może lepsze są jakieś własne pateny? |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-11-29, 14:12
|
|
|
Jak podróżujesz również zimą, możesz sobie zamówić podgrzewane dywaniki, nie tylko do szoferki, ale i całego kampera. Jakość pierwsza klasa. Firma która je produkuje, no nasi zlotowi przyjaciele i sponsorzy, z pewnością dostaniesz zniżkę na hasło CamerTeam
TU strona internetowa firmy |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2023-11-29, 15:57
|
|
|
Banan napisał/a: | zamówić podgrzewane dywaniki, nie tylko do szoferki, ale i całego kampera. | Czy gdzieś na stronie polecanej przez Ciebie jest opis takich dywaników ? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 62/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2023-11-29, 16:28
|
|
|
Maty termiczne na podłogę nigdy nie używałem ale z praktyki wiem że najwięcej ciepła ucieka przez szyby i drzwi. Zero ocieplenia. Stąd warto kupić lub uszyć maty na okna i drzwi. Ocieplanie podłogi która ma swoje ocieplenie, wygłuszenie nie ma sensu bo jak nie odetniemy szoferki kocem to ciepło z kampera będzie uciekać i żadne częściowe ogrzewanie podłogi w szoferce tego nie zmieni a będzie czarpac akumulator. |
|
|
|
 |
PLopaPL
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Chausson 720 TP
|
Wysłany: 2023-11-29, 18:53
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Maty termiczne na podłogę nigdy nie używałem ale z praktyki wiem że najwięcej ciepła ucieka przez szyby i drzwi. Zero ocieplenia. Stąd warto kupić lub uszyć maty na okna i drzwi. Ocieplanie podłogi która ma swoje ocieplenie, wygłuszenie nie ma sensu bo jak nie odetniemy szoferki kocem to ciepło z kampera będzie uciekać i żadne częściowe ogrzewanie podłogi w szoferce tego nie zmieni a będzie czarpac akumulator. |
Mam częściową matę wyłącznie na szyby. Szukam czegoś pełniejszego na co okala również drzwi i cały przód, jakieś propozycje co warto kupić? |
|
|
|
 |
kocieteam
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Chausson Welcome 89 Arctic
Nazwa załogi: Kocieteam
|
Wysłany: 2023-11-29, 21:47
|
|
|
Polecam maty ochronne HappySun produkują do wielu modeli. Naprawdę produkt godny polecenia pełna izolacja. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2023-11-29, 21:59
|
|
|
Ja swoje szyłem na miarę ale są też gotowce na szybę i całe drzwi. |
|
|
|
 |
Anras
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hobby T550 AK FS
|
Wysłany: 2023-11-30, 10:21
|
|
|
Jeśli chodzi o maty zewnętrzne na całą szoferkę to polecam ZEKER z Bydgoszczy. |
_________________ Pozdrawiam Bartek
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2023-11-30, 15:00
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Banan napisał/a: | zamówić podgrzewane dywaniki, nie tylko do szoferki, ale i całego kampera. | Czy gdzieś na stronie polecanej przez Ciebie jest opis takich dywaników ? |
Wielkie przepraszam za nieumyślne wprowadzenie w błąd, moja wiedza była sprzed 3 lat.
Rozmawiałem z właścicielem firmy, wycofali się z produkcji podgrzewanych dywaników ze względu na liczne informacje o pożarach tego typu instalacji. Co prawda ich realizacje do tej pory działają, ale ze względu na bezpieczeństwo zostały wycofane z oferty.
Po wnikliwej analizie i przeprowadzeniu pomiarów odradzają stosowania wszelkich mat tego typu.
WhatsApp Image 2023-11-30 at 14.54.10.jpeg Obrazek z FB |
 |
Plik ściągnięto 93 raz(y) 239,67 KB |
|
 |
Ostatnio zmieniony przez Banan 2023-11-30, 15:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2023-11-30, 15:37
|
|
|
Banan napisał/a: | Wielkie przepraszam za nieumyślne wprowadzenie w błąd, |
Dzięki za info, bo już myślałem , że będą mi potrzebne |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2023-12-01, 15:33
|
|
|
decumanus napisał/a: | Pytanie czy coś zagrzeją poza stopami. |
To z Twego linku, to są maty na podczerwień, a nie maty oporowe. Całkiem inna zasada działania i do tego celu się nie nadaje. Nawet stópek podejrzewam nie ogrzejesz
Powiem tak: kupiłem grzejnik na podczerwień do ogrzewania pomieszczenia biurowego. Sporo przewymiarowany, bo miał do ogrzania 20m², a powinien 40m² zgodnie z instrukcją i tabliczką znamionową. Po tygodniu oddałem, zmarzłem jak diabli i nawet drukarki odmawiały posłuszeństwa
|
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2023-12-01, 16:10
|
|
|
To muszę chyba doczytać, bo ja różnicy nie widzę... promieniowanie podczerwone to ciepło, a promienniki do ogrzewanai powierzchniowego zasadniczo różnią się od zwyklych grzejnikow rozmiarem... zwykły grzejnik jest mały i bardzo cieply, grzeje głównie oplywajace go powietrze, a ogrzewanie wielkopowierzchniowe ma temperature 27 (w przypadku podlogi) stopni i grzeje delikatnie wypromieniawujac energię. Ciepło zgodnie z obowiązującymi prawami fizyki budowli przekazywane jest droga promieniowania, przejmowania i konwekcji. Mam przecież ogrzewanie podłogowe w domu a nawet w kamperze. Tyle że wodne.
Twoje niepowodzenie w zagrzaniu drukarek i siebie mogło wynikać z zbyt małej zainstalowanej mocy... ludziom się wydaje że to jakieś magiczne źródło ciepła... a tymczasem oszczędności w stosunku do grzejnika olejowego nie mogą przekraczać 20 %. Podobne oszczędności podaję się przy każdym innym ogrzewaniu podłogowym a wynikaja z faktu że można obniżyć temperature powietrza o nawet 3 stopnie bez utraty uczucia komfortu cieplnego.
Na to uczucie składa się temperatura otaczających powierzchni i temperatura powietrza.
No chyba że czegoś nie wiem. Ale się dowiem , bo kupię sobie 2 metrowy kawalek i zamontuje pod podłoga z 8mm sklejki.
A co...
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2023-12-01, 17:31
|
|
|
A nie lepiej i taniej kupić filc 10 mm. Położyć to na podłogę kampera i jest dużo cieplej. Tak zrobiłem i jest bardziej miękko i dużo cieplej a stopy. Wcześniej na podłodze miałem tylko dywaniki i było zimno. Filc dociąłem z 3 kawałków na wymiar i jest super. Szoferki nie ma co izolować bo na dywanikach gumowych z przodu zawsze jest trochę wilgoci. Szoferkę odcinam kotarą z koca i zimno zdecydowanie mniej przechodzi. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2023-12-02, 19:02
|
|
|
Jak jeszcze mialem trume - teraz alde z ogrzewaniem podłogowym- to zmierzyłem temperaturę przy podłodze 7 stopni... pod sufitem 27, w okolicy barków 19.. tam czujnik był.
Bardzo się zozwarstwia temperatura w kamperze. Może wiatraczek jakiś by pomogl, ale podłogówka jest super.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
|