|
|
Kod 78 w prawie jazdy |
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2024-01-12, 19:52 Kod 78 w prawie jazdy
|
|
|
wrocławski WORD zakupił pojazd egzaminacyjny na kat. C - MAN TGL z automatyczną skrzynią biegów.
do niedawna było tak, że gdy zdaliśmy egzamin na pojeździe z automatyczną skrzynią biegów dostawaliśmy prawo jazdy tej kategorii z kodem 78 oznaczającym, że kierowca może prowadzić wyłącznie pojazd z automatyczną skrzynią biegów.
od niedawna wystarczy, że posiadamy prawo jazdy kat. B bez tego kodu, czyli na egzaminie udowodniliśmy, że potrafimy jeździć pojazdem z manualną skrzynią biegów, następne kategorie mimo zdawania na pojeździe z automatyczną skrzynią dostajemy bez ograniczeń. chodzi o kat. C i D.
dla tych co chcą zdobyć kat. C:
jeżeli są z Wrocławia i okolic za jakiś czas będzie możliwość szkolenia i egzaminu na kat. C na samochodzie z automatyczną skrzynią biegów i otrzymanie prawa jazdy kat. C bez ograniczenia kodem 78. |
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2024-01-12, 21:26
|
|
|
Ciekawe kiedy wprowadzą prawa jazdy do poruszania się samochodami w kolorze np.czerwonym,albo napędzanym benzyną ,albo dwudrzwiowymi
Rynce lecom |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/193 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2024-01-12, 22:22 Re: Kod 78 w prawie jazdy
|
|
|
Cyryl napisał/a: | wrocławski WORD zakupił pojazd egzaminacyjny na kat. C - MAN TGL z automatyczną skrzynią biegów.
do niedawna było tak, że gdy zdaliśmy egzamin na pojeździe z automatyczną skrzynią biegów dostawaliśmy prawo jazdy tej kategorii z kodem 78 oznaczającym, że kierowca może prowadzić wyłącznie pojazd z automatyczną skrzynią biegów.
od niedawna wystarczy, że posiadamy prawo jazdy kat. B bez tego kodu, czyli na egzaminie udowodniliśmy, że potrafimy jeździć pojazdem z manualną skrzynią biegów, następne kategorie mimo zdawania na pojeździe z automatyczną skrzynią dostajemy bez ograniczeń. chodzi o kat. C i D.
jeżeli są z Wrocławia i okolic za jakiś czas będzie możliwość szkolenia i egzaminu na kat. C na samochodzie z automatyczną skrzynią biegów i otrzymanie prawa jazdy kat. C bez ograniczenia kodem 78. |
z tego co się orientuję to brak rozróznienia dotyczy tylko samochodó kategorii C.
w kategorii B to nadal są rozróżniane dwie kategorie.... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2024-01-12, 23:07
|
|
|
W tym wykazie jest również " kod 01.05 - przepaska na oko". Przepis wielce słuszny i pożyteczny, zwłaszcza w przepadku kierowców notorycznie szalejących i naruszających przepisy. Przynajmniej z daleko byłoby widać, z kim mamy do czynienia
Bardzo również przypadł mi do gustu kod 03 "obowiązek jazdy z protezą kończyn". Zapominalscy, którzy wyruszają w drogę bez ręki i nogi oraz substytutów muszą liczyć się ze srogim mandatem. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 502/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-01-13, 01:41 Re: Kod 78 w prawie jazdy
|
|
|
Cyryl napisał/a: |
......... chyba kawalerkę we wrocku kupie ... albo może mnie ktoś zamelduje |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2024-01-14, 18:01
|
|
|
nie chodzi mi o to, aby we Wrocławiu wykupywać mieszkania.
jeżeli ktoś ma zamiar w najbliższej przyszłości zrobić kat. C, to może się dowiedzieć czy w "jego" WORD-zie jest podobny pojazd lub kiedy będzie dostępny. |
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 45/131 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2024-01-14, 19:02
|
|
|
Chciałem nakłonić żonę na zrobienie kat. C ale z manualem nie ma na to szans. Szukałem kiedyś opcji z automatem w okolicach Slaska i znalazłem tylko w Opolu, teraz dochodzi jeszcze Wrocław także może wrócę z tematem, bo mieszkaliśmy naście lat we i pod Wrocławiem, to miałaby łatwiej. Dzięki za info. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|