|
|
Jak to jest z tymi akumulatorami |
Autor |
Wiadomość |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2024-03-03, 18:14
|
|
|
PksKiller napisał/a: |
Ja go kupił bym za 5 min jak bym miał pewność że wyjmując stary kwasiak i wkładając nowy lifepo4 wszystko będzie działało - czytaj energoblok jaki mam będzie go ładował w trasie i nie uszkodzi, wysadzi albo nie "zabije" lifepo4 - tylko tyle chcę wiedzieć i na pokład wlatuje 200Ah lifepo4 albo 2x 100Ah |
Pewność to będziesz miał jak poświęcisz trochę czasu na przeczytanie xxx stron gdzie koledzy (specjaliście dziedziny LP4) poświęcili swój czas na wyłożenie nam laikom (głębiom) zastosowania ,zalet,zamiany,połączenia,ładowania i czort jeszcze wie co z tymi aku.
Inaczej nikt tobie nie zagwarantuje bezpiecznego połączenia abys w powietrze nie wyleciał lub kamper
Ja ze swej strony powiem tak..wyjąłem stare na złom,włożyłem w to miejsce LP4 (nie wybuchło) ..na szybko podłączyłem prostownik ( dzięki pomocy kolegom) od starego Żuka (nie wybuchło) i..jeżdżę zimą.
|
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 142/166 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-03-03, 18:21
|
|
|
PksKiller napisał/a: | Drodzy koledzy nie chciałem wkładać kija w mrowisko. Uważałem, że to forum jest właśnie po to by rozwiewać wszelkiego rodzaju wątpliwości nowych użytkowników. Jak bym miał wszystko znaleźć w gogle to jaki byłby sens istnienia takiego forum. Za kilka lat jak wytrwam na tym forum i "zajeżdżę" ze dwa kampery, to też będę mógł się "mądrzyć". Wszedłem na to forum po pomoc i mam nadzieję że ją otrzymam. |
Czasami warto przeszukać forum a nie google. Temat akumulatorów, ładowarek itp wałkowany jest regularnie od kilku lat. Tu większość chce pomóc, ale nie każdemu chce się pisać to samo przez dekadę
|
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
Ostatnio zmieniony przez mischka 2024-03-03, 18:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 501/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-03-03, 18:21
|
|
|
PksKiller napisał/a: | Jak bym miał wszystko znaleźć w gogle to jaki byłby sens istnienia takiego forum. |
Odpowiedzi na Twoje pytania nie trzeba szukać w Google bo na tym forum wszystko o zastosowaniu LiFePO4 w kamperze zostało napisane przynajmniej po kilka razy .
Otwartych wątków , które dotyczą tej kwestii jest z kilkanaście i każdy następny otwarty po to , aby po raz n-ty pytać o to samo potęguje tylko bałagan. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-03-03, 18:25
|
|
|
Fajnie wyszło Mischka, obydwoje 18.21 i bardzo podobne treści
Znaczy jest jednomyślność w temacie |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 142/166 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-03-03, 18:34
|
|
|
joko, ja się tyle naczytałem że następnego składam sam |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
yamah
weteran

|
Wysłany: 2024-03-03, 18:39
|
|
|
joko napisał/a: | Fajnie wyszło Mischka, obydwoje |
Czyżby ktoś awatar zmienił |
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 272/600 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-03-03, 18:44
|
|
|
Linka byście koledze wkleili bo biadolicie o suficie a nóż PksKiler nie wie jak teg szukać tam tylko 70kila stron i będzie wiedział
Tu mosz schematy rozważania koncepcje tełorie praktykę eh czego tu niema nawet opierd.. Można dostać
https://www.camperteam.pl...002&view=newest |
_________________ komplet |
Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2024-03-03, 18:46, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-03-03, 18:44
|
|
|
mischka napisał/a: | joko, ja się tyle naczytałem że następnego składam sam |
I to jest dobry kierunek |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-03-03, 18:53
|
|
|
Komplecik napisał/a: | Linka byście koledze wkleili bo biadolicie o suficie a nóż PksKiler nie wie jak teg szukać tam tylko 70kila stron i będzie wiedział
Tu mosz schematy rozważania koncepcje tełorie praktykę eh czego tu niema nawet opierd.. Można dostać
https://www.camperteam.pl...002&view=newest |
Robson, cały problem polega właśnie na tym , że przez mnogość podobnych wątków i to "rozmulanie" treści sami mamy problem , aby coś konkretnego znaleźć, choćby po to aby zrobić kopiuj/wklej.
No ale jak się nie chce poszukać nowym Kolegom, to nam ma się chcieć ?
Myśmy się ciężko napracowali, aby te treści stworzyć, to teraz niech się inni męczą , aby je znaleźć |
|
|
|
|
 |
yamah
weteran

|
Wysłany: 2024-03-03, 19:00
|
|
|
joko napisał/a: |
Myśmy się ciężko napracowali, aby te treści stworzyć, to teraz niech się inni męczą , aby je znaleźć |
O tym pisałem i chwała Wam za to |
 |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 242/177 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2024-03-03, 19:16
|
|
|
A może dałoby się zrobić listę warsztatów w PL, gdzie można by zamówić usługę, zapłacić
i otrzymać dodatkowo gwarancję na to co zostało zrobione?
Można majstrować przy aucie w nieskończoność ale nie każdy chce i potrafi a w przypadku LiFePO okazuje się, że ludzie, którzy normalnie nie wymieniają żarówek czy robią serwis opon muszą robić to samodzielnie.
I dlaczego producenci nadal pakują akumulatory, o których wiadomo, że są zaraz do wymiany ?!!
W dodatku równocześnie walczą z każdym kilogramem wagi. |
|
|
|
 |
PksKiller
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-03-05, 13:15
|
|
|
Dziękuję wszystkim za pomoc, akumulator kupiony 200Ah LiFePo4, panele przyszły, regulator też, teraz kable, przetwornica, bezpieczniki i inne potrzebne graty.
Co do tego, że nie chciało mi się szukać - szukałem, przekopałem się przez spora ilość postów i nie znalazłem takiej konkretnej odpowiedzi jakiej oczekiwałem. Poradziłem sobie i otrzymałem odpowiedź (niestety, albo stety) na innym forum i tam nie było problemu i informowania o "szukajce". Tu będę zaglądał bo faktycznie jest sporo ciekawych tematów. Będę czytał to co jest bo strach o cokolwiek zapytać.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim co mi pomogli. |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 272/600 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-03-05, 20:50
|
|
|
PksKiller napisał/a: | Dziękuję wszystkim za pomoc, akumulator kupiony 200Ah LiFePo4, panele przyszły, regulator też, teraz kable, przetwornica, bezpieczniki i inne potrzebne graty.
Co do tego, że nie chciało mi się szukać - szukałem, przekopałem się przez spora ilość postów i nie znalazłem takiej konkretnej odpowiedzi jakiej oczekiwałem. Poradziłem sobie i otrzymałem odpowiedź (niestety, albo stety) na innym forum i tam nie było problemu i informowania o "szukajce". Tu będę zaglądał bo faktycznie jest sporo ciekawych tematów. Będę czytał to co jest bo strach o cokolwiek zapytać.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim co mi pomogli. |
Przecież ładnie wytłumaczyli, byś chciał na tacy poskrecane za dziękuję, popisz troszki a będą podjeżdżać z ciepłymi daniami zobaczysz o co tylko poprosisz
Co to za 200setke kupiłeś pochwal się
|
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|