Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Spuszczanie wody z boilera
Autor Wiadomość
ep08 
początkujący forumowicz


Twój sprzęt: Fiat 2.2 i Roller Team Zafiro 265TL
Dołączył: 20 Mar 2024
Skąd: Opolskie / PT
Wysłany: 2024-03-22, 16:40   Spuszczanie wody z boilera

Witam

Czy spuszczacie wodę z bojlera jeśli kamper stoi tak z 2-3 tygodnie??

I niekoniecznie w zimie. Powiedzmy, że tak ok. 15C.

Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
orkaaa 
weteran


Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Cze 2017
Otrzymał 50 piw(a)
Skąd: kielce
Wysłany: 2024-03-22, 17:41   

Zawsze spuszczam wodę gdy nie przewiduje wyjazdu w ciągu najbliższego tygodnia/ lato/. Dla mnie to nie problem bo kamper stoi pod domem. Dzięki temu woda zawsze świeża. Gdy wyjeżdżam i gdzieś muszę wodę uzupełnić zawsze na zbiornik 100 dodaję azotan srebra.
Raz na dwa lata w całą instalację wlewam kwasek cytrynowy 1 kg. Dzięki temu nie ma problemu z kamieniem, pompa czysta, nic nigdzie nie cieknie od kamienia i osadu .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ep08 
początkujący forumowicz


Twój sprzęt: Fiat 2.2 i Roller Team Zafiro 265TL
Dołączył: 20 Mar 2024
Skąd: Opolskie / PT
Wysłany: 2024-03-22, 18:45   

No właśnie tak myślałem. Też mam do kampera blisko, więc chyba też tak zrobię.
Srebro też dodaję.

Co do kwasku to dobry pomysł, ale czy też dzała na różne drobnoustroje??

Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2016
Piwa: 86/84
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2024-03-22, 19:40   

orkaaa napisał/a:

Raz na dwa lata w całą instalację wlewam kwasek cytrynowy 1 kg. Dzięki temu nie ma problemu z kamieniem, pompa czysta, nic nigdzie nie cieknie od kamienia i osadu .

Mógłbyś napisać więcej jak to robisz? Np. na jaką ilość wody ten kilogram kwasu cytrynowego? Wpuszczasz roztwór do kamperowej sieci wodociągowej cyklicznie?
_________________
Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek :)
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
Kombatant


Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 121/134
Skąd: Bawaria
Wysłany: 2024-03-22, 19:51   

Janusszr napisał/a:
Mógłbyś napisać więcej jak to robisz?

Nie wiem jak to robi kolega ale ja opakowanie 750g rozpuszczam w ciepłej wodzie ok 5o litrów i wlewam do zbiornika. Przepuszczam wszystko przez krany i zostawiam tak pół dnia, czasami dłużej. Po wszystkim płuczę zbiornik i puszczam wodę kranami aż zniknie cytrynowy posmak.
_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Cze 2011
Piwa: 239/491
Skąd: Kraków
Wysłany: 2024-03-22, 22:00   

mischka napisał/a:
puszczam wodę kranami aż zniknie cytrynowy posmak.

Ja lubię cytrynowy posmak :haha:
_________________
komplet
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Track222 
weteran


Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Maj 2009
Piwa: 84/9
Skąd: Krosno
Wysłany: 2024-03-22, 22:15   

Komplecik napisał/a:
mischka napisał/a:
puszczam wodę kranami aż zniknie cytrynowy posmak.

Ja lubię cytrynowy posmak :haha:

:brawo :brawo :brawo
_________________
Nic nie muszę, mogę tylko chcieć. Ale czasem jest tak, że tak bardzo chcę, że muszę.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
orkaaa 
weteran


Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Cze 2017
Otrzymał 50 piw(a)
Skąd: kielce
Wysłany: 2024-03-22, 23:03   

Kilo kwasku na około 50 litrów. Jak już jest w sieci odpalam ciepłą wodę i przepuszczam zimną i ciepłą wodę przez wszystkie krany i na chwilę spuszczam też z boilera. Tak zostawiam na 24 godziny od czasu do czasu upuszczając trochę przez krany. Dzięki temu także zbiornik szarej jest zalewany tym kwaskiem. To działa.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Cyryl 
Kombatant


Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Paź 2009
Piwa: 303/15
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2024-03-23, 07:02   

Ponieważ jeżdżę cały czas, najrzadziej co weekend (bardzo rzadko się zdarzają dwutygodniowe przerwy), spuszczam tylko w przy ujemnych temperaturach.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
orkaaa 
weteran


Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Cze 2017
Otrzymał 50 piw(a)
Skąd: kielce
Wysłany: 2024-03-23, 09:05   

Jak się jeździ non stop - to spuszczanie nie ma sensu. Natomiast odkamieniać trzeba regularnie w zależności od wody.
Woda u mnie ma ekstremalne ilości kamienia. Czajnik w domu czy ekspres muszę odkamieniać ze 4 razy w roku. Po dwóch latach używania kampera pompa zaczęła dziwnie pracować, a spod boilera zaczęła kapać woda. Jak jej ubywało kropelkowo to pompa dobijała ciśnienie. Dzwoniłem na serwis zaczęli się zastanawiać …. i sam wymyśliłem że trzeba rozpuścić osady i kamienie. Efekt natychmiastowy. I robię to profilaktycznie co dwa lata.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
Kombatant


Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 121/134
Skąd: Bawaria
Wysłany: 2024-03-23, 09:39   

orkaaa napisał/a:
I robię to profilaktycznie co dwa lata.
Ja zawsze na wiosnę, w przyszłym tygodniu wypada chlorowanie i odkamienianie. Co do spuszczania wody to nie robię tego. W zbiorniku sreberko tak że woda się nie psuje, a i postojów długich nie mam. Używam takiego cuda od lat i się sprawdza.

Certec.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 92,05 KB

_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
Ostatnio zmieniony przez mischka 2024-03-23, 09:42, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
WaldekR 
stary wyga

Twój sprzęt: Challenger/Ducato/98
Nazwa załogi: Waldek i Wiesia
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lut 2022
Piwa: 19/58
Skąd: Przasnysz oklice
Wysłany: 2024-03-23, 09:41   

Ja też przed sezonem zawsze rozpuszczam kilogram kwasku w paru litrach ciepłej wody.
Łatwiej wlać do zbiornika niż próbować zasypać proszek. Dolewam ze 30 - 40 litrów wody. napełniam cała instalacje i zostawiam na dzień lub dwa. Później przelewam do zbiornika szarej wody i też zostawiam na trochę. Następnie tak jak koledzy piszą zostaje tylko przepłukanie całej instalacji.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***