|
|
Zamknięty przez: Banan 2024-05-25, 15:11 |
Ankieta o kamperowaniu do pracy licencjackiej |
Autor |
Wiadomość |
Bazyli
Kombatant +125 punktów do życia po odpaleniu kampera

Twój sprzęt: T.E.C. Rotec 680G automat 196 KM
Nazwa załogi: Bartek/Magda/Kasia/Filip
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Mar 2011 Piwa: 195/184 Skąd: Lublin->BOTANIK
|
Wysłany: 2024-05-20, 17:32
|
|
|
Poszło |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 19/46 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2024-05-21, 09:17
|
|
|
Przesłane |
|
|
|
 |
Ignacy
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato Hymer 1997r.
Dołączył: 06 Cze 2023 Postawił 19 piw(a) Skąd: Lublin/Warszawa
|
Wysłany: 2024-05-21, 19:17
|
|
|
wysłane |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2024-05-21, 23:46
|
|
|
Serio wszyscy - z ręką na sercu - rzetelnie odpowiedzieliście na pytanie 10?
Wysłałbym, ale bez pełnej 10 nie idzie a jam kilku województw pod tym kątem nie ciekaw więc ich nie eksploruję. Wystawiać zaś ocenę w oparciu o brak jakiejkolwiek wiedzy, toż to hucpa będzie. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/500 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2024-05-22, 16:40
|
|
|
Kolego mierzejski, nikt tu nie prosił o ocenę tej ankiety, a jej wypełnienie i wysłanie. |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 286/628 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-05-22, 19:01
|
|
|
Banan napisał/a: | Kolego mierzejski, nikt tu nie prosił o ocenę tej ankiety, a jej wypełnienie i wysłanie. |
Oczywiście że tak, jednak trzeba wiedzieć że w niektórych pytaniach trzeba zaznaczyć coś czego nie robimy lub jest nie prawdą
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
slavia
trochę już popisał
Twój sprzęt: Crafter I, obecnie Crafter II
Nazwa załogi: AJRA
|
Wysłany: 2024-05-22, 21:59
|
|
|
Wysłane.
Życzymy pozytywnej obrony pracy.... a później doktoratu. |
|
|
|
 |
mierzejski
trochę już popisał
|
Wysłany: 2024-05-24, 20:08
|
|
|
Banan napisał/a: | Kolego mierzejski, nikt tu nie prosił o ocenę tej ankiety, a jej wypełnienie i wysłanie. |
A nawet zerknąłem, bo ja ogólnie to pomocny człowiek jestem. Ale niestety się nie dało. Więc wyjaśniłem - nie ja jeden zresztą - dlaczego w wyniku tego, że ankieta jest przygotowana źle, większość ludzi nie będzie w stanie wypełnić jej uczciwie, więc jej wyniki będą nic nie warte.
A Ty to wyrzuciłeś. A była jednak zawsze szansa, że przyszła licencjatka studentka przeczyta, zorientuje się co zrobiła źle, ankietę poprawi, i się ta ankieta na coś przyda.
Mogliśmy wpłynąć na poprawę jakości naszego szkolnictwa wyższego, ale chciałeś sobie porządzić i się popsuło ;-)
Tak na marginesie: na wadliwość ankiety pierwszy uwagę zwrócił Bert. Ale to weteran forum, twój kolega, więc jego post wciąż jest w tym wątku. Widać jemu oceniać ankiety wolno, prawda?
Dokładnie o tym rozmawialiśmy w wątku "jak umiera forum", Ty się wtedy zarzekałeś jaki to nie jesteś bezstronny ;-) |
|
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2024-05-24, 22:48
|
|
|
Ale też nikt nie prosił, by przyjąć ją bezkrytycznie. Można to zaznaczyć, co niniejszym czynię. Czyżby miała być opcja: wypełnić i wysłać lub wypełnić ale nie wysłać z powodu jej (tej ankiety pewnej niedoróbki) ale w obu wypadkach trzymać dziób na kłódkę?
Nasuwa się powiedzenie: żyjemy w czasach kiedy rozum musi milczeć, bo głupota może poczuć się obrażona. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
PietraS
trochę już popisał
|
Wysłany: 2024-05-25, 05:47
|
|
|
bert napisał/a: | Nasuwa się powiedzenie: żyjemy w czasach kiedy rozum musi milczeć, bo głupota może poczuć się obrażona. |
Bardzo mądre i trafne powiedzenie. |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 286/628 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-05-25, 06:23
|
|
|
Prawda jest też taka że ankieta trafiła do specjalistów którzy w karawaningu widzieli i przeżyli prawie wszystko , takie grono czeka na takie perełki, jest ciekawe pytań, dobrze jest jeśli ankieta obrazuje szeroki przekrój danego tematu, ciekawe czy można ją jeszcze modyfikować było by mnóstwo podpowiedzi
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-05-25, 12:42
|
|
|
mierzejski napisał/a: |
Adampio napisał/a: |
To że licencjatka na tej podstawie zaliczy to rozumiem, ale spytałem, bo za moich czasów żadnych ankiet nie było, pewnie dlatego że to była polibuda a nie uniwerek. |
Za moich czasów, w branży związanej z edukacją były, ale...
napisał/a: |
jakiej branży edukacyjnej i po co stosuje się ankiety (pomijam tzw. marketing i zarzadzanie, gdzie jak rozumiem trzeba poznać potrzeby żeby je zaspokoić) |
...ankiety na przypadkowych ludziach z internetu nikt by w pracy nie dopuścił, bo jest statystycznie nic nie warta. Najpierw trzeba było przedstawić dokładną analizę jak zbuduje się próbę, na której będzie się przeprowadzać ankietę i wykazać, w jaki sposób będzie ta grupa reprezentatywna dla całości ankietowanej grupy.
Co roku w okolicach maja jak ludzie piszą te prace licencjackie na ostatnią chwilę jest w internecie wysyp ankietek i co roku sobie w parę zaglądam, żeby zobaczyć jak nisko upadło nasze szkolnictwo wyższe. Już od lat nie widziałem żadnej, którą chciałoby mi się wypełnić do końca. Po prostu ręce opadają jak się widzi, jak one są na kolanie zrobione, jak są nieprzemyślane w ogóle.
Spójrzmy na przykład na tą tutaj. Jest pytanie:
"Jak ocenia Pan/i województwa w Polsce pod względem dostosowania do turystyki kamperowej?"
Można ocenić od "bardzo słabe" do "bardzo dobre". Nie ma opcji "nie wiem". Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi pustej. Trzeba COŚ kliknąć.
I co teraz jeśli ja na przykład nigdy nie byłem w Lubuskim czy Podlaskim? Jeśli kliknę byle co, to skąd prowadząca ankietę będzie wiedziała, że akurat te odpowiedzi powinna zignorować? Jeśli zdecyduję się porzucić ankietę, to nie dowie się ode mnie jakie jest moje zdanie na tematy na których wiedzę mam - w tym przykładzie na przykład jak oceniam infrastrukturę w Małopolskim i Mazowieckim na przykład.
Zresztą - prowadząca ankietę nie tylko nie wie, czy oceniając infrastrukturę w jakimś województwie klikam w ciemno bo coś muszę kliknąć czy wyrażam prawdziwą opinię. Ona nawet nie wie, czy naprawdę jestem 20-letnią wdową z czteroosobową rodziną, która ma dochód mniej niż 1500 na głowę i uwielbia podróżować kamperem po Monako w styczniu, marcu i październiku, bo kto sprawdzi, czy to, co ludzie tam klikają jest prawdziwe?
Oczywiście takiej gwarancji nigdy nie ma. Ale jeśli mamy sensowną próbę, to nam się te odpowiedzi będą ładnie układać pod krzywą Gaussa itp, będziemy mogli te fałszywe odpowiedzi łatwo wyłowić. W internecie - nie wiadomo. Nie wiadomo ilu jest starych ilu jest młodych. Ankieta nie jest przeprowadzana osobiście, więc nie wiemy, czy ludzie nie znudzili się w połowie i nie przeklikali sobie byle czego.
Gdyby grupa była jakoś reprezentatywna, to można by przynajmniej policzyć jakiś błąd statystyczny, odrzucić takie ryby i jakoś ten wykres statystyczny wygładzić. Ale taka ankieta na przypadkowych ludziach z internetu naprawdę żadnej wiedzy nie dostarczy.
Jeszcze, owszem, jeśli faktycznie przeprowadzona byłaby tylko na forach kamperowych to można by przynajmniej pi-razy-oko założyć, że to jacyś sensowni ludzie cośtam faktycznie wiedzący odpowiadają. Ale tu znowu wracamy do pytania o ocenę infrastruktury w poszczególnych województwach - nawet mając taką bazę ankietowanych można sobie całkowicie "zaśmiecić" dane.
I ja nawet tych studentów nie winię. Wiadomo, wielu z nich po prostu chce to odwalić po najmniejszej linii oporu, a ci, którzy chcieliby na poważnie to najwyraźniej nikt im nie wytłumaczył, jak to zrobić. Ale przecież oni mają jakichś promotorów, mieli jakieś zajęcia ze statystyki, ktoś im to powinien wyłożyć, ktoś ich powinien nadzorować. Nic. Przechodzi to wszystko, potem się te prace bronią, potem ktoś to czasem nawet poważnie traktuje i cytuje w jakichś poważnych pracach naukowych i tak się w świat niesie taka gówniana nauka. |
Chciałem pomóc studentce i też wypełnić tę ankietkę, ale mam podobne odczucia jak Koledzy, którzy zwracają uwagę na pewne merytoryczne błędy w jej konstrukcji.
Jeśli jest to tylko tzw. "sztuka dla sztuki" to pewnie nie ma to znaczenia, natomiast jeśli ten kto tę pracę będzie oceniał też na to samo uwagę zwróci, to szkoda by była wielka
Może jednak warto to poprawić i zrobić to jak należy. Sądzę , że Ci którzy już ankietkę wypełnili , bez problemu zrobią to jeszcze raz, a jak dojdą do tego pozostali , którzy wstrzymują się z podanych powodów, to finalnie będzie i lepiej i więcej |
|
|
|
 |
SalutElla
stary wyga
Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 03 Cze 2014 Piwa: 369/53 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2024-05-25, 12:56
|
|
|
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wypełnili i wysłali ankiety.
Proszę admina o zamknięcie tego postu.
Pozdrawiam SalutElla |
_________________ Moje relacje:
1. Spełniony sen o Barcelonie
2. Na tropie albańskich bunkrów
3. Szalona karawana ...
4. Dwa oblicza Białorusi w wielu odsłonach
5. Petersburskie marzenia
6. Wakacje w masce śladami polskiej historii i przyrody |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|