Projektor w kamperze |
Autor |
Wiadomość |
Spec121
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs integra
|
Wysłany: 2024-06-09, 09:31 Projektor w kamperze
|
|
|
Witam. Kupiłem niedawno projektor HY320, który podczas pracy pobiera 60 wat (oczywiście z sieci 230v). Aby móc z niego korzystać stojąc poza kempingami chciałbym dokupić niedrogo przetwornicę napięcia 12/230v. Chciałbym podłączyć ją do gniazdka zapalniczki ( mam takowe w zabudowie o mocy 180W). Czy aby działał projektor muszę kupić falownik z tzw. pełnym sinusem, czy może być z modyfikowanym (te drugie są dużo tańsze)? Dodam, że na dachu mam solary 100W, a wszystkie urządzenia mam na 12v, więc falownik służyłby okazjonalnie wyłącznie do projektora. Pozdrawiam i proszę o rady. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-06-09, 10:14
|
|
|
Jeśli przetwornica ma być tylko do tego projektora to może być sinus modyfikowany , bo tam jest na 99% procent zasilacz impulsowy, który sobie poradzi.
Przetwornica z pełnym sinusem (pasuje przynajmniej 100W) będzie pewnie droższa od tego projektorka . |
|
|
|
 |
Spec121
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2024-06-09, 13:41
|
|
|
joko napisał/a: | Jeśli przetwornica ma być tylko do tego projektora to może być sinus modyfikowany , bo tam jest na 99% procent zasilacz impulsowy, który sobie poradzi.
Przetwornica z pełnym sinusem (pasuje przynajmniej 100W) będzie pewnie droższa od tego projektorka . |
Dzięki, poszukam więc tańszej, np 300W, z sinusem modyfikowanym. Czy ktoś z szanownych kolegów takiej używa do projektora? |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2024-06-09, 14:45
|
|
|
A właściwie to po co w kamperze projektor? Czy telewizor na 12 V nie wystarcza i trzeba sobie robić tyle zachodu? |
|
|
|
 |
Spec121
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2024-06-09, 14:56
|
|
|
Kazik II napisał/a: | A właściwie to po co w kamperze projektor? Czy telewizor na 12 V nie wystarcza i trzeba sobie robić tyle zachodu? |
Telewizor mam bez smarta, a lubimy z żoną śledzić yutuberów karawaningowców (np. fajne miejscówki na dziko). W tym projektorze jest i wifi i youtube, nie żeby oglądać często, ale okazjonalnie. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2024-06-09, 16:31
|
|
|
Jaki masz ten projektor. Dasz linka. Też kiedyś o tym myślałem ale … filmy na razie na laptopie a reszta na komórkach lub tablecie. Ale projektor …. Hm . Daj linka to pomyślę . |
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 53/54 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2024-06-09, 16:40
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Jaki masz ten projektor. Dasz linka. Też kiedyś o tym myślałem ale … filmy na razie na laptopie a reszta na komórkach lub tablecie. Ale projektor …. Hm . Daj linka to pomyślę . |
Podbijam temat, też bym chętnie zobaczył
|
|
|
|
 |
Spec121
początkujący forumowicz

|
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 53/54 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2024-06-09, 20:14
|
|
|
a tak to mniej więcej wygląda z kampera...[/quote]
Piknie Panie, a Paulinka wyszła jak żywa
Dzięki |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 357/142 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-06-09, 20:24 Re: Projektor w kamperze
|
|
|
Spec121 napisał/a: | Witam. Kupiłem niedawno projektor HY320, który podczas pracy pobiera 60 wat (oczywiście z sieci 230v). Aby móc z niego korzystać stojąc poza kempingami chciałbym dokupić niedrogo przetwornicę napięcia 12/230v. Chciałbym podłączyć ją do gniazdka zapalniczki ( mam takowe w zabudowie o mocy 180W). Czy aby działał projektor muszę kupić falownik z tzw. pełnym sinusem, czy może być z modyfikowanym (te drugie są dużo tańsze)? Dodam, że na dachu mam solary 100W, a wszystkie urządzenia mam na 12v, więc falownik służyłby okazjonalnie wyłącznie do projektora. Pozdrawiam i proszę o rady. |
A nie prościej użyć zasilacza na 12V zamiast tego na 230V ?
Sprzedawcy jakoś dziwnie nie pokazują nigdzie jaki jest zasilacz, czy on jest wbudowany? |
|
|
 |
Spec121
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2024-06-09, 20:41 Re: Projektor w kamperze
|
|
|
Skwarek napisał/a: | Spec121 napisał/a: | Witam. Kupiłem niedawno projektor HY320, który podczas pracy pobiera 60 wat (oczywiście z sieci 230v). Aby móc z niego korzystać stojąc poza kempingami chciałbym dokupić niedrogo przetwornicę napięcia 12/230v. Chciałbym podłączyć ją do gniazdka zapalniczki ( mam takowe w zabudowie o mocy 180W). Czy aby działał projektor muszę kupić falownik z tzw. pełnym sinusem, czy może być z modyfikowanym (te drugie są dużo tańsze)? Dodam, że na dachu mam solary 100W, a wszystkie urządzenia mam na 12v, więc falownik służyłby okazjonalnie wyłącznie do projektora. Pozdrawiam i proszę o rady. |
A nie prościej użyć zasilacza na 12V zamiast tego na 230V ?
Sprzedawcy jakoś dziwnie nie pokazują nigdzie jaki jest zasilacz, czy on jest wbudowany? |
Z projektora wychodzi wtyczka na 230v na stałe |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-06-09, 23:26
|
|
|
Spec121 napisał/a: | Kazik II napisał/a: | A właściwie to po co w kamperze projektor? Czy telewizor na 12 V nie wystarcza i trzeba sobie robić tyle zachodu? |
Telewizor mam bez smarta, a lubimy z żoną śledzić yutuberów karawaningowców (np. fajne miejscówki na dziko). W tym projektorze jest i wifi i youtube, nie żeby oglądać często, ale okazjonalnie. Pozdrawiam |
Za sto kilkadziesiąt pln'ów kupujesz jakiegoś Smart TV Box'a i masz Smart TV.
Też wożę w kamperze led'owy projektorek , ale używam sporadycznie. To jest za słaby sprzęt aby używać go w dzień, kamper jest za mały aby używać projektor w środku , a na zewnątrz mało kiedy nie jest to obciach (w sumie tylko na dzikiej miejscówce jak w około nie ma innych ludzi i nikogo nie zmuszamy do kina dla zmotoryzowanych) |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2024-06-11, 07:03
|
|
|
A ja widzę plusy i dlatego rozważam zakup. Na filmy mam czas tylko przy jesienno zimowych wyjazdach. Dzień krótki wieczory długie. Kupowanie dużego smart tv nie ma dla mnie sensu, bo to kolejny grat w kamperze. Na laptopie filmy trochę małe więc ….. taki projektorek …..do przemyślenia. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-06-11, 08:44
|
|
|
orkaaa napisał/a: | A ja widzę plusy i dlatego rozważam zakup. Na filmy mam czas tylko przy jesienno zimowych wyjazdach. Dzień krótki wieczory długie. Kupowanie dużego smart tv nie ma dla mnie sensu, bo to kolejny grat w kamperze. Na laptopie filmy trochę małe więc ….. taki projektorek …..do przemyślenia. |
Ja też widziałem plusy, dlatego kupiłem ..... życie zweryfikowało
Nie chcę nikogo zniechęcać , bo w pewnych przypadkach to bywa przydatne tym bardziej, że małe, lekkie i tanie.
Ja po prostu nie jeżdżę w zimie bo nie lubię i pewnie dlatego okazji do sensownego użycia mam mniej
Byłem kiedyś na jednym kempingu nachalnie atakowany jakimiś gniotami , które przez dwa dni sąsiad wyświetlał sobie na przedniej ścianie przedsionka i od tamtego momentu postrzegam to jako "wiochę" i brak kultury karawaningowej.
Jak się ogląda na zewnątrz stojąc na dziko , albo na kempingu w taki sposób, że inni nie muszą na to patrzeć to ok. Wszystko jest jak zawsze kwestią kultury
W środku "róbta co chceta", ale z praktyki wiem, że to zbyt karkołomne jest w stosunku do efektu |
|
|
|
 |
|