RATVAN czyli szczurek na pierwszy rzut oka |
Autor |
Wiadomość |
SZEJK
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato 2,8 JTD BAVARIA
Nazwa załogi: Grab Klan
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2016 Piwa: 217/318 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2024-07-28, 09:47
|
|
|
Wajadżer!! kawał solidnej roboty wykonałeś, wygląda ładnie i niestandardowo w stosunku do innych zabudów wanów.
ps. czy blacik odchylany w części dziennej jest podparty od dołu czy tylko trzyma się na zawiasach.
Za taką pracę piwko leci jak nic |
_________________ Pozdrawiam SZEJK
Ten co zna swoją wartość, nigdy nie będzie niszczył innych, by budować siebie.
Dr. Mateusz Grzesiak
Moje poprzednie i aktualna karawana:
 |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
|
Wysłany: 2024-07-28, 15:05
|
|
|
SZEJK napisał/a: | czy blacik odchylany w części dziennej jest podparty od dołu czy tylko trzyma się na zawiasach. | Trzyma się na zawiasach ale trzyma się mało stabilnie więc raczej będę musiał użyć jakiejś podpory - wymyśliłem alu profil 20x20 od spodu, obracany na jednej centralnie umieszczonej śrubie w głównym blacie, obrót spowoduje wjechanie części profilu pod rozkładany blacik a pozostała część zapierać się będzie o spód blatu głównego.
Może to też kwestia samych zawiasów - te co dałem tanie były i mają widoczny luz, może inne modele są bardziej precyzyjne i przez to stabilniejsze.
A poza tym dziękuję za uznanie |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2024-07-28, 16:48
|
|
|
Cytat: | śrubie w głównym blacie |
W tej grubości blatu nic nie będzie na tyle mocne by się nie wyrwało. Dopasuj do twojej nogi, możliwie dokładnie, kawałek np z 8 cm. rury, do której przyspawaj kawałek np. profila 20x20. Obracając masz podparcie, a składając dostawkę chowasz wzdłuż stołu.
A tak poza tym, dobra robota |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2024-07-28, 16:57
|
|
|
wlodo napisał/a: | W tej grubości blatu nic nie będzie na tyle mocne by się nie wyrwało | - jasne, myślałem o śrubie na wylot, z łbem "zamkowym" po stronie użytkowej blatu. |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2024-07-28, 17:06
|
|
|
Lodówka nie potrzebuje izolacji jeżeli nie będzie użytkowana w temperaturach powyżej 30C. To w przypadku małej. Jeżeli będzie wysoka 145cm musi być izolacja. Nie wiem na ile pomoże, dodatkowo są jeszcze są fronty do wycieplenia a w tam są profile z tworzywa.
Absorpcyjne " nie wyrabiają" W wysokich temperaturach, kilkukrotne otwarcie komory w temperatura gwałtownie wzrasta i zbijanie jej zajmuje kilka godzin w wysokich temperaturach.
Zdradzisz ile już pochłonął projekt?? |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 357/142 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-07-28, 17:22
|
|
|
Bardzo ładnie, odnośnie tego stołu to zrobiłem kiedyś podobną wersję z łożyskiem meblowym by blat nie kolidował z nogą i mam to kilka lat, dobrze sprawdza a wygląda całkiem dyskretnie
Może wykorzystasz pomysł.
Stół 1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 136,93 KB |
Stół 2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 81,39 KB |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2024-07-28, 17:27
|
|
|
Rozważałem wersję obrotową, z mniej więcej takim łożyskiem ale stwierdziłem, że jak dla mnie to różnica wysokości znacząco ogranicza funkcjonalność. Chociaż widzę i zalety. Dłuższe życie zweryfikuje. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2024-07-29, 06:30
|
|
|
Pełen podziw i szacun za Twoją niestandardową koncepcję vana
Za nietypowe , niespotykane w innych vanach rozwiazania ( zaj.....sty jest ten blat ) stawiam zasłużone
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2024-07-29, 16:18
|
|
|
Wreszcie zważyłem to bydlę. Trochę na roboczo w jakimś skupie złomu po drodze gdzie akurat jechałem - z trzema osobami na pokładzie (uczciwie jakieś 300kg:), większą częścią biwakowego sprzętu, rowerem składanym marki wigry, pełnym zbiornikiem paliwa ale za to z prawie pustymi zbiornikami wody
waga pokazała 3200kg.
Porównując z wagą startową wszystko co zabudowałem waży około 700kg. Brakuje mi jeszcze drzwiczek szafek i górnych łóżek. Oraz naczyń kuchennych. Nie mam też rozwijanej markizy. |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2024-08-18, 09:32
|
|
|
Zaliczony pierwszy konkretny wyjazd, taki beta test. Pełny tydzień, 4 osoby, bez podłączenia do prądu.
nad jeziorami w przyjemnych okolicznościach przyrody
nad morzem w okolicznościach tłoku, ale tak ciepłego Bałtyku to nie pamiętam
Wszystko zadziałało, a przede wszystkim lodówka wyłącznie na panelu i przetwornicy. No dobra - prawie wszystko Chłopaki urwali mi półeczki jakie im wymyśliłem przy łóżkach. Ale to moja wina - okazało się za ciasno - więc kiedyś do zrobienia na nowo, inaczej. No i belka wsporcza dla dwóch górnych łóżek wymaga zmiany na wyższy profil - alu 50/20 uginała mi się nad głową trochę niepokojąco.
tymczasowe wzmocnienie belki pod górne łóżka
W trasie bardzo w porządku, przelotowa prędkość rzędu 110-120 nie stanowi problemu i pod nogą jeszcze wyraźny zapas. Górki nie robią żadnego wrażenia. Potrzebuję naklejki "Jest moc ale strach używać" Oczywiście jest dość głośno, choć bez porównania ciszej niż przed zabudową. Nie sprawdziłem zużycia paliwa niestety.
Przez parę najbliższych tygodni znów praca - trochę firma, trochę kamper, a potem kolejny wyjazd wakacyjny. Na pewno będę też na zlocie przy poznańskich targach w pierwszych dniach października i wcześniej na zlocie campermajstrów na mazurach - chętnie na żywo pogadam z budowniczymi. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 357/142 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-08-18, 10:02
|
|
|
Wojadżer napisał/a: | No i belka wsporcza dla dwóch górnych łóżek wymaga zmiany na wyższy profil - alu 50/20 uginała mi się nad głową trochę niepokojąco.
. |
Ja bym dołożył drugą równolegle i połączył z istniejącą , wyższa chyba ograniczy jeszcze bardziej przejście.
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2024-10-04, 17:14
|
|
|
Pozdrawiam z Poznania Nie znam Was z widzenia ale gdyby mnie ktoś rozpoznał i chciał pogadać to jestem na placu kampervanów przed halą 4.
PS.
no i jest pierwsza awaria, po nocnym ogrzewaniu chinbasto zagrzała się również woda w trumie tt - i rano mała kałuża wydaje mi się że rozpoznałem awarię - cybant na króćcu wyjścia ciepłej wody dało się obracać ręką i też w pobliżu było wilgotno. Dokręciłem teraz na ciepłym wężu.) |
|
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 213/138 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-10-05, 22:29
|
|
|
Hej Wojadżer
Przeczytałem wątek.
Szacun za innowacyjne pomysły i ... wytrwałość. 🥇🏆
Trochę Ci zeszło nad projektem, ale najważniejsze że skończony i można podróżować.
No i satysfakcja 👍
Bardzo czytelny projekt instalacji elektrycznej.
Mało kto tak porządnie narysował swoją, jak Ty.
Gdzie można kupić taką centralkę z bezpiecznikami dużej mocy ? Na Alledrogo ?
I takie śmieszne spostrzeżenie.
Gdy widzę auto z takimi małymi szybkami to kojarzy mi się z ... furgonem do przewozu kasy 😁
I pytanie na koniec.
Gdzieś w tekście pisałeś, że miałeś problem by wrzucić zdjęcia, bo coś tam nie działało.
Czy to znaczy, że gdy " się odłączysz" na zawsze ( z forum) to zdjęcia znikną? Szkoda by było...
Pozdro.
Samych udanych podróży.
Screenshot_2024-10-05-18-38-02-606_com.android.chrome-edit.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 531,26 KB |
Screenshot_2024-10-05-18-42-08-989_com.android.chrome-edit.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3 raz(y) 996,36 KB |
|
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2024-10-06, 07:50
|
|
|
Co jak co, ale to koło na klapie pełni szczególną ozdobę.
Umyj chociaż, odmaluj felgę, jak nie ma pokrowca.... |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2024-10-06, 23:47
|
|
|
Darson dziękuję za uznanie
Centralka z bezpiecznikami to klema plusowa od jakiegoś citroena, używka z alledrogo oczywiście + dokupione mega- i midivale.
Małe okienka = mała cena
Darson napisał/a: | zdjęcia znikną? | - siedzą na mojej zawodowej domenie i serwerze, tego raczej nie zlikwiduję. |
|
|
|
 |
|