|
|
Kamień w zbiorniku |
Autor |
Wiadomość |
jerry1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-08-20, 17:33 Kamień w zbiorniku
|
|
|
Witam, mam taki mały problem. W kamperku (niedawno zakupionym) w zbiorniku i pewnie w instalacji jest kupa kamienia.
Zbiornik czyściłem ręcznie, uzbierałem kilka garści błota które wyschło na piach ale w dalszym ciągu zbiornik jest szorstki - zakamieniony.
Zna ktoś jakiiś środek który rozpuści kamień?
Oczywiście w czajniku pomoże jakiś odkamieniacz czy nawet ocet ale te środki wymagają zagotowania a mi chodzi o coś co rozpuści kamień na zimno i nie rozpuści instalacji kampera a później nie rozpuści skóry podczas kąpieli. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria
|
|
|
|
 |
jerry1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-08-20, 19:24
|
|
|
To to wiem, ocet itp, z glonami nie mam problemu. Chodzi mi o kamień ze zbiornika,bez lania wrzątku, ciężko nalać 100l wrzątku, zresztą zbiornik pompa itd może tego nie wytrzymać.
Pytanie co rozpuści w zimnej wodzie kamień a nie zepsuje instalacji, |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/119 Skąd: Kraków

|
Wysłany: 2024-08-20, 19:38
|
|
|
jerry1 napisał/a: | bez lania wrzątku |
Przecież kwas, to kwas, rozpuści kamień. Nie potrzeba wrzątku, a nawet gorącej wody. Chyba masz po prostu tak zakodowane bo zawsze lałeś wrzątek. Fakt, szybszy efekt. Ja bym wrzucił rozpuszczony kwasek cytrynowy (duuużo kwasku ) bo ocet jest zbyt zapachowy, po czym odkręcił kran(y) żeby ten roztwór do nich doszedł i zostawił na jakiś czas. |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-08-20, 21:15
|
|
|
Jak używam kwasku cytrynowego. 1 kg na 30 litrów . Napełniam instalacje i krany . Wrzucam ogrzewanie ciepłej wody i trzymam tak 24 godziny. Od czasu do czasu przepuszczając trochę wody przez krany. Tak robię raz na sezon. U mnie woda ma dużo kamienia i to konieczność. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/128 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2024-08-20, 21:35
|
|
|
Potwierdzam rewelacyjny sposób z tym kwaskiem . Aż mi sitka przy kranach poprzypychaly się taki szlam w wężach był. Wystarczy odkręcić i wyczyścić siteczka. Bo z kranu przestała woda lecieć po czyszczeniu z początku myślałem, że się coś popsuło ale to tylko sitka. Potwierdzam super sposób taki naturalny, najwyżej kwaśna woda chwilę leci |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-08-21, 06:41
|
|
|
przemo.d napisał/a: | najwyżej kwaśna woda chwilę leci |
Trzeba przepłukać i jest ok, stosuję kwasek od lat i fajnie się sprawdza. Ja rozpuszczam 750g kwasku (bo tak jest pakowany) w ok. 40 litrach ciepłej wody i podobnie jak koledzy przepuszczam przez krany i zostawiam na noc. Gdy wszystko ze zbiornika zostanie wypompowane zostawiam taki roztwór w zbiorniku wody szarej na dzień lub dwa robiąc sobie przejażdżkę po zakrętach. Nie wiem czy to w czymś pomaga ale lubię sobie pojeździć kamperkiem |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|