|
Pogadajmy o Adrii |
| Autor |
Wiadomość |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2024-08-20, 19:05
|
|
|
jarodoman,
Pewnie tak jak w większości nowych kamperów: demontując cały prysznic od zewnątrz czyli ścianki aż dojedziesz do brodzika który wtedy podniesiesz do góry. Wiele, wiele godzin pracy. |
|
|
|
 |
jarodoman
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Adria Matrix Axess 670 SC
|
Wysłany: 2024-08-20, 19:51
|
|
|
| LukF napisał/a: | jarodoman,
Pewnie tak jak w większości nowych kamperów: demontując cały prysznic od zewnątrz czyli ścianki aż dojedziesz do brodzika który wtedy podniesiesz do góry. Wiele, wiele godzin pracy. |
nie strasz, proszę... Niemożliwe jest aby tak prostej rzeczy nie dało się wymienić w prosty sposób... choć przyznam, że na razie poległem na rozkręcaniu szafki, czy też schowka w podwójnej podłodze..:(( |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-08-20, 20:06
|
|
|
| Nie wiem co masz obok tego brodzika. Ja u siebie wymieniałem jeden odpływ czyli w praktyce musiałem wyjąć wszystkie odpływy i od nowa złożyć. Pewnie u ciebie też są połączone. Musisz dostać się pod brodzik. U mnie obok brodzika jest mała szafka i ma podwójną podłogę . Jak się wyjmie ten wkład / podłogę / wówczas jest druga podłoga ta podstawowa i słaby dostęp do odpływów z brodzika. To jedyne miejsce z dostępem.!!!! Też na początku próbowałem rozebrać ścianki, słupki itd . Nic z tego. Do brodzika musi być dostęp z poziomu najniższej podłogi. Mozesz też szukać w inny sposób. Musi być miejsce gdzie do zbiornika szarej są doprowadzone rurki z kuchni i łazienki . Sprawdź jak są one wyprowadzone. I wówczas będziesz wiedział gdzie masz dostęp . Cała ta operacja jest zwykle trudna z braku miejsca ale możliwa do wykonania. Przy okazji sprawdź jak się mają odpływy czy np nie pękły bo wówczas jest znacznie gorzej bo kropelkowo woda kapie pod brodzik . |
| |
|
|
|
 |
jarodoman
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2024-08-20, 21:36
|
|
|
dzięki orkaaa!
Moje odpływy nie łączą się pod brodzikiem, bo rurka odpływowa tego uszkodzonego idzie na zewnątrz brodzika (tyle co mogę wymacać przez otwór). Zdaję sobie sprawę, że muszę się dostać między podłogi, tylko za czorta nie wiem jak.. Musi być to indywidualna sprawa każdego modelu.. Pisałem do serwisu Adrii w Polsce, ale na razie zero odzewu.. Jak się wkurzę, to pojadę do Novo Mesto, do fabryki Adrii:)) (mam do nich ca 700km) |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2024-08-21, 10:00
|
|
|
| Kolega chciał łòżko w integrze wymontować, to mu kazali dach zdejmować.🤪 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2024-08-21, 10:16
|
|
|
| U mnie też nie było dostępu. Wyciągnąłem przez ten malutki otwór rurkę odprowadzającą wymieniłem syfon i wsadziłem z powrotem. To trudne bo miejsca mało, ręce obdarte ale nic innego nie wymyślisz. Nie rozbierzesz pół kampera aby się dostać pod brodzik. Oni jak montują to najpierw robią instalacje a potem meble. Nikt tam nie przewidział otworów montażowych. Oczywiście możesz wyciąć otwór w płycie maskującej brodzik ale …to ostateczność. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-08-21, 13:22
|
|
|
Niestety europejskie kampery tak mają , że wykonywane są od środka ,a zamykane zewnętrznymi ścianami.
Sam nie raz mam problem przy przeróbce dokręcić jakiś element... Nazywam to NCD - niekończący ciągły demontaż.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2024-08-21, 15:33
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | Niestety europejskie kampery tak mają , że wykonywane są od środka ,a zamykane zewnętrznymi ścianami.
Sam nie raz mam problem przy przeróbce dokręcić jakiś element... Nazywam to NCD - niekończący ciągły demontaż.
|
Oczywiście, naprawiałem kampery po powodzi oraz po pożarze więc wiem co mówię |
|
|
|
 |
EdwardB
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Adria Sonic Axess
Nazwa załogi: Krystyna Edward
|
Wysłany: 2024-08-22, 20:43
|
|
|
Do wymiany syfonu w adri wywierciłem wiercąc z góry długim wiertłem 8 otwór w podłodze.
Następnie od dołu wykonałem otwór o średnicy 100 wiertłem rurowym z prowadzeniem bazując na wcześniej wywierconej ósemce.
W taki sposób dostałem się do syfonu od spodu. Wykonując otwór fi100 wiertłem rurkowym można wykorzystać odpad do ponownego zaślepienia otworu. |
|
|
|
 |
siwydaniel
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Adria Matrix 680
|
Wysłany: 2024-08-22, 22:37
|
|
|
[quote="jarodoman"]Panowie!
Potrzebuje pomocy w mojej Adrii Matrix Acess 670 SC.
Otóż pękło mi sitko w brodziku na łączeniu z kolankiem
W mojej Adrii udało mi się wymienic syfon brodzika dostając się od strony kibelka. Wyciągnąłem kasetę, zdemontowałem cały kibelek i dostałem się do syfony. Ale u mnie jest ubikacja i łazienka razem. Natomiast Twoja Adria ma.pewnie osobno WC i prysznic? |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2024-08-23, 06:32
|
|
|
Po wpisach widać, że najsłabszym punktem Adrii są syfony
Warto wiedzieć |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

|
Wysłany: 2024-08-23, 10:03
|
|
|
| Syfony to wszędzie najsłabsze ogniwo. Już gdzieś było o tym na forum. Jak za mocno przykręcone sitko do syfonu to pod wpływem drgań pęka syfon. Nie wiem czy wszyscy producenci czy np Reich z którym ja miałem problemy. I wówczas wymiana to walka o życie. Stąd jak zakładałem nowe, to na silikon i lekkie dokręcenie. Warto też od czasu do czasu przejrzeć całą instalację wodną czy gdzieś nie przecieka na złączkach . W domu wszystko stabilne a w kamperze wszystko się trzęsie i …potem kapie . |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2024-08-25, 16:09
|
|
|
| siwydaniel napisał/a: | | ...ma.pewnie osobno ... prysznic? |
Osobny prysznic to się marketingowcy od kamperów nazywają "pokój kąpielowy" . |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/743 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-08-25, 16:30
|
|
|
No i stałem się posiadaczem Adrii, ale widzę że nie jest tak różowo, ooooo, a to syfon, drzwi mam do garażu do h..... Nie podobne, zaczynam ją lubieć bo sen w niej szeroki rozkoszny, poli nie mało dobre 2litra więcy od eliota, ale takie dobre 2 serio
Kuchenka bidulka wszelakie sztuki trzeba uprawiać by gory pomieścić
Jedzie fajnie stabilnie, spanie lepsze jak w domu, do prysznica który na razie nie pęka po mydło dostęp ok
Nie no fajna jest, zobaczę jak się dopasujemy to może polubimy się na dłużej
|
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
jarodoman
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2024-09-08, 19:53
|
|
|
| EdwardB napisał/a: | Do wymiany syfonu w adri wywierciłem wiercąc z góry długim wiertłem 8 otwór w podłodze.
Następnie od dołu wykonałem otwór o średnicy 100 wiertłem rurowym z prowadzeniem bazując na wcześniej wywierconej ósemce.
W taki sposób dostałem się do syfonu od spodu. Wykonując otwór fi100 wiertłem rurkowym można wykorzystać odpad do ponownego zaślepienia otworu. |
W warsztacie w Szwajcarii próbowaliśmy otwornicą wywiercić otwór w szafce w miejscu w którym byłby dostęp do syfonu. Niestety natknęliśmy się na rurę z ciepłym powietrzem doprowadzającą nadmuch do kabiny prysznicowej. W efekcie majster zakleił nam specjalistycznie ten otwór gdzie pękł syfon i jakoś dotrwaliśmy (chyba bez przecieków) do końca wyjazdu na jednym czynnym odpływie.
Dodam, że wsparcie posprzedażowe Adrii jest kompletnie do d...py! (delikatnie mówiąc). Serwis w Wawie (gdzie kupowałem) na urlopie cały sierpień. Szef sprzedaży, do którego dzwoniłem obiecał pomoc, ale nie ogarnął. Serwis w Krakowie - zero odpowiedzi:( Pisaliśmy też do fabryki Adrii - zero odpowiedzi. Generalnie wyznają zasadę- sprzedaj i zapomnij! Jest to dla mnie absolutnie dyskwalifikujące tą markę i całkowicie niezrozumiałe! Tym bardziej, że nie chodzi o hulajnogę za 3 tys, ale samochód za ponad 300 tys (gdy kupowałewm - dziś sporo więcej...) |
|
|
|
 |
|
|