Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Odchudzamy kamper
Autor Wiadomość
maro88pl 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Piwa: 18/42
Wysłany: 2024-08-24, 11:19   Odchudzamy kamper

I niestety doszliśmy do punktu, w którym naszemu Kaczorkowi trochę za bardzo przybrało na wadze i trzeba wprowadzić terapię odchudzającą.

Pacjent - Ducato II z zabudową Pilote (pełna integra)
DMC - 3.500
Masa własna (z dowodu rejestracyjnego) - 3.100
Masa rzeczywista (zatankowany do pełna, z pełnym zbiornikiem wody czystej, z pustym zbiornikiem wody szarej, z podstawowym wyposażeniem [jakieś przyprawy, lewarki, zgrzewka wody], bez ubrań, prowiantu, pasażerów, kierowcy - 3.540

Wyposażenie auta:
- 1x panel pv + akumulator LFP 200Ah
- klimatyzacja silnikowa (dołożona w Borkach przed tymi wakacjami)
- hak holowniczy
- zdemontowany bagażnik na rowery

Nad czym można popracować aby trochę jeszcze to auto (jakieś 200kg) odchudzić :?:
Postaw piwo autorowi tego posta

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 194/151

Wysłany: 2024-08-24, 11:41   

Wyrzuć firanki i zasłony z okien :mrgreen:
Nie jedź z pełnym zbiornikiem wody ; paliwa

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

maro88pl 
zaawansowany

Wysłany: 2024-08-24, 11:51   

Staramy się jeździć typowo na dziko (bez zatrzymywania na polach). W chwili obecnej załoga 2+1+pies ale już niedługo będzie 2+2+pies więc woda potrzebna ciągle pod ręką :(

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 85/8
Wysłany: 2024-08-24, 12:41   

Z opisu wynika, że raczej nie bardzo jest z czego zrezygnować. Ja bym pozbył się lewarka, bo i tak samodzielna wymiana koła w kamperze to droga przez mękę. Samo odkręcenie śrub wymaga z reguły długiej rury do przedłużenia klucza. Jeszcze nie było chyba przypadku, aby te śruby dało się ruszyć samym kluczem. Lepiej wykupić jakieś niedrogie assistance - niech kto inny się męczy.

maro88pl 
zaawansowany

Wysłany: 2024-08-24, 13:18   

Lewarek (a dokładniej dwa, bo aby zmienić tylne koła potrzeba dwóch z tego co zauważyłem - jeden do podniesienia samej ramy, a drugi do uniesienia zabudowy bo nadkola są tak nabudowane że koło z piasty nie schodzi bez jej dodatkowego uniesienia) to jest jedna z naszych opcji.
Są to solidne lewary z udźwigiem nominalnym 3,5t więc jest to nieco wagi :)

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 353/133
Wysłany: 2024-08-24, 13:44   

Kazik II napisał/a:
Z opisu wynika, że raczej nie bardzo jest z czego zrezygnować. Ja bym pozbył się lewarka, bo i tak samodzielna wymiana koła w kamperze to droga przez mękę. Samo odkręcenie śrub wymaga z reguły długiej rury do przedłużenia klucza. Jeszcze nie było chyba przypadku, aby te śruby dało się ruszyć samym kluczem. Lepiej wykupić jakieś niedrogie assistance - niech kto inny się męczy.

Idąc dalej to można pozbyć się koła zapasowego z jego mocowaniem, w nowych samochodach przeważnie jest zestaw naprawczy i do tego oczywiście assistance.

Koło razem z lewarkami kluczami i rurami to ze 100kG :spoko

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/602
Wysłany: 2024-08-24, 13:55   

maro88pl napisał/a:
hak holowniczy

:?:

Horte 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford Nobel Art
Piwa: 14/9
Wysłany: 2024-08-24, 16:07   

Zamiana felg stalowych na aluminiowe - na każdym kole około 7 kg można wyrwać.
Hak holowniczy to faktycznie około 40-50 kg.
Butla gazowa stalowa vs power gaz to kolejne kilka kg.
Czysta woda na czas podróży na kemping ograniczona do 20l.

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 134/101
Wysłany: 2024-08-24, 17:11   

Horte napisał/a:

Nie każdy lubi kempingi :spoko

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 245/177
Wysłany: 2024-08-24, 20:48   

A po co chcesz odchudzić auto? Sorry, coś mi uciekło może??? Czy nie przyjemniej płynie się z prądem? Niemal wszyscy jesteśmy przeważeni i żyjemy z tym jakoś. Masz jakieś szczególne powody aby wagę swoją obniżać?? To walka z wiatrakami. Ew. unikaj Austrii bo tam przepisy traktują poważnie.

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 85/8
Wysłany: 2024-08-24, 22:37   

Skwarek napisał/a:
Idąc dalej to można pozbyć się koła zapasowego z jego mocowaniem, w nowych samochodach przeważnie jest zestaw naprawczy i do tego oczywiście assistance.

Pewnie większość nowych kamperów pon. 3,5 t tak się sprzedaje. Licho jednak nie śpi a nienaprawialne zniszczenie opony w drodze to bynajmniej nie jakieś SF. W takim przypadku bez zapasu mamy duuuuży problem.
PS 100 kg zapas + lewarki "lekka" przesada. To nie ruski kamaz bojowy :wyszczerzony:

aviator 
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Piwa: 45/131
Wysłany: 2024-08-24, 23:13   

Ja poszedłem w drugą stronę i podniosłem DMC ale też kiedyś w przypływie szału zacząłem odchudzać swojego: poleciał hak, bagażnik rowerowy, wyposażenie garażu, wyposażenie kuchni, lewarek, narzędzia, zabierałem już się w myślach za klime, 1 z 2 tv a nawet łóżko nad kabiną…. Pojechałem tak na wakacje, spokój ducha nie wynagrodził dyskomfortu czyli pełna porażka; po powrocie wszystko zamontowałem spowrotem a jeszcze dołożyłem małe conieco :diabelski_usmiech
Trudno się mówi; w czasach produkcji naszego, chyba nikt za bardzo nie myślał o wadze, także liczę na kilku % tolerancję wagi i obowiązkowe spuszczenie wody aby można było jechać dalej. Na youtubie widać gołym okiem jakie ludzie mają przeważenia na swoich 3,5t kamperach, to moje przy tym to przysłowiowy pryszcz.
Przy ostatnich pracach przed obecną podróżą do Grecji miałem w rękach stół i przednie fotele - szok ile to waży - bez nich mieściłbym się w wadze ze wszystkim innym :haha:
Ostatnio zmieniony przez aviator 2024-08-25, 06:45, w całości zmieniany 1 raz  

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2024-08-25, 06:16   

I niestety nie ma jak z zejść z masy....pojazd z lat 90-tych gdzie się produkowało mocne i ciężkie zabudowy. Do tego integra...to nie dzisiejsze jednorazówki :)

Jak czytam takie posty..jest mi jakby lżej na sercu :) jak dobrze że mam ciężkiego kampera...tylko wrzucam do środka...kostkarka do lodu?? grill? klucze..jakie rurkowe? płaskie?? oczkowe? wiertarka?? mam!! ba nawet i spawarkę myślę wrzucić :mrgreen:

maro88pl 
zaawansowany

Wysłany: 2024-08-25, 09:22   

Skwarek napisał/a:
Kazik II napisał/a:

Koło razem z lewarkami kluczami i rurami to ze 100kG :spoko

I chyba to będzie punkt wyjścia i pierwszy krok.
I tak mamy wykupioną pomoc assistance.

SlawekEwa napisał/a:
maro88pl napisał/a:
hak holowniczy

:?:

Chodzi mi o całą konstrukcję mocującą haka. Rowerów jednak nie zabieramy - obecnie moja druga połówka jest w ciąży, więc siłą rzeczy nie jeździmy. A później jak będzie niemowlak to ważniejsze dla nas jest zabranie wózka i łóżeczka turystycznego.

Horte napisał/a:

Jeździmy głównie na dziko, minimalizując stawanie na kempingach. Także większa ilość wody w zbiorniku (zwłaszcza od nowego roku gdy będziemy z niemowlakiem jeździć) jest nam niezbędna.

rakro1 napisał/a:
A po co chcesz odchudzić auto? Sorry, coś mi uciekło może??? Czy nie przyjemniej płynie się z prądem? Niemal wszyscy jesteśmy przeważeni i żyjemy z tym jakoś. Masz jakieś szczególne powody aby wagę swoją obniżać?? To walka z wiatrakami. Ew. unikaj Austrii bo tam przepisy traktują poważnie.

Marzy nam się dłuższy wyjazd do Szwecji i Norwegii. Z tego co wiem to skandynawia również obecnie sporo waży kampery.

aviator napisał/a:
Ja poszedłem w drugą stronę i podniosłem DMC ale też kiedyś w przypływie szału zacząłem odchudzać swojego: poleciał hak, bagażnik rowerowy, wyposażenie garażu, wyposażenie kuchni, lewarek, narzędzia, zabierałem już się w myślach za klime, 1 z 2 tv a nawet łóżko nad kabiną…. Pojechałem tak na wakacje, spokój ducha nie wynagrodził dyskomfortu czyli pełna porażka; po powrocie wszystko zamontowałem spowrotem a jeszcze dołożyłem małe conieco :diabelski_usmiech
Trudno się mówi; w czasach produkcji naszego, chyba nikt za bardzo nie myślał o wadze, także liczę na kilku % tolerancję wagi i obowiązkowe spuszczenie wody aby można było jechać dalej. Na youtubie widać gołym okiem jakie ludzie mają przeważenia na swoich 3,5t kamperach, to moje przy tym to przysłowiowy pryszcz.
Przy ostatnich pracach przed obecną podróżą do Grecji miałem w rękach stół i przednie fotele - szok ile to waży - bez nich mieściłbym się w wadze ze wszystkim innym :haha:

Zdradzisz jak wygląda to od strony technicznej? Czy idzie to zrobić względnie bezproblemowo dla starszej konstrukcji (Ducato II z 1997r) ?

Wtedy pozostała by tylko kwestia dorobienia sobie prawa jazdy na kat. C u mnie i kolegi z którym użytkujemy Kaczorka na zmianę.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/602
Wysłany: 2024-08-25, 09:37   

maro88pl napisał/a:
Chodzi mi o całą konstrukcję mocującą haka.

i o to pytałem :bajer

Odpowiedz do tematu