Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Okno dachowe 40x40 w dziurę 50x50
Autor Wiadomość
Speedo 
trochę już popisał

Piwa: 4/1
Wysłany: 2024-08-28, 23:07   Okno dachowe 40x40 w dziurę 50x50

Witajcie,

otóż taka sytuacja: mam na suficie dwa okna, z przodu duże - ładne, nowe, po odnalezionych tunelach kablowych w dachu zdaje się, że była tam klima którą ktoś zdemontował i w zamian wstawił nową Fiammę 50x50. Drugie okno z tyłu - też Fiamma, stara, omszała, pożółkła i zapyziała, wyraźnie mniejsza od siostry z przodu. Skoro to z przodu jest 50x50 (zmierzyłem) to to mniejsze z tyłu 40x40 (nie zmierzyłem) bo na 28 nie wygląda a innych raczej nie ma. No to cyk i zimą na raty wziąłem TurboVenta 40x40 z roletką, spłacam sobie powoli do grudnia czy kiedytam, nie pamiętam. Jakoś ze 2 tygodnie temu działam bo upały w aucie wielkie - wymontowałem "małą" starą Fiammę, zeskrobałem butyl, oczyściłem dach papierem, odtłuściłem, wyjmuję z kartonika TurboVenta, włażę na dach i... okno wpadło do dziury, która też jest 50x50 a jego "mniejszość" to zapewne złudzenie optyczne z racji zastosowania jakiejś grubszej obudowy starego okna.

I teraz pytanie szto dziełać? Zmontować w dziurę 50x50 jakąś zaślepkę z blachy na dachu a wewnątrz listwy na piankę? Może są jakieś podobne "turboventy" 50x50? (ja nie znalazłem). Odpuścić temat i TurboVenta za ułamek ceny na OLX? A może są (a ja ich nie widzę) jakieś gotowe adaptery dla takich gapiątek? Jakaś inna koncepcja?

Z góry dziękuję za porady
Pozdrawiam
Speedo
Postaw piwo autorowi tego posta

fan 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fleurette Discover 73 LM
Nazwa załogi: ola i benek
Piwa: 9/49
Wysłany: 2024-08-29, 06:00   

wyciąć z dibondu 2 kwadraty 60x60 cm (najlepiej w najbliższej agencji reklamowej) zaokrąglić rogi ,w tych kwadratach wyciąć otwory 40x40 cm.Jeden prostokąt na górę drugi na dół.
tak to robią w serwisie we Frankfurcie.
Górny prostokąt oczywiście trzeba wkleić na uszczelniacz.

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 134/101
Wysłany: 2024-08-29, 06:02   

Cytat:
TurboVenta za ułamek ceny na OLX?

Jak nie jesteś estetą to zrobisz drugą ramkę i odpowiedni fartuszek z góry
Gorzej to będzie od spodu zamaskować bo zawsze będzie widać ,że właściciela nie stać na większe i kupił po taniości mniejsze :haha:
:diabelski_usmiech
Jak byś był zdesperowany wstawić na olx daj znać zaoszczędzisz na prowizji :spoko

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 294/634
Wysłany: 2024-08-29, 06:58   

Nie będzie się to lało za chwilę, nie lepiej wymienić na takie jak ma być, dach to dach z dachem żartów nie ma

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 134/101
Wysłany: 2024-08-29, 10:14   

To zależy jak to zrobisz jeżeli jesteś manualny i nie zasmarkasz silikonem sanitarnym to będzie ok

Speedo 
trochę już popisał

Piwa: 4/1
Wysłany: 2024-08-29, 12:33   

Bim napisał/a:
bo zawsze będzie widać ,że właściciela nie stać na większe i kupił po taniości mniejsze

najgorzej, że ja nie chcę zaoszczędzić ale 50x50 z wiatrakiem po prostu NIE MA ;)

Komplecik napisał/a:
nie lepiej wymienić na takie jak ma być, dach to dach z dachem żartów nie ma

u mnie wymiana nie jest wymagana, okno stare jest wstawione i ma się dobrze, chciałem tylko poprawić wentylację

fan napisał/a:
wyciąć z dibondu 2 kwadraty 60x60 cm (najlepiej w najbliższej agencji reklamowej)

Dzięki, właśnie chyba pójdę tym tropem z drobnymi modyfikacjami - u mnie na dachu ktoś przylepił arkusze blachy aluminiowej ryflowanej dość grube, nie wiem czy dach korodował czy chciał po tym chodzić i to okno jest w takiej luce między dwoma blachami, trzeba zamówić prostokąt wypełniający lukę, przykleić na sikaflex i wyciąć dziurę 40x40 w miejscu pięćdziesiątki, to da się zrobić, bardziej martwił mnie środek bo mam ładny sufit i nie chciałem, żeby było widać, że "właściciela nie stać" ;) ale pomysł z tym dibondem może wypalić, pewnie będzie wyglądało jak element obudowy okna gdy się ładnie wyreza... W szpary w suficie można dać listwy drewniane 5cm na pianę czy sikaflex dla usztywnienia... No nic, może się skuszę na taką operację w ciepłe jesienne popołudnia :)

Odpowiedz do tematu