Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Plan na Kretę
Autor Wiadomość
andrzej627 
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Piwa: 350/162
Wysłany: 2024-08-08, 11:48   

Cieszę się, że mój plan może się przydać. Zwykle robię plan zakładając, że jak jest droga na mapie, to można spróbować nią przejechać. Mój campervan na napęd na 4 koła, 5.30m długości, a więc zakładam, że jeżeli samochód osobowy przejedzie, to ja też. Do planu wstawiam miejsca, do których jest dojazd wg mapy Garmina. Tam, gdzie Garmin nie chciał prowadzić, zrobiłem trasę wg mapy OSM i zaznaczyłem ją na czerwono.

Mój plan nie został sprawdzony w terenie. Życzę szczęśliwej podróży. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Access450 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson 625 Welcome
Nazwa załogi: Access450
Piwa: 14/6
Wysłany: 2024-08-16, 09:35   

Witam

Jestem na ukończeniu tworzenia mojej mapy ..zastanowił mnie koniec Krety ten najbardziej na wschód wysunięty . Czy może ktoś się orientuję czy faktycznie jest tam zakaż wjazdu ?
P.s taką informację znalazłem w internecie

Warto odwiedzić, jeśli masz okazję, raz w roku 4/02, w święto kościoła Agios Isidoros, kiedy to jest jedyny raz, kiedy możesz odwiedzić.!!!

Piękne dzikie miejsce... najbardziej na wschód wysunięty punkt Krety.!!!

andrzej627 
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Piwa: 350/162
Wysłany: 2024-08-16, 11:24   

Na mapie OSM widać, że tam jest teren wojskowy (Prokechoreméne Naytike Báse Kyriamadíoy). W planie miałem dojechać tylko do Itanos. :spoko

Agios Isidoros.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 935,06 KB

Access450 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-08-16, 12:10   

Dziękuję Andrzeju za informację ..jeszcze jedno pytanie odnośnie punktów poboru wody może ktoś ma je zapisane - czy zwyczajowo oczy szeroko otwarte ? :wyszczerzony: :wyszczerzony:

P.s co do wody skorzystałem w mapy Spaxxa :) więc ten temat mam już załatwiony

Access450 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-08-20, 06:58   

Witam

Oto moja mapa z miejscami wytypowanymi na podstawie wiedzy zdobytej tu i tam :) Będziemy się tam poruszać campervanem więc i na tej podstawie będę oceniał możliwości przemieszczania się . Załączam link do mapy którą stworzyłem .

P.s Andrzej jako że Ty bardziej władasz możliwościami komputera jest ona w wersji edytowalnej. Każda wzmianka i informacja do mijesc mile widziana :)

https://maps.app.goo.gl/o46wBgfxL2DRH3897

samotny wilk 
weteran
W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Piwa: 72/62
Wysłany: 2024-08-23, 18:53   

Access450, "... jeszcze jedno pytanie odnośnie punktów poboru wody może ktoś ma je zapisane - czy zwyczajowo oczy szeroko otwarte ?".

Może skorzystaj z czeskiej mapy Mapy.cz.

W lupę proponuję wpisać: woda pitna, Kreta.

Na mapie Krety ukaże się wiele pkt poboru wody pitnej. Im bardziej będziesz przybliżał wybrany obszar, tym pkt poboru wody ukaże się więcej.

Pomijając ww. mapę w każdym porcie na ogół jest woda. Z dostępem nie powinno być kłopotu.

W taki sam sposób możesz szukać np. plaż, campingów, sklepów np. Lidl.

:spoko

Woda pitna, Kreta -na Mapy.cz.png
Plik ściągnięto 17 raz(y) 969,45 KB

Pitna woda, Kreta.png
Pkty poboru wody pitnej na Krecie.
Chcesz mieć więcej takich pkt użyj przycisku "+".
Plik ściągnięto 12 raz(y) 542,89 KB

Campingi, Kreta.png
Plik ściągnięto 10 raz(y) 501,42 KB

Sklepy Lidl na Krecie.png
Plik ściągnięto 6 raz(y) 517,55 KB

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2024-08-23, 19:43   

Access450. Moim zdaniem do Canionu Samaria nie dojedziesz w zaznaczone miejsce. Tam dojdziesz tylko na własnych nogach. Długość canionu to ok. 16 km. Nie zapomnij o wodzie i kanapkach oraz nakryciu głowy i kremie z filtrem p.słonecznym o wysokim faktorze. Podstawa to dobre buty. :mrgreen:
Ja Samarię przeszedłem już 3 krotnie. Przy wysokich temperaturach wysiłek będzie spory.
Marsz zawsze rozpoczynałem od północnej strony. Tam są 2 parkingi, kawiarnia, przystanek autobusowy i kasa biletowa canionu.
Nie wyrzucaj tylko zakupionego biletu. Jest to sprawdzane w czasie opuszczania canionu. :-P

Canion Samaria..png
Tu z pewnością nie dojedziesz. Ale tak sobie zaplanowałeś.
Plik ściągnięto 2 raz(y) 345,39 KB

Start do Samarii..png
Tu możesz rozpocząć marsz. Na parkingu zostawisz auto i w drogę.
Plik ściągnięto 8 raz(y) 290,35 KB

Access450 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-08-26, 16:55   

Witam

dziękuje za cenne uwagi i podpowiedzi :) Co do kanionu czy przejście tych 16km jest wykonalne i jak to czasowo się przedstawia ? My jesteśmy przed 50-tką więc jeszcze sprawni jesteśmy :)

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2024-08-28, 19:37   

Access450

Jest taka stronka internetowa o Samarii. Tam jest wszystko na jej temat. Zalecam zerknięcie na Regulamin Parku Narodowego Samaria na stronie: https://www.samaria.gr/tips-for-crossing-samaria/

Przejście tych 16 km jest jak najbardziej wykonalne. Ale, lepiej się dobrze przygotować. Już o tym pisałem. Przeciętny spacer trwa ~ 6-7 godzin.
Jeżeli auto zostawisz na parkingu od północnej strony to nie musisz przechodzić całego canionu. Przejdziesz ile będziesz mógł i tą sama drogą wrócisz do auta. Jednak droga powrotna jest sporo trudniejsza. Wiedzie pod górę. :mrgreen:
Twardziele idą cały przez canion i wracają na górę te 16 km. Razem wychodzi dystans 32 km. To już się czuje. :szeroki_usmiech

Najważniejsze pkt regulaminu (tłumaczenie Google):

Park Narodowy jest otwarty od 1 maja do 31 października każdego roku, w godzinach od 7 do 16, z wejściami od Xyloskalo i Agia Roumeli.
Zgodnie z regulaminem Parku Narodowego można wędrować tylko centralną ścieżką wewnątrz Wąwozu Samarii.
Do wąwozu można dostać się dwoma wejściami – jednym na północy ("Xyloskalo") położonym w pobliżu płaskowyżu Omalos, a drugim na południu – w pobliżu nadmorskiej wioski "Agia Roumeli". Do Xyloskalo można dojechać samochodem, ale do południowego wejścia można dostać się tylko łodzią. Główna ścieżka wewnątrz wąwozu ma 13 km. Odległość od południowego wejścia do Agia Roumeli wynosi kolejne 3 km. Tak więc całkowita trasa to ~16 km. Naturalnym kierunkiem przez wąwóz jest ten, który podąża za nachyleniem terenu, od Xyloscalo (1227 m n.p.m.) aż do powierzchni morza w Agia Roumeli (0 m n.p.m.). Ścieżka jest w swojej największej części kamienista. Będziesz także musiał kilkakrotnie przekroczyć rzekę, albo wchodząc na małe drewniane mosty, albo nadepnąwszy na skały, które zostały umieszczone, aby stworzyć przejście przez rzekę. Nie jest więc uważany za "łatwy" spacer, ale nie oznacza to, że jest skierowany tylko do doświadczonych wędrowców. Każdego dnia wąwóz wędruje około 800 osób.
W wąwozie Samaria znajduje się kilka punktów rekreacyjnych, w których można zatrzymać się na chwilę, odpocząć i podziwiać krajobrazy.
Aby wejść do wąwozu Samaria, należy uiścić opłatę za wstęp, która kosztuje pięć (5) euro. Dzieci poniżej 15 roku życia mają bezpłatny karnet. Opłata za wstęp jest taka sama, niezależnie od tego, czy chcesz wejść do wąwozu tylko na kilka kilometrów, czy na całą trasę. Uwaga: Ważne jest, aby zachować bilet, aby mógł zostać sprawdzony przy wyjściu. Odbywa się to ze względu na bezpieczeństwo odwiedzających, ponieważ strażnicy parku będą wiedzieć, ile osób weszło i wyszło z wąwozu.
Alternatywne trasy w Wąwozie Samarii
Dla zwiedzających dostępna jest tylko główna ścieżka wewnątrz Wąwozu Samaria. Możesz jednak zdecydować się na wejście do wąwozu od północy lub południa, a może nie przejść całej trasy. Poniżej znajdziesz kilka informacji, które pomogą Ci zaplanować wizytę w sposób, który będzie dla Ciebie wygodniejszy.

Sugerowana/najpopularniejsza trasa
Przejście całej 16-kilometrowej trasy, zaczynającej się od Xyloskalo, a kończącej na Agia Roumeli. Korzystanie z usług transportu publicznego Do "Xyloskalo" można dojechać autobusem miejskim, który odjeżdża z głównego dworca autobusowego w Chanii (KTEL) i kończy na "Omalos". Trasa trwa ~60 minut, a bilet kosztuje 7,50 euro za jedną osobę dorosłą. Jeśli chcesz uniknąć porannej jazdy, możesz zarezerwować sobie pobyt na poprzednią noc w hotelu w Omalos. Po dotarciu do Omalos będziesz musiał zdobyć bilet, aby wejść do wąwozu. Bilety wydawane są na dziedzińcu Centrum Informacyjnego, które warto odwiedzić przed przekroczeniem wąwozu, ponieważ znajdziesz tam przydatne informacje na temat obszaru chronionego (środowisko naturalne i stworzone przez człowieka). Wstęp do Centrum Informacyjnego jest bezpłatny. Po uzyskaniu biletu można udać się do bramy wejściowej i rozpocząć zejście do wnętrza wąwozu. Przeciętny spacer trwa ~ 6-7 godzin. Jeśli chcesz, przy wyjściu z wąwozu znajduje się prywatny mały autobus, który może zabrać Cię do wioski Agia Roumeli, aby uniknąć chodzenia ostatnich kilometrów trasy. Po dotarciu do Agia Roumeli masz trzy alternatywne rozwiązania, aby wrócić do miasta Chania:
1. Wsiądź łodzią do Sfakii (Chora Sfakion) – rejs statkiem trwa ~1 godzinę i kosztuje 12,50 euro za jedną osobę dorosłą.
2. Wsiądź do łodzi do Sougia - rejs łodzią trwa ~40 minut i kosztuje 11,00 euro za jedną osobę dorosłą.
3. Wsiądź do łodzi do Paleochora - rejs łodzią trwa ~90 minut i kosztuje 17,20 euro za jedną osobę dorosłą.
Po dotarciu do miejsca docelowego zwykle będzie to autobus publiczny, którym możesz wrócić, aby wrócić do Chanii. -Z Sfakia (Chora Sfakion) do Chanii – 8,30 euro – ~1 godzina i 40 minut – Z Sougii do Chanii – 7,80 euro – ~1 godzina i 50 minut – Z Paleochory do Chanii – 8,30 euro – ~1 godzina i 50 minut Kliknij tutaj, aby sprawdzić rozkłady jazdy i ceny. KTEL CHANION-RETHIMNOU (autobus miejski): http://www.e-ktel.com/en/ ANENDYK (rejs).
Dotarcie do Wąwozu Samarii własnym samochodem Jeśli chcesz dotrzeć do Xyloskalo samochodem, jest to również możliwe, chociaż nie jest to wysoce zalecane, ponieważ będziesz musiał wrócić do Omalos, aby go odebrać. W takiej sytuacji, po dotarciu do Agia Roumeli, musisz wsiąść do łodzi do Sougia. Z Sougii kursuje autobus publiczny, który wraca do Omalos. Prosimy o zapoznanie się z rozkładem jazdy tutaj [http://www.e-ktel.com/en/]. Bilet kosztuje 5,30 euro za jedną osobę dorosłą. Alternatywnie możesz zorganizować powrót do Omalos taksówką. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z taksówkami Sougia. Trasy alternatywne
• Są ludzie, którzy chcą wspiąć się na wąwóz, zaczynając od Agia Roumeli, aby dotrzeć do Xyloskalo. W takim przypadku zaleca się nocleg w Agia Roumeli i rozpoczęcie spaceru wcześnie rano. Ponadto trzeba pamiętać, że ostatnie kilometry spaceru będą trudne, ponieważ trzeba będzie wspiąć się po dość stromej ścieżce. Tego wyboru powinni unikać ci, którzy nie są sprawni fizycznie.
• Jeśli nie chcesz pokonywać całej trasy, możesz dotrzeć do Sfakii, Sougii lub Paleochora autobusem lub samochodem. Następnie można popłynąć łodzią ANENDYK do Agia Roumeli, gdzie rozpocznie się przeprawa przez wąwóz w odwrotnej kolejności. Bilet wstępu w tym przypadku również kosztuje 5€. Najsłynniejszy zabytek wewnątrz wąwozu, "Portes" znajduje się ~1,5 km od placówki Agia Roumeli.
• Jeśli nie chcesz pokonywać całej trasy, możesz również wejść do wąwozu z Xyloscalo na kilka kilometrów. Do Xyloscalo można dojechać własnym samochodem lub autobusem lub taksówką. Ponownie trzeba pamiętać, że trasa będzie bardziej męcząca w drodze powrotnej, ponieważ ścieżka jest dość stroma (większa różnica wysokości).
Przydatna rada
• Zaleca się, aby wejście do wąwozu od strony Xyloscalo odbyło się jak najwcześniej.
• Przeprawa musi odbywać się powoli, z wieloma przystankami i zgodnie z instrukcjami tabliczek informacyjnych i strażników.
• Odwiedzający muszą posiadać odpowiedni ubiór, obuwie oraz ochronę przeciwsłoneczną (nakrycie głowy, krem z filtrem).
• Na pewno masz ze sobą coś do jedzenia, skoro w wąwozie Samarii nie ma sklepów.
• Musisz mieć ze sobą wodę, ale ponieważ w wąwozie znajduje się kilka źródeł, możesz napełnić butelkę.
• Toalety znajdują się w kilku miejscach na ścieżce.
• Śmieci należy wyrzucać tylko do koszy na śmieci, które napotkasz po drodze.

Ja 3 krotnie szedłem wejściem od płn strony. Potem był prom z Agia Roumeli do Sougia i autobus do Chanii. Uważam, że dojazd autem do canionu stanowi spore utrudnienie. Wygodniej jest dojechać autobusem do mca startu. A wrócić tak jak wyżej napisałem.

Dasz se radę. Powodzenia. :spoko

Wyświetl szczegóły
samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2024-08-28, 20:49   

Access450

Widzę, ze w swoim planie ująłeś także marsz na Pachnes. Zapewne lubisz góry. :mrgreen:

W tym przypadku proponuję dojechać do m. Anopoli i tam na parkingu zostawić auto.
Koordynaty parkingu: 35.217687, 24.085908.
Tylko należy zrobić to rano. Póżniej może nie być miejsca na auto. Zresztą, w góry zawsze wyruszamy tylko rano.
Szlak na Pachnes liczy sobie ok. 16 km. Kolor szlaku: pomarańczowy.
:spoko

Trasa marszu z Anopoli na szczyt Pachnes 2453 m n.p.m.png
Szlak koloru pomarańczowego.
Plik ściągnięto 12 raz(y) 1,18 MB

Proponowane miejsce rozpoczęcia marszu na Pachnes. Parking w Anopoli..png
35.217687, 24.085908
Plik ściągnięto 3 raz(y) 137,63 KB

Wyświetl szczegóły
Access450 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-08-29, 08:42   

Witam

Z góry dziękuję za mega wyczerpujące informację :) na pewno się przydadzą . Lecą piwka dla Ciebie

Odpowiedz do tematu