Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony głośne na asfalcie, paliwożerne, ale super na trawę
Autor Wiadomość
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 95/94
Wysłany: 2024-09-20, 18:06   

Zatyczki do uszu jeszcze nikogo nie zrujnowały finansowo. Efekt murowany :diabelski_usmiech

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 358/714
Wysłany: 2024-09-20, 20:41   

Janusszr napisał/a:
Zatyczki do uszu jeszcze nikogo nie zrujnowały finansowo. Efekt murowany :diabelski_usmiech

Ciekawe czy już sprzedają w komplecie :haha:
:spoko

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 325/20
Wysłany: 2024-09-20, 20:55   

ja mam tak: w osobówce zimową chińszczyznę, w kamperze zimowe premium.

od dwóch lat nie zmieniam na lato jeżdżąc cały czas na zimówkach, z lenistwa.

w tej osobówce od 2019 roku nie złapałem kapcia.
w kamperze dwa razy, obydwa na postoju w 2016 i w 2022.
w pierwszym przypadku był blachowkręt w drugim pęknięta felga.

osobówką jeżdżę po mieście około 8 000km rocznie, kamperem zawsze jeździłem więcej, ale ostatnio ponad 20 000km.
szczerze mówiąc przy jeździe po mieście i turystycznie kamperem, nie widzę różnicy między tymi oponami.
może gdybym jeździł sportowo, może z intensywnością transportu profesjonalnego, ale przy takiej rekreacji - nie.
w kamperze premium dlatego, że większe przebiegi.

co do trawy, w kamperze wszystkie opony są kiepskie.
jeżeli pojazd ma napęd na przód, a obciążenie na tył, opony dużo nie pomogą.

Postaw piwo autorowi tego posta

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-20, 20:58   

Komplecik napisał/a:
Janusszr napisał/a:

Ciekawe czy już sprzedają w komplecie :haha:

No co Ty. Mają przyznać się do produkcji kichy? :haha: :haha: :haha:

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 533/44
Wysłany: 2024-09-20, 22:46   

mischka napisał/a:
Chłopaki jak te wasze głośne i paliwożerne się sprawują w terenie?
U mnie w planie wymiana kampera a co za tym idzie wymiana opon i na coś się trzeba będzie zdecydować.

Nie wiem co Ci mam Michał powiedzieć, żeby Cię nie wepchnąć na minę , jak sugerował Janusz :szeroki_usmiech
Zrobiłem na nich niecałe 6 tys km po Bałkanach w dość skrajnych warunkach , bo w Bośni jednego dnia w okolicach Mostaru termometr wskazywał 46 stopni (a przypominam że to opony wielosezonowe, które w takich temperaturach powinny już płynąć na równi z asfaltem :haha:
), a na powrocie po wspięciu się w góry od strony Rijeki było 5 stopni i ulewny deszcz .
Próba "terenowa" , o ile taką można nazwać wjechanie i co ważniejsze wyjechanie z rozmokniętej od deszczu łączki , też bez żadnych problemów (łączka przy stawie na kempingu przy termach Dunajska Streda). Na pewno nie są to opony MT, ani nawet AT , po prostu dobre jakościowo wielosezonówki.

Co do komfortu i poziomu hałasu pisałem już wcześniej , że petarda ..... znaczy cicho i miękko :spoko
Gdybym na ten wyjazd zostawił jeszcze stare miśki agilisy, albo co gorsza zaopatrzył się w jakieś letnie conti, to po suchych drogach w upalne dni jeszcze bym pewnie jakoś obskoczył , ale przy 5 stopniach i ulewie było by strach nacisnąć hamulec (a w górach czasem wypada :-P ).

Co do paliwożerności to po tych niecałych 6 tysiącach wyszło ostatecznie 9,0. Oczywiście oponki tu nie pomogły ...... ale z pewnością nie zaszkodziły :ok

Właściwości na śniegu i lodzie pewnie nigdy nie sprawdzę , bo kamper i zima to dwie wykluczające się rzeczy , ale z pewnością nigdy już nie założę do kampera opon letnich.
Jak pokazała praktyka nawet w czasie letnich wyjazdów zdarzają się warunki i okoliczności , w których letnia opona staje się bezużyteczna , a co ważniejsze przestaje być bezpieczna.

Podsumowując, mnie się sprawdziły , jestem zadowolony, a na pewno nie zawiedziony.
W porównaniu do Michelin i Continentali , które używałem poprzednio w niektórych tematach porównywalne , a w niektorych lepsze ...... więc finalnie dla mnie chyba lepsze :ok

Przy okazji Podziękowania dla Komplecika za ich wskazanie , bo sam z klapkami na oczach z napisem "Premium" bym pewnie na nie nie wpadł :haha: :bukiet:

Wyświetl szczegóły
mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 145/181
Wysłany: 2024-09-21, 07:21   

joko, Dzięki, o takie informacje mi chodziło. Teraz będę miał na kogo zwalić winę :spoko

:pifko za raport

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-21, 07:46   

Dziękuję nie trzeba joko :oops: przecież to obowiązek pomagać, cieszę się że masz dobrze :wyszczerzony:
Ja też jak przechodzę obok moich Sailumow też mnie się podobają
Dzisiaj zamawiam komplet bratu 15/225/70 za 1200 kilka zł
Tak że no :hello

Reszta państwa niech płaci po czwórce a my będziemy jeździć na tych tańszych ale też całkiem całkiem :wyszczerzony:

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-21, 07:50   

mischka napisał/a:
joko, Dzięki, o takie informacje mi chodziło. Teraz będę miał na kogo zwalić winę :spoko

:pifko za raport

Mnie też byś mógł postawić w końcu ja je znalazłem przeglądając setki 1000e bieżników i porównując do premium :haha:
:chytry :haha:
Jest mi zwyczajnie przykro :placze :placze :placze całą śmietanę spija joko pisząc tylko pięknie ot i testuje je, wielka mi sprawa :haha:
Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2024-09-21, 07:53, w całości zmieniany 1 raz  

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
mischka
mischka 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-21, 07:52   

Komplecik, właściwie to czekałem na taki odzew z Twojej strony :haha:
:pifko się należy

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-21, 08:04   

joko napisał/a:
mischka napisał/a:
Chłopaki jak te wasze głośne i paliwożerne się sprawują w terenie?
U mnie w planie wymiana kampera a co za tym idzie wymiana opon i na coś się trzeba będzie zdecydować.

Nie wiem co Ci mam Michał powiedzieć, żeby Cię nie wepchnąć na minę , jak sugerował Janusz :szeroki_usmiech
Zrobiłem na nich niecałe 6 tys km po Bałkanach w dość skrajnych warunkach , bo w Bośni jednego dnia w okolicach Mostaru termometr wskazywał 46 stopni (a przypominam że to opony wielosezonowe, które w takich temperaturach powinny już płynąć na równi z asfaltem :haha:
), a na powrocie po wspięciu się w góry od strony Rijeki było 5 stopni i ulewny deszcz .
Próba "terenowa" , o ile taką można nazwać wjechanie i co ważniejsze wyjechanie z rozmokniętej od deszczu łączki , też bez żadnych problemów (łączka przy stawie na kempingu przy termach Dunajska Streda). Na pewno nie są to opony MT, ani nawet AT , po prostu dobre jakościowo wielosezonówki.

Co do komfortu i poziomu hałasu pisałem już wcześniej , że petarda ..... znaczy cicho i miękko :spoko
Gdybym na ten wyjazd zostawił jeszcze stare miśki agilisy, albo co gorsza zaopatrzył się w jakieś letnie conti, to po suchych drogach w upalne dni jeszcze bym pewnie jakoś obskoczył , ale przy 5 stopniach i ulewie było by strach nacisnąć hamulec (a w górach czasem wypada :-P ).

Co do paliwożerności to po tych niecałych 6 tysiącach wyszło ostatecznie 9,0. Oczywiście oponki tu nie pomogły ...... ale z pewnością nie zaszkodziły :ok

Właściwości na śniegu i lodzie pewnie nigdy nie sprawdzę , bo kamper i zima to dwie wykluczające się rzeczy , ale z pewnością nigdy już nie założę do kampera opon letnich.
Jak pokazała praktyka nawet w czasie letnich wyjazdów zdarzają się warunki i okoliczności , w których letnia opona staje się bezużyteczna , a co ważniejsze przestaje być bezpieczna.

Podsumowując, mnie się sprawdziły , jestem zadowolony, a na pewno nie zawiedziony.
W porównaniu do Michelin i Continentali , które używałem poprzednio w niektórych tematach porównywalne , a w niektorych lepsze ...... więc finalnie dla mnie chyba lepsze :ok

Przy okazji Podziękowania dla Komplecika za ich wskazanie , bo sam z klapkami na oczach z napisem "Premium" bym pewnie na nie nie wpadł :haha: :bukiet:

Nie ma to jak dobry bajer :ok A gawiedź wierzy głęboko........ :diabelski_usmiech
Ty Joko bez problemu byś księżyc sprzedał :haha: :haha: :haha:

mischka 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-21, 14:30   

Janusszr napisał/a:
Nie ma to jak dobry bajer :ok A gawiedź wierzy głęboko........ :diabelski_usmiech

Kiedyś taki jeden pisał że mu ktoś przypadkowo spotkany powiedział ile kosztują kempingi we Włoszech. Na nic zdały się tłumaczenia że z kartami ACSI /ADAC itp. można zapłacić mniej. Głęboko wierzył że musi być drogo, dlatego zgadzam się z Twoim stwierdzeniem że gawiedź uwierzy :haha:

Praktyk z teoretykiem się nie dogada. Teoretyk wie lepiej a praktyk robi swoje :spoko

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 325/20
Wysłany: 2024-09-21, 15:34   

joko napisał/a:
...Właściwości na śniegu i lodzie pewnie nigdy nie sprawdzę , bo kamper i zima to dwie wykluczające się rzeczy , ale z pewnością nigdy już nie założę do kampera opon letnich...

jestem podobnego zdania, obecne zimowe zastąpię następnymi zimowymi, ale jeżdżę kamperem cały rok i zdarza mi się czasami jeździć po śniegu i po lodzie, choć bardzo rzadko (w tym roku na drodze wojewódzkiej 266 w drodze do Ciechocinka).
w tym roku w kwietniu w centralnej Francji mieliśmy okazję pojeździć po śniegu.

nawet w lecie zdarzają się sytuacje po deszczu na trawie, w których często nawet opony zimowe nie pomagają (w tym roku raz we Francji - sam sobie dałem rady i raz w Łazach - musieli mnie wyciągać).

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-21, 17:11   

Zimowe, letnie, całoroczne. Każdy ma swoje preferencje.
Budżetówki, czy premium do kampera? Oto jest pytanie. Lansowane tutaj są budżetówki, często a zaniżonych parametrach, z czym trudno mi się zgodzić :spoko

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 533/44
Wysłany: 2024-09-21, 17:53   

Janusszr napisał/a:
Budżetówki, czy premium do kampera? Oto jest pytanie.

To jest źle postawione pytanie , bo co to właściwie oznacza że opona jest budżetowa albo premium ? Że niby budżetowe to te tanie, a premium te drogie ?
Jeśli tak, to od ilu PLN'ów kończy się budżetówka i zaczyna premium ?
Czy może budżetowe to te gorsze , a te lepsze to premium ? ...... ale kto wtedy ocenia która jest jaka ?
O jakich zaniżonych parametrach tu opowiadasz ?

Cała prawda o oponach jest taka, że pewne marki i koncerny , promują swoje wyroby sami nazywając je "premium" i ustawiają je we wszystkich możliwych testach i rankingach na czołowych pozycjach po to, aby gawiedź kupowała je namiętnie płacąc po dwa razy więcej niż są warte.
Nie ma wiarygodnych i niezależnych rankingów z których można by się dowiedzieć co faktycznie ile jest warte , a jedyną drogą są opinie samych użytkowników , ale z kolei jeśli opony promowane mają największą sprzedaż to normalne że mają też najwięcej opinii ....... i koło się zamyka :szeroki_usmiech

Można oczywiście dawać się sfrajerować i przepłacać za produkty , kupując sobie fałszywe poczucie bezpieczeństwa , ale można również pomyśleć , popróbować , popytać i podjąć własną i samodzielną decyzję :spoko

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-21, 18:27   

Jesteś Joko zadowolony z chińszczyzny, to cieszę razem z Tobą :spoko Nie ma to jak dobry zakup :spoko

Odpowiedz do tematu