Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper na Baranie z napędem na 4 racice
Autor Wiadomość
kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: Dethleffs Esprit RT na auto s pici na kapotou
Piwa: 140/44
Wysłany: 2024-09-26, 17:57   

Samochód który ma służyć do zabawy zagazowany? :confused

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Postaw piwo autorowi tego posta

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 451/346
Wysłany: 2024-09-26, 18:49   

przemo.d napisał/a:
ta moc silnika .. jak i tak wiadomo , że później 100km/h to po co to w kamperku ?

Bo Kuba jak już dostanie ten baranowóz to budy zakładać nie będzie a Prosiaka z garażu sprzeda i zostanie tylko z tym chamerykańskim cudem na codzień :bajer

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 468/28
Wysłany: 2024-09-26, 19:20   

przemo.d napisał/a:
Droga dobra, jak gaz to już do wszystkiego.
Tylko taka mała butla wlezie ? To ledwo na 300km będzie wystarczało. Zabawna jest także ta moc silnika .. jak I tak wiadomo , że później 100km/h to po co to w kamperku ?

Zbiornik ma 105l brutto czyli jakieś 90l można zatankować. Przy 100km/h o których piszesz będzie spalał 12-15l/100km (przypominam że to jest eTorque a nie zwykłe HEMI ) więc 600-750km . Nawet jak będę go deptał dla zabawy i spali 25l to i tak przejedzie więcej niż 300km. W samochodzie pozostanie również oryginalny zbiornik paliwa o pojemności 125l na którym zrobi kolejne 800-1000km . Ile zasięgu ma Twój kamper ? ;)

Mocy w samochodzie może być co najwyżej za mało ... za dużo nigdy. Nikt nie każe z niej korzystać w całości , a to że jest tak duży zapas to tylko zaleta , nigdy wada.
To jest HEMI , które ma system wyłączania połowy cylindrów wtedy kiedy nie potrzeba dużo mocy (czyli przy normalnej jeździe bez upalania , praktycznie cały czas ).
Różnica w stosunku do normalnego kamperka taka, że jak będę miał fanaberje pojechać sobie autostradą cały czas lewym pasem to sobie pojadę a jak będę potrzebował szybko i sprawnie kogos wyprzedzić to sobie wyprzedzę ....... w Ducato czy innym Fordzie możesz tylko tyle na ile pozwoli Ci ten lichy diesel'ek ....... czyli niewiele :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-26, 19:21   

kimtop napisał/a:
Samochód który ma służyć do zabawy zagazowany? :confused

:bajer :?:

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-26, 19:25   

LukF napisał/a:
przemo.d napisał/a:
ta moc silnika .. jak i tak wiadomo , że później 100km/h to po co to w kamperku ?

Bo Kuba jak już dostanie ten baranowóz to budy zakładać nie będzie a Prosiaka z garażu sprzeda i zostanie tylko z tym chamerykańskim cudem na codzień :bajer

Na co dzień to ja jeżdżę na prundzie i bardziej praktycznym pojazdem , a prosiaki mam dwa i nie są na sprzedaż :-P :haha:

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 18/84
Wysłany: 2024-09-26, 20:40   

joko napisał/a:
przemo.d napisał/a:
Droga dobra, jak gaz to już do wszystkiego.
Tylko taka mała butla wlezie ? To ledwo na 300km będzie wystarczało. Zabawna jest także ta moc silnika .. jak I tak wiadomo , że później 100km/h to po co to w kamperku ?

Zbiornik ma 105l brutto czyli jakieś 90l można zatankować. Przy 100km/h o których piszesz będzie spalał 12-15l/100km (przypominam że to jest eTorque a nie zwykłe HEMI ) więc 600-750km . Nawet jak będę go deptał dla zabawy i spali 25l to i tak przejedzie więcej niż 300km:spoko

Ja inne dane podstawiłem do Twojego wzoru i z tą budą na pace to raczej bliżej 30 litrów gazu się spodziewam, parę aut z gazem miałem I pamiętam, że zawsze albo palą gaz albo głowice :lol: w dłuższej perspektywie taniej wychodzi jak to jednak jest gaz :haha: , ja to jednak jestem fanem diesla bo od zawsze je trenuje i nie odczuwam zadnego dyskomfortu a automat i 170km z obecnym momentem w zupelnosci mnie satysfakcjonuje do b. Sprawnego przemieszczania się :mrgreen: ale nie o tym .
Obym się mylił i faktycznie jakimś cudem to będzie 15l paliło bo mam kumpla co mustangiem v8 po mieście w 25 ma problem się zmieścić spokojnie kulając się. To będzie 3T o współczynniku szafy 3 drzwiowej co nie pomoże+ mosty wały napędy... już trenowałem terenówki z blokadami, mostami i 3l nowoczesny 6 cylindrowy 210KM diesel nie schodził poniżej 15L więc nie ma opcji.. dla mnie bzdura. A wiadomo że im więcej KM to one nie biorą się nigdy z samego powietrza.
Czyli to taki pojazd do zabawy trochę ma być to nie poprzez ekonomikę należy na to patrzeć :spoko to rozumiem olewamy ekonomię, nie ma tego tematu.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 216/467
Wysłany: 2024-09-26, 21:05   

Nie jest tak tragicznie nawet 8.8L :ok

https://youtu.be/HEomEY9-IoY?si=1sGjLVUKa_6ZvtoO

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-26, 21:16   

przemo.d napisał/a:
mam kumpla co mustangiem v8 po mieście w 25 ma problem się zmieścić spokojnie kulając się.

Ale Mustang ma 5.0 Coyote a nie 5,7 HEMI a to kompletnie inna bajka.
Nie ma systemu MDS (odłączania cylindrów) , ani eTorque (nie jest mild hybrid)

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-26, 21:22   

przemo.d napisał/a:

Czyli to taki pojazd do zabawy trochę ma być to nie poprzez ekonomikę należy na to patrzeć :spoko to rozumiem olewamy ekonomię, nie ma tego tematu.

Olać ekonomię .
Ekologię już mniej , ale robię koło 30 tysi rocznie na własnym prądzie ze słońca , więc jak zrobię z 10 tym potworkiem to i tak będę ze 4 razy ekologiczniejszy jak Wy tymi sadzomiotami na rope :szeroki_usmiech :spoko ...... tym bardziej że większość będzie na gazie a nie benzynie :-P

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-09-26, 21:25   

Komplecik napisał/a:

No i całkiem spoko. Nawet jak będzie szafa na pace to przy tych 100 km /h o których pisał Przemek nie ma opcji aby było więcej jak 15l ...... a to ekwiwalent 7-8l tego paskudnego diesla :ok

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 216/467
Wysłany: 2024-09-27, 05:58   

joko napisał/a:
Komplecik napisał/a:

No i całkiem spoko. Nawet jak będzie szafa na pace to przy tych 100 km /h o których pisał Przemek nie ma opcji aby było więcej jak 15l ...... a to ekwiwalent 7-8l tego paskudnego diesla :ok

Może to być ciut więcej z paką na plecach ale dieselek też będzie brał pod 15 :haha:

Odpowiedz do tematu