Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pogadajmy o rowerze
Autor Wiadomość
Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 357/142
Wysłany: 2024-10-13, 19:56   

SlawekEwa napisał/a:
Skwarek napisał/a:
Manetki też nie masz?

no przecież napisał Ci
LukF napisał/a:
Manetki nie mam,

Później zauważyłem ;)

SlawekEwa napisał/a:

Skwarek napisał/a:
ajnie, że takie rowery istnieją ale takie rowery powinny być już zarejestrowane i obowiązkowo ubezpieczone by mogły poruszać się po drogach publicznych.

a co to za różnica w bezpieczeństwie jak poruszam się na manetce z szybkością 20km/h :shock:

Dla mnie żadna ale jak wspomniałem takie jest prawo i nic nie poradzisz. :haha:

Ale przyznam się, że kiedyś miałem taki rower "upgradowany" na elektryka z odblokowaną manetką i to było całkiem fajne ;)

:spoko

Postaw piwo autorowi tego posta

Skoczek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Jumper 3.0hdi
Postawił 12 piw(a)
Wysłany: 2024-10-14, 09:11   

A kamperem też jeździsz zgodnie z prawem maksymalnie 80km/h?

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-14, 11:21   

Skoczek napisał/a:

Spodziewałem się jakiegoś ataku na mnie. Nie nie jeżdżę osiemdziesiątką ale niewiele szybciej ;) , zdarza mi się sporadycznie nieodpowiednio parkować, przejechać skrzyżowanie na późnym pomarańczowym i wiele innych, nie jestem aniołem. Przez 50 lat kierowania samochodami i motocyklami nazbierało się tego trochę. Niech rzuci kamieniem ....

Jak wspomniałem to wiele przepisów nie nadąża za życiem i szedł bym w kierunku ich zmian dla urealnienia.

Ale wracając do tematu.
Tu w tym wątku powstała myśl przeciwników rowerów elektrycznych, że na elektrykach jeżdżą oszuści udający jazdę z jakimś wysiłkiem co powoduje niesmak u "prawdziwych cyklistów".
Jak to w życiu są tacy i tacy ale pakowanie wszystkich z rowerami elektrycznymi do jednego worka to przesada. Jednak mają też trochę racji ;) bo często widuję na drogach rowery z silnikami 1kW i więcej ze szczątkowymi pedałami a rozwijające iście motocyklowe prędkości . Nawet nie próbują markować pedałowania.

Wyświetl szczegóły
Skoczek 
początkujący forumowicz

Postawił 12 piw(a)
Wysłany: 2024-10-14, 13:41   

Za dużo mamy tych przepisów. Za czasów " komuny" to była wolność :wyszczerzony:

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 144/173
Wysłany: 2024-10-14, 19:37   

Skoczek napisał/a:

Nie znam tego prawa.

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-14, 19:43   

mischka napisał/a:
Skoczek napisał/a:

Nie znam tego prawa.

W Polsce jest ograniczenie dla samochodów specjalnych a takim u nas jest kamper, to kolejne dziwactwo naszych przepisów.

"w Polsce kamper, który został zarejestrowany jako pojazd specjalny, na autostradzie, drodze ekspresowej lub drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu może poruszać się maksymalnie z prędkością 80 km/h. Na pozostałych drogach – 70 km/h, a w strefie zabudowanej 50 km/h."

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 144/173
Wysłany: 2024-10-15, 06:13   

Dobrze wiedzieć, trochę poczytałem na ten temat:

Kod:
1. W ustawie Prawo o Ruchu Drogowym określa się dopuszczalną prędkość pojazdu lub zespołu pojazdów na obszarze zabudowanym jako 60 km/h, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h.
3. Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:

Zespołu pojazdów lub pojazdu nie wymienionego w pkt 1:
a) na autostradzie, drodze ekspresowej lub drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu - 80 km/h,
b) na pozostałych drogach - 70 km/h.

Jeśli kamper jest zarejestrowany jako samochód ciężarowy (o DMC nieprzekraczającej 3,5 tony) wówczas w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym ustawodawca określa dozwoloną prędkość poza obszarem: na autostradzie 130 km/h, droga ekspresowa dwujezdniowa 110 km/h, ekspresowa jednojezdniowa oraz na drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach ruchu w tym samym kierunku – 100 km/h, na pozostałych drogach – 90 km/h. W drugim punkcie mamy pojazdy i zespoły pojazdów nie wymienione powyżej, które mogą poruszać się poza obszarem zabudowanym 80 km/h (m.in. drogi ekspresowe, autostrady) oraz na pozostałych drogach – 70 km/h. Kampery zazwyczaj klasyfikuje się jako pojazd specjalny (nie wymieniony w punkcie pierwszym), czyli obowiązują te dwie prędkości i nie można rozwijać prędkości większej niż 80 km/h, niezależnie do rodzaju drogi.

Oznacza to, że taki sam samochód o takiej samej DMC i takich samych gabarytach, jeśli nie jest zarejstrowany jako kamper, może poruszać się w zgodzie z przepisami z większą prędkością.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2024-10-15, 08:50   

Michał te 60 km/h w zabudowanym rozwala Twoją wiedzę z tego cytatu :bajer

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 197/160
Wysłany: 2024-10-15, 09:14   

mischka napisał/a:
Dobrze wiedzieć, trochę poczytałem na ten temat:...

Troszkę te przepisy przestarzałe :bajer
Od lat w zabudowanym max 50km/h :-P

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2024-10-15, 10:37   

Ale żeś Skwarku dopierdzielił :szeroki_usmiech
Było wkładać kij w mrowisko i pytać innych jakie mają silniki i manetki w swoich elektrykach ? :-P

Zamiast tego wyszło teraz , że Wszyscy jeżdżący kamperami to Kamperowi Oszuści :haha: :haha: :haha: :spoko

Wstydzilibyście się. W przepisach jest jak byk , że 80km/h max, a Wy poza zabudowanym 90 popierdzielacie , o autostradach to już nawet nie wspominam , aż strach się bać :haha: :haha: :mrgreen:
Toż to przecież karygodne złamanie świętych przepisów i powinno być Wam wstyd :diabelski_usmiech

A propos rowerka, to u mnie są 2kW i obowiązkowo manetka co by nad tą mocą dało się zapanować, bo z pedalca to wystrzeliwuje jak z procy :bigok
A i kasku nie używam , bo mi ogranicza kontakt z naturą i wygląda się w nim jak uciekinier z wariatkowa :haha:
Straszny ze mnie oszust rowerowy , ale w stosunku do oszustów kamperowych to i tak pikuś :wyszczerzony:

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-15, 11:25   

Z punktu widzenia klasycznych rowerzystów to jak jedziemy kamperem to myślę, że im to wisi.
Chyba inaczej widzą sprawy rowerów elektrycznych i wszystkie elektryki ładują do jednego wora z napisem "oszuści" :haha:

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2024-10-15, 14:25   

Skwarek napisał/a:
Z punktu widzenia klasycznych rowerzystów to jak jedziemy kamperem to myślę, że im to wisi.
Chyba inaczej widzą sprawy rowerów elektrycznych i wszystkie elektryki ładują do jednego wora z napisem "oszuści" :haha:

A mnie na ten przykład to wiszą klasyczni rowerzyści , a zwłaszcza co i do jakiego wora sobie ładują :haha: :spoko

Skoczek 
początkujący forumowicz

Postawił 12 piw(a)
Wysłany: 2024-10-15, 16:56   

Ja mam legalny rower z silnikiem 250W który według wyświetlacza pobiera czasami prawie 600W. Ale nie jestem oszustem bo jadąc na manetce jak widzę rowerzystę to pedałuję :ok

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 213/138
Wysłany: 2024-10-17, 16:08   

Cytat:

A mnie na ten przykład to wiszą klasyczni rowerzyści ,

To nie było miłe Joko, :confused
Większość Twoich wypowiedzi jest na wysokim poziomie merytorycznym.
Np to było super.
joko napisał/a:

Bieganie jest dobre dla dzieci , młodzieży i dorosłych do max. 25-go roku życia , czyli do wieku w którym organizm jeszcze wytwarza kolagen. Później ta czynność rozwala stawy i kręgosłup.
To samo dotyczy wysiłkowej jazdy na rowerze i generalnie każdej formy aktywności fizycznej , która powoduje duże obciążenie dla układu kostno-stawowego.
Każdy z nas ma w organizmie tyle kolagenu ile uda się mu wytworzyć w młodości i nie da się już tego później uzupełnić , bo zwyczajnie kolagen nie jest przyswajalny.
Te wszystkie kolagenowe odżywki , których pełno na rynku mają sens tylko dla młodych , u których organizm jeszcze kolagen wytwarza, a później to tylko marketingowa ściema.

Ruch to podstawa zdrowia i kondycji , ale jego forma powinna być dobrana do wieku , bo inaczej więcej jest z tego szkody niż pożytku :spoko

Im człowiek starszy tym ruch powinien być dłuższy , ale jednocześnie mniej intensywny i z mniejszym obciążeniem . Czyli zamiast np. pół godzinnego biegu , dwugodzinny spacer , a zamiast kilkukilometrowego stromego podjazdu na rowerze , dłuższa rekreacyjna wycieczka rowerowa z możliwie najmniejszym obciążeniem (a do tego rower elektryczny jest wręcz stworzony :ok )

Forsowanie nie młodego już ciała , daje oczywiście wzrost kondycji i wydolności, podobnie jak młodego, tylko że odbywa się to wysokim kosztem zdrowotnym, a ponieważ osiągana w ten sposób większa wydolność nie jest do niczego potrzebna w normalnym życiu , to jest to zwyczajne marnowanie własnych zasobów .... które niestety nie są odnawialne :-/

Nie zdążyłem się odnieść , bo ... od jakiegoś czasu tu nie zaglądam 😁
Trzymaj poziom 😉
A, żeby osłodzić Wam trochę życie, to się przyznam ze wstydem, 🫣, że mam hulajnogę elektryczną 😁

Darson ®
Ostatnio zmieniony przez Darson 2024-10-17, 23:55, w całości zmieniany 1 raz  

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 294/634
Wysłany: 2024-10-17, 17:43   

[quote="Darson"]
Cytat:

A, żeby osłodzić Wam trochę życie, to się przyznam ze wstydem, 🫣, że mam hulajnogę elektryczną 😁

No :haha: :haha: :haha: a bijesz pianę, :szeroki_usmiech co będziesz na stare lata kolarstwo wyścigowe uprawiał :haha:

Odpowiedz do tematu