Kamper na Baranie z napędem na 4 racice |
Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 533/44 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-10-15, 16:32
|
|
|
Kolejną rzeczą którą muszę kupić już, aby kontynuować projektowanie są okna.
Będę potrzebował 3 okna boczne takie w rozmiarach w okolicach 700x500, jedno mniejsze do łazienki takie ok.400x400 i 4 małe okienka po dwa na stronę do sypialni nad kabiną (mogą być albo odsuwane na bok albo zupełnie nie otwierane).
Dwie sprawy są dla mnie szczególnie ważne. Pierwsza to dobra izolacyjność cieplna (bo cała zabudowa będzie mocno zaizolowana i nie chcę całego efektu stracić na oknach) , druga to żeby okna były możliwie płaskie i nie odstawały za bardzo od ściany.
Wybór okien na rynku jest spory, ale rozrzut cenowy jeszcze większy , a co do jakości poszczególnych trudno mi coś powiedzieć.
Jest jakiś polski producent , ale ceny ma porównywalne z markowymi oknami montowanymi w większości europejskich kamperów. Pytanie czy tam jakość jest coś lepsza ?
Firma Moto Blend sprzedaje z kolei okna w cenie 1/3 tamtych , ale po zdjęciach trudno mi powiedzieć co to jest warte.
Generalnie , jeśli możecie polecić coś sensownego , albo podać jakieś dokładniejsze info na temat okien wspomnianych powyżej to bardzo proszę . |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2024-10-15, 17:42
|
|
|
Boczne okna przesuwanie mają tą zaletę że można podróżować otwartymi . Należy pamiętać by zamontować je tak aby w czasie deszczu woda nie wciskała się do środka. |
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 377/159 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-10-15, 18:38
|
|
|
Zastanowił bym się nad tą aluminiową ramą w tych oknach. Co z tego, że podwójne szyby jak ta rama jest olbrzymim mostkiem termicznym i zimą może pojawiać się rosa wokół okna. Gówniane plastikowe lekkie ramy nie mają aż takiej wady.
|
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: W budowie
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): robba |
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-16, 22:21
|
|
|
Skwarek napisał/a: | Zastanowił bym się nad tą aluminiową ramą w tych oknach. Co z tego, że podwójne szyby jak ta rama jest olbrzymim mostkiem termicznym i zimą może pojawiać się rosa wokół okna. Gówniane plastikowe lekkie ramy nie mają aż takiej wady.
|
Pomacałem dzisiaj okna z firmy Madovan (te droższe z linków które podałem) i z całą pewnością robią lepsze wrażenie jak podobny Dometic S7.
Aluminiowa rama jest solidna i nie ma problemu z mostkiem termicznym , bo jest dwuczęściowa (część zewnętrzna z szybą i wewnętrzne przykręcane ramko) . Jedynym mostkiem termicznym pomiędzy oboma częściami stanowią śruby łączące , ale wystarczy zamiast metalowych założyć nylonowe (6.6 będą wystarczająco wytrzymałe do tego zastosowania) i po temacie.
Dodatkowo na wewnętrzne aluminiowe ramko przychodzi jeszcze moskitiera z roletka w plastikowej obudowie , która je szczelnie przykrywa . |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-17, 10:02
|
|
|
Dzięki za linki.
Pooglądałem ofertę jednej i drugiej firmy, ale niestety to są drzwi i okna do dużych kontenerów wyprawowych jakie montuje się na ciężarówkach i w moim zastosowaniu się niestety nie przydadzą.
Są za ciężkie, zbyt grube (ściana min.50mm) .... i zbyt brzydkie
Moja zabudowa nie może wyglądać jakbym wiózł na działkę kontener mieszkalny |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-17, 19:12
|
|
|
darek 61 napisał/a: | Boczne okna przesuwanie mają tą zaletę że można podróżować otwartymi . Należy pamiętać by zamontować je tak aby w czasie deszczu woda nie wciskała się do środka. |
Zastanawiałem się też nad przesuwnymi. Mają trzy zalety , nie wystają poza obrys ściany, można je otwierać w czasie jazdy jak piszesz i są relatywnie tańsze od tych podnoszonych.
Z wad to chyba to, że tylko połowę powierzchni można otworzyć, są chyba mniej szczelne i wyglądają wiele gorzej od podnoszonych.
Wydaje mi się , że chyba ostatecznie znalazłem to co chciałem, a na 100% pewny będę jutro jak przyjdzie pierwsze okienko , które kupiłem na próbę.
Ciekawostka jest taka, że są to praktycznie te same okna , które sprzedaje firma Madovan , lecz za dokładnie połowę ich ceny. Jak się okazało Madovan nie jest producentem okien jak się reklamuje, a jedynie ich sprzedawcą . Okna Madovan oraz te tańsze które znalazłem produkowane są w tej samej fabryce w Chinach ...... a najlepsze jest to, że w tej samej fabryce okna produkuje również Dometic
Jutro jak przyjdzie pierwsze okienko to sprawdzę czy to jest konstrukcyjnie i jakościowo to samo . Jeśli tak, to zamawiam cały komplet .
Te które sobie upatrzyłem są nawet ładniejsze jak Madovan czy Dometic, bo nie mają zaokrąglonych narożników , a szyba z zewnątrz jest płaska i nie wystaje poza ramę na czym mi bardzo zależało ze względów technologicznych. |
Ostatnio zmieniony przez joko 2025-05-28, 08:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-10-17, 19:22
|
|
|
Joko jak okna będą ok daj link do sklepu. Chcę wymienić szybę Dometica i szukam okazji. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 358/714 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-10-17, 19:23
|
|
|
Joko idziesz jak burza |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-17, 19:32
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Joko jak okna będą ok daj link do sklepu. Chcę wymienić szybę Dometica i szukam okazji. |
Mogę od razu , żadna tajemnica
https://motoblend.pl/pl/25-okna |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-17, 19:37
|
|
|
Komplecik napisał/a: | Joko idziesz jak burza |
Sie wie
Ale w wolnych chwilach podglądam turecką karawanę
........i się motywuję , aby w przyszłym roku podążyć Twoimi śladami , ale już w 4x4 |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2017 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2024-10-17, 20:44
|
|
|
Widzę że rynek okien masz prześwietlony. Może rzuciło Ci się w oczy gdzie można kupić elementy maskownicy ramki wewnętrznej moskitiery i osłon przeciwsłonecznych? Chodzi mi o te plastikowe profile ćwierćokrągłe i narożniki spinające je w całość. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-18, 10:55
|
|
|
Zbynek napisał/a: | Widzę że rynek okien masz prześwietlony. Może rzuciło Ci się w oczy gdzie można kupić elementy maskownicy ramki wewnętrznej moskitiery i osłon przeciwsłonecznych? Chodzi mi o te plastikowe profile ćwierćokrągłe i narożniki spinające je w całość. |
Części zamiennych bym w pierwszej kolejności szukał właśnie u autoryzowanych sprzedawców konkretnej marki. Oni mogą oficjalnie nie mieć tego w ofercie na sklepie, ale dostęp do części zamiennych to powinni mieć , bo mają bezpośredni kontakt z producentem od którego kupują .
Ja nie wiem , czy nawet nie mają takiego obowiązku , wynikającego z przepisów handlowych ?
Zadzwoń po prostu, choćby do Moto Blend , powiedz że masz uszkodzone okienko i potrzebujesz części , może pomogą . |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-18, 13:58
|
|