|
|
Ranking akumulatorów LiFePo4 |
Autor |
Wiadomość |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-10-29, 15:29
|
|
|
Przestańcie
On jest jak... jak by to nazwać ,żeby nie popaść w konflikt z wiarą?
Zbudował sobię ciężką pracą na YT kanał, zyskał wiele owieczek oświecił ich karawaningowo teraz spija syropek
Jak to mówia potocznie strzyże
Jak jest chętny na szybką realizację, ma kasiorę , nie zna sie na prondach to idealny osobnik do strzyżenia
Będzie pan zadowolony z szybkiej realizacji zamówienia |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 197/104 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-10-29, 15:40
|
|
|
Tak. I montuje zabudowy z kimś na spółe.
Aż się boje zapytać, ile to kosztuje. 😱
Ale, jak napisałeś, jeśli ktoś ma kasę i się na tym nie zna to najlepsza opcja zlecić komuś i odebrać gotowe. |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 161/127 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2024-10-29, 19:49
|
|
|
Ostatnio nawet Kamper Maniaki zawitały do kapitana . |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-10-29, 20:18
|
|
|
Bim napisał/a: | Zbudował sobię ciężką pracą na YT kanał, zyskał wiele owieczek oświecił ich karawaningowo teraz spija syropek |
I tego się trzymajmy, a nie narzekać na ból
tanio to jest tu
https://tiny.pl/d8m1f8qf |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
|
 |
PLopaPL
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Chausson 720 TP
|
Wysłany: 2024-11-04, 11:05
|
|
|
joko napisał/a: | PLopaPL napisał/a: |
Znalazłem coś takiego, na szybko:
|
Czy ja dobrze widzę , że za 170Ah jest tam 4350 złociszy ?
Piękna sprawa
Już mi się ten Kapitan podoba . Młóci frajerów , tylko wióra lecą
Mądry chłop |
Z greencella tyle sobie cenią :D. Kapitan ma niewiele taniej.
Uwielbiam to nasze polskie podejście ;D Reasumując, większość z nas - ci, co mają nowe kampery, zapewne też goli swoje owce, bo gro wzięte na firmę którą właśnie się prowadzi.
Przecież mój tani kamper, i Twój N&B wziął się z maks 3% marży
Prawda jest taka, że każdy prowadzi działalność po to, by zarobić. Z drugiej strony, jak nie ma się czasu czegoś ogarnąć samemu, to zleca się tą czynność lub zamawia gotowy produkt gdzieś dalej. Każdy, kto wziął nowego kampera dał się ogolić - sklejka za 400+ a takie powyżej 1mln to żart w biały dzień. Jednak mało jest taki przypadków, aby ktoś budował sam. Z drugiej strony, jeżeli na swojej pracy zarobię 2x co zaoszczędze przy własnoręcznym wykonaniu, czy ta oszędność jest wtedy tyle warta? Przynajmniej ja mam takie podejście, a moi klienci raczej nie mają akurat w tej kwestii wyboru |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 501/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-11-04, 11:47
|
|
|
PLopaPL napisał/a: | joko napisał/a: | PLopaPL napisał/a: |
|
Piękna sprawa
Mądry chłop |
Uwielbiam to nasze polskie podejście ;D Reasumując, większość z nas - ci, co mają nowe kampery, zapewne też goli swoje owce, bo gro wzięte na firmę którą właśnie się prowadzi.
Prawda jest taka, że każdy prowadzi działalność po to, by zarobić. Z drugiej strony, jak nie ma się czasu czegoś ogarnąć samemu, to zleca się tą czynność lub zamawia gotowy produkt gdzieś dalej. Każdy, kto wziął nowego kampera dał się ogolić - sklejka za 400+ a takie powyżej 1mln to żart w biały dzień. Jednak mało jest taki przypadków, aby ktoś budował sam. Z drugiej strony, jeżeli na swojej pracy zarobię 2x co zaoszczędze przy własnoręcznym wykonaniu, czy ta oszędność jest wtedy tyle warta? |
Ale ja się z Tobą zgadzam w 100% w tym temacie ..... przecież napisałem , że mądry chłop że jak może to młóci
Ja wyznaję ponadto jeszcze taką zasadę, że młócić to my a nie nas
Temat bateryjek akurat ogarniam i dodatkowo jest to zabawa z gatunku tych które lubię, więc mam to 2x lepiej i 3x taniej, a zabawa w gratisie
Jest oczywiście wiele tematów , których nie ogarniam , albo zwyczajnie mi się nie chce , ale wtedy nie mam problemu z tym, że trzeba za to zapłacić dwa lub trzy razy więcej , bo wiem jak to z tej drugiej strony wygląda |
|
|
|
 |
PLopaPL
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-11-06, 21:04
|
|
|
joko napisał/a: | PLopaPL napisał/a: | joko napisał/a: | PLopaPL napisał/a: |
|
Piękna sprawa
Mądry chłop |
Prawda jest taka, że każdy prowadzi działalność po to, by zarobić. Z drugiej strony, jak nie ma się czasu czegoś ogarnąć samemu, to zleca się tą czynność lub zamawia gotowy produkt gdzieś dalej. Każdy, kto wziął nowego kampera dał się ogolić - sklejka za 400+ a takie powyżej 1mln to żart w biały dzień. Jednak mało jest taki przypadków, aby ktoś budował sam. Z drugiej strony, jeżeli na swojej pracy zarobię 2x co zaoszczędze przy własnoręcznym wykonaniu, czy ta oszędność jest wtedy tyle warta? |
Ale ja się z Tobą zgadzam w 100% w tym temacie ..... przecież napisałem , że mądry chłop że jak może to młóci
Ja wyznaję ponadto jeszcze taką zasadę, że młócić to my a nie nas
Temat bateryjek akurat ogarniam i dodatkowo jest to zabawa z gatunku tych które lubię, więc mam to 2x lepiej i 3x taniej, a zabawa w gratisie
Jest oczywiście wiele tematów , których nie ogarniam , albo zwyczajnie mi się nie chce , ale wtedy nie mam problemu z tym, że trzeba za to zapłacić dwa lub trzy razy więcej , bo wiem jak to z tej drugiej strony wygląda |
W moim przypadku akumulator potrzebny był na cito. Nigdy też własnego aku nie robiłem, aczkolwiek człowiek łeb i dwie ręce ma. Zapewne temat do ogarnięcia po zapoznaniu się z nim. Jednak najważniejszy był czas, do wyboru był obiecany młodemu pokoleniu wyjazd a pozostanie w domu. Wtedy cena nie grała szczególnej roli.
Być może ten pójdzie do przyczepy a do kampera, w wolnej chwili, zmontuję coś odpowiedniego.
Przy okazji, ktoś podrzuci jakąś dobrą literaturę w temacie budowy akumulatorów, taką akurat do snu? |
|
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 14/1 Skąd: Wrocław

|
Wysłany: 2024-11-06, 21:26
|
|
|
PLopaPL napisał/a: |
Przy okazji, ktoś podrzuci jakąś dobrą literaturę w temacie budowy akumulatorów, taką akurat do snu? |
https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
88 stron do przeczytania.
to może być długi wieczór |
|
|
|
 |
PLopaPL
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2024-11-07, 14:37
|
|
|
suzu4x4 napisał/a: | PLopaPL napisał/a: |
https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
88 stron do przeczytania.
to może być długi wieczór |
Idealnie... |
|
|
|
 |
Edward
zaawansowany

Twój sprzęt: C-line SUPERIOR z gwiazdką
Nazwa załogi: EDIR
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Piwa: 24/7 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: 2024-11-20, 18:18
|
|
|
A ja mam mały problem z aplikacją, kupiłem dwie 150 ah lifePo4 i przed ich połączeniem młody wgrał mi aplikacje na te aku. aplikacja pokazuje mi dwa oddzielne aku. po zainstalowaniu i połączeniu ich równolegle w aplikacji dalej widzę dwa osobne aku, a mnie się wydaje że już teraz powinienem w apce widzieć jeden aku i 300ah.Czy dobrze kumam? |
_________________ Najważniejsza jest dla mnie przyszłość, bo to tam zamierzam spędzić resztę mojego życia... |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 197/104 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-11-20, 18:25
|
|
|
Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że jeśli mają dwa osobne BMS- y to ciężko będzie z nich zrobić jeden akumulator w aplikacji 🤔
Musiał by być jakiś jeden sterownik, który obsługuje oba na raz.
Poczekaj chwilę, to zlecą się koledzy- specjaliści i Ci doradzą 😉 |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 353/133 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-11-20, 19:01
|
|
|
Darson napisał/a: | Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że jeśli mają dwa osobne BMS- y to ciężko będzie z nich zrobić jeden akumulator w aplikacji 🤔
Musiał by być jakiś jeden sterownik, który obsługuje oba na raz.
Poczekaj chwilę, to zlecą się koledzy- specjaliści i Ci doradzą 😉 |
Darson masz rację, nadal są dwa akumulatory, nie zrosną się
Edward to już musztarda po obiedzie, masz dwa zamiast jednego 280Ah który często w rzeczywistości ma ponad 300 Ah ( mój ma 308 Ah). Jakie były powody byś musiał zamontować dwa po 150Ah zamiast jednego o większej pojemności ? |
|
|
 |
Edward
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-11-20, 19:15
|
|
|
Dlatego dwa bo najmniej roboty, wyjąłem żelówki i do tej dziupli włożyłem nowe. Gdybym kupił jeden 280 czy 300ah musiałbym instalowac go w innym miejscu i sztukować kable. A niektórzy koledzy z naszego forum mówili mi że lepiej dwa bo jak któryś padnie to jeden zostaje.Ale tak naprawdę w moim przypadku decydował pierwszy wariant bo nie musiałem główkować gdzie go ulokować. |
_________________ Najważniejsza jest dla mnie przyszłość, bo to tam zamierzam spędzić resztę mojego życia... |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 353/133 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-11-20, 19:23
|
|
|
No to pogadasz sobie z dwoma ale to tylko na początku bo wkrótce Ci przejdzie i przestaniesz się interesować akumulatorami.
To tak jak kiedyś ludzie siedzieli i patrzyli jak pralka automatyczna pierze ale potem im to przechodziło.
|
|
 |
Edward
zaawansowany

|
Wysłany: 2024-11-20, 20:02
|
|
|
Absolutnie nie widzę problemu żeby oglądać w apce ich dwa ale zapytałem bo kiedyś któryś z naszych kolegów opisał ten wątek i o ile dobrze pamiętam on w apce widzi jeden. wertuję ten temat na naszym forum ale nie mogę tego posta znależ. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|