|
|
Membrana dachowa TPO |
Autor |
Wiadomość |
darzuk
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 idTD 1999, zabudowa Riviera
|
Wysłany: 2024-11-21, 12:03 Membrana dachowa TPO
|
|
|
Myślałem, że dam radę bez pisania do Was, ale widzę, że jednak moje umiejętności i wiedza nie jest wystarczająca do rozwiązania problemów, właściwie już odbudowy, mojego zgniłka. Na tapecie mam teraz dach. Stary jest nieco zdziurawiały i rdza go gryzie od środka.
Pierwszym pomysłem była wymiana tego aluminium na laminat. Muszę odbudować wewnętrzną konstrukcję i jak już to zrobię, chciałem zerwać stary dach i położyć 1,5 mm laminatu, podobno jest gdzieś 1,7 mm ale nie mogę znaleźć. Dach byłby z jednego elementu, ładny, gładki.
Ale wyszukiwarka podpowiedziała mi membranę TPO… i zacząłem się zastanawiać.
Pomysł jest więc taki – zostawiam blachę, ale naklejam na nią membranę. Problem jest tylko taki że membrana będzie musiała być łączona (myślę, że przez całą długość dachu na środku. Podobno klei się dobrze nawet w chłodne dni.
Pomyślałem o tym dlatego, że mniej więcej w cenie dachu z laminatu będę mieć rolkę membrany, którą okleję dach, a że ściany też mają mikrodziurki to myślę o oklejeniu również ścian. Boje się tylko tego jak ten materiał wygląda z bliska i czy w ogóle nadaje się na ściany. Ostatecznie będę miał sporo materiału na dach do sprzedania.
Macie doświadczenie z tego rodzaju materiałem?
Poniżej zdjęcia jak wygląda dach od środka.
Dach Riviera_1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 14 raz(y) 87,43 KB |
Dach Riviera_2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 13 raz(y) 91,9 KB |
|
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 213/138 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-11-21, 15:54
|
|
|
Nie słyszałem, żeby ktoś kleił membranę dachową na kampera albo przyczepę, ale ja jestem. ," świeżak" 😉
A Ty możesz być pionierem.
https://roofing.koester.pl/pl_pl/m-228/dach+p%C5%82aski.html
Tak na szybko znalezione o tych membranach.
Problemem raczej nie są dziury w dachu ,lecz łączenia dachu i ścian albo szczelność okna dachowego jeśli masz takowe.
Sprawdzałeś ?
Powodzenia i wytrwałości 👍 |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 357/142 Skąd: Świebodzice
|
|
|
|
 |
darzuk
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 idTD 1999, zabudowa Riviera
|
Wysłany: 2024-11-21, 23:33
|
|
|
Te membrany, z tego co zauważyłem oglądając i czytając co nieco zza oceanu, to u nich często występująca warstwa zabezpieczająca na kamperach i przyczepach. Jest trochę materiałów o tym czy TPO czy EPDM jest lepsze (są poradniki jak rozpoznać który materiał jest na dachu). TPO zdaje się być lepszym rozwiązaniem. Ale nawet tam jest mowa o dachach, a nie o ścianach.
Być może byłbym pionierem, bo jak czytałem tu na forum, jest kilka realizacji zabezpieczenia dachu płynną membraną i to się sprawdza, ale nie spotkałem zastosowania właśnie TPO.
Gdybym znalazł taką membranę o wymiarach nie wymagających klejenia z dwóch arkuszy, to nie zastanawiał bym się, tylko kleił. Ale póki co znalazłem jednego sprzedawcę, który ma rolki o szerokości 152 cm i trzeba wziąć rolkę ponad 40 m. Nie dość że trzeba kleić, to jeszcze zostaje tego masa.
Jedyne co mnie tu przekonuje to cena - za cenę poszycia z laminatu miałbym membranę na dach i jeszcze zostało by mi na odsprzedaż albo na ściany, albo na jakieś daszki w ambonach czy innych budkach.
Blacha i klejenie jej sikaflexem nie przemawia do mnie. Nie mam zaufania do takich łączeń. Membrany TPO są fabrycznie przystosowane do łączenia ich na zakład i mimo, że mój sprzęt to nie jest to co można gdzieś w sieci znaleźć na filmikach, to myślę że da się to ogarnąć. A klejenie tej blachy - wychodzi, że w poprzek kampera, bez dokręcenia tego listwą - jak jest na narożnikach, wydaje mi się nietrwałe.
Dzięki za odzew. Wiem, że te tematy w różnych postach były w jakimś stopniu poruszane. Ale każdy ma inne rozkminy i czasem dobrze dopytać po raz kolejny. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|