|
|
Antena Oyster nie działa od nowosci |
Autor |
Wiadomość |
Jacek1977
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-11-29, 19:16 Antena Oyster nie działa od nowosci
|
|
|
Mam takie pytanie drodzy forumowicze i kamping maniacy . Od kilkunastu miesięcy stałem się posiadaczem kampera ,nowego .W którym była w wyposażeniu antena Oyster nie pamiętam modelu. Od początku nie łapała żadnego kanału ,zmieniałem różne satelity i nic ,kręci się zmienia poziomy i tyle. Brak jej mi nie przeszkadzał bo miałem telewizje z internatu ,ale zapuściłem się w tereny bez niego i zaczęło mi brakować TV. Nie chce by skończyła jako ruchomy wieszak na pranie na dachu. Podczas przeglądu rocznego ,zgłosiłem to. Usłyszałem że ten model anteny ,odbiera tylko z terytorium Niemiec i że nic się nie da z tym zrobić. Jak to wziąłem na logikę przecież to nie ma sensu .Kupuje Niemiec taki model i co przyjeżdża do nas i zoonk. Wydaje mi się że mnie zbywają i robią w ..... . Nie znam się na elektronice itp |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-11-29, 19:35
|
|
|
Jacek1977 napisał/a: | kamping maniacy . |
Tu zanjdziesz nie tylko k.... maniaków ale też inne opcje wielokolorowe spędzania czasu
Pochawal się kto Ci sprzedał coś ,co ktoś nie chce wywiązywac się z obsługi gwarancyjnej.
Bo internet w niemczech jest troszkę no powiedzmy "w odwrocie" bo nie wszyscy muszą wiedzieć co się dzieje |
|
|
|
 |
Jacek1977
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-11-29, 20:00
|
|
|
Na razie stoi u niego na przeglądzie .Taki od nich telefonik dostałem ,człowiek zielony to mu kitów nawciskają ,na razie takie mam przeczucie. Co najlepsze to duży gracz. Kupiony w Polsce ,a wyprodukowany w Niemczech Weinsberg |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2024-11-29, 20:10
|
|
|
Jeżeli Weinsberg to stawiam na okolice Krakowa 🤭 (tam klienta nie zawsze traktują "przyjaźnie"☹️)... chociaż ja mam Weisnberga z anteną Alden i od pięciu lat wszystko hula (oczywiście z sygnałem bywa różnie np. niedawno przez miesiąc pobytu w Turcji sygnału nie mogła złapać ale to nie była wina anteny)😊 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 502/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-11-30, 00:52 Re: Antena Oyster nie działa od nowosci
|
|
|
Jacek1977 napisał/a: | kręci się zmienia poziomy i tyle. |
Czyli sterownik anteny działa , natomiast nie znajduje sygnału satelity.
Powodów może być wiele, poczynając od najbardziej banalnych w stylu problemów z połączeniem konwertera ze sterownikiem, aż po uszkodzenie jednego lub drugiego.
Jacek1977 napisał/a: |
Jak to wziąłem na logikę przecież to nie ma sensu .Kupuje Niemiec taki model i co przyjeżdża do nas i zoonk. Wydaje mi się że mnie zbywają i robią w ..... |
I tak i nie , ponieważ powodem problemów z odbiorem sygnału z satelity może być również źle ustawiony kąt skrętu konwertera, albo ogniskowa.
Nie znam Twojego modelu anteny, ale mogę sobie wyobrazić taką sytuację, że konwerter zamontowany jest w niej na stałe w pozycji odpowiedniej dla odbioru z terytorium Niemiec , bez możliwości zmiany , a jakość i poziom odbieranego przez konwerter sygnału jest na tyle niski , że w trochę innych warunkach (innej lokalizacji) schodzi poniżej progu zadziałania.
Dobrej jakości zestaw antena-konwerter będzie dawał na tyle mocny sygnał, że nawet jak konwerter jest trochę źle ustawiony, to sygnał jest wystarczający do prawidłowego odbioru.
Może w przypadku akurat tej anteny jest inaczej, a serwisanci z Gaju (bo chyba o nich piszesz ) po prostu o tym wiedzą i nie chce im się z tym dłubać .
Wszyscy , którzy użytkują automatyczne anteny SAT w kamperach wiedzą, że jak jedzie się daleko od domu to czasem trzeba lekko skorygować ustawienie samego konwertera.
Na otwartym terenie przy bezpośredniej widoczności satelity, odbiór jest raczej zawsze bez względu gdzie aktualnie jesteśmy, ale już jak stoi się choćby pod drzewami to jeden czy dwa stopnie skrętu stanowią granicę pomiędzy odbiorem , a jego brakiem |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 143/168 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-11-30, 06:43
|
|
|
Jacek1977 napisał/a: | Usłyszałem że ten model anteny ,odbiera tylko z terytorium Niemiec | i pewnie może jeździć tylko na niemieckim dieslu |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2024-11-30, 09:56
|
|
|
Elcamp Kraków Nawet na gwarancji |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Jacek1977
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-11-30, 12:05
|
|
|
Dziękuje Panowie za odzew. Osobiście uważam że ściemniają ,bo druga opcja jest jeszcze gorsza. Jeśli kupiłem pojazd z urządzeniem w Polsce ,nowy z gwarancją .To co ma mnie interesuje że skierowany jest do niemieckiego klienta .Kupiłem go tu a nie w Niemczech. Zapłaciłem im i oni zarobili a nie zachodni dealer. Sprzedali przez 2 lata masę Knausów i Weinsbergów z tymi antenami. Sami na początku ostrzegali że będę miał tylko 2 kanały Polskie na satelicie Astra i dużo Niemieckich .Trochę to niepoważne z ich strony, bo pieniądze które trzeba było zapłacić są jak najbardziej poważne. Jak mnie oleją to zadzwonię do rzecznika praw konsumentów . |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2024-11-30, 12:13
|
|
|
Rzecznik Praw Konsumenta przez telefon to co najwyżej udzieli Ci ogólnej porady, by zlecić zajęcie się sprawą to wymaga wszczęcia długotrwałej procedury dlatego pisemnie zarządzaj od dealera usunięcia wady ze wskazaniem terminu i pod rygorem podjęcia działań na drodze prawnej. |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r. |
|
|
|
 |
AMIGO
zaawansowany Niepoprawny optymista
Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
|
Wysłany: 2024-12-02, 01:02
|
|
|
Jacek1977 napisał/a: | To co ma mnie interesuje że skierowany jest do niemieckiego klienta |
To tym bardziej całe ustrojstwo powinno działać, ponieważ ,niemiecki klient' kamperowy jeśli coś takiego kupuje to po to aby z tego korzystać i to niekoniecznie przy domu, lecz tam gdzie go wszędzie pełno, czyli w całej Europie i nie tylko.
Inna sprawa, że niemiecki sprzedawca musi się bardziej liczyć z prawami klienta i związanymi z tym konsekwencjami, natomiast u nas ciągle można wziąć pieniądze i póżniej olewać klienta bezkarnie...
Zeus ma rację - piłować sprawę póki ciepła i tylko na piśmie |
_________________ BOGDAN
,,Jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie.'' |
|
|
|
 |
Zdzisławw
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2024-12-18, 20:16
|
|
|
Kolego jaki masz rozmiar talerza tej anteny. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 63/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2024-12-18, 20:30
|
|
|
Dobrze radzą. Jak Wadowscy dają d…. To trzeba się im do d….. dobrać. Ja kupowałem także nowego kampera i mój dealer z Pszczyny był gotowy pomóc na każdy telefon. Każda najmniejsza usterkę naprawiali nawet wymienili okno dachowe czołowe / koszt z 15 tys/ bo uszczelki nie dolegały najnowszy model . Antena przy kosztach wymiany okna dachowego czołowego to pikuś . Ciśnij ich na piśmie !!!! Jeśli na wyposażeniu była antena i dekoder to musi działać inaczej można uznać że towar wadliwy i albo naprawa , wymiana albo zwrot kasy !!!! |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa

|
Wysłany: 2024-12-23, 09:37
|
|
|
Jacek1977,
Kolego gdyby , mi powiedział sprzedawca : Cytat: | Usłyszałem że ten model anteny ,odbiera tylko z terytorium Niemiec i że nic się nie da z tym zrobić . |
Zabiłbym go śmiechem.
Powiedz temu "mądremu" sprzedawcy żeby z anteną porozmawiał w języku niemieckim to zacznie działać.
Jak nie dadzą rady naprawić saty niech sobie ją zabiorą , zwrócą za nią kasę , a Ty zamontuj u naszego kolegi Jarka papamili za połowę tej ceny. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 49/51 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2024-12-23, 21:47
|
|
|
[quote="Jacek1977"] Jeśli kupiłem pojazd z urządzeniem w Polsce ,nowy z gwarancją .To co ma mnie interesuje że skierowany jest do niemieckiego klienta .
-Całkowicie masz rację
Kupiłem go tu a nie w Niemczech.
-Ja kupiłem kampera w DE z anteną zamontowaną też tam i w PL nie ma problemu
Sami na początku ostrzegali że będę miał tylko 2 kanały Polskie na satelicie Astra i dużo Niemieckich
-Dlaczego szukasz na Astrze? Ja używam satelity Hot Bird13, mam tam wszystkie programy, oczywiście jak zamontuje dekoder, używam decodera z domu
Ja mam automatyczną antena snipe 4 i wszystko śmiga, antena jest płaska więc powinny być problemy, gdzie nie rozmawiałem to wszyscy mówili że to słaba antena a jak mam być szczery to nie jest zle
Ps, Bardzo rzadko ma problem poszukać satelitę, ale zostawiamy ją właczoną przeważnie max 30min, ona cały czas pracuje, koryguje ustawienia, bardzo delikatnie, po czasie znajdzie i jest ok. Odkryliśmy to przez przypadek, żona zostawiła ją i TV włączone ( w między czasie oczywiście wszystkie jasne w jej kierunku poleciały ) i zagrało Radość mojej żony była ogromna . Zabieramy ją tylko za granicę, w Pl korzystamy z telewizji internetowej.
|
|
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 162/128 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2024-12-29, 21:53
|
|
|
A ja mam pół automat , wprowadzam dane z aplikacji , 2 minuty i mam telewizję . |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|