Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G. Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 194/96 Skąd: Jaworzno/Oslo
Wysłany: 2025-02-24, 05:55
Uzupełniając temat koszulki.
Przyszła, dobra jakość, polecam !
A w związku z tytułem i napisem na koszulce ...
potwierdzenie w tym filmie.
Że chcąc podróżować kamperem, trzeba mieć pieniądze.
Bo rozumiem, że zyski z prowadzenia kanału nie pokrywały kosztów tychże wyjazdów, skoro prowadzący zdecydowali się na sprzedaż.
Przyznam szczerze, że ja miałem fuksa, gdy znalazłem swojego pierwszego kampera, za niezbyt duże pieniądze.
Gdyby nie to, nie wiem, czy, jak i kiedy rozpoczęła by się moja przygoda z kamperami
Bo plany były nieco inne. 😉
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
Wysłany: 2025-02-24, 15:07
Darson napisał/a:
............
Bo rozumiem, że zyski z prowadzenia kanału nie pokrywały kosztów tychże wyjazdów, skoro prowadzący zdecydowali się na sprzedaż...
Jednak nie rozumiesz......albo nie oglądasz ze zrozumieniem
Było wiele innych powodów sprzedaży przez nich kampera .
Prowadzenia kanału nie zaprzestają ...........
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
Nazwa załogi: Załoga G. Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 194/96 Skąd: Jaworzno/Oslo
Wysłany: 2025-02-24, 15:22
No to źle zrozumiałem 😁
Kilka razy powtarzają, że drogo.
Wszystko drogo.
Na tym się skupiłem.
Jeśli przeczytasz mój wpis, ale bez tego zdania to będzie lepiej ? 😉
I nie oglądałem całego filmu, bo po co, skoro sprzedali
Wyskoczyło mi jakoś, gdy obejrzałem film o wyprawie do lasu.
A fakt pozostaje faktem MILUŚ,
To zabawa, jeśli nie dla bogatych, to przynajmniej dla tych, którzy mają pieniądze
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/302 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
Wysłany: 2025-02-24, 15:51
Darson napisał/a:
To zabawa, jeśli nie dla bogatych, to przynajmniej dla tych, którzy mają pieniądze
Patrz a wielu niemieckich emerytów kupuje kampera i wyjeżdża z kraju bo na życie w Niemczech ich nie stać.
Nie ma pewnie statystyk ale śmiem przypuszczać, że większość tzw vanliferów /nie mylić z emerytami na długich wakacjach/ w bardzo krótkim okresie powróciło do 'normalnego' życia rozczarowani tym, że jednak trudno jest żyć na kilku metrach kwadratowych na cały etat, prowadzenie kanału na youtube to jednak ciężka i wymagająca praca nie gwarantująca oczekiwanych zysków, która odbiera dużo funu z podróży. No i oczywiście czym innym jest vanlifovanie w Morello na kamperparku czy kempingu na Lazurowym wybrzeżu mając do dyspozycji Smarta a czym innym koczowanie w krzakach w Hiszpanii w starej T4.
Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 312/16 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2025-02-24, 17:07
wszystko w nadmiarze przestaje być atrakcją. ja jeżdżę kamperem dużo, w zimę weekendowo i nie tylko, bo święta, Sylwester itp. z wiosną zaczynamy dalsze podróże. na każdą podróż czekamy z utęsknieniem, potem wracamy i znowu nie możemy doczekać się następnej wycieczki.
natomiast żyć w kamperze nie wyobrażam sobie.
ale każdy ma swoje upodobania.
Twój sprzęt: Roller team Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 48/51 Skąd: Oborniki Wlkp
Wysłany: 2025-02-24, 20:20
Darson napisał/a:
chcąc podróżować kamperem, trzeba mieć pieniądze.
Paliwo niestety kosztuje
Jak widać wyjazd wyjazdowi nie równy
Darson napisał/a:
Bo rozumiem, że zyski z prowadzenia kanału nie pokrywały kosztów tychże wyjazdów, skoro prowadzący zdecydowali się na sprzedaż.
U nas koszt to tylko paliwo a jak ja to mówię jeść trzeba wszędzie.
Na moje tu są dwa problemy, koszty i dzieci. Koszty zawszę można ciąć ale dzieci przy takiej częstotliwości wyjazdów się nie dziwię że podziekowały.
My też jedziemy praktycznie co Weekend, ale większość to odpoczywamy a nie ciągle zwiedzanie i bieg, bo trzeba coś nagrać, zlepić vlog...... tak to niestety nie idzie
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4 Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 499/29 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2025-02-24, 21:26
gryz3k napisał/a:
prowadzenie kanału na youtube to jednak ciężka i wymagająca praca nie gwarantująca oczekiwanych zysków, która odbiera dużo funu z podróży.
To jest racja. Ja nawet zaryzykował bym stwierdzenie że odbiera cały fan.
Kiedyś , jeszcze w czasach przed-kamperowych namiętnie filmowałem wszystkie nasze podróże i wakacyjne wypady i potem po powrocie zbierała się cała rodzina i robiliśmy seans , pokazując i opowiadając co widzieliśmy . Była to taka ówczesna forma kanału YT na prywatne potrzeby najbliższej rodziny
Wtedy było to fajne , ale z biegiem lat zacząłem sobie uświadamiać , że chcąc pokazać coś innym, sam traciłem to co najważniejsze w podróżach, czyli ten bezpośredni odbiór i doznania z tego że coś się zobaczyło na własne oczy.
Do dzisiaj wiele wspomnień z tamtych lat jest dokładnie takie jak to co wtedy nagrałem , więc jakby z perspektywy obiektywu kamery.
Ciągłe pilnowanie, żeby kamera była włączona w odpowiednim momencie, żeby bateria się nie wyładowała , żeby najażniejsze momenty i miejsca zostały dobrze uwiecznione spowodowało, że bardzo wielu ważnych rzeczy wtedy nie zauważyłem i nie zapamiętałem.
Dzisiaj nie popełniamy już tego błędu z żoną i filmów nie nagrywamy już wcale a i zdjęć robimy tak ze 100 razy mniej
Wysłany: 2025-02-25, 04:11
joko,
Cytat:
Ciągłe pilnowanie, żeby kamera była włączona w odpowiednim momencie, żeby bateria się nie wyładowała....
I jeszcze druga sprawa, czy kręcisz dla siebie, czy dla innych.
Bo w tym drugim przypadku potrzeby i wymagania są zupełnie inne 😉
Robienie czegoś na siłę odbiera całą przyjemność.
Dlatego będę tu tak długo, dopóki będę miał z tego przyjemność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum