Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Stare ślady po nieszczelności
Autor Wiadomość
adam2 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: hymer
Piwa: 18/3
Wysłany: 2024-12-15, 00:12   

:super

qtik1 
początkujący forumowicz

Piwa: 1/1
Wysłany: 2024-12-15, 10:46   

Darson napisał/a:
Fajnie. Przydatne wskazówki.
A jak z wyborem ? Dużo ich tam ? Jest w czym poprzebierać ?
Może zachęcisz innych szukających 😉

Sporo, jednak większość to komisy. W ciągu 2 dni obejrzałem około 10 samochodów, w zasadzie tylko 2 nie były zawilgocone (lub ze śladami po starych zaciekach w dodatku miękkimi jak kaczuszka). Część umęczona życiem, zupełnie nie przystającym do deklarowanego przebiegu (standard jak w Polsce).
Po numerze rejestracyjnym auto można sprawdzić na stronie
ovi.rdw.nl
Jednak w żadnym z badanych kamperów nie było wpisów o przebiegach że względu na jakieś zamieszanie z licznikami (nie pamiętam dokładnie). Może to świadczyć o tym, że holenderscy handlarze znaleźli sposób, aby nie prezentować tych wskazań.

Autos szukałem na maarkplats.nl . Z ofert można wyczytać też strony internetowe sprzedających.
Swojego znalazłem przez stronę caravans.nl
Jest tam dużo ofert nie występujących na maarkplats.
Dobre i w dobrych kwotach kampery szybko się sprzedają, sam byłem tego przykładem ;) .
Sposób komunikacji po Holandii.Mozna pożyczyć samochód prosto z lotniska (nie wszystkie wypożyczalnie oferują zwrot w innym miejscu).
My korzystaliśmy (ja i syn);z komunikacji publicznej (pociągi i autobusy). Jest bardzo sprawna (Zwłaszcza w północnej części Holandii) - w zasadzie wysiadaliśmy z jednego środka transportu do drugiego. Generalnie jesteś w stanie umówić się będąc na spotkanie 100 km dalej o dotrzeć z dokładnością +- 10 min. Niestety jest dosyć droga.
Do wyszukiwanie połączeń jest strona ns.nl , lub aplikacja na androida. Po prostu wyszukujesz połączenie i już wszystko wiesz, łącznie z numerami peronów, mapkami, ile masz iść pomiędzy środkami transportu, itp.
Można dokupować jakieś pakiety, które wychodzą nieco taniej niż pojedyncze bilety.
Noclegi - szukaliśmy na booking na wariata. Cenny od 300 za 2 w zadupiu, standardem jest min. 500
Czy zachęcę - nie wiem. W komisach stoi dużo zgnilkow (ja szukałem do 18-20 tys. E) z nowszymi nie wiem. Ceny wyższe niż w Pl.. Handlarze kłamią tak samo ja w Polsce - to co widać na zdjęciach, filmach i rozmowach telefonicznych nijak się ma do rzeczywistości;).
Za swojego zapłaciłem 13500 e (cena wyższa niż za tę roczniki), ale przynajmniej suchy. Dojdzie akcyza, pakiet startowy pewnie z 10 tys. PLN ,(lub więcej). Sprawdź ofertę w olx na roczniki 1996 i sobie porównaj;)
Ale w PL przez 3 tygodnie intensywnych poszukiwań nie znalazłem nic, co było warte uwagi.
Zacząłem budżetem 50 tys. Zł i skończyłem na 100 tys. I dalej nic nie znalazłem.
Na to czy warto, każdy musi sobie sam odpowiedzieć.....
Parę zdjęć z nocy.

IMG_20241214_201959.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 1,44 MB

IMG_20241214_201444.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 1,49 MB

IMG_20241214_201643.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 1,35 MB

IMG_20241214_201716.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 1,46 MB

Ostatnio zmieniony przez qtik1 2024-12-18, 16:54, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2024-12-17, 14:10   

Podobny Hymer forumowy jest w Łęcznej, tylko troche młodszy. :ok

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 90/8
Wysłany: 2024-12-17, 18:00   

Bardzo dobra i pouczająca relacja dla tych, którzy po raz pierwszy chcieliby jechać na Zachód po zakup używanego kampera i wyobrażają sobie że to taki bezproblemowy spacerek. No ale fajnie że się udało :spoko

qtik1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-12-17, 20:08   

Darson napisał/a:
Przypuszczam, że nie ja jeden jest zainteresowany formalnościami przy przerejestrowaniu.
I kosztami.
Daj info gdy będziesz gotowy. 😉

Cześć formalności we wcześniejszych postach.
Jak zapłacić akcyzę - najlepiej nie wychodząc z domu, co i jak uczyniłem
W tym celu należy się udać na stronę puesc.gov.pl ,.założyć konto uproszczone. Następnie postępować zgodnie z instrukcją zamieszczona na stronie - jest tam coś co się nazywa "Instrukcja krok po kroku". W dużym skrócie po założeniu konta należy wypełnić deklarację AKS-US(1), następnie podpisać ją podpisem kwalifikowanym lub profilem zaufanym (przy pomocy bankowości internetowej, następnie wysłać. Po otrzymaniu UPO (urzędowe poświadczenie odbioru) za pośrednictwem tej samej strony można dokonać płatności. Następnie trzeba poczekać wygenerowanie potwierdzenia zapłaty (PZAS), co może zająć kilka dni - ja zapłaciłem wczoraj i nadal czekam na zaksięgowanie transakcji - w liście dokumentów mam, że płatności zrealizowana.
W tym czasie można udać się do stacji diagnostycznej i dokonać pierwszego przeglądu, a także przetłumaczyć przez tłumacza przysięgłego dowód zakupu.
Następnie z holenderskim dowodem do rejestracyjnym (wygląda jak karta kredytowa), dokumentem zakupu (oraz jego tłumaczeniem), wynikiem badania technicznego, tablicami zjazdowymi, potwierdzeniem zapłaty akcyzy i chyba ubezpieczeniem udać się urzędu w celu zarejestrowania auta.
Ostatni krok przede mną, gdyż czekam na PZAS oraz jutro będę mieć tłumaczenie. Nie wiem czy urząd przyjmie ubezpieczenie zjazdowe (na 14 dni), czy też zmusi mnie do zawarcia miesięcznej polisy. To się okaże...
Tyle chyba z formalności.
Pozostaje jeszcze sprzedać przyczepę, bo nie mam gdzie pod dachem trzymać kampera.

qtik1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-12-17, 20:22   

Kazik II napisał/a:
Bardzo dobra i pouczająca relacja dla tych, którzy po raz pierwszy chcieliby jechać na Zachód po zakup używanego kampera i wyobrażają sobie że to taki bezproblemowy spacerek. No ale fajnie że się udało :spoko

Nie jest to bezproblemowy spacerek. To, że wyszukasz coś wcześniej pogadasz ze sprzedawcą, obejrzysz zdjęcia i filmy, nic nie znaczy. Na miejscu znajdujesz zgniłki lub umęczone trupy. Ja liczyłem się z tym, że wrócę z pustymi rękami, jednak wyszedłem z założenia, że zrobię sobie zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący tripa z 16 letnim synem.
Czas też miałem trochę zły, bo jest okres przedświąteczny i bilety powrotne do Polski zaczynały być drogie.
Następnym razem zrobiłbym inaczej, tzn. kupił bilety w 2 strony wcześniej, najwyżej straciłbym przy 2 osobach ok 400-600 PLN, gdyby doszło do zakupy kampera. Gdyby się nie udało, to miałbym za co wrócić w normalnej cenie. W naszym przypadku koszt biletów powrotnych z terminem na dzień kolejny lub za 2 dni, to koszt ok. 2500 PLN. Warto to rozważyć przy takiej wycieczce. My mieliśmy o tyle wygodnie, że jeszcze w Holandii mam bliska rodzinę i zawsze w razie co mielibyśmy gdzie nocować.
No i zrobiłbym w porze w której dzień jest dłuższy i cieplej;)

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 215/143
Wysłany: 2024-12-17, 22:00   

Dzięki za wyczerpującą relację.
Jesteś konkretny facet 👍

Z tym PZAS to mnie zagiąłeś 😲
Być może w przyszłości będę przerejestrowywał mojego McLouisa z Norwegii.

Trochę to musztarda po obiedzie, ale kilka lat temu sprowadziłem auto z Holandii bez tłumaczenia dokumentów. Zaoszczędziłem kilkaset zł.
Dowód rejestracyjny to dokument międzynarodowy i wszystko można odczytać po numerach, bez tłumaczenia.
Musi być tylko rozgarnięty i chętny do współpracy urzędnik.
Umowę miałem po polsku,.bo kto sprawdza umowy 😁

Darson ®

qtik1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-12-18, 15:48   

Darson napisał/a:
Dzięki za wyczerpującą relację.
Jesteś konkretny facet 👍

Z tym PZAS to mnie zagiąłeś 😲
Być może w przyszłości będę przerejestrowywał mojego McLouisa z Norwegii.

Trochę to musztarda po obiedzie, ale kilka lat temu sprowadziłem auto z Holandii bez tłumaczenia dokumentów. Zaoszczędziłem kilkaset zł.
Dowód rejestracyjny to dokument międzynarodowy i wszystko można odczytać po numerach, bez tłumaczenia.
Musi być tylko rozgarnięty i chętny do współpracy urzędnik.
Umowę miałem po polsku,.bo kto sprawdza umowy 😁

PZAS dostałem dziś rano mailem. Wczoraj wysłałem mailem fakturę do tłumacza. Dziś odebrałem tłumaczenie.
Urzędnik do współpracy był chętny, sam proces rejestracji w urzędzie załatwiłem w 15 minut ze wszystkim.
Dowodu rejestracyjnego nie trzeba tłumaczyć, tylko dokument zakupu

To co ważne !!! Tego samego dnia trzeba ogarnąć OC. Gdybym to zrobił jutro, miałbym naliczona karę za jego brak w wysokości 1700 PLN. UFG czyha na takie zdarzenia i z automatu sprawdzają w CEPIK.
Koszty:
Tablice zjazdowe i ubezpieczenie: 185 E
akcyzą 18,6 % - od wartości pojazdu na dokumencie zakupu
Pierwszy przegląd 99 PLN
Tłumaczenie: 70 PLN
Koszt rejestracji i tablic : 160 PLN
OC - 629 PLN

Tak więc kończąc tę przydługą opowieść - auto już na polskich numerach. Ogarnąłem tymczasowe schronienie w zaprzyjaźnionej firmie z która współpracuje od lat, więc będzie sobie stał w 20 stopniach pod dachem ;) .
Kwestie techniczne i nową tapicerkę dla mojej Pani ogarnie się do wiosny. Choinkę postawię przed kamperem i będę mieć prezent;)

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 215/143
Wysłany: 2024-12-18, 16:48   

qtik1 napisał/a:
Choinkę postawię przed kamperem i będę mieć prezent

Niezły prezent sobie sprawiłeś 😁
Jeszcze raz gratulacje i Wesołych Świąt 🎄 :mikolaj

Darson ®