Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Milka 2
Autor Wiadomość
Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 488/102
Wysłany: 2025-01-02, 18:06   

No dobrze, wiemy już jak takiego ESP zmusić do pracy lokalnej, wiemy jak się do niego podłączyć, jak nim sterować i jak odczytać z niego dane, ale jak zrobić żeby mieć takie coś:

Screenshot 2025-01-02 at 18-08-08 Przegląd – Home Assistant.png
Plik ściągnięto 7 raz(y) 624,27 KB

Screenshot 2025-01-02 at 18-12-18 Historia – Home Assistant.png
Plik ściągnięto 8 raz(y) 828,15 KB

Milka - może ją spotkacie?
Postaw piwo autorowi tego posta

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 18:29   

No cóż, do tego droga jeszcze daleka, ale każda podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku.

Jak widzicie, na ekranie sa lekko obrobione dane pochodzące z najrózniejszych czujnikow. Czujniki i wyłączniki są w różnych miejscach, a jednak współdziałają ze sobą. Jakim cudem? Ano takim ze nasze Tasmoty nie tylko coś tam mierzą i wyświetlają, ale również wysyłają i odbierają pozyskane informacje.

Sposobów na to jest kilka - Tasmoty mogą się komunikować prawie bezpośrednio czyli przez Wifi, AccesPoint i znowu Wifi, mogą się komunikować przez złącze szeregowe bez wifi, ale mogą też zwyczajnie po ludzku plotkować. I to jest dla nas najciekawsze. Ktoś mądry kiedyś powiedział że "Bóg dał nam trzy sposoby przekazywani informacji - telegraf, telefon i moją żonę - Rachelę". Nic dodać, nic ująć...

Dawno, dawno temu gdy na kalendarzach z przodu była jeszcze jedynka, firma IBM opracowała bardzo (czy też nawet ekstremalnie) lekki protokół transmisji danych dla urządzeń powolnych, słabych, byle jakich, nie wymagających dużej przepustowości i o ograniczonych zasobach, czyli w skrócie - dla swoich komputerów. Poważnie - chodziło tu o serię IBM Message Queuing, i stąd pierwsze dwie litery omawianego protokołu czyli MQ. Pozostałe dwie literki to skrót od Telemetry Transport. Razem daje to protokół MQTT który obecnie rozwinął się do wersji bodaj piątej, ale dalej jest lekki, niewymagający, łatwy do podejrzenia i analizy. No taki nie tylko dla nas, ale dla wielu różnych zastosowań. Upodobali go sobie twórcy inteligentnych domów, choć i w przemyśle się go spotyka z racji omówionych wcześniej zalet, oraz faktu że za jago pomocą można wysłać i rozgłosić dowolną głupotę. Pewnie dlatego używa go również Facebook.

O co chodzi z tym plotkowaniem? Ano idzie to tak: mamy dodatkowe urządzenie nazywane brokerem - to nasza Rachela, wszystkie czujniki w mieście wiedzą gdzie mieszka Rachela i meldują jej o zauważonych nieprawidłowościach - a to że Kowalska z nowym chłopem przyszła, a to że zima taka długa.... Do Racheli zwracają się też żądni nowości słuchacze którzy subskrybują u niej konkretne kanały informacyjne - przykładowo Kowalski jest bardzo zainteresowany tym co robi Kowalska, więc gdy tylko Rachela usłyszy coś o Kowalskiej bez zbędnej zwłoki dzwoni do Kowalskiego i dokładając swoje trzy grosze przekazuje co tam do niej dotarło. O Nowakowej nie mówi, bo tego kanału Kowalski nie zasubskrybował. Co innego ksiądz - ten zasubskrybował wszystkie kanały, bo przecież musi wiedzieć co się w parafii dzieje.

Ot i cała tajemnica naszego brokera. A broker wygląda tak:

.

istockphoto-1809660148-612x612.jpg
Plik ściągnięto 525 raz(y) 54,31 KB

ServerFarm.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 196,16 KB

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2025-01-03, 10:42, w całości zmieniany 3 razy  

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 366/743
Wysłany: 2025-01-02, 18:53   

Świstak napisał/a:

Jak widzicie, na ekranie sa lekko obrobione dane pochodzące z najrózniejszych czujnikow. Czujniki i wyłączniki są w różnych miejscach, a jednak współdziałają ze sobą. Jakim cudem.

Tak tak widzimy :haha:

IMG_20250102_185650.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 126,65 KB

IMG_20250102_185850.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,56 MB

IMG_20250102_190241.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 830,66 KB

Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2025-01-02, 19:03, w całości zmieniany 1 raz  

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 19:02   

Kurde, i mnie nakryli. Ta łaciata mówiła że niezamężna.... :gwm Mam nadzieję że jej nie utopiliście? W sumie to miła była... I mleka dała....

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2025-01-02, 19:07, w całości zmieniany 1 raz  

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 19:06   

Broker z obrazków u góry od biedy by się nadał, ale że do kampera go nie zmieścimy - musielibyśmy z nim łączyć się zdalnie, a gdy za oknem takie widoki jak u Komplecika to i rozmowy zamiejscowe drogie i łączność często zrywa... Więc nie będziemy z komercyjnego brokera korzystać. Zrobimy sobie własny. A wyglądać będzie tak:

.

esp8266_with_hand.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 243,08 KB

Wyświetl szczegóły
Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 19:12   

Albo tak:

.

gdzie-wyrzucic-stary-telefon.jpeg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 284,49 KB

Wyświetl szczegóły
Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 19:13   

Świstak napisał/a:
Broker z obrazków................ a gdy za oknem takie widoki jak u Komplecika to i

.

No i fajnie :szeroki_usmiech to gdzie jedziesz bo już nie mogę się doczekać zdjęć jak Milka się wspina na blokadzie gdzieś pod górkę :-P
:spoko

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 380/162
Wysłany: 2025-01-02, 19:14   

Widzę, że robi się z tego fajny kurs współczesnych rozwiązań elektronicznych. Będę uważnie czytał by nadgonić trochę wiedzy bo utkwiłem w epoce kamienia łupanego gdzieś przy ATmedze i arduino.
Cieszy mnie, że wróciłeś na łono Camperteam ;)

Pozdrawiam.

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 19:17   

Możemy więc postawić sobie broker na maleńkim module ESP, albo na tym naszym telefonie robiącym już za wyświetlacz, acces pointa, bramkę internetową, przeglądarkę, programator, lokalizator GPS naszego kamperka, kamerę podglądu wnętrza, kompas, akcelerometr, poziomicę.... No dobra, ciut się rozpędziłem - do tego jeszcze dojdziemy ale za chwilkę... Najpierw Rachela...

rachel-fryzury-1024x576.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 101,18 KB

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2025-01-02, 19:18, w całości zmieniany 1 raz  

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 19:17   

Prosimy wejze, zrób, no, jedź, no proszę :szeroki_usmiech
:ok
https://youtu.be/MmtbHRsySZg?si=f08So5kC_V4oXp8a

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 19:45   

Komplecik napisał/a:
Świstak napisał/a:
Broker z obrazków................ a gdy za oknem takie widoki jak u Komplecika to i

.

No i fajnie :szeroki_usmiech to gdzie jedziesz bo już nie mogę się doczekać zdjęć jak Milka się wspina na blokadzie gdzieś pod górkę :-P

Póki co to ze starego domu do nowego... Jak snieg spadnie to bez blokady ani rusz...

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 19:46   

Skwarek napisał/a:
Widzę, że robi się z tego fajny kurs współczesnych rozwiązań elektronicznych. Będę uważnie czytał by nadgonić trochę wiedzy bo utkwiłem w epoce kamienia łupanego gdzieś przy ATmedze i arduino.
Cieszy mnie, że wróciłeś na łono Camperteam ;)

Pozdrawiam.

Ja też sie cieszę. :roza:

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 20:16   

Wszyscy donosiciele, słuchacze i wykonawcy muszą wiedzieć gdzie Rachela mieszka. Mało tego - adres ten musi być zawsze znany. Najlepiej gdyby był stały i niezmienny, moglibyśmy wtedy wszystkim podać ten adres raz, zapisać w pamięci na amen i nie wracać do tematu. Czyli musimy mieć możliwość nadawania stałych adresów IP przynajmniej niektórym urządzeniom. Fajną rzeczą jest to że tylko Broker musi mieć stały adres, wszystkie inne urządzenia łącząc się z nim w pierwszej kolejoności spowiadają się automatycznie ze swojego aktualnego adresu i nie muszą być stałe. Przynajmniej dla brokera, bo dla nas to już nie takie do końca oczywiste - łącząc się wczoraj z powiedzmy termostatem miał on adres 192.168.123.123, a dziś ma adres 192.168.123.199. No kurde, jakby mi żona porządki w warsztacie zrobiła... Rozwód to za mało!
Mamy kilka możliwości uporządkowania tego bajzlu, ale opiszę najprostszą - wpisanie przykazań do usługi DHCP.
Jak wcześniej pisałem każde urządzenie łącząc się z siecią potrzebuje adresu IP. Może mieć ten adres wpisany na stałe w swojej konfiguracji, a może rozgłosić w sieci że jestem nowy, zielony i potrzebuję adresu. Na takie wołanie odpowiada usługa DHCP przydzielając mu wolny adres ze swojej puli czyli zawierający w ramach ograniczonych maską. Jest to zazwyczaj adres losowy; powiedzmy jeśli pula adresów naszego rutera to 192.168.1.xxx to może zostać przydzielony adres 192.168.1.10, a równie dobrze może to być 192.168.1.222. Ważne żeby był wolny i nie ma zazwyczaj znaczenia jaki adres urządzenie miało wczoraj. Zazwyczaj, bo możemy nakazać usłudze DHCP aby określonemu urządzeniu zawsze nadawało określony adres (czyli tak jak przetargi w Spółkach Skarbu Państwa - niby przetarg, ale wygrywa ten kto ma wygrać). A skąd usługa ma wiedziec o które urządzenie chodzi? Ano rozpoznaje je po adresie MAC. Jest to w dużym uproszczeniu nr fabryczny karty sieciowej nadawany w fabryce przez producenta produkującego omawiany produkt. W teorii, bo oczywiście i to da się oszukać ale nie o tym rozmawiamy. Tak więc jeśli poinformujemy usługę DHCP że urządzeniu o adresie MAC 12:23:34:ee:12:33 ma nadać adres 192.168.1.11, to on tak zawsze zrobi gdy tylko urządzenie podłączy się do sieci i będzie prosiło o nadanie adresu IP.
To w jaki sposób ustawienia te zmienia się w ruterze zależy od jego producenta i dokładnego opisu trzeba szukać w instrukcji konkretnego modelu. Natomiast jak to zrobić w androidzie - kurde, nie wiem... :oops: Będę się musiał douczyć, chyba że mnie ktoś wyręczy...

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2025-01-03, 11:00, w całości zmieniany 1 raz  

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-02, 20:38   

Wygląda na to że będzie problem. Nowsze wersje androida zostały wykastrowane z możliwości ustawień DHCP w trybie pracy HotSpot. Dajcie mi kilka dni, mam nadzieję że rozkminę temat

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 380/162
Wysłany: 2025-01-02, 21:02   

Zanim rozkminisz to poradź w jakie przykładowe moduły się zaopatrzyć, jakiś przekaźnik, czujnik temperatury, otwarcia, voltomierz i co tam jeszcze przyjdzie do głowy by mogły łączyć się. Aby było z czym eksperymentować ;)

Odpowiedz do tematu