|
|
|
Opony głośne na asfalcie, paliwożerne, ale super na trawę |
| Autor |
Wiadomość |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/614 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2024-10-23, 19:46
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | | czyli Tobie też chodzą Sailumy po głowie |
Ty to zaraz od firmy prowizję dostaniesz |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
| |
|
|
|
 |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2024-10-23, 20:15
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | | A ok może ten model takie ma rozmiary |
Tutejszy użytkownik Kazik II wypowiadał się w jakimś temacie, że taki rozmiar miał w którymś antyku więc zgaduję, że ten model tak miał, to z Niemiec czy Holandii przyjechało a tam raczej nie kombinują z rozmiarami bo kary za to są, śmierci przez powieszenie czy jakośtak, nie pamiętam
Lata temu kupiłem jedne chińskie opony do Mondeo marki Minerva, do dziś przeklinam ten dzień i miałem więcej nie być taki głupi, ale cóż - zbłądziłem jak zwykle Skusiły mnie (oprócz oczywiście polecenia Komplecika) opinie na allegro - 4.92 gdzie michały kampingi mają ledwie 4.88 |
|
|
|
 |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2024-10-27, 07:18
|
|
|
Przyszły w piątek, fajne, ciekawe mają takie zgrubienia antykrawężnikowe na bokach Montaż 9.11 umówiony. Dobrze, że nie kombinowałem z szerokością bo u mnie z tyłu obecnie pomiędzy oponę a nadkole ledwo wchodzi palec. Zerknąłem na obecne oponki i są to letnie NOVEX Van Speed 2 - Made in China (Sailuny mam z Wietnamu), zjeździłem na nich w tym roku jakieś 5tys km, w tym dwa razy w ciężkim deszczu i było nawet nieźle, ale znalazłem etykietę od nich w jakiejś archiwalnej ofercie i opory toczenia G przyczepność na mokrym E to jakiś dramat, jak ja mogłem na tym podróżować, cud że jeszcze żyję W zasadzie bym nie zmieniał bo bieżnik to bez kitu to ma chyba 1cm w tych Novexach ale był taki dzień, w którym ustawiłem się na kanał z kolegą w celu wymiany sprzęgła i on mówi "przyjedź o świcie bo później będzie zajęty" no to wystartowałem jak Rambo bladym świtem, wskakuje do gruza, bieg, sprzęgło i... można iść na kawę, rano rosa, trawa mokra, kółka oblepione gliną wesoło kręcą się w miejscu... Wyjechałem w końcu, zostały po mnie dwie dłuuuuuuuuugie, wypalone w trawie bruzdy, które na drugi dzień musiałem wyrównywać grabiami no i spóźnienie na warsztat pół godziny, finalnie skończyło się szczęśliwie ale niesmak pozostał... |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 96/95 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2024-10-28, 11:37
|
|
|
Całe życie doświadczamy czegoś nowego.
Zmieniłem w osobówce opony letnie Good Year na Nokian Tyres zimowe. Może trochę za wcześnie. Nie planowałem wyjazdów. Życie napisało inny scenariusz i na tych zimowych Nokianach zrobiłem ok.1500km. Doznałem miłego zaskoczenia. Okazało się, że zimówki są bardziej ciche od opon letnich.
Cuda na kiju |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2024-10-28, 14:31
|
|
|
| Nic nowego. Miękka guma, cicha praca |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 96/95 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2024-10-28, 14:47
|
|
|
Jak to nic nowego? Poprzednie zimówki premium (pirelli sottozero 3)były o wiele głośniejsze od opon letnich. Od niepamiętnych czasów tak było. Przynajmniej w moim przypadku.
Jak pierwszy raz w życiu obułem samochód w zimówki (nawet nie pamiętam marki, tak dawno to było) to po wyjechaniu od gumiarza myślałem, że coś z autem jest nie tak. Tak głośno pracowały w porównaniu do opon letnich. Niemniej cieszy fakt, że można obecnie nabyć opony zimowe nie ustępujące letnim pod względem głośności ich pracy. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 325/20 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2024-10-28, 20:27
|
|
|
zależy jakie masz radio i jaki masz słuch.
dwóch muzyków szczycących się absolutnym słuchem zaczęło się licytować:
jeden
- a słyszałeś teraz?
drugi
- nie.
pierwszy
- to mleko się zsiadło.
drugi
- a teraz słyszałeś?
pierwszy
- nie.
drugi
- to mi kac minął! |
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 241/195 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2024-10-30, 21:26
|
|
|
| Janusszr napisał/a: | | myślałem, że coś z autem jest nie tak. Tak głośno pracowały w porównaniu do opon letnich |
klocki w zimówkach tak pracują.
Ale nie słyszałeś , jaki dźwięk wydają zimówki z kolcami, na jakich się jeździ w Norwegii !
Zgrzyta, jakby łańcuchy były założone.
Doskonałe na lód.
Efekt uboczny - masa pękniętych szyb po zimie |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
|
|
|
 |
tomekkopacki
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: LMC 740i INTEGRA
|
Wysłany: 2025-01-06, 19:33
|
|
|
Od dłuższego czasu czytałem sporo opinii o tych oponach na zagranicznych forach i się zdecydowałem.
U mnie zestaw będzie wyglądał tak:
Zima - tył sailun, przód zimówki vredestein
Lato - tył sailun, przód zakupie nowe sailun
Tył z przodem będę mógł w lecie i ziemię w miarę potrzeby zamieniać, a za +- 4 sezony kupię następny komplet i będę miał znowu nowy komplet za mniej niż 2 sztuki crossclimatów 😅 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|