Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Vanlife z budżetem: jak podróżować tanio?
Autor Wiadomość
pionier01 
stary wyga

Twój sprzęt: LMC Liberty 570s 1997
Nazwa załogi: 4 facetów i jedna dziewczyna
Piwa: 72/4
Wysłany: 2025-01-07, 22:45   Vanlife z budżetem: jak podróżować tanio?

Postaw piwo autorowi tego posta

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 285/628
Wysłany: 2025-01-07, 23:57   

Moim skromnym zdaniem powinniśmy robić filmy na YT to pogłębia wiedzę daje wolności i wiele innych korzyść
:bajer
Trzeba by policzyć kanały z których czerpiemy wiedzę :-/

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2025-01-08, 01:54   

Normalnie chyba sprzedam wszystko co mam , rozdam innym i ruszę w świat szukać tych najcenniejszych rzeczy które ponoć gdzieś tam są za darmo :szeroki_usmiech

No dobra kuźwa, tylko jak ja tam dotrę boso i bez kampera :haha: :ok

pionier01 
stary wyga

Wysłany: 2025-01-08, 05:57   

joko napisał/a:
Normalnie chyba sprzedam wszystko co mam , rozdam innym i ruszę w świat szukać tych najcenniejszych rzeczy które ponoć gdzieś tam są za darmo :szeroki_usmiech

No dobra kuźwa, tylko jak ja tam dotrę boso i bez kampera :haha: :ok

Zanim odrzucisz to co pomocne przeanalizuj poniższe zdjęcia. Pochodzą one z Audiobooka pewnej pary która za śmieszną sumę zwiedziła kilkanaście państw. To tylko wycinek ich kalkulacji. I to w samochodzie z lat 80-tych! Słuchając ich wypowiedzi można dojść do wniosku że jedni siedzą i narzekają na wszystko a inni biorą sprawy w swoje ręce i wyruszają w nieznane. To co zwiedzili i zobaczyli jest bezcenne.

Budget-vanlife.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 39,21 KB

Budget-vanlife_2.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 84,7 KB

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-08, 07:22   

pionier01 napisał/a:

Zanim odrzucisz to co pomocne przeanalizuj poniższe zdjęcia.

Analizuje :spoko powyższe zdjęcie, nawet nie żebym chciał dokuczyć komukolwiek bo przecież sam jestem na forum i czasami napiszę jakąś relacje nawet nie zaciekawą i bez zakończeńa, :(
Jest zjawisko teraz jakieś mega wysyp Youtube rów, sam nie wiem po co o tym pisze, no są i co mi do tego, jedni fajniejsi inni też fajni,
Tak chciałem podkreślić ten fakt bo nadarzyła się okazja akurat,
To że się da tanio i dobrze podróżować to my wiemy wiemy, jest na forum sporo łaziorrów o przepraszam Łaziorów penetrujacych świat że tym z filmu nawet się nie śniło, ;) ale chwała młodzieży niech kręci najlepiej z pomysłem nie monotematycznie tak by się czekało na kolejne filmy,
Jest coś takiego że na niektóre się wyczekuje a inne może nawet bardziej treściwe mniej się chce oglądać,
Jak to widzicie?
:spoko

Czy mi aby w tym poście nie wyszło masło maślane :haha:

Screenshot_20250108_070247.jpg
Plik ściągnięto 41 raz(y) 93,21 KB

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2025-01-08, 11:10   

Robercik wyszło, tak jak ten film o maśle maślanym :gwm

pionier01 
stary wyga

Wysłany: 2025-01-08, 14:38   

zbychu napisał/a:
Robercik wyszło, tak jak ten film o maśle maślanym :gwm

O CZYM WY MÓWICIE, LUDZIE!

Po co komu CamperTeam i cała wiedza na temat kamperowania, sprzętu, miejscówek itp. skoro nie można dzielić się tym z kimś. Po co komu tysiące praktyków na tym forum skoro krytykuje się czyiś wysiłek aby w skrócie pokazać jak tanio podróżować?

Zamiast krytykować powinniście napisać: Dobrze zrobione ale poprawiłbym to i to! I o to tutaj chodzi. Kiedy nowicjusz wejdzie na te forum chce uzyskać wiedzę i doświadczenie. Obraz może powiedzieć więcej niż 1000 słów. A co dopiero film!

Kiedyś dawno temu ludzie postanowili dzielić się swoim doświadczeniem i w ten sposób powstały biblioteki gdzie ludzie mogli uczyć się od mądrzejszych od siebie. Stąd nauka i wiedza.

No chyba że trafiłem na niewłaściwe forum?

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 568/306
Wysłany: 2025-01-08, 16:53   

Komplecik napisał/a:
Trzeba by policzyć kanały z których czerpiemy wiedzę

Ja już policzyłem. ZERO. :haha:

Zacząłem wyjeżdżać tanio gdy jeszcze o youtube nikt dłłługo nie słyszał. I wtedy nauczyłem się żyć swoim życiem a nie innych ludzi. W podróży chcę poznawać a nie odtwarzać doświadczenia innych. A czy podróżuję tanio? Nie wiem ale zawsze za tyle na ile mnie stać. Nikt nie powie mi w filmiku jak dostać paliwo za darmo a stołowaniem się na koszt biednych lecz gościnnych ludzi nie jestem zainteresowany. Bez filmika wiem, że na dziko będzie taniej niż na 5 gwiazdkowym kempingu a kefir na plaży tańszy niż brunch w Sheratonie.

Może dlatego nie oglądam takich "poradników"

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-08, 18:22   

gryz3k napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Trzeba by policzyć kanały z których czerpiemy wiedzę

Ja już policzyłem. ZERO. :haha:

Zacząłem wyjeżdżać tanio gdy jeszcze o youtube nikt dłłługo nie słyszał. I wtedy nauczyłem się żyć swoim życiem a nie innych ludzi. W podróży chcę poznawać a nie odtwarzać doświadczenia innych. A czy podróżuję tanio? Nie wiem ale zawsze za tyle na ile mnie stać. Nikt nie powie mi w filmiku jak dostać paliwo za darmo a stołowaniem się na koszt biednych lecz gościnnych ludzi nie jestem zainteresowany. Bez filmika wiem, że na dziko będzie taniej niż na 5 gwiazdkowym kempingu a kefir na plaży tańszy niż brunch w Sheratonie.

Może dlatego nie oglądam takich "poradników"

Gryz3k jak nigdy wcześniej :haha: niestety muszę się zgodzić, i dodam od siebie że ja bynajmniej tak mam też nie lubię wydawać jeśli nie ma potrzeby no chyba że sprawia mi to przyjemność a rzerowanie na kimś bo tu się przytulić tam spuści tu zalać nie jest ferr, bije się w piersi zdążyło się :-/
Tak że powielanie darmoszki to nie jest instruktaż najwyższych lotów i chyba nima się czym chwalić, to jak z zaworem elektrycznym do szarej wody :gwm

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 568/306
Wysłany: 2025-01-08, 18:58   

Komplecik napisał/a:
Tak że powielanie darmoszki to nie jest instruktaż najwyższych lotów

Podróżowanie jest przyjemnością , którą powinniśmy sprawiać sobie na własny koszt i unikać żerowania na innych. Vanliferzy nie są wojennymi uchodźcami tylko ludźmi, którzy świadomie wybrali "bezdomność". Od prawdziwych bezdomnych różnią się jednak tym, że najczęściej mają wybór. Mając ten wybór dobrze jest nie nadużywać gościnności miejsc w którre się odwiedza.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 320/18
Wysłany: 2025-01-08, 20:02   

moim zdaniem jeżeli głównym celem podróży ma być: "żeby tylko tanio było" to całe przedsięwzięcie traci trochę sens.

Wyświetl szczegóły
peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 53/52
Wysłany: 2025-01-08, 20:14   

pionier01 napisał/a:
Po co komu CamperTeam i cała wiedza na temat kamperowania, sprzętu, miejscówek itp. skoro nie można dzielić się tym z kimś. Po co komu tysiące praktyków na tym forum skoro krytykuje się czyiś wysiłek aby w skrócie pokazać jak tanio podróżować?

Dlaczego twierdzisz że na CT nie można dzielić sie wiedzą?
Czy Ci co kręcą te filmy robią to za darmo :chytry

[quote="pionier01"] Obraz może powiedzieć więcej niż 1000 słów. A co dopiero film!

I tu sie z tobą nie zgodzę "1000 słów" osoby/podróżnika spotkanego na szlaku więcej dla mnie znaczy jak te filmy :ok

pionier01 napisał/a:
Kiedyś dawno temu ludzie postanowili dzielić się swoim doświadczeniem i w ten sposób powstały biblioteki gdzie ludzie mogli uczyć się od mądrzejszych od siebie. Stąd nauka i wiedza.

I jest tak nadal, tylko teraz jest do tego np, takie forum lub ludzie spotkani na trasie/miejscówkach którzy dzielą się z tobą informacjami, bezinteresownie :ok

Także tego ten, te filmiki były dobre kiedyś, tak mi się wydaje :diabelski_usmiech

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-08, 20:30   

pionier01 napisał/a:

O CZYM WY MÓWICIE, LUDZIE!

Ale dlaczego KRZYCZYSZ ?

pionier01 napisał/a:
Zamiast krytykować powinniście napisać: Dobrze zrobione ale poprawiłbym to i to!

Ale nie możemy, skoro jest to zrobione skrajnie źle i nie ma tu nawet co poprawiać.
Podawanie w formie poradnika oczywistych oczywistości jakby to była jakaś wiedza tajemna, to raz.
Dwa to cała ta narracja zalatuje mi treścią wyjętą wprost i bez dodatkowej edycji z Chat'a GPT i to w jakiejś starej wersji.
Trzy to zaśmiecanie internetu treściami, które nic nie wnoszą. Potem jak człowiek faktycznie czegoś szuka w jakimś temacie i trzeba się przedzierać przez tony takich filmików zanim trafi się na coś wartościowego.

pionier01 napisał/a:
Kiedy nowicjusz wejdzie na te forum chce uzyskać wiedzę i doświadczenie.

Na tym forum można znaleźć tony wiedzy i doświadczenia, wykraczające daleko ponad oczywiste oczywistości

pionier01 napisał/a:
Obraz może powiedzieć więcej niż 1000 słów. A co dopiero film!

No właśnie ...... przy czym działa to w dwie strony. Obrazem i dźwiękiem można łatwiej przekazać tak samo wiedzę jak i głupoty.

pionier01 napisał/a:
Kiedyś dawno temu ludzie postanowili dzielić się swoim doświadczeniem i w ten sposób powstały biblioteki gdzie ludzie mogli uczyć się od mądrzejszych od siebie.

No tak , od mądrzejszych na pewno :szeroki_usmiech :spoko

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 202/130

Wysłany: 2025-01-08, 20:32   

Podróżując po Tajlandii z plecakiem, zawsze zamawiałem hotel z podwójnym łóżkiem. :spioch :bigok
Z pojedynczym nie mieli :haha:
Starałem się też, by był basen, najlepiej na dachu, bo fajny widok. :wanna:
Raz czy dwa przespałem się w hostelu, ale strach było plecak zostawić, bo nie było wiadomo, czy się go znajdzie po powrocie z wycieczki na miasto.
Sądzę, że mam zupełnie różne wrażenia od tych, podróżujących po taniości.
"Każdy orze jak może" i tyle w temacie.
Jak najbardziej należy jednak o tym pisać i pokazywać, bo nuż ktoś będzie chciał spróbować ?
Aha, i jeszcze niech te dzieciaki poczytają, co to był AUTOSTOP.
Polski wynalazek :wyszczerzony:
Ameryki nie odkryli

Darson ®

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-08, 20:39   

Cyryl napisał/a:
moim zdaniem jeżeli głównym celem podróży ma być: "żeby tylko tanio było" to całe przedsięwzięcie traci trochę sens.

Kocham Cię Cyrylu :bukiet: :szeroki_usmiech

Puściłem przed godziną ten filmik mojej żonie bez wcześniejszego uświadomienia Jej o co chodzi. W trakcie oglądania otwierała coraz bardziej usta ze zdziwienia , a na koniec powiedziała mniej więcej dokładnie to co Ty :bigok :haha: :spoko

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu